Moçambique
Partiet Frelimo har styrt Moçambique sedan självständigheten 1975. Foto: Ferhat Momade/TT/AP

Moçambique

Moçambique på södra Afrikas östkust genomled frihetskrig från Portugal och ett blodigt inbördeskrig innan fred slöts 1992. Runt en miljon människor hade då mist livet. Landet har sedan haft relativt god ekonomisk utveckling och politisk stabilitet. En stor del av invånarna lever ändå fortfarande i stor fattigdom. Det socialistiska Frelimo som tog makten vid självständigheten styrde först i en enpartistat och har senare vunnit i fria val.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • April

  • Moçambique får klartecken för nya lån

   IMF och Moçambique kommer överens om villkoren för att landet ska få låna 479 miljoner amerikanska dollar under en treårsperiod med början 2022. Det är första gången som IMF är redo att göra en utbetalning till Moçambique sedan skandalen kring regeringens dolda skulder briserade 2016 då det avslöjades att regeringen i hemlighet tagit 2 miljarder i lån utomlands för en fartygsaffär som kommit att omgärdas av korruption. IMF:s omsvängning kan bereda väg för andra långivare att göra detsamma.   

  • Mars

  • Premiärministern med flera byts ut

   President Filipe Nyusi ger en handfull ministrar sparken, däribland premiärminister Carlos Agostinho do Rosario. Ny regeringschef blir Adriano Maleiane som därmed lämnar posten som finansminister. Regeringsombildningen sätts i samband med den stora korruptionsrättegång som pågår sedan augusti 2021. Nyusi står inte åtalad men har anklagats för inblandning i skandalen och kan därför tänkas vilja omge sig med starkare allierade. De som får gå är bland andra inrikesministern, fiskeministern och ministern för offentliga arbeten.

 • 2021

  • November

  • Ministrar får sparken

   President Filipe Nyusi byter ut försvarsministern och inrikesministern. Nyusi anger inget skäl till uppsägningarna men antyder att ministrarna misslyckats med att komma tillrätta med islamistupproret i norra delen av landet. Nyusi säger att det inte går för sig att den som är ansvarig för försvar och säkerhet ”sover” på jobbet, särskilt inte när det pågår krig.

  • EU-soldater tränar armén

   EU inleder ett träningsuppdrag i landet. Syftet är att hjälpa den lokala armén att bekämpa jihadisterna i norr som utfört en lång rad våldsdåd sedan de startade ett uppror hösten 2017. Uppdraget omfattar 1 100 soldater från EU-länder. Tanken är att de ska stanna i två år.   

  • Augusti

  • Expresidentens son inför rätta i korruptionshärva

   Ndambi Guebuza som är expresident Armando Guebuzas äldste son nekar till anklagelser om att ha tagit emot 33 miljoner amerikanska dollar i mutor från ett internationellt varvsföretag. Syftet med mutorna ska ha varit att få Ndambi Guebusa att övertyga sin far presidenten att godkänna inköp av fartyg i en en åne och korruptionshärva som avsöjades 2016 (se Modern historia). Ndambi Guebuza har suttit häktad sedan februari 2019 och är en av 19 personer som nu står inför rätta för inblandning i skandalen.  

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0