Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Jubilerande kung ger tusentals nåd

   Mohammed VI firar 20 år på tronen. I samband med jubileet benådar kungen 4 764 personer. Bland dem som slipper ut ur fängelse finns bara åtta från proteströrelsen Hirak som deltog i demonstrationer i Rifbergen 2016 (och ingen av dessa ska ha haft ledarroll). Omkring 400 personer tros ha gripits under protestvågen i Rif, varav cirka 250 har benådats under tiden fram till kungens jubileum, men detaljerna är osäkra.

  • Tre döms till döden för turistmord

   Tre män döms till döden för morden på dansk och en norsk kvinna i slutet av 2018 (se December 2018). Männen säger sig vara anhängare av Islamiska staten (IS). IS har dock sagt att man inte ligger bakom dådet. Dödsstraff utdöms ibland i Marocko för särskilt grova brott men ingen avrättning har ägt rum sedan 1993. 

  • Juni

  • Religionen på reträtt i Nordafrika

   Allt fler araber beskriver sig som icke-religiösa, enligt en intervjuundersökning som gjorts för BBC 2018–2019 av forskarnätverket Arab Barometer, som är baserat på universitetet Princeton. Drygt 25 000 intervjupersoner i tio länder och i de palestinska områdena tillfrågades. Genomsnittligt har andelen icke-religiösa ökat från 8 till 13 procent. Jämfört med 2013 är det framför allt i Nordafrika – i alla länderna vid Medelhavet – som de religiösa övertygelserna har försvagats.

  • Berbiska som officiellt språk bekräftas

   Parlamentet antar en ny lag som bekräftar berbiskans ställning som officiellt språk jämte arabiskan. I praktiken kom erkännandet 2011, genom en ny författning.

  • Maj

  • Kungen uppvaktas inför fredsplan

   Marockos kung tar emot Jared Kushner, svärson till USA:s president. Kushner är i färd med att utarbeta en fredsplan för Mellanöstern, som ska läggas fram i Bahrain i juni. Den bärande tanken är att palestinierna ska kompenseras ekonomiskt om de godtar vissa politiska förslag.  Exakt hur USA vill involvera Marocko i planen framgår ännu inte och den islamiska samarbetsorganisationen OIC, där Marocko ingår, fördömer ett par dagar senare USA:s beslut att erkänna Israels överhöghet över Jerusalem. Besöket i Marocko kopplas också till att USA ligger i konflikt med Iran och söker stöd hos arabländer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0