Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Västsahariska varor tvistefrö i EU

   EU-domstolen tar upp ett mål där den västsahariska befrielserörelsen Polisario försöker stoppa ett avtal om jordbruksprodukter mellan Marocko och EU. Avtalet har utsträckts till att också omfatta varor från Västsahara, som Marocko ockuperar. 2016 fick saharierna stöd i domstol för krav på att sahariska produkter inte skulle ingå i Marockos avtal med EU, men 2019 godkände EU-parlamentet en avtalstext som även omfattade Västsahara. EU-organ har inför domstolen hävdat att Polisario inte har rätt att driva målet inför rätta. Marocko hävdar för sin del att en domstol i EU inte har rätt att döma i en suveränitetsfråga som ska lösas av FN. Ämnet har också lett till irritation mellan Marocko och Tyskland, sedan Tyskland kritiserat USA:s förre president Donald Trump för att denne erkänt Marockos överhöghet över Västsahara.

  • Februari

  • Störtflod vållar tragedi i olaglig verkstad

   En olaglig textilfabrik i Tanger översvämmas efter skyfall och minst 29 människor mister livet. Arbetsgivaren är en av tiotalet personer som överlever och förs till sjukhus. Verkstaden, som ligger i ett underjordiskt utrymme under ett bostadshus, har enligt lokala nyhetsrapporter fungerat som arbetsplats i 20 år. De flesta av dödsoffren är kvinnor.

  • Januari

  • Gratis vaccin utlovas

   Vaccinationerna mot virus som orsakar covid-19-pandemin inleds med att kung Mohammed får en spruta i kungliga palatset i Fès. Bilder på kungen, barärmad i T-tröja och med munskydd, publiceras samtidigt med informationen att vaccinationerna blir gratis och att kampanjen riktas till såväl marockaner som utländska medborgare. Marocko har registrerat drygt 8 200 dödsfall i pandemin; särskilt trångbodda områden i städer som Casablanca har många fall. Tidigare har regeringen uppgett att vaccin från både kinesiska Sinopharm och Astra Zeneca har beställts.

  • Trump prisar kungen för Israelpolitik

   Marockos kung Mohammed tilldelas en militär amerikansk utmärkelse, Legion of Merit, av USA:s avgående president Donald Trump. Kungen får utmärkelsen för sitt beslut att normalisera landets förbindelser med Israel (se 10 december 2020).

 • 2020

  • December

  • Observatorium för migration i Afrika

   Ett afrikanskt migrationsobservatorium invigs i Rabat, enligt avtal mellan Marocko och Afrikanska unionen (AU). Observatoriet ska samla in, analysera och förmedla uppgifter om migration. Syftet är att afrikanska länder ska ha tillgång till egna underlag om hur migranter rör sig. Bland annat vill initiativtagarna ha möjlighet att skingra myter om migrationen, som till stor del äger rum mellan afrikanska länder och inte nödvändigtvis från Afrika till Europa. AU planerar två andra inrättningar som ska ägna sig åt att studera migration: ett i Mali, ett annat i Sudan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0