Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Indignation mot fängelsedomar för abort

   En 28-årig journalist döms till ett års fängelse på anklagelser om att ha haft sex utanför äktenskapet och gjort en olaglig abort. Även hennes fästman och en gynekolog döms till fängelsestraff. Myndigheter uppger att man har spanat mot kliniken i Rabat därför att man har misstänkt att olagliga aborter utförs där.  Aktivister hävdar att kvinnan blev lagförd för att man ville stoppa hennes journalistarbete vid tidningen Akhbar al-Yawm (“Dagens nyheter”). De fällande domarna, som har väckt indignation, överklagas. Den 23 september har flera hundra kvinnor publicerat ett manifest i marockanska medier där de uppger att de har brutit mot "landets otidsenliga lagar och normer".

  • TV-show stoppad efter skämt om hustrumisshandel

   En show i TV-kanalen Chada har ställts in i tre veckor sedan en kändis som var gäst i programmet skrutit inför publiken om att han slår sin fru. Uttalandet av sångaren Adil El Miloudi om att det är vad en riktig man gör möttes av lustigheter från programledaren Imad Kotbi och en annan gäst, vilket fått granskningsmyndigheten Haca att agera.

  • Juli

  • Jubilerande kung ger tusentals nåd

   Mohammed VI firar 20 år på tronen. I samband med jubileet benådar kungen 4 764 personer. Bland dem som slipper ut ur fängelse finns bara åtta från proteströrelsen Hirak som deltog i demonstrationer i Rifbergen 2016 (och ingen av dessa ska ha haft ledarroll). Omkring 400 personer tros ha gripits under protestvågen i Rif, varav cirka 250 har benådats under tiden fram till kungens jubileum, men detaljerna är osäkra.

  • Tre döms till döden för turistmord

   Tre män döms till döden för morden på dansk och en norsk kvinna i slutet av 2018 (se December 2018). Männen säger sig vara anhängare av Islamiska staten (IS). IS har dock sagt att man inte ligger bakom dådet. Dödsstraff utdöms ibland i Marocko för särskilt grova brott men ingen avrättning har ägt rum sedan 1993. 

  • Juni

  • Religionen på reträtt i Nordafrika

   Allt fler araber beskriver sig som icke-religiösa, enligt en intervjuundersökning som gjorts för BBC 2018–2019 av forskarnätverket Arab Barometer, som är baserat på universitetet Princeton. Drygt 25 000 intervjupersoner i tio länder och i de palestinska områdena tillfrågades. Genomsnittligt har andelen icke-religiösa ökat från 8 till 13 procent. Jämfört med 2013 är det framför allt i Nordafrika – i alla länderna vid Medelhavet – som de religiösa övertygelserna har försvagats.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0