Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Västsaharisk besvikelse över fiskeavtal med EU

   EU-parlamentet godkänner ett nytt fyraårigt fiskeavtal med Marocko, som även omfattar vattnen utanför det ockuperade Västsahara. Överenskommelsen, som ersätter ett avtal som löpte ut i juli, antas med 415 röster för, 189 emot och 49 nedlagda röster. Befrielsefronten Polisario reagerar med besvikelse och beskriver fiskeavtalet som ett hinder för den fredsprocess FN driver. EU:s medlemsländer måste också godkänna fiskeavtalet för att det ska träda i kraft.

  • Januari

  • EU-ja till kontroversiellt avtal

   EU-parlamentet röstar för ett nytt handelsavtal med Marocko om jordbruksprodukter, trots att det finns kritik mot att avtalet även ska omfatta varor från Västsahara, som hålls ockuperat av Marocko. En förlängning av fiskeavtal, minst lika omstritt, är under behandling i EU-parlamentet.

 • 2018

  • December

  • Terrorism bakom mord på turister

   En dansk och en norsk kvinna hittas mördade vid en populär vandringsled i Atlasbergen. Marockanska myndigheter griper tre män som skyldiga och betecknar snart morden som ett islamistiskt terrordåd. Inom ett par veckor grips bortåt 20 misstänkta, bland dem en schweizisk medborgare, som tros tillhöra samma terroristcell. Senast jihadister knöts till ett attentat mot turister var 2011, när 17 personer miste livet i Marrakech.

  • FN-avtal om migration, med avhopp

   FN:s första globala migrationsavtal skrivs under vid ett möte i Marrakech. Men alla länder tänker inte delta i det samarbete som avtalet lägger grunden för. USA och Australien ställer sig utanför liksom EU-länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Österrike. Målen med ramverket – som tillkommit efter den kris som de stora migrantströmmarna skapade i Europa 2015 – är att inrätta lagliga och säkra sätt att migrera.

  • Högnivåmöte om Västsahara

   I Genève i Schweiz är företrädare för marockanska staten och befrielserörelsen Polisario på plats för samtal om Västsahara, på FN:s initiativ. Även grannländerna Algeriet och Mauretanien har infunnit sig. Tre utrikesministrar och talmannen i sahariernas nationalråd, deras parlament, deltar. Det är första gången sedan 2012 FN har fått till ett liknande möte. Syftet är att få igång regelrätta förhandlingar om framtiden för Västsahara, som hålls ockuperat av Marocko sedan 1975 (se 16 oktober).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0