Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • FN-avtal om migration, med avhopp

   FN:s första globala migrationsavtal skrivs under vid ett möte i Marrakech. Men alla länder tänker inte delta i det samarbete som avtalet lägger grunden för. USA och Australien ställer sig utanför liksom EU-länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Österrike. Målen med ramverket – som tillkommit efter den kris som de stora migrantströmmarna skapade i Europa 2015 – är att inrätta lagliga och säkra sätt att migrera.

  • Högnivåmöte om Västsahara

   I Genève i Schweiz är företrädare för marockanska staten och befrielserörelsen Polisario på plats för samtal om Västsahara, på FN:s initiativ. Även grannländerna Algeriet och Mauretanien har infunnit sig. Tre utrikesministrar och talmannen i sahariernas nationalråd, deras parlament, deltar. Det är första gången sedan 2012 FN har fått till ett liknande möte. Syftet är att få igång regelrätta förhandlingar om framtiden för Västsahara, som hålls ockuperat av Marocko sedan 1975 (se 16 oktober).

  • November

  • Snabbtåg vid Atlanten: ett flaggskepp på räls

   Afrikas snabbaste järnvägsförbindelse invigs i Tanger av kung Mohammed VI och Frankrikes president Emmanuel Macron. De tar tåget tillsammans längs Atlantkusten till huvudstaden Rabat; spåren fortsätter till Casablanca (se 16 oktober). Frankrike står för halva byggkostnaden, via lån till Marocko. Alstom-koncernen, som levererat TGV-tågen i Frankrike, är ett av de inblandade bolagen. Tågen ska komma upp i en hastighet på 320 km/tim – snabbare än de nya snabbtågen mellan Mecka och Medina i Saudiarabien, noterar belåtna röster i Marocko.

  • Påven ska besöka Marocko

   Katolska kyrkans överhuvud påve Franciskus ska besöka Marocko i mars 2019 på inbjudan av kungen och av biskopar. Han blir den andre påven som besöker landet. Johannes Paulus II gjorde ett besök 1985, som var historiskt därför att det var första gången en påve bjöds in av en statschef och inte av lokala religiösa ledare. Bättre relationer mellan den kristna världen och islam är ett ämne Franciskus prioriterar, han har besökt flera muslimska länder. I Marocko finns cirka 27 000 katoliker, enligt medier i Vatikanen.

  • Ras spär på problem runt nedlagda gruvor

   I den tidigare gruvstaden Jerada i nordöst har fem personer mist livet i gruvras bara under den senaste veckan. Rasen sker ofta i övergivna zink-och blygruvor, där hundratals grävare försöker hitta kol som det kan vara lagligt att sälja. Myndigheterna vill stänga alla övergivna gruvor och sjösatte i april ett initiativ för att försöka skapa ersättningsjobb. Gruvbranschens kollaps har lett till återkommande demonstrationer. Den 15 november döms 17 demonstranter, som gripits redan i mars, till fängelsestraff.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0