Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Stränga straff för brutala övergrepp mot kvinna

   Elva män döms till 20 års fängelse vardera för kidnappning och våldtäkter på en ung kvinna som upprört Marocko sedan 2018. I två månader höll de kvinnan, då 17 år, fången och utsatte henne för sexuella övergrepp och tortyr: en video visar ärr efter hur hon blev brännmärkt med cigaretter och skuren i huden. Ytterligare två män döms till kortare straff villkorligt. Kvinnan gick 2018 ut offentligt och berättade vad hon varit med om. Den sortens öppenhet är mycket ovanlig i Marocko, men det året infördes i lag stärkta rättigheter för kvinnor som utsatts för våld och sexuella övergrepp. Hennes rättsliga ombud säger att domen i en appellationsdomstol i Beni Mellal ska överklagas. Som jämförelse kan människohandel bestraffas med 30 års fängelse i Marocko.

  • Algerisk markering: stängt för marockanskt flyg

   Algeriet stänger sitt luftrum för marockanskt flyg (se även 24 augusti). Den praktiska följden är liten: Algeriet stoppade internationell flygtrafik när covid-19-pandemin nått Nordafrika, och just trafiken till och från Marocko har inte fått klartecken igen trots ett beslut i juni om att ge grönt ljus till sju andra länder.

  • Miljardär blir ny premiärminister

   Kung Mohammed utser den förmögne affärsmannen Aziz Akhannouch till ny regeringsbildare efter det att det rojalistiska partiet RNI segrat i parlamentsvalet. Akhannouch är partiledare för RNI sedan 2016 och har nära band till kungahuset. RNI har ingått i Marockos regeringskoalitioner de senaste 23 åren, med undantag för en period mellan 2012 och 2013.

  • Bakslag för islamistparti större än väntat

   Att det moderata islamistpartiet PDJ skulle tappa röster i parlamentsvalet var väntat, på grund den nya vallagen (se Augusti 2021), men PDJ går från 125 mandat till tolv, och blir därmed bara det åttonde största partiet, enligt ett preliminärt resultat. Istället blir det de liberala partierna RNI och PAM, som vinner valet med 97 respektive 82 mandat. Båda dessa partier anses stå kungen nära. Självständighetspartiet (Istiqlal) ser ut att få 78 mandat. PDJ hävdar att fusk förekommit under valdagen och anklagar sina politiska rivaler för att ha köpt röster. Anklagelserna tillbakavisas av RNI:s ledare Aziz Akhannouch. Drygt 50 procent av väljarna röstar i valet, en förbättring från valet 2016 då 43 procent röstade. Kanske är det ett utslag av att lokalval hålls samma dag, många marockaner anser att det är meningslöst att rösta då nästan all makt ligger hos kungen. De olika politiska partierna har under sina valkampanjer koncentrerat sig på samma frågor: vård, utbildning, nya arbetstillfällen och social välfärd. Många väljare oroar sig för ekonomin som drabbats hårt av coronapandemin.

  • Augusti

  • Samordnade val kantas av varningar för röstköp

   Valrörelsen inleds inför parlaments-, region- och kommunal den 8 september. 395 parlamentsledamöter och 31 000 regionala och lokala politiker ska väljas. På grund av pandemin får högst 25 personer samlas till möte. En ny vallag har antagits i mars 2021 och mandat fördelas nu i enlighet med röstlängden, inte hur många som faktiskt röstar. Det moderata islamistpartiet PDJ, som tros vinna valet på nationell nivå för tredje gången sedan 2011, har kritiserat ändringarna. Dessutom har både PJD-ledningen och ledaren för PPS, ett vänsterparti med kommunistbakgrund, i separata uttalanden hävdat att det förekommer röstköp och mutor till kandidater.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0