Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Fängelsechef sparkas efter tortyranklagelser

   Chefen för ett fängelse i Fès får sparken sedan en fängslad protestledare lyckats föra ut en inspelning där han säger sig ha blivit torterad och våldtagen. Nasser Zefzafi greps 2017 och är dömd till 20 års fängelse. Han och tre andra ledare för rörelsen Hirak är fällda till långa straff på anklagelser om att ha äventyrat statens säkerhet. De greps efter demonstrationer i Rifregionen och människorättsorganisationer anser att de inte har fått rättvisa rättegångar (se December  2016 och 20 juli 2017).

  • Oktober

  • Skärpt straff för redaktör

   Straffet för tidningsredaktören Taoufik Bouachrine höjs från 12 till 15 års fängelse. Han nekar till de brott regimen anklagar honom för, bland annat våldtäkt och människohandel (se 26 februari 2019).

  • Regeringen krymper, regioner får starkare röst

   Ministrar på nyckelposter får sitta kvar när regeringen ombildas och krymper från 39 till 24 portföljer. Men bedömare tolkar de förändringar som görs som att kungen vill se åtgärder som ska minska risken för nya protestvågor mot höga levnadsomkostnader och arbetslöshet. Efter de återkommande protester som rasat i Rif har demonstrationer förekommit också i flera städer. En bärande del i planerna är att regionerna ska få mer att säga till om, när det gäller behoven i olika landsändar.

  • September

  • Indignation mot fängelsedomar för abort

   En 28-årig journalist döms till ett års fängelse på anklagelser om att ha haft sex utanför äktenskapet och gjort en olaglig abort. Även hennes fästman och en gynekolog döms till fängelsestraff. Myndigheter uppger att man har spanat mot kliniken i Rabat därför att man har misstänkt att olagliga aborter utförs där.  Aktivister hävdar att kvinnan blev lagförd för att man ville stoppa hennes journalistarbete vid tidningen Akhbar al-Yawm (“Dagens nyheter”). De fällande domarna, som har väckt indignation, överklagas. Den 23 september har flera hundra kvinnor publicerat ett manifest i marockanska medier där de uppger att de har brutit mot "landets otidsenliga lagar och normer". Folkstormen leder till ett nådebeslut från kungen den 16 oktober: kvinnan, fästmannen och gynekologen slipper straff.

  • TV-show stoppad efter skämt om hustrumisshandel

   En show i TV-kanalen Chada har ställts in i tre veckor sedan en kändis som var gäst i programmet skrutit inför publiken om att han slår sin fru. Uttalandet av sångaren Adil El Miloudi om att det är vad en riktig man gör möttes av lustigheter från programledaren Imad Kotbi och en annan gäst, vilket fått granskningsmyndigheten Haca att agera.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0