Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Stränga straff för västsaharier

   Marockos högsta domstol fastställer straff på upp till livstids fängelse för 23 västsaharier som dömts för inblandning i händelser 2010 då elva marockanska poliser och två sahariska civilpersoner dödades (se 19 juli 2017). Marocko, som ockuperar Västsahara, och den sahariska befrielserörelsen Polisario anklagar varandra för att ha provocerat fram de våldsamma sammanstötningarna, som ibland har kallats en ”saharisk intifada”. Fyra av saharierna har avtjänat de fängelsestraff de dömdes till 2013, övriga 19 hålls fortfarande fängslade.

  • Upptrappning i konflikt om Västsahara

   Marockos regering drar igång en militär insats för att öppna en väg till Mauretanien via Västsahara, som hålls ockuperat av Marocko. Dagen efter uppger både Marocko och Mauretanien att godstransporter längs vägen via gränspassagen Guerguerat har återupptagits (se 21 oktober). Den västsahariska befrielserörelsen Polisario reagerar med att säga upp en vapenvila som rått i nästan tre decennier. Polisario säger sig också mobilisera ”tusentals frivilliga” för att återuppta den väpnade kampen mot Marocko. Omvärlden hoppas att parterna ska återuppta förhandlingar om Västsaharas framtid med FN som medlare.

  • Planer på coronavaccinering

   Marockos kung ställer sig bakom planer på ett nationellt vaccinationsprogram mot viruspandemin covid-19, som har föreslagits av expertis. Exakt när och vilket vaccin det handlar om framgår inte, men Marocko deltar i kliniska tester som genomförs av det kinesiska företaget Sinopharm. Bolaget har lovat leverera tio miljoner vaccindoser till Marocko före nyår om försöken faller väl ut. Smittotalen i Marocko har stigit under hösten och nått över 5 000 nya fall per dag. Nästan 4 400 dödsfall totalt har bekräftatssedan i mars.

  • Läkare och lärare i strejk

   Fackförbundet SIMSP tar ut läkare inom den offentliga vården i en tvådygnstrejk. Akutläkare och läkare som vårdar sjuka i covid-19-pandemin är undantagna. Bakom strejken finns krav på bättre arbetsvillkor och tillgång till bättre medicinsk utrustning. Dagen innan har kontraktsanställda lärare inlett en femdagarsaktion i protest mot att personer som deltar i strejker kan bestraffas med löneavdrag.

  • Emiratiskt konsulat i Västsahara

   Förenade arabemiraten öppnar ett generalkonsulat i El Aaiún (Laayoune) i Västsahara, som är ockuperat av Marocko sedan 1975. Inte mindre än 15 afrikanska länder har sedan slutet av 2019 inrättat diplomatiska representationskontor i det omstridda territoriet, men det emiratiska konsulatet är det första som öppnas av ett arabland. Marockos utrikesminister uttrycker tillfredsställelse och ser det som ett erkännande av marockansk överhöghet, medan den västsahariska befrielserörelsen Polisario uppfattar konsulaten som en kränkning av folkrätten. I slutet av november uppger marockanska hovet att även Bahrain ska öppna ett konsulat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0