Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Ja till cannabis för medicinskt bruk

   Underhuset i parlamentet röstar ja till en lag som tillåter cannabis för medicinskt bruk. Lagtexten måste också godkännas i överhuset. Marocko är ett av de länder där det produceras mest hasch och tiotusentals familjer, särskilt i Rifbergen, tros leva på odlingen trots att förbud råder sedan 1954. Statlig reglering ska enligt regeringens förhoppningar stärka landsbygdsbefolkningens villkor och samtidigt skydda bönder mot att dras in i kriminell knarkhantering.

  • Migrantvåg till Ceuta kan ha koppling till Västsahara

   Omkring 5 000 migranter, varav många minderåriga, tar sig in i den spanska exklaven Ceuta från Marocko. De flesta är marockaner och enligt spanska medier gör marockanska gränsvakter inget för att hindra dem. De kan ta sig in i Ceuta via havet, från gummibåtar eller genom att simma, eller gå till fots när tidvattnet är lågt. En del av migranterna skickas snabbt tillbaka till Marocko. Detta sker samtidigt som spänningarna är starka mellan Spanien och Marocko efter att det kommit fram att den västsahariska befrielserörelsen Polisarios ledare Brahim Ghali sedan april befunnit sig i Spanien och fått vård för covid-19. Den 18 maj meddelas att det spanska rättsväsendet återupptar en utredning av anklagelser mot Ghali om brott mot mänskligheten. Han är kallad till förhör också inom ramen för en annan liknande utredning.

  • Kvinna föder nio barn

   En kvinna föder nio barn på en klinik i Casablanca, 30 veckor in i graviditeten. Förlossningen sker med kejsarsnitt och alla barnen (fem flickor och fyra pojkar) placeras i kuvös. Den 25-åriga mamman kommer från grannlandet Mali och har förts till Marocko för att få bättre vård än den hon och barnen kan få i hemlandet. Tio läkare och 25 sjukvårdare var inblandade i nedkomsten.

  • April

  • Polisarios polischef dödad

   Den västsahariska befrielserörelsen Polisarios polischef har mist livet i vad som av lokala medier beskrivs som en drönarattack utförd av Marockos försvarsmakt. Händelsen inträffade i ett område där Polisario har kontroll.

  • Mars

  • Västsahariska varor tvistefrö i EU

   EU-domstolen tar upp ett mål där den västsahariska befrielserörelsen Polisario försöker stoppa ett avtal om jordbruksprodukter mellan Marocko och EU. Avtalet har utsträckts till att också omfatta varor från Västsahara, som Marocko ockuperar. 2016 fick saharierna stöd i domstol för krav på att sahariska produkter inte skulle ingå i Marockos avtal med EU, men 2019 godkände EU-parlamentet en avtalstext som även omfattade Västsahara. EU-organ har inför domstolen hävdat att Polisario inte har rätt att driva målet inför rätta. Marocko hävdar för sin del att en domstol i EU inte har rätt att döma i en suveränitetsfråga som ska lösas av FN. Ämnet har också lett till irritation mellan Marocko och Tyskland, sedan Tyskland kritiserat USA:s förre president Donald Trump för att denne erkänt Marockos överhöghet över Västsahara.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0