Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Fängelse för majestätsbrott

   Mohamed Sekkaki, som publicerar sig via YouTube, döms till fyra års fängelse för en video med kritik mot landets kung, vilket enligt marockansk lag betraktas som majestätsbrott. Sekkaki, som också kallas "Mosul Kaskita", når ofta över 100 000 tittare med sina videor.

  • Två rättsfall efter dödsskott mot student

   En domstol i Tetouan i norra Marocko dömer nio människosmugglare (sju marockaner och två spanjorer) till straff på mellan fyra och tio års fängelse. De nio var inblandade i en händelse då den 22-åriga juridikstudenten Hayat Belkacem från Tetouan miste livet (se 25 september 2018). Hon sköts ihjäl av marockanska flottan vid en överfart till havs i snabbgående gummibåt av en typ som ibland används av knarksmugglare. Dödsskottet väckte uppmärksamhet och indignation bland marockaner, som rördes av att 22-åringen försökte ta sig till Europa för att kunna hjälpa sin familj. De anhöriga har väckt talan mot staten i en förvaltningsdomstol i Rabat.

  • November

  • Rappare döms till fängelse

   En rappare känd som Gnawi döms till ett års fängelse och böter, formellt för att ha förolämpat polisen via sociala medier. Hans populära låt med titeln "Leve folket" handlar om orättvisor och texten rör sig nära en "röd linje" genom att uttalat angripa Marockos kung.

  • Fängelsechef sparkas efter tortyranklagelser

   Chefen för ett fängelse i Fès får sparken sedan en fängslad protestledare lyckats föra ut en inspelning där han säger sig ha blivit torterad och våldtagen. Nasser Zefzafi greps 2017 och är dömd till 20 års fängelse. Han och tre andra ledare för rörelsen Hirak är fällda till långa straff på anklagelser om att ha äventyrat statens säkerhet. De greps efter demonstrationer i Rifregionen och människorättsorganisationer anser att de inte har fått rättvisa rättegångar (se December  2016 och 20 juli 2017).

  • Oktober

  • Skärpt straff för redaktör

   Straffet för tidningsredaktören Taoufik Bouachrine höjs från 12 till 15 års fängelse. Han nekar till de brott regimen anklagar honom för, bland annat våldtäkt och människohandel (se 26 februari 2019).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0