Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Berbiska som officiellt språk bekräftas

   Parlamentet antar en ny lag som bekräftar berbiskans ställning som officiellt språk jämte arabiskan. I praktiken kom erkännandet 2011, genom en ny författning.

  • Maj

  • Kungen uppvaktas inför fredsplan

   Marockos kung tar emot Jared Kushner, svärson till USA:s president. Kushner är i färd med att utarbeta en fredsplan för Mellanöstern, som ska läggas fram i Bahrain i juni. Den bärande tanken är att palestinierna ska kompenseras ekonomiskt om de godtar vissa politiska förslag.  Exakt hur USA vill involvera Marocko i planen framgår ännu inte och den islamiska samarbetsorganisationen OIC, där Marocko ingår, fördömer ett par dagar senare USA:s beslut att erkänna Israels överhöghet över Jerusalem. Besöket i Marocko kopplas också till att USA ligger i konflikt med Iran och söker stöd hos arabländer.

  • April

  • Bred uppgörelse mellan fack och arbetsgivare

   Arbetsgivarorganisationen CGEM och de tre största fackliga sammanslutningarna UMT, UGTM och UNMT har slutit en överenskommelse som kommer att ge många anställda höjd lön, enligt regeringen. Minimilönen höjs – med början i juli stiger den tio procent på två års sikt – dock inte för anställda i lantbruket. De statliga stöden till familjer höjs. En landsorganisation, CDT, ställer sig utanför uppgörelsen, som har föregåtts av en längre tid med återkommande protester mot att levnadsomkostnaderna stiger. Minimilönen är för närvarande 2 570 dirham i månaden, motsvarande cirka 2 700 kronor. Avtalet offentliggörs samma dag som polisen använder vattenkanoner för att skingra lärare som demonstrerar mot sina korttidskontrakt.

  • Kändisrabbin ska leda Marockos judar

   För första gången på cirka hundra år finns en överrabbin som ledare för de cirka 2 500 judarna i Marocko. Yoshiahu Pinto har invigts i ämbetet vid en ceremoni i Casablanca. Han ska verka med kungens godkännande – Marockos nuvarande kung har engagerat sig i landets judiska arv och bland annat låtit restaurera synagogor. Pinto, som av israeliska medier kallas kändisrabbin, är dömd för att ha mutat en polischef i Israel och flyttade till Marocko 2017, efter avtjänat fängelsestraff. Epitetet kändisrabbin har han fått genom sin inriktning på kabbala, judisk mystik, som på senare år dragit till sig anhängare bland annat i Hollywood.

  • Fängelsestraff för Rifprotester bekräftas

   En appellationsdomstol i Casablanca fastställer domarna mot aktivister som deltog i proteströrelsen al-Hirak al-Shaabi 2016 och 2017. Sammanlagt fälls 42 personer och straffen för ledargestalterna lyder på upp till 20 års fängelse. Demonstranterna i Rif, som till stor del har berbisk befolkning, krävde bland annat satsningar för att minska arbetslösheten i regionen; statsmakterna har hävdat att protesterna också handlade om separatism. En del demonstranter har tidigare benådats av kungen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0