Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Augusti

  • Skärpta regler mot smitta i storstäder

   Coronarestiktionerna skärps i storstaden Casablanca och i turistmagneten Marrakesh. Öppettider begränsas och vissa kvarter isoleras. I Casablanca stängs stränder vid havet, liksom man gjort i Rabat ett par dagar tidigare. I såväl Rabat som Tanger övervakar militär att trafik till och från vissa stadsdelar hindras. Omkring 750 dödsfall i covid-19 har bekräftats i landet som helhet och smittspridningstakten har ökat, så att man nu hittar över tusen nya fall per dag.

  • Juli

  • Antalet coronafall stiger

   Sent kvällstid meddelas reserestriktioner för åtta städer, som tillsammans hyser mer än halva Marockos befolkning. Både inresor och utresor förbjuds. Eftersom beslutet kungörs med bara fem timmars varsel uppstår kaos på vägar och busstationer runt städerna Casablanca, Marrakech, Tanger, Fèz och Meknès bland andra. De nya rörelserestriktionerna motiveras med att antalet fall av coronasmitta stiger. Landets officiella dödstal i covid-19 är ännu lågt: sammanlagt 316 personer.

  • Högt tonläge men låg förändringstakt

   Marockos finansinspektion anklagar medlemmar av partierna PJD och RNI, som ingår i koalitionsregeringen, för misshushållning med allmänna medel. Några dagar tidigare har premiärministerns parti PJD dessutom fått kritik i parlamentet från partiet PAM, som anser att PJD har misslyckats med att leverera välfärd och jobb under mandatperioden sedan 2016. Det politiska systemet är inrättat för att skapa koalitionsregeringar, vilket gör det lättare för kungatrogna småpartier att påverka regeringspolitiken. Det medför emellertid också att regeringen knappast spricker före nästa val, tänkt att ske 2021, bara att samarbetsförmågan mellan regeringspartierna tar stryk. Det paralyserar också planer på reformer som minskade subventioner på basvaror, allmän sjukförsäkring och en pensionsreform.

  • Juni

  • Coronaregler mildras

   Efter flera månader med smittskyddsrestriktioner kommer beskedet att inrikesresor kan göras från den 24 juni. Restauranger och andra servicenäringar får återuppta sin verksamhet med halv kapacitet utom i en handfull städer, bland dem Marrakech och Tanger, där spridningen av viruset sars-cov-2 bedöms vara mer omfattande. Undantagstillståndet varar till den 10 juli, men skolorna får inte öppna igen förrän till hösten. Sjukdomen covid-19 har såvitt känt krävt 213 dödsfall i Marocko. Coronapatienter förs till två sjukhus utanför Casablanca respektive Marrakech.

  • April

  • Fängelse hotar för smittskyddstrots

   Under den månad som gått sedan de första restriktionerna mot smittspridning infördes har 28 700 människor gripits och fler än 15 000 av dessa ska prövas inför rätta, meddelar säkerhetstjänsten DGSN (Generalstyrelsen för nationell säkerhet). Den som trotsar smittskyddsreglerna riskerar upp till tre månaders fängelse och böter. Det är framför allt i storstäderna Casablanca och Rabat människor har gripits. Sammanlagt 130 dödsfall i covid-19 har bekräftats. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0