Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Kändisrabbin ska leda Marockos judar

   För första gången på cirka hundra år finns en överrabbin som ledare för de cirka 2 500 judarna i Marocko. Yoshiahu Pinto har invigts i ämbetet vid en ceremoni i Casablanca. Han ska verka med kungens godkännande – Marockos nuvarande kung har engagerat sig i landets judiska arv och bland annat låtit restaurera synagogor. Pinto, som av israeliska medier kallas kändisrabbin, är dömd för att ha mutat en polischef i Israel och flyttade till Marocko 2017, efter avtjänat fängelsestraff. Epitetet kändisrabbin har han fått genom sin inriktning på kabbala, judisk mystik, som på senare år dragit till sig anhängare bland annat i Hollywood.

  • Fängelsestraff för Rifprotester bekräftas

   En appellationsdomstol i Casablanca fastställer domarna mot aktivister som deltog i proteströrelsen al-Hirak al-Shaabi 2016 och 2017. Sammanlagt fälls 42 personer och straffen för ledargestalterna lyder på upp till 20 års fängelse. Demonstranterna i Rif, som till stor del har berbisk befolkning, krävde bland annat satsningar för att minska arbetslösheten i regionen; statsmakterna har hävdat att protesterna också handlade om separatism. En del demonstranter har tidigare benådats av kungen.

  • Mars

  • Kristen appell inför påvebesök

   Påve Franciskus är på besök. I Rabat håller han mässa på en idrottsarena, och i stadens katedral manar han kristna att inte försöka omvända människor av annan tro – kristen mission väcker oro i muslimska länder. I ett uttalande inför besöket har Marockos katolska minoritet uppmanat myndigheter att tillåta kristna att fullt öppet utöva sin religion. Särskilt vill de ha garantier för muslimer som konverterar till kristendomen. Merparten av uppemot 40 000 kristna som tros vara bosatta i Marocko kommer från andra länder.

  • Marocko köper stridsflygplan

   USA:s regering har gett klartecken för att sälja 25 nya F-16-plan till Marocko. Samtidigt ska 23 F-16 av äldre modell som Marockos flygvapen redan har uppgraderas. Fler än 3 000 plan av typen finns i bruk i 25 länder. Den amerikanska kongressen har möjlighet att stoppa affärerna, som sammantaget är värda nästan fyra miljarder dollar, om det sker inom en månad. 2008 beställde Marocko 24 plan; ett förlorades 2015 i strid för den saudiskt ledda allians som bekrigar en rebellrörelse i Jemen.

  • Vattenkanoner mot lärarprotest

   Flera tusen lärare demonstrerar i Rabat för bättre arbetsvillkor, framför allt för fasta tjänster och pension. Bara några timmar tidigare har kravallpoliser med vattenkanoner satts in för att bryta upp en sittstrejk vid parlamentet där omkring 15 000 lärare har tillbringat natten. En mycket stor del av de lärare som går på korttidskontrakt är unga. De senaste veckorna har de genomfört aktioner i flera städer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0