Marocko
Foto: Shutterstock/David Kay

Marocko

Marocko har varit bebott av berberfolk sedan förhistorisk tid. Islam kom med arabiska erövrare från slutet av 600-talet. Långt senare blev området en fransk koloni, men 1956 utropades självständighet. En 40 år lång ockupation av Västsahara har gjort kungariket Marocko politiskt isolerat i Afrika. Desto starkare har banden varit till USA och en rad länder i Europa. Sedan kung Mohammed VI tillträdde 1999 har en viss demokratisering skett, men någon verklig opposition tillåts inte.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Skärpt läge kring Västsahara

   Tre algeriska medborgare dör i Västsahara när deras lastbilskolonn angrips. Händelsen inträffar i en del av Västsahara som hålls av den sahariska befrielserörelsen Polisario; merparten av Västsahara är ockuperad av Marocko, men Polisario har stöd av Algeriet som också hyser en stor mängd sahariska flyktingar. Algeriet anklagar Marocko för anfallet mot fordonen och förbindelserna mellan de två grannländerna, som redan är dåliga, försämras ännu mer. En FN-ledd fredsprocess står helt stilla sedan 2019. Den svenskitalienske diplomatveteranen Staffan de Mistura har fått FN:s uppdrag att väcka liv i samtalen igen.

  • Oktober

  • Algeriet stoppar gas till Marocko

   Ett kontrakt som säger att Algeriet levererar naturgas till Marocko löper ut och Algeriet väljer att inte förlänga avtalet, med hänvisning till fientligt agerande från marockansk sida. Gasledningen används sedan 1996, huvudsakligen för algerisk export till Spanien, och Marocko brukar utöver transitavgifter också få vissa gasleveranser. För Marockos del bidrar gasen i vanliga fall till 10 procent av elproduktionen. Algeriets export till Spanien kommer tills vidare att gå via undervattensledningen Medgaz, som dock har mindre kapacitet. I Spanien väcker händelseförloppet oro för energibrist.

  • Tunga investeringar 2022

   Regeringen planerar investeringar som värderas till 245 miljarder dirham (230 miljarder kronor) under det kommande året för att stärka landets ekonomi efter covidkrisen, meddelar finansminister Nadia Fettah Alaoui. Pandemin fick Marockos ekonomi att krympa med runt sju procent 2020, men nu bygger den nya statsbudgeten på antagandet att BNP växer med 5,2 procent i år och 3,2 procent 2022.

  • Ny regering presenteras

   Den nya regeringen, ledd av affärsmannen och RNI-ledaren Aziz Akhannouch som premiärminister, installeras vid en ceremoni i kungliga palatset i Fèz. Ministrarna hämtas från partierna RNI och PAM, som båda står hovet nära, och mittenhögerpartiet Istiqlal, som lutar sig motmeriter från Marockos kamp för självständighet. Diplomatveteranen Nasser Bourita (partilös) stannar kvar som utrikesminister, i en tid som präglas av osämja med grannlandet Algeriet. Sju kvinnliga ministrar ingår, tre fler än i den förra ministären, bland dem finansministern och energiministern.

  • September

  • Stöd för västsaharier i EU:s domstol

   EU-domstolen har invändningar mot avtal som unionen slutit med Marocko om fiske och jordbruksprodukter. Avtalen ger Marocko rätt att exportera varor från Västsahara, men befrielserörelsen Polisario hävdar att befolkningen inte varit representerad, eftersom Västsahara är ockuperat av Marocko. Domstolen har kommit fram till att Polisario har rätt att föra befolkningens talan. Marocko har två månader på sig att överklaga, men avtalen fortsätter att gälla under tiden. Efter domstolsutslaget publicerar Marocko och EU ett gemensamt uttalande där det heter att handelssamarbetet kommer att fortsätta.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0