Burkina Faso – Utbildning

Skolväsendet i Burkina Faso har stora brister och andelen analfabeter i befolkningen är bland de högsta i världen. Betydligt fler män än kvinnor kan läsa och skriva, men skillnaderna är på väg att jämnas ut bland yngre burkinier. I områden som plågas av jihadisters framfart kan många barn inte gå i skolan av säkerhetsskäl.

Skolgången är formellt obligatorisk och avgiftsfri för alla barn mellan 6 och 16 år. Det första sexåriga stadiet är indelad i tre stadier om två år vardera. Därefter följer två stadier på fyra respektive tre år. I praktiken är andelen barn som börjar skolan bland de lägsta i regionen.

Närmare åtta av tio barn börjar lågstadiet, enligt FN-organet Unesco, men bara sex av tio fullföljer alla sex åren och endast hälften av dessa fortsätter till påbyggnadsstadierna. Något fler flickor än pojkar fullföljer det första påbyggnadsstadiet.

De styrande försöker höja utbildningsnivån bland invånarna genom att bygga nya skolor och anställa fler lärare, i synnerhet på landsbygden. Ändå är lärarbristen skriande och klasserna alldeles för stora.

Under de senaste åren har dessutom ökat våld från jihadistgrupper, särskilt i norr och öster, tvingat tusentals skolor att stänga. Enligt hjälporganisationen Rädda barnen stängdes över en miljon elever ute från skolan 2022 på grund av jihadisters våld.

Även under coronapandemin 2020–2021 hölls många skolor, och universitet, stängda i syfte att minska risken för smittspridning.

Det finns tre statliga lärosäten för eftergymnasiala studier: ett universitet i huvudstaden Ouagadougou, en teknisk yrkesskola i Bobo-Dioulasso samt en lärarhögskola i Koudougou. Därutöver finns en rad privatägda högskolor. Betydligt fler män än kvinnor skaffar sig en högre utbildning.

Om våra källor

115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

10133

Mer läsning finns här!

I UI:s webbtidning utrikesmagasinet.se hittar du analyser och krönikor skrivna av svenska och internationella forskare, analytiker och journalister med bred erfarenhet av olika länder och regioner.

Det mesta är på svenska och alla artiklar är fritt tillgängliga.

Tipsa gärna dina vänner!

Till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick


Varukorg

Totalt 0