Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. Ett presidentval i november 2015 gav Burkina Faso dess första civila statschef på nästan 50 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Mnst 20 döda i attack mot guldgruva

   Ett 20-tal människor dödas då en guldgruva i Soum-provinsen i den norra delen av landet angrips av en grupp beväpnade män. Det är oklart vilka som ligger bakom attacken, men misstankarna riktas mot jihadistgrupper som är aktiva i området.

  • September

  • Minst 17 döda i nya attentat

   Minst 17 människor dödas i flera attentat i den norra delen av landet. Nio människor dödas och flera butiker bränns ned. Senare samma dag krävs nio dödsoffer i ett attentat mot en annan by i samma provins. I ett tredje dåd dödas en soldat när en arméenhet angrips. Olika jihadistgrupper misstänks ha utfört dåden.

  • VM-brons till Burkina Faso

   En burkinier Fabrice Zango vinner brons i tresteg i friidrotts-VM i Doha i Qatar. Det är första gången någon från Buirkina Faso vinner en medalj i ett världsmästerskap i friidrott.

  • Över 580 döda i våldsdåd sedan 2016

   Minst nio människor dödas i två väpnade attacker i den norra delen av Burkina Faso. Jihadistgrupper misstänks för dåden. Sedan 2015 har, enligt nyhetsbyrån AFP, över 580 människor dödats i olika våldsdåd i landet. I de flesta fall tros olika jihadistgrupper ligga bakom attackerna. 

  • Tårgas mot demonstranter i Ouagadougou

   Demonstranter samlas i Ouagadougou för att protestera mot svåra ekonomiska förhållanden, regeringen oförmåga att bekämpa jihadistgrupper samt att utländska trupper tillåts i landet. De gör det trots att demonstrationen förbjudits av myndigheterna. Protesten stoppas dock av polisen som sätter in tårgas mot demonstranterna. Fackföreningar och andra civilsamhällesorganisationer som organiserar protesten planerar nya liknande demonstrationer under den kommande veckan.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0