Burkina Faso
En kvinna som bor i utkanten av huvudstaden Ouagadougou hämtar vatten. Behovet av vatten är extra stort under coronapandemin 2020. Foto: Sam Mednick/TT

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. I presidentvalet året efter fick landet sin första civila statschef på nästan 50 år. Men det gav inte det lugn många hoppats på, från 2015 har våld från jihadister krävt hundratals liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Protester leder till våldsamheter

   Fortsatta protester i Ouagadougou mot regeringen och bristen på säkerhet i landet urartar i våldsamheter. Säkerhetsstyrkor sätter in tårgas mot demonstranterna som bränner bildäck och plundrar regeringsbyggnader. Flera människor skadas, bland andra två journalister och ett barn. Dagen efter återupprättas nätförbindelserna efter att ha varit avstängda i en vecka. Protester förekommer även i städerna Bobo Dioulasso och Kaya. Flera demonstranter ska också ha gripits, men det är oklart hur många.

  • Protester mot regeringen, internet stängs av

   Protester mot bristen på säkerhet i landet utlöser protester i Burkina Faso. Missnöjet riktas mot regeringen och Frankrike för att de inte lyckas att förhindra militanta islamistgrupper att begå nya terrordåd. Myndigheterna svarar med att stänga av internet. Samtidigt manar president Roch Kaborés kritiker till nya protester mot regeringen. Markeringar har också skett helgen innan mot den forna kolonialmakten Frankrike, då människor hindrat en fransk militärkolonn av pansarfordon på väg till Niger att lämna staden Kaya. Kolonnnen har ännu inte kunnat lämna Burkina Faso.

  • Över 50 döda i attentat i norr

   49 militärpoliser och fyra civila dödas i ett attentat i Inata i norra Burkina Faso, inte långt från gränsen till Mali. Det är en av de dödligaste attackerna mot säkerhetspersonal sedan jihadistvåldet tog fart i landet 2015. Sedan dess har 2 000 människor i dåd som olika jihadistgrupper misstänks ligga bakom, och 1,4 miljoner människor har tvingats på flykt, de flesta inom landet.

  • September

  • Regeringen och oppositionen enas om säkerhetsstrategi

   De samtal om det svåra säkerhetsläget i landet som den 26 september inleddes mellan regeringen och oppositionspartierna har nu avslutas och parterna har enats om en strategi om hur man ska gå vidare. Vad den innebär är tämligen diffust, förutom att mer stöd ska ges till de frivilliga försvarsgrupper som redan har skapats. Man ska också ha diskuterat frågor kring lokalvalen som ska hållas nästa år och hur man bäst ska kunna verka för försoning. Liknande samtal inleddes i juni, men oppositionen hoppade då av efter tre dagar på grund av en massaker med över 130 döda (se Juni 2021)

  • 480 döda i jihadisattentat mellan maj och augusti

   Minst 480 människor har dödats i olika jihadistattentat mellan maj och augusti i år, enligt siffror från Norska flyktingrådet. Dessutom har 275 000 människor tvingats fly undan våldet bara sedan i april, vilket är en betydligt högre siffra än halvåret innan. Sammanlagt finns det omkring 1,4 miljoner internflyktingar i Burkina Faso.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0