Burkina Faso
En kvinna som bor i utkanten av huvudstaden Ouagadougou hämtar vatten. Behovet av vatten är extra stort under coronapandemin 2020. Foto: Sam Mednick/TT

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. I presidentvalet året efter fick landet sin första civila statschef på nästan 50 år. Men det gav inte det lugn många hoppats på, från 2015 har våld från jihadister krävt hundratals liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Demonstranter kräver hårdare tag mot jihadister

   Tusentals människor samlas i huvudstaden Ouagadougou och på andra håll i landet för att kräva att mer görs för att stävja våldet från jihadistgrupper. Under protesten, som organiseras av den politiska organisationen och civilsamhällesorganisationer, hörs slagord som "Nej, till ökad osäkerhet", "Nej till ändlösa attacker" och "Har vi fortfarande en president i Burkina Faso?". Protesten hålls trots president Kabores uppmaning om att skjuta på den.

  • Juni

  • Preisdent Kaobré tar över försvarsministerposten

   President Roch Marc Christian Kaboré möblerar om i sin regering och tar själv över försvarsministerposten. Det sker på grund av ökat missnöje över det fortsatta våldet i landet, inte minst den massaker på 160 människor som ägde rum i början av juni. Oppositionen hade krävt att både försvarsminister Chériff Sy och premiärminister Christophe Dabiré skulle avgå. Tidigare har presidenten uppmanat oppositionen att skjuta upp de protester mot våldet som var planerade till den 3 och 4 juli. Sedan jihadistvåldet bröt ut i landet 2015 har minst 1 500 människor dödats och 1,5 miljoner tvingats fly från sina hem.

  • "Barnsoldater deltog i massaker"

   USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield säger att massakern i byn byn Solhan tidigare under månaden (se 6 juni 2021) till stor del utfördes av barnsoldater på mellan 12 och 14 år. Enligt Thomas-Greenfield har barnen tvingats ansluta sig till våldsgrupperna efter att ha utsätts för våldtäkter eller tvingats mörda sina syskon och föräldrar. Även en talesperson för den burkinska regeringen har talat om att barn var inblandade i massakern.

  • Kvinnor protesterar mot brist på säkerhet

   Tusentals demonstranter samlas i staden Kaya för att protestera mot den stora bristen på säkerhet i landet och kräver att regeringen gör mer för att bekämpa jihadistgrupperna. De flesta av demonstranterna är kvinnor som flytt undan våldet eller änkor efter poliser och soldater som dödats av jihadister. Samtidigt hävdar Burkina Fasos och Nigers arméer att de haft viss framgång i kampen mot jihadistgrupperna och att mer än 100 rebeller dödats i samband med deras gemensamma operationer i juni som går under namnet Operation Taanli. Ytterligare ett antal personer uppges ha gripits.

  • Säkerhetskällor. Tio "terrorister" dödades

   Våldet i norra  Burkina Faso fortsätter. Tio "terrorister" dödas och tre soldater såras i samband med ett bakhåll nära byn Gaigota, uppger säkerhetskällor till nyhetsbyrån AFP. Vapen och ammunition ska också ha tagits i beslag.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0