Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. I presidentvalet året efter fick landet sin första civila statschef på nästan 50 år. Men det gav inte det lugn många hoppats på, från 2015 har våld från jihadister krävt hundratals liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • "Saknar resurser för att bekämpa covid-19"

   Det burkinska hälsodepartementet varnar för att man saknar resurser för att hantera en epidemi av covid-19. Landet har inte resurser att bevaka gränsövergångar och beordra människor att sätta sig i karantän. Det saknas också utbildad vårdpersonal.

  • Skolor stängs och demonstrationer förbjuds

   Det två första fallen av sjukdomen covid-19 rapporterades den 9 mars, det handlar om ett äkta par som nyligen återvänt från Frankrike. För att förhindra fortsatt smittspridning stängs nu alla skolor åtminstone fram till slutet av mars. Samtidigt förbjuds alla demonstrationer och större folksamlingar fram till slutet av april. Det finns en oro bland invånarna hur man ska klara sig eftersom så många leder ur hand i mun och inte skulle klara att isolera sig under ens en kortare period. Fram till den 18 mars ökar antalet sjukdomsfall i landet till 27. En person har avlidit som enligt uppgift från oppositionspartiet UPC var en av deras parlamentsledamöter, Rose-Marie Compaoré. Religiösa ledare beslutar att ställa in gudstjänster och andra sammankomster för att skydda människorna i sina församlingar.

  • Minst 47 döda i räder i norr

   Minst 47 människor dödas i flera räder mot byar som bebos av boskapsskötande fulanis i norra delen av landet, nära gränsen mot Mali. Det är oklart vilka som ligger bakom dåden,  men konflikter mellan fulanis och jordbrukande folkgrupper i området har blossat upp på senare. Tvister som förvärrats av det tilltagande jihadistvåldet i regionen.

  • Frankrike godkänner utlämning av François Compaoré

   Frankrike går med på att utlämna François Compaoré, bror till den förre presidenten Blaise Compaoré, som är misstänkt för inblandning i mordet på journalisten Norbert Zongo 1998. Mordet på den regeringskritiske Zongo misstänks ha utförts av den dåvarande presidentens livvakter samt i förlängningen François Compaoré och utlöste massprotester över hela landet. 

  • Februari

  • 765 000 på flykt undan jihadistvåld

   Sedan årsskiftet har antalet jihadistattacker mot civila burkinier tilltagit, liksom hur många offer som krävs i dem. Människor dödas, våldtas och plundras på sina ägodelar. Det har lett till att mer än 4 000 människor varje dag tvingas fly undan våldet, enligt UNHCR. Sammanlagt har 765 000 människor flytt från sina hem, varav 700 000 bara under det senaste året. Hela 150 000 har flytt undre de tre första veckorna i februari. De flesta av internflyktingar bor hos andra burkinier. UNHCR betonar dock att bristen på säkerhet gör det svårt för FN-organet att bistå dem. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0