Burkina Faso
En kvinna som bor i utkanten av huvudstaden Ouagadougou hämtar vatten. Behovet av vatten är extra stort under coronapandemin 2020. Foto: Sam Mednick/TT

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. I presidentvalet året efter fick landet sin första civila statschef på nästan 50 år. Men det gav inte det lugn många hoppats på, från 2015 har våld från jihadister krävt hundratals liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Franska styrkor har dödat jihadister

   Franska styrkor har dödat minst 20 jihadister i närheten av gränsen till Mali, enligt uppgifter från fransk militär. Det handlar bland annat om två motorcykelkolonner som har "neutraliserats med hjälp av franska helikoptrar och drönare.

 • 2020

  • December

  • Kaboré lovar att arbeta för nationell försoning

   Roch Marc Christian Kaboré svärs in för sin andra mandatperiod som president. Han lovar att arbeta för försoning, fred och säkerhet. Han medger att landet står inför stora problem, inte minst på grund av tilltagande jihadistvåld. Han säger att han inom de kommande månaderna ska inleda breda konsultationer för att hitta en väg till nationell försoning. Flera oppositionspolitiker, liksom tio afrikanska statschefer, närvarar vid ceremonin.

  • Författningsdomstolen bekräftar Kaborés valseger

   Författningsdomstolen bekräftar Roch Marc Christian Kaborés seger i presidentvalet. Han har enligt domstolen fått 57 procent av rösterna, vilket är aningen lägre än i det preliminära resultatet.

  • November

  • Diabré gratulerar president Kaboré

   President Kaboré skriver på Twitter att oppositionsledaren Zéphirin Diabré nu har gratulerat honom för valsegern. Diabré och hans parti UPC har tidigare sagt att man ska överklaga resultatet, men skriver på sin hemsida att man inte kommer att göra det då man inte vill skapa mer oro i det läge som landet befinner sig i nu.

  • Kaboré vinner presidentvalet men anklagas för fusk

   President Roch Marc Christian Kaboré segrar med klara siffror i presidentvalet, enligt preliminära siffror. Enligt valkommissionen Ceni har han hittills fått nästan 58 procent av rösterna, Eddie Komboigo från det gamla regeringspartiet CDP får drygt 15 procent, medan trean UPC:s ledare Zéphirin Diabré erhåller drygt 12 procent. Valdeltagandet är dock lågt, knappt 51 procent. Tidigare i veckan hotade oppositionspolitiker med att avvisa resultatet, i ett val som enligt dem kantats av oegentligheter. Deras klagomål handlar bland annat om vallokaler som öppnat sent eller inte alls, hur valsedlarna hanterats och godtyckliga ändringar av valdistrikt. De partier som stödjer Kaboré menar att de problem som uppstått har drabbat alla lika och att de sannolikt inte påverkar valutgången. De uppmanar alla parter att respektera resultatet. President Kabaoré försöker dock gå oppositionen till mötes genom att erbjuda en dialog med dem. Enligt Ceni har omkring 350 000 människor inte kunnat rösta i valet på grund av oroligheter. En delegation med företrädare för FN, Afrikanska unionen (AU) och den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas befinner sig i landet och för samtal med alla parter. Kaborés parti MPP blir också största parti med 56 mandat i det parlamentsval som hölls samtidigt, men lyckas inte få egen majoritet i nationalförsamlingen. MPP väntas dock få stöd från NTD som kom på tredje plats med 13 mandat och flera andra små partiet, och förfogar därmed över 90 av de 127 mandaten. Både CDC och UPC, som tidigare var största oppositionsparti, gjorde ett dåligt val och fick 20 respektive 12 mandat. Samtidigt kommer uppgifter om att fem personer från självförsvarsgrupper som bistår landets säkerhetsstyrkor mot jihadistgrupper dödats några dagar tidigare av beväpnade män i byn Pelhoure i den norra delen av landet. Flera personer saknas fortfarande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0