Torsdagen den 22 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på mail. Vid brådskande ärenden hänvisar vi till kundtjänst på telefonummer 08-511 768 05, kl. 10.00-11.30 samt 13.00-15.00.

Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. Ett presidentval i november 2015 gav Burkina Faso dess första civila statschef på nästan 50 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Undantagstillståndet förlängs ett halvår

   Burkina Fasos nationalförsamling förlänger undantagstillståndet i 14 av landets provinser i sex månader, till i januari 2020. Undantagstillståndet som infördes i december 2018 ger säkerhetsstyrkorna extra befogenheter att bekämpa jihadistvåldet i landet. Jihadistgrupper misstänks ha dödat 450 människor i Burkina Faso sedanvåldsvågen blossade upp 2015.

  • Juni

  • Kritik mot ny medielag: hot mot pressfriheten

   Nationalförsamlingen i juni 2019 godkänner ett lagförslag som stadgar att den som sprider falska nyheter och som rapporterar om terrorism eller säkerhetsstyrkornas arbete på ett sätt som ”hotar den allmänna ordningen eller kan påverka pågående operationer” kan dömas till dryga böter och fängelse i upp tio år. För att träda i kraft måste lagen även godkännas av presidenten. Pressfrihetsorganisationer och människorättsorganisationer kritiserar lagen som de menar utgör ett hot mot pressfriheten i landet.

  • Tiotals döda i nya jihadistdåd

   Minst 17 människor dödas i ett attentat mot byn Belehede i den norra delen av landet. Enligt försvarsminister Cheriff Sy ligger jihadistiska terrorister bakom dådet. Det pågår en intensiv militär sökinsats efter gärningsmännen. Veckan efter dödas minst 15 människor i två nya attentat i den norra delen av landet.

  • Minst 19 döda i attentat i norr

   Minst 19 människor skjuts ihjäl i ett attentat mot en by i Arbinda-distriktet i norra Burkina Faso. Dådet, som ska ha utförts av ett tiotal beväpnade män. Arbinda har drabbats av flera jihadistdåd den senaste tiden, trots försök att stärka säkerheten i området.

  • Fransk domstol fastslår utlmningsbeslut för ex-presidentens bror

   Kassationsdomstolen i Frankrike beslutar att François Compaoré, bror till den förre presidenten och misstänkt för inblandning i mordet på journalisten Norbert Zongo 1998, ska utlämnas till hemlandet. De slår därmed fast utslaget i appellationsdomstolen i slutet av 2018 (se December 2018). Innan en utlämning kan ske måste den franska regeringen ge sitt godkännande.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0