Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. Ett presidentval i november 2015 gav Burkina Faso dess första civila statschef på nästan 50 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Minst 17 döda i nytt jihadistdåd

   Minst 17 människor dödas i ett attentat mot byn Belehede i den norra delen av landet. Enligt försvarsminister Cheriff Sy ligger jihadistiska terrorister bakom dådet. Det pågår en intensiv militär sökinsats efter gärningsmännen.

  • Minst 19 döda i attentat i norr

   Minst 19 människor skjuts ihjäl i ett attentat mot en by i Arbinda-distriktet i norra Burkina Faso. Dådet, som ska ha utförts av ett tiotal beväpnade män. Arbinda har drabbats av flera jihadistdåd den senaste tiden, trots försök att stärka säkerheten i området.

  • Maj

  • Sex dödas i attentat mot kyrka

   En grupp på mellan 20 och 30 män angriper en katolsk kyrka i staden Dablo i den norra delen av landet. Sex människor dödas, en präst och fem församlingsmedlemmar. Det är oklart vilka som ligger bakom dådet, men våldet från jihadister har ökat dramatiskt i Burkina Faso på senare år.

  • Två soldater dödas i samband med fritagning av gisslan

   Franska specialstyrkor fritar fyra utländska medborgare, två fransmän, en amerikan och en sydkorean, som hållits som gisslan i den norra delen av landet. I samband med fritagningen dödas två franska soldater. Det är oklart vilka som ligger bakom kidnappningen. Dagen innan avskedade president Kaboré guvernörerna i fyra regioner som drabbats hårt av våld från jihadistgrupper.

  • April

  • Minst tolv döda i två jihadistdåd

   Minst sex människor dödas av en grupp män som genomför ett attentat mot en protestantisk kyrka i Silgadji i närheten av Djibo i Soum-provinsen i nordöstra Burkina Faso. Ytterligare två personer saknas efter attacken. Det är det första jihadistdådet mot en kyrka sedan den senaste våldsvågen blossade upp i Burkina Faso 2015. Rapporter kommer också om att sex personer dödats i en attack mot en skola i byn Maitaougou i Koulpelogo-provinsen i landets östra del. Islamister misstänkt ligga bakom dådet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0