Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. Ett presidentval i november 2015 gav Burkina Faso dess första civila statschef på nästan 50 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Fem döda i misstänkta jihadistdåd

   En spansk 72-årig spansk präst dödas av misstänkta jihadister när han, tillsammans med flera andra, återvände från ett möte i Lomé i Togo. I ett annat attentat i närheten dödas fyra tulltjänstemän när de angrips av ett 20-tal beväpnade män i närheten av Nohao. På fyra år har fler 300 människor har dödats i olika attentat.

  • En miljon burkinier i behov av nödhjälp

   Mer än en miljon människor i Burkina Faso är nu beroende av nödhjälp, enligt FN-organet Ocha, som tillsammans med den burkinska regeringen ska försöka samla in 100 miljoner dollar till hjälpinsatser. Pengarna ska gå till mat, vatten, bostäder, vård och skydd till de 900 000 människor som är svårast drabbade. Cirka 130 000 barn riskerar att drabbas av svår undernäring. Tusen skolor har stängts, vilket betyder att 150 000 barn inte får den utbildning de har rätt till. 

  • Ny arméchef utses via dekret

   Via åtta dekret utser president Roch Marc Christian Kaboré ny ledning för landets militär. Förutom en ny arméchef utses nya befälhavare för landets tre regionala kommandon.

  • Jihadistdåd kräver 14 liv

   14 civila dödas i ett jihadistattentat i staden Kain i Yatenta-provinsen, inte långt från gränsen till Mali, enligt burkinsk militär.  Företrädare för armén säger senare att man genomfört en operation mot jihadisterna och "neutraliserat 146 terrorister" i tre områden.

  • Januari

  • Fyra soldater dödas i attentat

   Minst fyra soldater dödas då en grupp tungt beväpnade män angriper en militärbas i Nassoumbou i Soum-provinsen i närheten av gränsen mot Mali.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0