Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. I presidentvalet året efter fick landet sin första civila statschef på nästan 50 år. Men det gav inte det lugn många hoppats på, från 2015 har våld från jihadister krävt hundratals liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Regeringen utlöser katastroftillstånd efter svåra skyfall

   Myndigheterna utlyser katastroftillstånd efter att 13 människor omkommit i samband med skyfall som orsakat svåra översvämningar. President Roch Marc Christian Kaboré aviserar att regeringen öronmärkt pengar för att bistå de drabbade.

  • Jihadistattacker slår hårt mot guldutvinning

   Jihadister har kunnat tjäna omkring 140 miljoner dollar genom angrepp på landets guldgruvor, enligt en rapport som tagits fram på uppdrag av regeringen. Deras attacker har dessutom lett till omfattande materiella skador och ökade kostnader för säkerhet (prislappen sätts i rapporten till över 1 miljard dollar). Samtidigt har utvinningen från guldgruvorna överlag blivit allt viktigare för landets ekonomi och beräknades 2018 svara för drygt 11 procent av BNP.

  • Tufft motstånd för Kaboré i höstens presidentval

   Nu börjar det stå klart vilka kandidaterna blir i presidentvalet den 22 november. Det styrande partiet MPP kommer att representeras av den sittande presidenten och Roch Marc Christian Kaboré. Bedömare påpekar att han kommer att möta ännu hårdare konkurrens i årets val än han gjorde 2015, och om det blir en andra valomgång har flera andra kandidater slutit en pakt om att stödja varandra i den (se Augusti 2020). Bland kandidaterna kan nämnas oppositionspartiet UPC:s ledare Zéphirin Diabré, medan CDP har valt Eddie Komboïgo, som stod den avsatte presidenten Blaise Compaoré nära. Den senare är dock kontroversiell, även inom sitt eget parti. Även den förre premiärministern Kadré Désiré Ouédraogo, kallad Kado, är en annan politiker med band till Compaoré som nu ska ställa upp för Agir Ensemble, ett nytt parti som bildades så sent som 2019. Den förre utrikesministern Ablassé Ouédraogo, den karismatiske tidigare kulturministern Tahirou Barry och den förre premiärministern Yacouba Isaac Zida avser också att ställa upp. Tidskriften Africa Confidential noterar dock att det lär bli svårt att genomföra presidentvalet, och parlamentsvalet som hålls samma dag, i de oroliga delarna av landet, samt att ingen av kandidaterna har lagt fram någon trovärdig plan för hur de vill hantera hotet från jihadistgrupperna.

  • Augusti

  • Över tre miljoner burkinier hotas av matbrist

   Mer än tre miljoner människor hotas av matbrist i Burkina Faso, enligt FN-organen WFP och FAO. Situationen är som allvarligast nu innan nästa skörd kan tas in i september. Mest utsatt är människor som bor provinserna Oudalan och Soum i Sahelregionen i den norra delen av landet, ett område som också drabbats hårt av torka de senaste åren.

  • Oppositionsuppgörelse sluts inför presidentvalet

   Om det blir en andra valomgång i presidentvalet i november kommer 22 politiska partier och organisationer att ställa sig bakom oppositionskandidaten i syfte att kunna besegra den sittande presidenten Roch Marc Christian Kaboré. När Kaboré kom till makten 2015 sågs han som en kompromisskandidat, men i takt med att jihadistvåldet i Burkina Faso ökat har missnöjet med hans styre ökat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0