Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. Ett presidentval i november 2015 gav Burkina Faso dess första civila statschef på nästan 50 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Minst 14 dödas i attentat mot kyrka

   Minst 14 människor skjuts ihjäl under en gudstjänst i en kyrka i byn Hantoukoura i den östra delen av landet, nära gränsen till Niger. Ännu fler skadas, enligt källor i regionen som citeras av BBC. Attentatet genomförs av en grupp män, men det är oklart vilka motiv som ligger bakom dådet. Under det senaste året har Östra regionen drabbats av ökat våld från jihadistgrupper.

  • November

  • Burkina Faso anklagar Mali för intrång över gränsen

   Burkina Faso anklagar Mali för att veckan innan ha genomfört en illegal operation på burkinskt territorium, där tre människor dödats. Företrädare för det maliska försvaret säger att man följt efter attentatsmän som flytt in över gränsen. Intrånget ska, enligt burkinsk militär, ha skett sedan en burkinsk by som bebos av människor från dozofolket angripits av malier från fulanifolket. Den maliska sidan hävdar å sin sida att den stött på företrädare för dozo som gjort sig beredda att försvara sig mot fulanis.

  • Militären dödar 32 i två operationer

   Burkinsk militär säger sig ha genomfört två operationer i den norra delen av landet, då man dödat 32 "terrorister". 24 av dödsoffren krävdes vid ett ingripande i byn Yorsala i Loroum-provinsen den 15 november, där militären också uppger sig ha fritagit kvinnor som har hållits som sexslavar. Åtta människoliv krävdes vid nästa operation den 16 november i utkanten av Bourzanga i Bamprovinsen. Uppgifterna har inte kunnat bekräftas helt av oberoende källor.

  • 38 döda i attentat mot gruvföretag

   38 civilpersoner dödas och 60 skadas i en attack mot en kolonn med fem bussar från det kanadensiska gruvföretaget Semafo cirka fyra mil från Boungou i den östra delen av landet. De flesta av offren var lokalanställda som arbetade i en guldgruva, men dödssiffran är sannolikt högre, då det inte är känt hur många soldater som eskorterade kolonnen som har mist livet. Det här är det tredje attentatet mot Semafo på 15 månader. Dödsoffer krävdes även i de tidigare dåden, och sedan dess har gruvbolaget stärkt säkerheten. Semafo driver två gruvor i Burkina Faso. Tidigare samma vecka dödades fem militärpoliser och fem civila i ett annat attentat i den norra delen av landet. Det betyder att nästan 700 människor har dödats i liknande attentat sedan 2015. Flera jihadistgrupper misstänks ligga bakom dåden. Senare kommer det fram uppgifter om att gruvarbetarna ska ha varit oroliga för sin säkerhet och ska ha begärt att flygas till gruvan med helikopter som sker med den utländska personalen vid Semafo. Bolaget meddelar i december att driften inte kommer att återupptas förrän tidigast nästa år, och att en förutsättning för att det är att säkerheten längs vägarna och i regionen stärks.

  • Oktober

  • 14 döda i tre attentat i norr

   Minst nio människor, samtliga civila, dödas i byn Zoura i Bamprovinsen i den norra delen av landet.  Attentatsmännen anländer dit strax innan utegångsförbudet träder i kraft från halv sju på kvällen och öppnar eld mot byborna.  De plundrar även en butik och stjäl boskap. Några dagar tidigare, den 19 oktober, dödas fyra soldater och en polisman i två andra attentat i norr, i de nordliga provinserna Loroum och Yatenga. Jihadistgrupper misstänks för samtliga av de tre dåden. Sedan 2065 har omkring 600 människor dödats i samband med olika attentat.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0