Burkina Faso
En kvinna som bor i utkanten av huvudstaden Ouagadougou hämtar vatten. Behovet av vatten är extra stort under coronapandemin 2020. Foto: Sam Mednick/TT

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. I presidentvalet året efter fick landet sin första civila statschef på nästan 50 år. Men det gav inte det lugn många hoppats på, från 2015 har våld från jihadister krävt hundratals liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Kuppledaren blir ny burkinsk president

   Kuppledaren Paul-Henri Damiba tillträder formellt som landets president och högsta befälhavare för armén. Samtidigt presenterar kuppmakarna en stadga som ger som juntan MPSR makten i väntan på att ett övergångsstyre ska upprättas. De delar av författningen som inte strider mot detta träder i kraft på nytt.

  • Militärkupp i Burkina Faso

   Företrädare för den burkinska armén meddelar att man tagit över makten i landet, avsatt president Roch Kaboré, upplöst regeringen och parlamentet, upphävt författningen samt stängt landets gränser. Det sker efter en tid av oro och missnöjesyttringar inom åtminstone delar av militären.  Kuppmakarna, som kallar sig Patriotiska rörelsen för skydd och återställande (på franska förkortat MPSR), hänvisar till det allt sämre säkerhetsläget i landet och regeringen oförmåga att bekämpa de jihadistgrupper som ligger bakom större delen av våldet. MPSR, som leds av överstelöjtnant Paul-Henri Sandaogo Damiba, säger sig tala för hela landets armé och lovar att presentera en tidsplan för när landet ska kunna återgå till ett civilt styre. Företrädare för Roch Kaborés parti, Folkets framstegsrörelse, säger att kuppen genomfördes i samband med ett mordförsök på presidenten. Kuppen fördöms av såväl Afrikanska unionen (AU) som FN.

  • Demonstrationer förbjuds

   Myndigheterna beslutar att förbjuda två planerade protester mot bristen på säkerhet i landet, av just säkershetsskäl. En av demonstrationerna skulle organiseras av en organisatione som kallar sig Rädda Burkina (Sauvons le Burkina). Det var den gruppen som låg bakom protesterna i i höstas (se November 2021) vilka ledde till våldsamheter. En annan manifestation till stöd för Mali har också stoppats. 

  • Flera militärer grips för kupplaner

   Åtta militärer och ett antal civilpersoner grips och anklagas för att ha planerat en kupp mot regeringen. Den mest namnkunniga i gruppen, överste Mohamed Emmanuel Zoungrana som är befälhavare för de styrkor som bekämpar jihadistgrupper i västra Burkina Faso, har tidigare kritiserat regeringen. Gripandena sker på order av åklagaren vid en militärdomstol.

 • 2021

  • December

  • President Kaboré upplöser regeringen

   President Kaboré upplöser regeringen efter att premiärminister Christophe Dabiré lämnat in sin avskedsansökan. Det sker mot bakgrund av den senaste tidens protester mot det ökade jihadistvåldet i Burkina Faso och vad som ses som president Kaborés oförmåga att få bukt med det. Han har redan möblerat om i ledningen för militären. Senare utses ekonomen Lassina Zerbo till ny regeringschef för en bantad regering, men där de flesta av ministrarna får behålla sina poster.

Till kalendariet
115088

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer här

Varukorg

Totalt 0