Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. Ett presidentval i november 2015 gav Burkina Faso dess första civila statschef på nästan 50 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Jihadistvåld tvingar skolor att stänga

   Det ökande våldet från jihadister har lett till att minst 300 skolor har stängts under de senaste tre åren. Lärare har mördats, men också utsatts för hot och trakasserier. Många barn har också slutat att gå i skolan av rädsla för att utsättas för våld.

  • Två soldater dödas i vägbombsattentat

   Två soldater dödas och tre skadas, varav två av dem svårt, när deras fordon kör på en hemmagjord sprängladdning på en väg i närheten av Nassoumbou, inte långt från den maliska gränsen.

  • Oktober

  • Misstänkta jihadister fritas från polisstation i norr

   En polisstation i staden Djibo i den norra delen av landet angrips av attentatsmän på motorcykel. Inga dödsoffer krävs då polismännen lyckas fly, men flera misstänkta terrorister fritas från häktet. Det ökade jihadistvåldet i norr har lett till att omkring 220 skolor har tvingats stänga, och upp till 40 000 människor har flytt till Djibo från den omgivande landsbygden. I Djibo finns Västafrikas största boskapsmarknad.

  • 10-tal jihadister dödas i fransk lufträd

   Ett 10-tal jihadistrebeller dödas i en fransk lufträd i den norra delen av landet, enligt uppgifter från den burkinska försvarsledningen. Frankrike ingriper efter uppgifter om att en burkinsk militärpolis dödats av en grupp tungt beväpnade män. 

  • Flera döda i attentat i norr

   Minst sex soldater har dödats och flera har skadats sedan deras fordon kört på en hemmagjord bomb, mellan Gayeri och Foutouri i landets östra del. Någon dag senare dödas sex polismän i ett bakhåll i närheten av Solle i norr, inte långt från gränsen till Mali.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0