Burkina Faso
En kvinna som bor i utkanten av huvudstaden Ouagadougou hämtar vatten. Behovet av vatten är extra stort under coronapandemin 2020. Foto: Sam Mednick/TT

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. I presidentvalet året efter fick landet sin första civila statschef på nästan 50 år. Men det gav inte det lugn många hoppats på, från 2015 har våld från jihadister krävt hundratals liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Compaoré ska ställas inför rätta för mordet på Sankara

   Den förre presidenten Blaise Compaoré ska ställas inför rätta för inblandning i mordet på Thomas Sankara 1987 i samband med kuppen samma år. Det meddelar en militärdomstol. Ytterligare 13 personer, bland andra Compaorés närmaste man Gilbert Diendéré, åtalas samtidigt. Arresteringsorder på dem har utfärdats, men ingen av dem har ännu gripits. Blaise Compaoré gick 2014 i exil i Elfenbenskusten, sedan han tvingats lämna makten efter massprotester mot att han försökte hålla sig kvar vid makten. Han är numera ivoriansk medborgare. En arresteringsorder för honom utfärdades 2016. Nu kommer rättegången att genomföras i hans frånvaro. Compaoré har förnekat all inblandning i mordet på Sankara. Diendéré sitter redan fängslad för sin roll i ett kuppförsök 2015. Sankara, som ibland kallas Afrikas Che Guevara, tog själv makten i en kupp 1983 och bedrev under sin tid vid makten en radikal politik.

  • Sex försvarsvolontärer dödas i bakhåll

   Sex civila medlemmar av Volontärer för försvar av Fosterlandet (VDP), en styrka som bildats i slutet av 2019 för att avlasta armén och polisen i en del grundläggande säkerhetsarbete, dödas i ett bakhåll i Dablo i den norra delen av landet. Medlemmarna i VDP får en två veckor lång utbildning och används bland annat för att samla in information eller för att eskortera resanden. Veckan efter inträffar ett liknande dåd i den östra delen av landet, där fem VDP-volontärer och tre poliser dödas.

  • Mars

  • Rapporter om samtal med lokala jihadister

   Samtal mellan regeringen och lokala jihadister i norr ska enligt rapporter ha kommit igång i Burkina Faso i liten skala. Inga kontakter är dock aktuella med grupper som är anknutna till terrornätverket al-Qaida. President Roch Marc Christian Kaboré avisade tidigare alla tankar på överläggningar med jihadistgrupper, en inställning som stötts av Frankrike. Enligt organisationen Acled (Armed Conflict Location and Event Data Project) dödades 2 293 människor i konflikter i Burkina Faso 2020, vilket är det största antalet hittills.

  • Februari

  • Regeringen öppnar för samtal med militanta islamister

   Den burkinska regeringen säger att den är öppen för att inleda samtal med militanta islamister för att försöka få bukt med det tilltagande våldet. Premiärminister Christophe Dabiré säger som svar på en fråga i parlamentet att om man ska kunna bemästra säkerhetskrisen måste man hitta vägar att samtala med dem som genomför terrorattentaten. Liknande tongångar har tidigare hörts i Mali och Niger som också är hårt drabbade av våld från jihadistgrupper. Frankrike. som har 5 000 soldater i området, motsätter sig sådana samtal.

  • Januari

  • Filmfestival skjuts upp

   Afrikas största filmfestival, Fespaco, som skulle ha hållits i månadsskiftet februari/mars skjuts nu upp på grund av den pågående pandemin. Det beslutar landets regering som också säger att det inte går att bestämma något nytt datum i det läge som råder nu.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0