Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. Ett presidentval i november 2015 gav Burkina Faso dess första civila statschef på nästan 50 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Minister: över 60 döda i våldsamheter i norr

   62 människor har dödats i jihadistattacker och efterföljande etniska strider i Arbina-området i den norra delen av landet, enligt Simeon Sawadogo, minister för territoriella frågor. Sawadogo hävdar att 32 människor dödats av jihadisterna, medan de övriga föll offer för hämndattacker från kouroumba-, fulani- och mossifolken med flera.

    

  • Mars

  • Kidnappade lärare hittas döda

   Två lärare som den 11 mars kidnappades från staden Djibo i den norra delen av landet har hittats döda. Jihadistgrupper som motsätter sig att barnen får västerländsk utbildning misstänks ligga bakom dådet. Enligt regeringen hotas lärare av jihadister som vill tvinga dem att lämna området. Våldet har under de senaste månaderna tvingat drygt 1 100 skolor av nästan 2 900 i de tre mest utsatta regionerna att stänga. Läs mer om hotet mot skolorna här.

  • MR-grupp anklagar militären för summariska avrättningar

   Människorättsorganisationen MBDHP anklagar regeringen för "summariska avrättningar" av ett 60-tal människor i samband med operationer mot jihadistgrupper. Militären uppgav den 5 februari att man hade oskadliggjort "146 terrorister" i samband med  jihadistattacker i Kain, Banh och Bomboro i norr (se Februari 2019). MBDHP hävdar att det inte finns några uppgifter om att några strider pågick i området, och att man kunnat få det bekräftat att det i minst 60 fall handlade om utomrättsliga avrättningar. De flesta av de 146 offren tillhörde fulanifolket. Tidigare har HRW riktat liknande anklagelser mot militären i samband med operationer som utfördes 2017 och 2018.

  • Februari

  • 30-tal misstänka jihadister dödas i militär operation

   Burkinsk militär säger sig ha dödat ett 30-tal misstänka jihadister i en operation i Kombienbiga, Kabonga och andra regioner i den östra delen av landet. Stora mängder vapen och ammunition har också tagits i beslag.

  • Fespaco fyller 50 år

   Afrikas största filmfestival, Fespaco, öppnar i Ouagadougou. Festivalen som firar 50 år, väntas ta  emot omkring 100 000 besökare till de 450 filmvisningarna. Festivalen hålls vartannat år i den burkinska huvudstaden. Den här gången är säkerhetspådraget större än annars på grund av det tilltagande våldet från jihadistgrupper.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0