Burkina Faso
Foto: Shutterstock/trevor kittelty

Burkina Faso

I det kustlösa och fattiga Burkina Faso i Västafrika är levnadsvillkoren svåra för de allra flesta. Ändå har landet utmärkt sig i kulturella sammanhang. Här anordnas vartannat år Afrikas största filmfestival i huvudstaden Ouagadougou. En folklig revolt 2014 ledde till att president Blaise Compaoré tvingades bort efter 27 år vid makten. Ett presidentval i november 2015 gav Burkina Faso dess första civila statschef på nästan 50 år.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • 14 civila dödas av bilbomb

   14 civila burkinier, varav sju barn/ungdomar och fyra kvinnor, dödas i Sourouprovinsen i den nordvästra delen av landet, när den buss de färdas i kör på en vägbomb. Ytterligare 19 människor skadas, varav tre svårt. Det är ännu inte känt vilka som ligger bakom dådet. Enligt företrädare för regeringen har bussen åkt en väg som ska vara stängd på grund av risken för attacker från det närbelägna Mali. Bussen var fylld av elever som skulle återvända till skolan efter lovet.

 • 2019

  • December

  • Landssorg efter ny attack i norr

   35 civila burkinier, varav de flesta kvinnor, och sju soldater dödas i en militärpostering i den nordliga staden Arbinda av misstänkta jihadister. Enligt myndigheterna dödas dessutom ett 80-tal jihadister i strider mellan rebellerna och lokala säkerhetsstyrkor. Efter attentat utlyses en två dagar lång landssorg. Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för dådet. Dagen efter. på juldagen, dödas minst elva soldater i ett nytt attentat i Sahelregionen, Det tilltagande våldet i norr har drivit omkring en halv miljon människor på flykt och har sedan 2015 krävt flera hundra människoliv.

  • CFA-franc ska bli eco 2020

   Åtta västafrikanska länder som använder den regionala valutan CFA-franc enas i Abidjan i Elfenbenskusten om att den ska byta namn till eco. Meningen är att den ska fortsätta att vara knuten till euron, men de åtta länderna, Benin, Burkina Faso, Guinea-Bissau, Elfenbenskusten, Mali, Niger, Senegal och Togo ska inte längre behöva förvara 50 procent av sin valutareserv i Frankrike och Frankrike ska inte längre att ha någon representant i valutaunionens styrelse. Meningen är att förändringen ska träda i kraft under 2020. Frankrikes president Emmanuel Macron som finns på plats i Abidjan säger i samband med det att kolonialismen i Afrika var ”ett allvarligt misstag”. Kritiker av CFA-francen ser den som en kvarleva från kolonialtiden, andra som en garant för finansiell stabilitet. En annan variant av CFA som används i flera centralafrikanska länder berörs inte av ändringen. 

  • Nya våldsamheter i norr

   Ett 20-tal personer dödas i samband med att två arméenheter beskjuts i den norra delen av landet. I Loroum-provinsen, dödas tre soldater och fyra skadas, medan fyra soldater såras i provinsen Sourou. Enligt säkerhetskällor ska ett 20-tal misstänkta terrorister ha dödats i en motattack. Samma källor hävdar att regeringsarmén dödat 76 jihadister sedan mitten av november.

  • Minst 14 dödas i attentat mot kyrka

   Minst 14 människor skjuts ihjäl under en gudstjänst i en kyrka i byn Hantoukoura i den östra delen av landet, nära gränsen till Niger. Ännu fler skadas, enligt källor i regionen som citeras av BBC. Attentatet genomförs av en grupp män, men det är oklart vilka motiv som ligger bakom dådet. Under det senaste året har Östra regionen drabbats av ökat våld från jihadistgrupper.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0