Botswana
Foto: Shutterstock/Dr Flash

Botswana

Botswana beskrivs ofta som en afrikansk framgångssaga. Vid självständigheten från Storbritannien 1966 var landet ett av de fattigaste i världen. Tack vare rika diamantfyndigheter och fungerande demokrati har Botswana utvecklats till ett medelinkomstland. Många invånare lever dock fortfarande utanför den formella ekonomin, ofta av boskapsskötsel.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Regeringspartiet vinner valet

   Trots en färsk intern konflikt stärker regeringspartiet BDP sin ställning i parlamentsvalet den 23 oktober. Partiet utökar sin majoritet i parlamentet med 1 mandat. BDP:s huvudmotståndare oppositionsalliansen BDP tappar två mandat. I och med segern får BDP utse president och partiets kandidat, den sittande Mokgweetsi Masisi, får behålla jobbet. UDC hävdar att valet inte gått rättvist till och att oegentligheter förekommit på bred front. Masisi har suttit på presidentposten sedan våren 2018 då hans företrädare Ian Khama valde att avgå.  Masisi och Khama har sedan dess hamnat i djup konflikt med varandra och Khama stöder numera oppositionen. Khamas nya parti BPF kommer in i parlamentet med tre mandat.

  • Juni

  • Domstol dömer ut lag mot homosexualitet

   Högsta domstolen beslutar att den lag som förbjuder homosexualitet ska ändras. Enligt gällande lag kan homosexualitet bestraffas med fängelse i upp till sju år. Domaren som tar beslutet kallar lagen föråldrad och säger att det inte finns någon anledning att diskriminera homosexuella. Beskedet mottas med jubel av de organisationer som arbetar för sexuella minoriteters rättigheter men representanter för regeringen och kyrkan reagerar negativt. En knapp månad senare meddelar riksåklagaren att regeringen avser att överklaga domstolens beslut.

  • Maj

  • Ex-president Khama lämnar regeringspartiet

   Ex-president Ian Khama lämnar regeringspartiet BDP som hans far var med och grundade. Bakom beslutet ligger Khamas missnöje med Mokgweetsi  Masisi som efterträdde Khama som president våren 2018. Masisi har frångått Khamas politik på flera områden, till exempel några dagar före Khamas avhopp då han upphävde förbudet mot elefantjakt. Masisi och Khama har också varit oense om vilka förmåner Khama ska ha som pensionär. I samband med sitt avhopp från BDP grundar Khama och hans anhängare ett nytt parti  Botswana Patriotic Front (BPF).

  • Förbud mot elefantjakt upphävs

   Regeringen häver förbudet mot elefantjakt med hänvisning till att det växande antalet elefanter i landet utgör ett hot mot jordbruket och även dödar människor. I Botswana beräknas det finnas mellan 135 000 och 160 000 elefanter som rör sig fritt och även vandrar in i grannländerna. Sett över hela Afrika har antalet elefanter det senaste årtiondet decimerats med 111 000 djur till 415 000 på grund av tjuvjakt på elfenben. Jaktförbudet i Botswana infördes 2014 för att skydda elefanterna men i takt med stammens snabba tillväxt har synen på jaktförbudet ändrats. Botswana kräver nu tillsammans med grannländerna Zambia, Zimbabwe och Namibia att det internationella förbudet för handel med elfenben ska mjukas upp.

  • April

  • President Masisi kandidat i valet

   Regeringspartiet BDP håller kongress och utser president Mokgweetsi Masisi till kandidat inför höstens president- och parlamentsval som ska hållas i oktober. Före kongressen såg det ut som att det för första gången i partiets historia skulle bli konkurrens om kandidaturen då förre utrikesministern Pelonomi Venson-Moitoi utmanade Masisi. Venson-Moitoi stöddes av ex-president Ian Khama som befinner sig i konflikt med sin efterträdare. I sista minuten drog hon emellertid tillbaka sin kandidatur och Masisi kunde väljas utan utmanare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0