Botswana
Foto: Shutterstock/Dr Flash

Botswana

Botswana beskrivs ofta som en afrikansk framgångssaga. Vid självständigheten från Storbritannien 1966 var landet ett av de fattigaste i världen. Tack vare rika diamantfyndigheter och fungerande demokrati har Botswana utvecklats till ett medelinkomstland. Många invånare lever dock fortfarande utanför den formella ekonomin, ofta av boskapsskötsel.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Höjda skatter väcker kritik

   Botswanas finansminister meddelar en rad åtgärder som ska hjälpa landets ekonomi på fötter. Momsen höjs från 12 till 14 procent, bensinskatten går upp och en sockerskatt införs. Åtgärderna har väckt kritik eftersom dessa indirekta skatter medför ökade levnadsomkostnader för botswanier som redan nu kämpar med en tuff privatekonomi i spåren efter covid-19.  

  • Två män avrättade

   Två män som dömts för mord avrättas genom hängning i huvudstaden Gaborone. Under president Mokgweetsi Masisi har antalet avrättningar ökat och sammanlagt sex människor har hängts. Människorättsorganisationen Amnesty International har gått ut med ett kraftfullt fördömande och påpekar att Botswana är det enda land i södra Afrika som fortfarande avrättar dömda brottslingar. Flera afrikanska länder har kvar dödstraffet men de flesta verkställer inte längre dödsdomarna.

  • Januari

  • Sprickor inom oppositionspartiet BPP

   Splittring uppstår i Botswanas folkparti (Botswana People’s Party, BPP) som ingår i oppositionsalliansen UDC. Partiordförande Motlatsi Molapise anklagas för diktatoriska tendenser sedan han tillfälligt uteslutit BPP:s generalsekreterare ur partiet. Molapise anklagar generalsekreteraren för att planera en kupp mot partistyret.

 • 2020

  • September

  • Experter hittar förklaring till elefantdöden

   Enligt en regeringstalesman är det nu fastställt varför över 300 vilda elefanter dött i Botswana under det senaste halvåret (se 2 juli 2020). Massdöden, som fått stor internationell uppmärksamhet, var länge ett mysterium eftersom det inte fanns några tecken på mänsklig inblandning och eftersom inga andra arter berörts. Enligt landets experter har elefanterna dött av en giftig form av cyanobakterie som trivs i stillastående vatten och som de stora djuren fått i sig i mycket större omfattning än andra arter.

  • Juli

  • Mystisk massdöd bland elefanter

   Chefen för nationalparkförvaltningen säger att mer än 350 elefanter verkar ha dött under mystiska förhållanden i Okavangodeltat i norr. 275 av fallen har hittills bekräftats och han säger att tjuvskytte har uteslutits som orsak eftersom de döda elefanterna har betarna kvar. Botswana har världens största elefantpopulation och konflikter mellan bybor och elefanter är ett återkommande problem. Enligt lokala viltvårdare finns det inga omedelbara tecken som tyder på att människor medvetet ligger bakom massdöden men utredningen fortsätter. Jakt på elefanter är en het politisk fråga i Botswana där både jakt- och safariturism är viktiga inkomstkällor. Årets jaktsäsong har ställts in på grund av coronapandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0