Botswana
Foto: Shutterstock/Dr Flash

Botswana

Botswana beskrivs ofta som en afrikansk framgångssaga. Vid självständigheten från Storbritannien 1966 var landet ett av de fattigaste i världen. Tack vare rika diamantfyndigheter och ett stabilt politiskt system, har Botswana utvecklats till ett medelinkomstland. Många invånare lever dock fortfarande utanför den formella ekonomin och staten har kritiserats för att diskriminera ursprungsbefolkningen.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • November

  • Regeringen förlorar kamp mot homosexualitet

   Regeringens försök att återinföra straff för homosexualitet misslyckas. Landets appellationsdomstol avslår regeringens överklagande av ett beslut som Högsta domstolen tog 2019 och som slår fast att det strider mot landets grundlag att fängsla människor för homosexuella gärningar. Fram till dess kunde homosexuella dömas till fängelse i sju år.

  • Maj

  • Ny bro till Zambia

   Den nybyggda Kazungulabron mellan Botswana och Zambia invigs. Både lastbilar och tåg kan köra över bron som sträcker sig drygt 900 meter över floden Zambezi. Den nya transportleden väntas gynna handeln i regionen då den öppnar en alternativ väg i nord-sydlig riktning. Därmed avlastas gränstrafiken mellan Zimbabwe och Sydafrika där det ofta uppstår köer.

  • Februari

  • Höjda skatter väcker kritik

   Botswanas finansminister meddelar en rad åtgärder som ska hjälpa landets ekonomi på fötter. Momsen höjs från 12 till 14 procent, bensinskatten går upp och en sockerskatt införs. Åtgärderna har väckt kritik eftersom dessa indirekta skatter medför ökade levnadsomkostnader för botswanier som redan nu kämpar med en tuff privatekonomi i spåren efter covid-19.  

  • Två män avrättade

   Två män som dömts för mord avrättas genom hängning i huvudstaden Gaborone. Under president Mokgweetsi Masisi har antalet avrättningar ökat och sammanlagt sex människor har hängts. Människorättsorganisationen Amnesty International har gått ut med ett kraftfullt fördömande och påpekar att Botswana är det enda land i södra Afrika som fortfarande avrättar dömda brottslingar. Flera afrikanska länder har kvar dödstraffet men de flesta verkställer inte längre dödsdomarna.

  • Januari

  • Sprickor inom oppositionspartiet BPP

   Splittring uppstår i Botswanas folkparti (Botswana People’s Party, BPP) som ingår i oppositionsalliansen UDC. Partiordförande Motlatsi Molapise anklagas för diktatoriska tendenser sedan han tillfälligt uteslutit BPP:s generalsekreterare ur partiet. Molapise anklagar generalsekreteraren för att planera en kupp mot partistyret.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0