Botswana
Foto: Shutterstock/Dr Flash

Botswana

Botswana beskrivs ofta som en afrikansk framgångssaga. Vid självständigheten från Storbritannien 1966 var landet ett av de fattigaste i världen. Tack vare rika diamantfyndigheter och fungerande demokrati har Botswana utvecklats till ett medelinkomstland. Många invånare lever dock fortfarande utanför den formella ekonomin, ofta av boskapsskötsel.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Experter hittar förklaring till elefantdöden

   Enligt en regeringstalesman är det nu fastställt varför över 300 vilda elefanter dött i Botswana under det senaste halvåret (se 2 juli 2020). Massdöden, som fått stor internationell uppmärksamhet, var länge ett mysterium eftersom det inte fanns några tecken på mänsklig inblandning och eftersom inga andra arter berörts. Enligt landets experter har elefanterna dött av en giftig form av cyanobakterie som trivs i stillastående vatten och som de stora djuren fått i sig i mycket större omfattning än andra arter.

  • Juli

  • Mystisk massdöd bland elefanter

   Chefen för nationalparkförvaltningen säger att mer än 350 elefanter verkar ha dött under mystiska förhållanden i Okavangodeltat i norr. 275 av fallen har hittills bekräftats och han säger att tjuvskytte har uteslutits som orsak eftersom de döda elefanterna har betarna kvar. Botswana har världens största elefantpopulation och konflikter mellan bybor och elefanter är ett återkommande problem. Enligt lokala viltvårdare finns det inga omedelbara tecken som tyder på att människor medvetet ligger bakom massdöden men utredningen fortsätter. Jakt på elefanter är en het politisk fråga i Botswana där både jakt- och safariturism är viktiga inkomstkällor. Årets jaktsäsong har ställts in på grund av coronapandemin.

  • Juni

  • Nya fall av covid-19 stänger Gaborone

   Myndigheterna stänger ned huvudstaden Gaborone efter att tolv nya fall av covid-19 upptäckts. Ingen tillåts lämna staden och bara personer med särskilt tillstånd får röra sig utanför hemmet. Alla samhällsfunktioner utom de mest nödvändiga stängs tills vidare. Botswana har hittills varit framgångsrikt i kampen mot coronapandemin med bara 60 bekräftade fall sammanlagt, inklusive dem som nu smittats. Endast en person uppges ha dött i covid-19.

  • Maj

  • Kritik mot förlängda undantagslagar

   President Mokgweetsi Masisi får skarp kritik från oppositionen för sitt beslut att förlänga undantagstillståndet i landet från ursprungliga 28 dagar till 6 månader. Enligt Masisi är det nödvändigt för att minimera spridningen av Covid-19. Parlamentet, där Masisis parti BDP har en majoritet, godkände i förra veckan förslaget. Nu hävdar oppositionen att reglerna är alldeles för stränga och att förlängningen av undantagstillståndet kommer innebära att presidenten får för mycket oinskränkt makt. Bland farhågorna finns att han kommer ta tillfället i akt att lägga beslag på offentliga medel och försöka tysta oberoende medier. Oppositionspolitiker säger sig också ha bevis för att statliga kontrakt har börjat delas ut till regeringsvänliga företag utan sedvanlig upphandling. Masisi har förnekat att det ligger politiska motiv bakom förlängningen av undantagstillståndet.

  • April

  • Presidenten utsläppt ur coronakarantän

   President Mokgweetsi Masisi testar negativt för corona och lämnar sin två veckor långa isolering. Hittills har fyra coronasmittade upptäckts i Botswana. En av dessa personer har avlidit. I trots mot regeringens egna reserestriktioner deltog Masisi vid presidentinstallationen i Namibia den 21 mars. Han satte sig i karantän vid hemkomsten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0