Sommartider på UI

UI:s kundtjänst har sommartider från 8 juli till och med 11 augusti. Under denna period är telefonväxeln stängd och svar från info@ui.se kan dröja. Ingen leverans av fysiska produkter sker, och leveranstiden för fakturaköp är längre. Digitala produkter och tjänster betalade med kort levereras som vanligt. UI:s presstjänst har sommarstängt från 13 juli till och med 4 augusti. Läs mer här.

48931
Foto: Alexander Mazurkevich/Shutterstock

Mellanöstern och Nordafrika

Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet (MENA-programmet) vid Utrikespolitiska institutet bedriver forskning och analys i relevanta politiska, ekonomiska och samhälleliga frågor i Mellanöstern och Nordafrika.

Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet (MENA-programmet) har som målsättning att bedriva högkvalitativ forskning och analys för att förse det svenska samhället med kunskap om politiskt, ekonomiskt och samhälleligt relevanta frågor. Programmet ska vara en självklar knutpunkt för såväl svenska som internationella aktörer inom forskning, analys och media.Programmets två fokusområden tar sikte på den politiska utvecklingen kring Syrien- och Mellanösternkonflikterna samt de samhälleliga omvandlingarna i MENA-länderna inklusive integrationen mellan Europa och Medelhavsregionen.

Konflikt och geopolitik

Fokus ligger på geopolitiska dragkamper som hur staterna i regionen hanterar sina regionala och internationella konflikter t.ex. spänningar mellan shia och sunni samt regional stormaktspolitik mellan Iran och Saudiarabien.

 Även historiska konfliktmönster påverkar dagens regionala konflikter. Hur kan, och bör, regionens demografiska mosaik organiseras politiskt? Flera av dagens postosmanska statsbildningar tenderar att falla sönder, vilket lämnar fältet öppet för väpnade icke-statliga aktörer att lägga territorier under sig. Regionen efter IS, Irans framväxande roll samt den politiska utvecklingen i Gulfen är exempel på tematik som behandlas inom programmet.

Social transformation med oklart mål

Här står de samhälleliga omvandlingarna i länderna samt integrationen mellan Europa och Medelhavsregionen i fokus. Sociala rörelser och civilsamhället fortsätter att färga regionens utveckling trots den arabiska vårens oförverkligade förhoppningar. Vilka trender är här urskiljbara, hur påverkar de politiken och hur förändras regionen som en effekt? Situationen i Maghreb och dess relation till Europa, samt palestinsk diasporapolitik med mera behandlas inom inom programmet.

Evenemang

Alla evenemang

UI:s andra program och centrum

Europa

Asien

Global politik och säkerhet

Centrum för Östeuropastudier

Nationellt kunskapscentrum om Kina

Varukorg

Totalt 0