Maj 2020

Senaste händelser

  • Maj

  • Trump säger sig ta malariamedicin

    President Donald Trump berättar vid en presskonferens att han själv sedan cirka tio dagar tar malariamedicinen hydroklorokin i förebyggande syfte mot coronaviruset. Trump har upprepade gånger sedan mars förespråkat användningen av hydroklorokin i kampen mot viruset, trots att det saknas bevis för att det hjälper och forskare varnar för att medicinen istället kan vara skadlig.

  • Ny underrättelsechef tillsatt

    Senaten godkänner John Ratcliffe som ny chef för underrättelsetjänsterna (Director of national intelligence, DNI), med siffrorna 49–44. Röstningen sker helt enligt partilinjerna och Ratcliffe blir därmed den första underrättelsechefen som utses utan stöd från oppositionspartiet sedan posten inrättades 2004. När Trump först nämnde Ratcliffe som kandidat till posten sommaren 2019 drog han snart tillbaka sin kandidatur, på grund av tvivel  gällande kvalifikationer, det faktum att han var republikansk ledamot av representanthuset och att han överdrivit inslag på sitt cv från sin tid som åklagare i Texas.

  • USA planerar lämna nedrustningsavtal

    President Donald Trump tillkännager att USA ska lämna ett internationellt nedrustningsavtal, det så kallade Open skies-fördraget. Avtalet från 2002 omfattar drygt 30 länder, däribland Sverige, och innebär att medlemmarna tillåts övervaka varandra med flyg. USA har länge hävdat att Ryssland bryter mot avtalet. Trumps besked tolkas av många bedömare som ett tecken på att han också planerar att dra tillbaka USA från det enda återstående större nedrustningsavtalet med Ryssland, Nya Start, som löper ut i februari 2021. Trump har insisterat på att Kina måste ansluta sig till Nya Start om det ska förnyas. INF-avtalet, som förbjöd markbaserade robotar med räckvidd mellan 50 och 500 mil, löpte ut i augusti 2019 efter ett beslut tidigare samma år (se Kalendarium).

  • Trump mot Twitter

    Twitter förser för första gången ett inlägg av president Donald Trump med en varningsetikett, enligt företagets nya policy om att flagga för potentiellt skadligt och missvisande innehåll. Det sker när Trump twittrat att poströster alldeles säkert kommer att leda till omfattande fusk: ”There is NO WAY (ZERO!) that Mail-in-Ballots will be anything less than substantially fraudulent.” Trumps reaktion på Twitters varningsetikett är att anklaga företaget för att ”fullständigt kväva yttrandefriheten”. Två dagar senare undertecknar han ett dekret  som ska göra det möjligt att åtala sociala medier-jättar för innehållet de sprider. Strax därpå döljer Twitter ett inlägg från Trump som anklagas för våldsförhärligande när han i samband med den protestvåg som bryter ut skriver att plundring leder till skjutningar ("when the looting starts, the shooting starts"), ett uttryck som är förknippat med rasistiskt våld.

  • Afroamerikan död i polisövervåld i Minneapolis

    En 46-årig svart man avlider efter ett polisingripande i Minneapolis i delstaten Minnesota, i ett fall som väcker stor uppmärksamhet och bestörtning. En videoinspelning visar hur mannen, George Floyd, ligger på marken medan en vit polis pressar sitt knä mot hans hals under närmare nio minuter. Floyd hade gripits då någon anmält att han använt en falsk sedel. Floyd hörs upprepade gånger säga ”snälla, jag kan inte andas” medan tre poliser tittar på. Förbipasserande ser honom svimma och ber poliserna att sluta, utan resultat, och Floyd avlider. De fyra poliserna avskedas därefter men protesterna mot det rasistiskt färgade polisvåldet blir omfattande. Bara veckor tidigare har en filmad sekvens från en mobiltelefon visat hur en svart joggare i Georgia, Ahmaud Arbery sköts ihjäl av två vita män. Männen åtalades först inte då de hävdade att de agerat i självförsvar.

  • Trump: USA lämnar WHO

    President Trump meddelar i en presskonferens att USA ska lämna Världshälsoorganisationen WHO. Han har länge anklagat WHO för att ha hjälpt Kina att i början mörka det nya coronaviruset. Han anklagar nu återigen Kina för pandemin och de många dödsfall den orsakat världen över, samt för den ekonomiska kollapsen i dess spår. Det finns inga belägg för att WHO bidragit till en mörkläggning. Bedömare ser Trumps utspel som ett försök att slå bort kritiken mot hans egen bristfälliga hantering av pandemin.

  • Protestvåg mot våld mot svarta

    Protesterna som brutit ut i Minneapolis några dagar tidigare sprider sig över landet och är snart de mest omfattande sedan 1960-talet. Protesterna samlas under slagordet Black lives matter (BLM) och riktar sig främst mot det utbredda våld som afroamerikaner utsätts för av ordningsmakten, men späs på av uppdämd frustration över ekonomisk och social ojämlikhet som blivit tydligt under coronapandemin. Plundring och skadegörelse förekommer, nationalgardet har kallats in i hälften av delstaterna och utegångsförbud kvällstid råder i ett 40-tal städer. Folk struntar till stor del i förbuden vilket leder till sammandrabbningar där kravallpolis använder tårgas och pepparsprej. Många chockas av nytt polisvåld mot både demonstranter och journalister. Trump hotar att sätta in militären och säger att den antifascistiska vänsterrörelsen Antifa ska klassas som en terroristgrupp. Andra hävdar att högerextremister ligger bakom mycket av våldet. Flera tusen människor har gripits och minst fyra personer har dödats. Våldsamheter kring Vita huset gör att Trump förs till en säkerhetsbunker. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0