Februari 2019

Senaste händelser

  • Februari

  • USA lämnar kärnvapenavtal med Ryssland

    Vita huset beslutar formellt att USA drar sig ur nedrustningsavtalet INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) från 1987. Avtalet undertecknades på sin tid av Ronald Reagan och Michail Gorbatjov (ledare för det dåvarande Sovjetunionen) och anses ha banat väg för den fortsatta nedrustning som följde och småningom för att kalla kriget tog slut. Enligt avtalet skulle alla robotar med en räckvidd mellan 50 och 550 mil skrotas. President Trump tillkännagav redan i oktober 2018 sina planer att dra sig ur, med hänvisning till att Ryssland brutit mot avtalet. Nu sägs det upp så att det formellt löper ut efter sex månader, den 2 augusti. De ryska avtalsbrotten konstaterades även under president Obama och har bekräftats av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

  • Ny justitieminister godkänd

    Senaten godkänner William Barr som ny justitieminister efter Jeff Sessions (se 7 november 2018). Barr hade samma position under George Bush 1991–1993. Barr har tidigare varit kritisk mot den särskilda åklagaren Robert Mueller och den Rysslandsutredningen, som han nu blir ytterst ansvarig för. Barr har dock senare sagt att han kommer låta Mueller fortsätta sin utredning.

  • Budgetöverenskommelse klar i kongressen

    Kongressens båda kamrar röstar för en budgetöverenskommelse som räcker budgetåret ut, till den 30 september, och förhindrar en ny nedstängning av statsapparaten (se 25 januari 2019). I budgeten avsätts 1,3 miljarder dollar för gränssäkerhet inklusive barriärer, men inte pengar till en gränsmur som president Trump krävt – och anslaget är långt ifrån de 5,7 miljarder som han begärt. 

  • Trump utlyser ”nationellt nödläge”

    President Trump utlyser så kallat nationellt nödläge för att skaffa fram finansiering till gränsmuren mot Mexiko, en mur han hävdar är nödvändig för landets säkerhet. Beskedet kommer dagen efter det att kongressen enats om budgeten, som Trump skriver på. Men han går också vidare med den extraordinära åtgärden att utlysa kristillståndet för att kringgå kongressen och få loss ytterligare drygt 6 miljarder dollar. Pengarna ska tas från militären och försvarsdepartementet. Bygget av muren var Trumps viktigaste vallöfte men han har inte lyckats få kongressen att finansiera den – inte ens när båda kamrar kontrollerades av Republikanerna. Demokraterna har lovat att ta strid mot åtgärden på rättslig väg och varnar också för att det skulle utgöra ett farligt exempel: en framtida demokratisk president skulle kunna välja att identifiera helt andra nödlägen eller kristillstånd.

  • Delstater stämmer Trump om muren

    En allians av 16 delstater med Kalifornien i spetsen stämmer president Trump med anledning av hans beslut att utlysa nationellt nödläge för att bygga muren mot Mexiko. Delstaterna vill hindra Trump från att ”missbruka presidentmakten”. Målet ska prövas i en domstol i Kalifornien. En annan stämningsansökning har redan kommit från organisationen Public Citizen som företräder ett naturreservat och tre markägare i Texas som kan påverkas av en eventuell mur. En annan organisation, Citizens for Ethics and Responsiblity in Washington (Crew), har stämt justitiedepartementet för att det inte har presenterats underlag för beslutet att utlysa nödläge. Trump har i ett tal sagt att han egentligen inte behövde utlysa nödläge men gjorde det för att få loss medel snabbare – ett uttalande som enligt en del bedömare kan komma att underminera hans chanser i domstolarna.

  • Nyval om kongressmandat

    Valmyndigheten i North Carolina beslutar att nyval ska hållas för en av delstatens 13 platser i det federala representanthuset. Resultatet från valet i november gav segern till republikanen Mark Harris, med bara 905 rösters marginal över demokraten Dan McCready. Men resultatet ifrågasattes och en utredning har nu visat att hans kampanjarbetare fuskat med poströster. Valmyndighetens beslut kommer sedan Harris själv gjort en kovändning och uttalat sig för nyval. Han säger sig dock inte ha känt till fusket. Kongressplatsen står vakant fram till att nyvalet hålls den 10 september 2019.

  • Ex-advokat kallar Trump bedragare

    Presidentens tidigare advokat och fixare Michael Cohen beskriver i skarpa ordalag Trump som en bedragare, skurk och rasist, och jämför honom med en maffiaboss. Det sker när Cohen frågas ut inför representanthusets utredningsutskott (oversight and reform committee). Cohen visar upp bevisföremål som en check som han ska ha fått från Trump som ersättning för pengar för att tysta två kvinnor (se 2 maj 2018), och finansutlåtanden som än överdrev, än underdrev värdet på Trumps tillgångar. Han hävdar också att Trump kände till Wikileaks planer på att läcka hackad e-post (se 10 december 2016). Cohen har dömts till fängelse bland annat för att han ljugit för kongressen för Trumps räkning (se 12 december 2018). Det han vittnar om är i huvudsak redan känt, men de skarpt formulerade anklagelserna samt bevismaterial ger utfrågningen politisk sprängkraft.

  • Toppmöte med Nordkorea utan resultat

    Ett toppmöte mellan president Trump och den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un slutar utan att någon överenskommelse nås. Enligt Trump beror det på att Kim begärde att USA:s sanktioner mot Nordkorea skulle avskaffas helt, ett krav som Trump avvisade. Men Pyongyang tillbakavisar det påståendet och säger att Kim endast begärt att ekonomiska sanktioner införda sedan 2016 skulle hävas – inte äldre sanktioner och inga som gäller vapen. Det amerikanska utrikesdepartementet bekräftar senare Nordkoreas version. Följden blev i alla fall att mötet, som hålls i Vietnams huvudstad Hanoi, avslutas hastigt och i förtid. Det första toppmötet mellan de två hölls i juni 2018.

  • Tidigare kol-lobbyist ny miljöchef

    Senaten godkänner Andrew Wheeler som ny chef för miljömyndigheten EPA. Wheeler har varit tillförordnad på posten sedan föregångaren Scott Pruitt avgick (se Juli 2018) och har liksom denne arbetat för att riva upp miljöskyddsregler som infördes under Obamaadministrationen. Wheeler har tidigare varit lobbyist för kolindustrin och förhåller sig skeptiskt till forskarrön om klimatförändringar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0