Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • April

  • Ex-president Correa dömd till fängelse

   Efter en två månader lång rättegång döms den tidigare presidenten Rafael Correa, i sin frånvaro, till åtta års fängelse för korruption. Correa och 19 medåtalade fälls för att ha tagit emot 7,5 miljoner dollar i mutor från företag i utbyte mot statliga kontrakt. Mutorna ska ha betalats som kampanjmedel inför valet 2013. Bland de dömda finns flera tidigare ministrar, parlamentsledamöter och affärsmän samt den förre vicepresidenten Jorge Glas, som redan har dömts till fängelse i ett annat mål (se December 2017). De dömda stängs av från politiken i 25 års tid. Correa, som är åtalad också i ett annat mål som rör kidnappning (se Juni 2018), lever i landsflykt i Belgien. Han twittrar om att domstolen ägnar sig åt politisk förföljelse. Domen kan komma att överklagas.

  • Döda hämtas på gatorna

   Polis och militär har under tre dagar hämtat minst 150 lik från gator och hem i Guayaquil, landets största stad, som drabbats särskilt hårt av coronapandemin. I sociala medier cirkulerar bilder och desperata rop på hjälp från människor som inte vet vart de ska vända sig när någon avlider. Det utegångsförbud som råder försvårar hanteringen. Guayaquil uppges ha den högsta dödligheten i covid-19 i hela Latinamerika. Snart rapporteras att papplådor börjat användas för de döda d¨å träkistorna tagit slut.

  • Mars

  • Omfattande inskränkningar på grund av corona

   President Lenín Moreno kritiserar människor som bryter mot det utegångsförbud som råder för att hejda det nya coronaviruset, och kallar det i ett TV-tal för oansvariga handlingar att jämföra med ”terrorism”. All flygtrafik till Ecuador stoppades veckan innan för att försöka hejda viruset. Ecuador är näst värst drabbat i Latinamerika, efter Brasilien. Regeringen har beordrat militären att ta kontroll över den värst utsatta provinsen Guayas som nu blir en ”nationell säkerhsetszon”.

  • Januari

  • Oppositionsmedlemmar får asyl i Mexiko

   Fyra parlamentsledamöter och sju andra medlemmar av oppositionen får politisk asyl i Mexiko. De fyra parlamentsledamöterna, som tillhör ex-president Rafael Correas parti Medborgarrevolutionsrörelsen, har uppehållit sig på den mexikanska ambassaden i Quito sedan oroligheterna i oktober, men har nu flugit till Mexiko med reguljärt flyg.

 • 2019

  • Oktober

  • ”Gult kort” från EU för illegalt fiske

   EU utfärdar en varning med anledning av illegalt fiske och säger att det kan bli aktuellt med ett importförbud på fisk från Ecuador om inte landet vidtar åtgärder. EU-kommissionen kräver bättre kontroll över fiskförädlingsfabriker. Den så kallade gula kort-varningen är allvarlig för Ecuador då fisk utgör nästan hälften av landets export till EU och uppgår till ett värde av cirka 1,4 miljarder dollar om året. Den ecuadorianska regeringen får nu ett halvår på sig att agera.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0