Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Tiotals döda i våldsamma fängelsebråk

   Minst 79 fångar dödas när våldsamma bråk bryter ut i fyra olika fängelser samtidigt, i en maktkamp efter mordet på gängledare i december. De tre fängelserna inrymmer 70 procent av alla interner i landet. Militär och kravallpolis sätts in för att försöka bryta upp oroligheterna, och ett antal poliser ska ha skadats.

  • Guillermo Lasso klar för andra valomgången

   Andra omgången av presidentvalet den 11 april kommer att stå mellan Andrés Arauz och Guillermo Lasso, uppger Nationella valrådet (CNE). Beskedet kommer sedan fyra av fem medlemmar av CNE fastställt resultatet från den första valomgången: Arauz fick 32,72 procent av rösterna och Guillermo Lasso 19,74. Yaku Pérez fick enligt det nu godkända resultatet 19,39 procent men säger att han kommer att överklaga på nytt. Han ansluter sig nu till en marsch mot huvudstaden som ursprungsfolk och anhängare till dem sedan inledde för flera dagar sedan på en plats nära gränsen mot Peru i söder.

  • Omräkning av röster stoppas

   Nationella valrådet (CNE) som uppgivit att närmare hälften av rösterna i första omgången av presidentvalet skulle räknas om backar, och upphäver sitt beslut. Det sker då det visar sig att de fem CNE-ledamöterna inte kan enas om omräkningen – två röstar för, en mot, en lägger ned sin röst och en är frånvarande. Omräkningen har begärts av Yaku Pérez som har fått stöd för begäran av Guillermo Lasso. De två strider om andraplatsen och därmed chansen att gå vidare till andra valomgången. Enligt det resultat som föreligger fick Pérez 33 000 färre röster än Guillermo Lasso (19,38 procent mot 19,74 procent). 

  • Presidentvalet går till andra omgång

   Ingen kandidat får mer än hälften av rösterna i första omgången av presidentvalet, som därmed går vidare till en andra omgång den 11 april. Preliminära resultat visar att ekonomen Andrés Arauz får drygt 31 procent av rösterna. Arauz som företräder den nybildade alliansen Hoppets union (Unes) var minister under den tidigare vänsterpresidenten Rafael Correa och ses som hans allierade och arvtagare. Det väger sedan mycket jämnt mellan de två följande kandidaterna som båda har närmare 20 procent. Striden står mellan urfolksledaren och miljöaktivisten Yaku Pérez, som företräder vänsterpartiet Pachakutik, och högerkandidaten Guillermo Lasso som företräder en allians mellan sitt eget parti Creo och det kristsociala PSC. Sammanlagt 16 kandidater ställde upp i valet. Andra valomgången hålls den 11 april. I valet till nationalförsamlingen blir Hoppets union (Unes) störst med 49 mandat, följt av Pachakutik (27), Demokratiska vänstern /ID (18), Kristsociala partiet/PSC (18) och Skapa möjligheter/Creo (12). Resterande 13 mandat går till småpartier och oberoende kandidater.

  • Covidvaccineringar väcker krav på ministeravgång

   Parlamentet uppmanar president Lenín Moreno att avskeda hälsominister Juan Carlos Zevallos, på grund av anklagelser om oegentligheter i samband med distributionen av covidvaccin. Zevallos ska ha styrt vaccin till ett privat äldreboende, trots att beslut fattats om att sjukvårdspersonal skulle vaccineras först. Zevallos har erkänt att anhöriga till honom finns på ett äldreboende men nekar till att ha gjort något fel.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0