Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Ursprungsledare vill ”radikalisera” protesterna

   Ledare för ursprungsfolkens organisation Conaie, Jaime Vargas, avfärdar inviter om samtal från president Moreno och uppmanar till en ”radikalisering” av protesterna som nu pågått i en vecka. ”Ingen dialog med en mördarregim”, säger Vargas. En spänd situation utspelar sig i Quito där demonstranter tillfälligt tar flera poliser som gisslan. Gatustrider i Quito krävde dagen innan fyra människors liv. Sammanlagt under protesterna har drygt 500 skadats och runt 1 000 gripits.

  • Utegångsförbud efter stormningsförsök

   Sedan demonstranter försökt storma parlamentet inför president Lenín Moreno utegångsförbud vid regeringsbyggnader nattetid, mellan klockan 20 och 05. Moreno har redan tidigare utlokaliserat regeringen från Quito till hamnstaden Guayaquil på grund av oroligheterna i huvudstaden och talat om "kuppförsök". Demonstranterna kräver att bränslesubventionerna återinförs och att åtstramningar i allmänhet dras tillbaka. Bensinpriset har mer än fördubblats sedan subventionerna slopades för en knapp vecka sedan. Regeringen säger sig vara öppen för medling utifrån för att lösa krisen, av exempelvis katolska kyrkan eller FN. Liknande oroligheter tvingade bort tre presidenter i Ecuador mellan 1997 och 2005.

  • Växande oroligheter i bränsleuppror

   Protesterna fortsätter mot regeringens beslut att höja bränslepriserna och det är nu främst ursprungsfolk som organiserar vägblockader och demonstrationer. Ursprungsorganisationen Conaie säger att ett särskilt ”tillstånd av undantag” råder och att soldater och poliser i ursprungsfolkens områden riskerar att gripas och ställas inför traditionell rätt. Ett 50-tal poliser uppges ha tagits som gisslan runt om i landet. Närmare 500 personer har gripits främst för vandalism, bland annat har ett drygt tiotal ambulanser förstörts. Oroligheterna är de allvarligaste på åratal.

  • Undantagstillstånd efter protestaktioner

   Regeringen utlyser undantagstillstånd i två månader sedan protester mot bränsleprishöjningar orsakat svåra störningar. Under en strejk ledd av företrädare för transportsektorn stoppas trafik i Quito och Guayaquil. Det förekommer också sammandrabbningar med polis som använde tårgas för att skingra demonstranter. Tiotals skadas och ett par hundra grips av polis, misstänkta för "vandalism". Enligt president Lenín Moreno behövs undantagstillståndet för att ”garantera medborgarnas säkerhet och undvika kaos”. Protesterna riktar sig mot Morenos beslut att dra tillbaka subventioner på bränsle som funnits i 40 år och beräknas kosta staten 1,3 miljarder dollar om året. Utan subventioner väntas priset på bensin och diesel bli dubbelt så högt.

  • Ecuador lämnar Opec

   Regeringen meddelar att Ecuador lämnar oljekartellen Opec vid årsskiftet, för att kunna pumpa upp mer olja och öka statens intäkter. Kvoten har redan flera gånger överstigits. Ecuador producerar drygt en halv miljon olja om dagen, men har ekonomiska svårigheter med ett stort budgetunderskott och stora utlandslån.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0