Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Dom mot ex-president Correa fastställd

   En domstol fastställer domen på åtta års fängelse för den före detta presidenten Rafael Correa (se April 2020) och stänger därmed dörren för honom att ställa upp som vicepresidentkandidat i valet 2021. ”De förstår inte att det enda de gör är att öka det folkliga stödet”, skriver den landsflyktige Correa i en kommentar.

  • Augusti

  • Ex-president Correa vill bli vicepresident

   Den förre presidenten Rafael Correa, som dömts till fängelse men lever i exil (se 7 april 2020), berättar att han är vicepresidentkandidat i valet 2021. Enligt ett uttalande via Facebook uppger Correa att han ställer upp tillsammans med presidentaspiranten Andrés Arauz, som var minister i hans regering, för Unionen för hopp (Unes), en allians av vänsterpartier, ursprungsfolksgrupper och fackförbund.

  • Ex-president Bucaram grips igen

   Den före detta presidenten Abdalá Bucaram grips för andra gången på ett par månader, den här gången misstänkt för kopplingar till organiserad brottslighet. Bucaram greps också tillfälligt den 3 juni, då på grund av en korruptionsutredning som rörde överpriser på medicinsk utrustning under coronapandemin. Bucaram har tre söner som alla är misstänkta i flera pågående korruptionsutredningar, och som alla är på flykt undan rättvisan. Bucaram var president under ett halvår 1996–1997 innan parlamentet förklarade honom psykiskt inkapabel. Han tillbringade därefter två årtionden i exil i Panama.

  • Juli

  • Ex-president Correas parti inte godkänt

   Nationella valrådet ger tummen ned för registrering av fyra politiska organisationer, däribland vallistan Styrka för socialt engagemang (FCS) som är ex-president Correas nya parti. Det innebär att vare sig FCS eller de tre andra grupperingarna kan ställa upp i president- och parlamentsvalet 2021.

  • Vicepresidenten avgår

   Vicepresident Otto Sonnenholzner lämnar in sin avskedsansökan, bara åtta månader före nästa val. Sonnenholzner anger inget konkret skäl och säger inte heller om han avser att ställa upp i valet i februari 2021. Nationalförsamlingen måste godkänna avskedsansökan för att den ska vara giltig. Dagen därpå avgår också utrikesminister José Valencia, som efterträds av Luis Gallegos.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0