Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • ”Gult kort” från EU för illegalt fiske

   EU utfärdar en varning med anledning av illegalt fiske och säger att det kan bli aktuellt med ett importförbud på fisk från Ecuador om inte landet vidtar åtgärder. EU-kommissionen kräver bättre kontroll över fiskförädlingsfabriker. Den så kallade gula kort-varningen är allvarlig för Ecuador då fisk utgör nästan hälften av landets export till EU och uppgår till ett värde av cirka 1,4 miljarder dollar om året. Den ecuadorianska regeringen får nu ett halvår på sig att agera.

  • Presidenten backar om subventionerna

   Regeringen går med på att återinföra bränslesubventionerna i utbyte mot att protester som har lamslagit Quito upphör. Det är resultatet av en fyra timmar lång förhandling mellan president Moreno och protestledaren Jaime Vargas som hålls under medling av FN och katolska kyrkan och sänds direkt i TV. Oroligheterna har pågått fram till dess att samtalen inleddes, och Moreno har infört utegångsförbud och placerat Quito under militär kontroll. Parterna ska nu fortsätta samtal bland annat för att försöka se till att subventionerna inte utnyttjas av smugglare som säljer bränsle i grannländer. En kommission ska också inrättas för att säkra freden i landet. Under närmare två veckors oroligheter har sju personer dödats, över 1 300 skadats och närmare 1 200 gripits. De ekonomiska förlusterna beräknas till 1,5 miljarder dollar.

  • Ursprungsledare vill ”radikalisera” protesterna

   Ledare för ursprungsfolkens organisation Conaie, Jaime Vargas, avfärdar inviter om samtal från president Moreno och uppmanar till en ”radikalisering” av protesterna som nu pågått i en vecka. ”Ingen dialog med en mördarregim”, säger Vargas. En spänd situation utspelar sig i Quito där demonstranter tillfälligt tar flera poliser som gisslan. Gatustrider i Quito krävde dagen innan fyra människors liv.

  • Utegångsförbud efter stormningsförsök

   Sedan demonstranter försökt storma parlamentet inför president Lenín Moreno utegångsförbud vid regeringsbyggnader nattetid, mellan klockan 20 och 05. Moreno har redan tidigare utlokaliserat regeringen från Quito till hamnstaden Guayaquil på grund av oroligheterna i huvudstaden och talat om "kuppförsök". Demonstranterna kräver att bränslesubventionerna återinförs och att åtstramningar i allmänhet dras tillbaka. Bensinpriset har mer än fördubblats sedan subventionerna slopades för en knapp vecka sedan. Liknande oroligheter tvingade bort tre presidenter i Ecuador mellan 1997 och 2005.

  • Växande oroligheter i bränsleuppror

   Protesterna fortsätter mot regeringens beslut att höja bränslepriserna och det är nu främst ursprungsfolk som organiserar vägblockader och demonstrationer. Ursprungsorganisationen Conaie säger att ett särskilt ”tillstånd av undantag” råder och att soldater och poliser i ursprungsfolkens områden riskerar att gripas och ställas inför traditionell rätt. Ett 50-tal poliser uppges ha tagits som gisslan runt om i landet. Oroligheterna är de allvarligaste på åratal.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0