Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Undantagstillstånd på grund av våldet

   President Guillermo Lasso utlyser undantagstillstånd i hela landet på grund av den våg av narkotikarelaterat våld som skakar landet. Polis och militär beordras ut på gatorna i två månader, för att bekämpa narkotikahandeln. Enligt Lasso är inte bara narkotikasmuggling längre ett problem i Ecuador, utan även narkotikakonsumtion. De våldsamma upploppen på fängelser under året beror till stor del på rivalitet mellan narkotikaligor. 

  • President Lasso pekas ut i internationell skattehärva

   President Guillermo Lasso är en av många världsledare som figurerar i en omfattande granskning av skatteplanering, utförd av journalistkonsortiet ICIJ. Enligt de så kallade Pandoradokumenten ska Lasso, som är en förmögen affärsman, tidigare ha haft 14 offshorebolag, flertalet i Panama.

  • September

  • Säkerhetsstyrkor återtar kontroll efter nytt våldsamt fängelseupplopp

   Regeringen utlyser undantagstillstånd i samband med ett nytt fängelseupplopp som krävt 119 interners liv i Guayaquil. Den våldsamma urladdningen tros utspela sig mellan gäng med kopplingar till de två mexikanska narkotikaligorna Sinaloa och Jalisco Nueva Generación. Skjutvapen och granater används och ett antal personer uppges ha halshuggits eller fått lemmar avhuggna. Runt 900 poliser med stöd av militär återtar kontrollen över fängelset efter två dagar. Upploppet är det blodigast hittills i Ecuador där liknande oroligheter nu har krävt mer än 230 fångars liv bara under 2021. Läget mellan Colombia och Peru, världens ledande kokainproducenter, gör att mycket narkotikasmuggling sker via Ecuador.

  • Juli

  • Undantagstillstånd utlyst efter fängelseuppror

   President Guillermo Lasso utlyser undantagstillstånd sedan uppror i två fängelser resulterat i över 20 döda och närmare 60 skadade. Polisen får i uppdrag att ta över från civila fångvårdare inne i fängelserna, och militären får i uppdrag att ta kontroll utanför. Både intagna och poliser finns bland offren. Ett antal fångar lyckades rymma under oroligheterna. Polisen uppger inte hur många, bara att 78 har gripits på nytt. Blodiga sammandrabbningar har inträffat också tidigare på de båda fängelserna (se Februari 2021).

  • Presidentdekret om fördubblad oljeproduktion

   Presidentdekret om fördubblad oljeproduktionPresident Guillermo Lasso undertecknar ett dekret om 22 åtgärder som ska leda till att oljeproduktionen fördubblas på fem år. Bland annat vidtas åtgärder för att öka de utländska investeringarna och auktioner ska återupptas för oljetillgångar som inte har utvecklats, däribland i Amazonas. Genom dekretet kringgår president Lasso nationalförsamlingen där han sannolikt hade stött på patrull. Oljeutvinningen är omstridd i Ecuador.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0