Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Militär mot illegal gruvbrytning

   Regeringen skickar säkerhetsstyrkor till ett avlägset område i Anderna för att försöka ta kontroll över oreglerad gruvbrytning och annan illegal verksamhet som pågår där. Runt 2 400 soldater och poliser intog staden La Merced de Buenos Aires där våldsamma sammandrabbningar har inträffat mellan olika grupper som ägnar sig åt mineralbrytning. Det finns rapporter om mord, sexuellt utnyttjande, människohandel, penningtvätt och skatteflykt i regionen där runt 10 000 människor är aktiva inom den illegala gruvdriften.

  • Juni

  • Samkönade äktenskap godkänns

   Författningsdomstolen godkänner samkönade äktenskap, med röstsiffrorna 5–4. De som röstar mot tycker att parlamentet bör debattera frågan först. Domstolen tog upp frågan efter en stämningsansökan från två homosexuella par som vill gifta sig. Ecuador blir nu det femte landet i Latinamerika att godkänna samkönade äktenskap, efter Argentina, Brasilien, Colombia och Uruguay. I Mexiko är det godkänt i vissa delstater.

  • April

  • 40 miljoner cyberattacker

   Regeringen uppger att Ecuador har utsatts för 40 miljoner cyberattacker sedan Julian Assange fick sin asyl indragen. Tillgången till internet har till stor del blockerats på grund av attackerna som riktats mot bland annat centralbanken, presidentkansliet, skattemyndigheten och flera ministerier och universitet.

  • Assange grips i London

   Wikileaksgrundaren Julian Assange grips under tumultartade omständigheter på Ecuadors ambassad i London, dit brittisk polis bereds tillträde sedan hans medborgarskap ifrågasatts och hans asyl dragits tillbaka (se Juni 2012 och Oktober 2018). Gripandet sker på USA:s begäran: nyligen offentliggjorda dokument visar att det amerikanska justitiedepartementet väckte åtal mot Assange i mars 2018, på grund av misstankar om dataintrång. Kort efter insatsen i London grips en svensk man när han försöker lämna Ecuador. Det uppges vara en mjukvaruutvecklare med nära band till Assange. Assanges advokat, den kände spanske människorättsadvokaten Baltasar Garzón, säger att hans klient utsätts för politisk förföljelse. President Lenín Moreno säger i en tidningsintervju att Assange försökt skapa ett ”spioncenter” på ambassaden och därför inte fick vara kvar.

  • Presidenten kritiserar Assange

   President Moreno anklagar Wikileaksgrundaren Julian Assange för att upprepade gånger ha brutit mot de villkor som gäller för hans asyl och rätt att vistas på Ecuadors ambassad i London (se Juni 2012 och Oktober 2018). I en radiointervju säger Moreno att Assange inte har rätt att ljuga och än mindre att hacka konton eller avlyssna privata telefonsamtal. Han har heller inte rätt att blanda sig i andra länders politik, särskilt inte länder som Ecuador har goda relationer med, heter det. Enligt Moreno ligger Assange bakom korruptionsanklagelser mot presidenten som framförts i ecuadorianska medier, och publiceringen av presidentens privata foton och videor i sociala medier.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0