Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Guillermo Lasso tillträder som president

   Den konservativa tidigare bankmannen Guillermo Lasso svär eden och tillträder som president. Lasso som tar över i ett svårt krisläge till följd av coronapandemin har lovat att locka investeringar till oljesektorn och sätta fart på ekonomin. Han har också lovat att nio miljoner ecuadorianer ska få coronavaccin under hans första 100 dagar vid makten, och meddelar att bilaterala samtal ska hållas med Ryssland, Kina, USA, EU och Chile för att säkra tillräckligt med doser. Antalet döda i covid-19 överskrider nu 20 000 och vaccinationsarbetet har hittills gått långsamt.

  • April

  • Författningsdomstolen ogiltigförklarar abortförbud

   Med sju röster mot två beslutar författningsdomstolen att förbudet mot abort även efter våldtäkt strider mot grundlagen. Det innebär i praktiken att en avkriminalisering av aborter inleds, trots att det tidigare stoppats i nationalförsamlingen (se September 2019).

  • Guillermo Lasso vinner presidentvalet

   Den konservativa före detta bankmannen Guillermo Lasso vinner i andra omgången av presidentvalet, med 52,5 procent av rösterna. Den besegrade motståndaren, vänsterkandidaten Andrés Arauz, gratulerar Lasso till segern. Lasso har lovat att locka utländska investerare, skapa två miljoner nya jobb och öka oljeproduktionen. Han har också utlovat höjd minimilön, skattelättnader för småföretag och inrättandet av en fond för att stimulera entreprenörskap. Lasso besegrades av vänsterns kandidater både 2013 och 2017, då först Rafael Correa och sedan Lenín Moreno vann.

  • Mars

  • Ny minister avgår i växande vaccinationsskandal

   Hälsovårdsminister Rodolfo Farfán avgår efter bara 19 dagar på posten, på grund av den växande skandalen kring individer i ledarställning som trängt sig före i vaccinationskön. Farfáns företrädare Zevallos avgick i februari av samma skäl. Zevallos är under utredning för maktmissbruk och har flytt landet, till USA. Det har visat sig att en rad politiker, akademiker, journalister och personer inom idrotten har tillskansat sig vaccin, under en period när endast sjukvårdsanställda i frontlinjen och äldre på boenden skulle vaccineras. Hittills har 119 000 personer fått en första dos av Pfizers vaccin. Antalet döda i covid-19 uppgår till drygt 16 300.

  • Inrikesministern avgår efter dödligt fängelseupplopp

   Inrikesminister Patricio Pazmino avgår en dryg vecka efter våldsamma bråk som bröt i fyra fängelser samtidigt och krävde 7 människors liv. Nationalförsamlingen har krävt att såväl Pazmino som polischefen och chefen för fängelseförvaltningen lämnar sina poster. Våldsutbrottet berodde på en maktkamp efter mordet på en gängledare i december. Rivaliserande gäng i fängelserna tros ha kopplingar till narkotikakarteller i Colombia och Mexiko. Militär och kravallpolis fick sättas in för att bryta upp oroligheterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0