Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juli

  • Vicepresidenten avgår

   Vicepresident Otto Sonnenholzner lämnar in sin avskedsansökan, bara åtta månader före nästa val. Sonnenholzner anger inget konkret skäl och säger inte heller om han avser att ställa upp i valet i februari 2021. Nationalförsamlingen måste godkänna avskedsansökan för att den ska vara giltig. Dagen därpå avgår också utrikesminister José Valencia, som efterträds av Luis Gallegos.

  • Maj

  • Demonstrationer trots coronarestriktioner

   Flera tusen människor deltar i protestmarscher på flera håll i landet, mot de drastiska ekonomiska åtgärder som president Lenín Moreno vidtagit för att hantera coronakrisen. Demonstranterna bär munskydd och håller avstånd från varandra, i enlighet med rekommendationerna. Fackrörelsen anser att arbetare får betala ett alltför högt pris jämfört landets elit. Veckan innan gav presidenten besked om nedskärningar som bland annat innefattar stängningar av statliga företag och ambassader runt om i världen. Minst 3 200 personer beräknas ha dött i covid-19, vilket gör Ecuador till det hårdast drabbade landet i Sydamerika, räknat per invånare.

  • Halverade löner i statsledningen

   President Lenín Moreno, ministrar och andra i statsledningen sänker sina löner till hälften med anledning av coronapandemin som slår hårt mot ekonomin. Ecuador är fortsatt hårt drabbat med över 30 000 bekräftade fall av smitta och cirka 1 650 dödsfall. Presidenten tjänade före sänkningen 5 000 dollar i månaden, att jämföra med minimilönen på cirka 400 dollar.

  • April

  • Corona ”som en bomb” i Guayaquil

   Nya uppgifter pekar på att coronakrisen slagit ännu hårdare mot provinsen Guayas, där tremiljonerstaden Guayaquil ligger, än vad som tidigare rapporterats. Antalet avlidna de två första veckorna i april uppgår till 6 700, att jämföra med 1 000 under motsvarande period i vanliga fall. Guayaquils borgmästare Cynthia Viteri säger att smittan har drabbat staden ”som om en bomb slagit ned". Viteri har själv varit sjuk men återhämtat sig från covid-19. Sjukhus, bårhus och begravningshem är överväldigade och bilder har kablats ut på de papplådor som har börjat användas istället för träkistor. Guayaquil har drabbats hårdast av corona i hela Latinamerika. Många dör hemma eller hittas döda utomhus. Trots oron trotsar många det utegångsförbud som gäller 15 timmar per dygn och ger sig ut, ofta i jakt på mat.

  • Ex-president Correa dömd till fängelse

   Efter en två månader lång rättegång döms den tidigare presidenten Rafael Correa, i sin frånvaro, till åtta års fängelse för korruption. Correa och 19 medåtalade fälls för att ha tagit emot 7,5 miljoner dollar i mutor från företag i utbyte mot statliga kontrakt. Mutorna ska ha betalats som kampanjmedel inför valet 2013. Bland de dömda finns flera tidigare ministrar, parlamentsledamöter och affärsmän samt den förre vicepresidenten Jorge Glas, som redan har dömts till fängelse i ett annat mål (se December 2017). De dömda stängs av från politiken i 25 års tid. Correa, som är åtalad också i ett annat mål som rör kidnappning (se Juni 2018), lever i landsflykt i Belgien. Han twittrar om att domstolen ägnar sig åt politisk förföljelse. Domen kan komma att överklagas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0