Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Nödläge på grund av ny coronavariant

   Regeringen utlyser nödläge i större delen av landet sedan antalet fall av covidsmitta ökat tiofalt. Nödläget gäller i 193 av landets 221 kantoner. Skolorna ska hålla stängt till den 21 januari. Den kraftiga ökningen beror på en kombination av den smittsamma nya varianten av coronaviruset, omikron, och jul- och nyårshelgerna som just varit. Antalet nya smittfall per dag är mer än tre gånger så hög som vid det tidigare rekordet våren 2021, och tio gånger högre än vid jul. Antalet bekräftade dödsfall i covid-19 uppgår nu till 34 200.

 • 2021

  • December

  • Covidvaccin blir obligatoriskt

   Ecuador blir det första landet i världen att göra covidvaccin obligatoriskt, när regeringen tillkännager att invånare från fem års ålder måste vaccinera sig mot covid-19. Undantag görs endast för dem som har medicinska skäl. Orsaken är ökande smittspridning på grund av den nya omikronvarianten av coronaviruset. Runt 70 procent av invånarna har fått två vaccindoser medan 900 000 har fått en tredje spruta. Antalet bekräftade dödsfall i covid-19 uppgår till 33 600.

  • November

  • Militärchef avgår efter nytt fängelseupplopp

   Försvarschefen Jorge Cabrera avgår efter ännu ett våldsamt fängelseupplopp som krävt 68 fångars liv. Också chefen för fängelsebyrån Snai, Bolívar Garzón, lämnar sin post. Upploppet bröt ut i ett överfullt fängelse i Guayaquil, trots att regeringen har utlyst undantagstillstånd i landets fängelser efter tidigare våldsamheter. Det ska ha brutit ut när en gängledare släpptes fri, efter att ha avtjänat en del av sitt straff, och ett rivaliserande gäng tog chansen att försöka stärka sin kontroll. Våldet upphörde först när 1 000 poliser och soldater intagit fängelset. Enligt president Guillermo Lasso utgör narkotikamaffiorna ett ”allvarligt hot” då de försöker helt ta kontroll över fängelserna. Hittills i år har drygt 320 fångar dött i våldsamma uppgörelser inne i fängelserna.

  • Oktober

  • Undantagstillstånd på grund av våldet

   President Guillermo Lasso utlyser undantagstillstånd i hela landet på grund av den våg av narkotikarelaterat våld som skakar landet. Polis och militär beordras ut på gatorna i två månader, för att bekämpa narkotikahandeln. Dagen därpå kommer USA:s utrikesminister Antony Blinken på besök och Lasso försäkrar då att ”demokratiska” värderingar kommer att upprätthållas under undantagstillståndet. Enligt Lasso är det inte längre bara narkotikasmuggling som utgör ett problem i Ecuador, utan även narkotikakonsumtion. De våldsamma upploppen på fängelser under året beror till stor del på rivalitet mellan narkotikaligor. 

  • President Lasso pekas ut i internationell skattehärva

   President Guillermo Lasso är en av många världsledare som figurerar i en omfattande granskning av skatteplanering, utförd av journalistkonsortiet ICIJ. Enligt de så kallade Pandoradokumenten ska Lasso, som är en förmögen affärsman, tidigare ha haft 14 offshore-bolag, flertalet i Panama. Den ecuadorianska finansinspektionen meddelar senare att en utredning av frågan har lagts ned, då det inte finns något som pekar på att Lasso hade tillgångar i skatteparadis när han ställde upp i presidentvalet.

Till kalendariet
89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0