Ecuador
Foto: Wikimedia Commons/Cayambe

Ecuador

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Olja dominerar ekonomin men landet är också världens största exportör av bananer. Fattigdomen är utbredd, inte minst bland ursprungsfolken och ättlingar till afrikanska slavar. Efter ett årtionde med täta byten på presidentposten styrde Rafael Correa landet i tio år, fram till 2017 då partikamraten Lenín Moreno tog över.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Vicepresidenten avgår efter mutanklagelser

   Vicepresident María Alejandra Vicuña avgår, dagen efter det att president Lenín Moreno stängt av henne från tjänsten för att hon skulle ha tid att hantera anklagelser om att hon tagit emot mutor när hon var ledamot av nationalförsamlingen fem år tidigare. Nationalförsamlingen har också uppmanat henne att avgå. Vicuña skriver på Twitter att Ecuador inte förtjänar den ”instabilitet” som krisen orsakar. Mutanklagelserna kommer från en tidigare medarbetare som uppger att han under 2012 och 2013 satte in sammanlagt 20 000 dollar på Vicuñas konto, pengar som han hävdar var mutor. Hon säger sig vara säker på att rättsväsendet kommer att fria henne från anklagelserna.

  • Oktober

  • Diplomatisk tvist med Venezuela

   Regeringen beordrar Venezuelas ambassadör att lämna landet, i protest mot att en venezuelansk minister ”förolämpat” president Lenín Moreno genom att kalla honom en ”lögnare”. Bakgrunden är att Moreno sagt att 6 000 venezuelaner kommer till Ecuador dagligen, på grund av krisen i hemlandet. Strax därpå utvisas Ecuadors chargé d’affaires i Caracas.

  • September

  • Regionalt stormöte om Venezuelakris

   Ministrar från 13 latinamerikanska länder uppmanar efter ett tvådagars möte Venezuela att acceptera humanitärt bistånd för att försöka hantera den stora flyktingvågen från landet. Alla utom Bolivia stödjer resolutionen. Enligt FN har 1,6 miljoner venezuelaner lämnat sitt land sedan 2015 i vad som beskrivs som den allvarligaste flyktingkrisen i Latinamerika i modern tid. Colombia har tagit emot runt hälften av de venezuelaner som flyr den ekonomiska kollapsen i hemlandet medan Ecuador och Peru är de länder som därefter tagit emot flest flyktingar. 

  • Augusti

  • Skärpta regler hindrar venezuelanska migranter

   Ecuador inför nya regler som innebär att venezuelaner måste ha pass och inte bara ID-kort för inresa i landet. På senare tid har runt 4 000 venezuelaner dagligen anlänt till gränsen mot Colombia. Många av venezuelanerna, som flyr undan den politiska och humanitära krisen i hemlandet, är på väg till Peru eller Chile. De nya kraven gör att hundratals människor fastnar vid gränsen. Peru har också beslutat att införa passkrav för venezuelaner.

  • Juli

  • Domare beordrar att ex-president Correa ska gripas

   En domstol beordrar att den förre presidenten Rafael Correa ska gripas, eftersom han inte följt en domarorder om att inställa sig vid en domstol i Quito (se Juni 2018). Hans advokat säger att domaren agerar efter påtryckningar från president Lenín Moreno, som tidigare stod Correa nära. Correa har inställt sig vid Ecuadors konsulat i Belgien, där han bor. Domaren är dock inte nöjd med detta och avser att vända sig till Interpol för att begära att han ska utlämnas till Ecuador.

    

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0