Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • USA sätter pris på ex-gerillamedlemmars huvuden

   USA erbjuder upp till 10 miljoner dollar i ersättning för den som hjälper till att fånga två tidigare Farcrebeller som åter tagit till vapen: Iván Márquez och Jesús Santrich (se 29 augusti 2019). De två anklagas för narkotikasmuggling och för att ha stöd av Venezuelas vänsterledare Nicolás Maduro, som USA vill få bort från makten.

  • Gerillagrupp släpper gisslan

   Vänstergerillan ELN friger sammanlagt åtta personer som hållits som gisslan, efter att ha vädjat om att fredssamtalen med regeringen ska återupptas. Två civilpersoner släpps först och två dagar senare överlämnas fyra civila och två poliser till Internationella rödakorskommittén nära gränsen till Venezuela. De hade alla hållits fångna i upp till fyra månader. President Iván Duque har krävt att alla kidnappade personer släpps innan det kan bli aktuellt med förnyade samtal. ELN tros hålla ytterligare minst tio personer som gisslan. Samtalen med ELN bröts efter ett blodigt attentat i Bogotá (se Januari 2019).

  • Maj

  • Flygbolag begär konkursskydd

   Det nationella flygbolaget Avianca begär konkursskydd i en domstol i New York, där det är registrerat. Bolaget uppger att intäkterna har fallit med mer än 80 procent under coronapandemin. Konkursskydd ger bolaget en respit i förhållande till långivare, för att försöka omorganisera skulder eller sälja delar av verksamheten. Avianca är det näst största flygbolaget i Latinamerika och det näst äldsta efter nederländska KLM som har opererat utan uppehåll.

  • April

  • Våldsgäng drar nytta av pandemin

   FN uttrycker oro över ökat våld mot civilbefolkningen i departementet Cauca där kriminella gäng uppges utnyttja rådande karantänsregler för att utöka sin kontroll. Minst 13 människorättsaktivister uppges ha mördats hittills i år i Cauca och nu har begränsningarna i rörelsefriheten ytterligare förvärrat situationen, säger en talesman för FN:s människorättskommissionär.

  • Massfrigivning på grund av corona

   Över 4 000 fångar friges tillfälligt i syfte att minska trängseln på fängelserna och därmed risken för spridning av coronaviruset. De som omfattas av den tillfälliga amnestin och får flytta husarrest är personer som är över 60 år, har sjukdomar, har avtjänat minst 40 procent av sitt straff eller har barn under tre år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0