Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till ett halvsekel av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Nu har dock ett fredsavtal slutits med den största gerillan, Farc, som också har överlämnat sina vapen och omvandlats till ett politiskt parti.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • December

  • Vapenvila över jul och nyår

   Marxistgerillan ELN utlyser ensidig vapenvila mellan den 23 december och den 3 januari. Beskedet kommer efter att en paramilitär grupp som slåss mot ELN i västra Colombia utlyst vapenvila över storhelgerna. ELN uttrycker sin vilja att återuppta de fredssamtal med regeringen som avbröts när Ivan Duque blev president i augusti 2018. Det är vanligt att ELN utlyser vapenvila över jul och nyår.

  • Oktober

  • Farcledare: “Fredsavtalet förrått”

   Två av Farcs fredsförhandlare skriver att den tidigare vänstergerillan var naiv som lade ned vapen innan fredsavtalet genomförts och gerillasoldaterna återintegrerats ekonomiskt och socialt. De säger att ändringar har gjorts i avtalet efter avväpningen och talar om lurendrejeri och ”förräderi”. Iván Márquez och Óscar Montero har båda gått under jorden, Márquez sedan han avgått som senator i juli. Den nytillträdde presidenten Iván Duque gick till val på löften om att ändra delar av fredsuppgörelsen med Farc.

  • September

  • Kokaintillverkningen slår rekord

   Framställningen av kokain ökade med 31 procent år 2017 och nådde den högsta nivån som uppmätts, rapporterar FN-organet UNODC. Räknat i odlad yta var ökningen 17 procent (vilket följer på en ökning med 50 procent året innan). Oron är stor för att kokainhandeln hotar fredsprocessen i landet. Samtidigt anses fredsprocessen i sig ha bäddat för ökningen: när Farc lade ned vapen skapades ett vakuum i de delar av narkotikahandeln som gerillan kontrollerat – och som snabbt fylldes av andra aktörer.

  • ELN friger soldater

   Marxistgerillan ELN friger tre soldater som hållits fångna i en månad. Det sker två dagar innan en tidsfrist löper ut som den nytillträdda regeringen satt för att fortsätta med fredssamtalen. De tre soldaterna var civilklädda och obeväpnade när de fördes bort i det oroliga nordöstra Colombia. Enligt ELN släpptes de utan motprestation från regeringssidan. Sex andra personer – tre poliser, två civilpersoner och en soldat – hålls fortfarande av ELN. De kidnappades en vecka före de tre nu frigivna soldaterna.

  • Augusti

  • Lågt deltagande i folkomröstning

   Valdeltagandet blir så lågt i en folkomröstning om hårdare tag mot korruption att resultatet inte gäller. Minst en tredjedel av väljarna hade behövt delta för ett giltigt resultat men bara en knapp tredjedel gör det. Av dem stödjer emellertid hela 99 procent de sju förslagen, som att sänka kongressledamöternas löner, tvinga folkvalda att publicera sina inkomstdeklarationer och att införa en gräns på tre mandatperioder för politiker på lokal och nationell nivå.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0