Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • December

  • Ledande vänsterrebell rapporteras död

   En ledare för den tidigare vänstergerillan Farc, Hernán Darío Velásquez (”El Paisa”) har skjutits ihjäl av andra rebeller i Venezuela, enligt colombianska medier som citerar underrättelsekällor i båda länder. Velásquez är en av de mest efterspanade före detta Farcledarna. Han var förhandlare under fredsprocessen med regeringen men hoppade av två år efter det att fredsavtalet slutits 2016 och tog på nytt till vapen. Regeringen anklagar Venezuela för att erbjuda väpnade grupper en fristad.

  • November

  • Narkotikakartell förklaras upplöst

   President Iván Duque förklarar att narkotikakartellen Golfoklanen är upplöst, som en följd av ett dess ledare Dario Antonio Úsuga greps i oktober. De senaste dagarna har ytterligare ett 90-tal medlemmar av Golfoklanen gripits. Ligan som beskrivs som den största kartellen i Colombia har haft samarbete med mexikanska karteller och drivit verksamhet i närmare 30 länder. Den beräknas ha legat bakom en tredjedel av all kokainexport från Colombia. Dario Antonio Úsuga, som också går under namnet Otoniel, greps vid en razzia där 500 poliser och militärer deltog i nordvästra Colombia. Han är misstänkt för en lång rad brott som mord, terrorism, rekrytering av barnsoldater och kidnappning. USA har begärt Úsuga utlämnad och erbjudit 5 miljoner dollar i belöning.

  • Oktober

  • Venezuela öppnar gränsen

   Ett visst töväder i den ansträngda relationen till Venezuela noteras när grannlandet öppnar gränsövergångar som har varit stängda sedan februari 2019, och för fordon sedan 2015. Colombia har ännu inte öppnat på sin sida, men dagen därpå säger sig president Iván Duque villig att återuppta konsulär verksamhet i Venezuela. Bristen på gränshandel slår hårt på båda sidor: staden Cúcuta blev under 2021 den fattigaste i Colombia då andelen extremt fattiga uppgick till 20 procent av invånarna. Det finns i nuläget inget som tyder på att de diplomatiska relationerna är på väg att återupprättas.

  • Juli

  • Ny protest mot ny skatteplan

   Tusentals demonstranter samlas i flera städer i protest mot en ny plan på skattereform som regeringen lagt fram. Demonstranterna kräver reformer av polisväsendet och ökat statligt stöd för dem som drabbats hårdast av coronapandemin. Protesten organiseras av Nationella strejkkomittén som företräder bland annat urfolk, fackföreningar och studenter. Kommittén avbröt en tidigare protestvåg den 15 juni men lovade då att återuppta den på självständighetsdagen, den 20 juli. De tidigare protesterna bröt ut när ett förslag till skattereform lades fram och blev så våldsamma att regeringen drog tillbaka förslaget (se Maj och Juni 2021). I den nya versionen har vissa ifrågasatta inslag slopats, däribland ökad moms på vissa varor och sänkt tröskel för inkomstskatt. Nu har istället avdrag slopats som Duque själv infört och vissa skatter införts för företag och finanssektorn.

  • Juni

  • Bilbomb mot militärbas

   En bilbomb som exploderar på en armébas i Cúcuta skadar ett 40-tal personer. Enligt försvarsminister Diego Molano ligger antingen ELN-gerillan eller avhoppade Farcmedlemmar bakom vad som beskrivs som ett terrordåd. Cúcuta ligger vid gränsen mot Venezuela i en region där både ELN och tidigare Farcmedlemmar är aktiva. Många kriminella gäng finns också i området.

Till kalendariet
89617

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0