Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Bilbomb mot militärbas

   En bilbomb som exploderar på en armébas i Cúcuta skadar minst 36 personer. Enligt försvarsminister Diego Molano ligger antingen ELN-gerillan eller avhoppade Farcmedlemmar bakom vad som beskrivs som ett terrordåd. Cúcuta ligger vid gränsen mot Venezuela i en region där både ELN och tidigare Farcmedlemmar är aktiva. Många kriminella gäng finns också i området.

  • Maj

  • Militär sätts in mot demonstranter

   President Iván Duque beslutar att skicka militär till Cali där demonstrationer mot regeringen lett till våldsamheter och krävt flera människors liv. Runtom i landet samlas tiotusentals människor på dagen en månad efter de första demonstrationerna som utvecklats till en protestvåg. Cali har blivit centrum för protesterna och över hälften av det dryga 70-talet dödsfall i samband med demonstrationerna har inträffat i staden, som är den tredje största i Colombia.

  • Ledande vänsterrebell dödad

   En ledande tidigare gerillamedlem i Farc, Jesús Santrich, uppges ha dödats i Venezuela. Santrich hade en framträdande roll under fredsförhandlingarna mellan regeringen och den tidigare vänstergerillan Farc och fick en av de tio platserna i den colombianska kongressen efter freden. Men han anklagades för narkotikabrott i USA och greps i flera vändor – och anslöt sig senare till avhoppargruppen Segunda Marquetalia för att fortätta den väpnade kampen. Uppgiften om hans död kommer från Segunda Marqutalia som hävdar att han dödades av colombiansk militär. Enligt försvarsministeriet finns underrättelseuppgifter om att han dödats i en eldstrid mellan olika gäng. USA hade satt ett pris på Santrichs huvud (se Juni 2020). Läget är mycket spänt längs gränsen mellan Colombia och Venezuela.

  • Utrikesministern avgår efter polisvåld

   Utrikesminister Claudia Blum har avgått utan att ange någon orsak, uppger hennes kansli. Enligt medier och oppositionen beror avhoppet på omvärldens kraftfulla fördömanden av säkerhetsstyrkornas övervåld mot civila demonstranter. Blum är den andra ministern som lämnar sin post på grund av de omfattande protesterna mot regeringen (se 6 maj 2021). Antalet personer som dödats i oroligheterna är nu minst 42, enligt landets människorättsombudsman.

  • Regeringen söker dialog med protestledare

   Regeringen bjuder in till samtal för att söka dämpa de utbredda protester som skakat landet i en dryg vecka och krävt minst 24 människors liv. Hundratals har också skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i flera städer. Protestledare i Nationella strejkkommittén har sagt sig villiga att inleda samtal under förutsättning att president Iván Duque deltar. Kommittén företräder fackföreningar, ursprungsfolk, miljöaktivister och studenter. Protesterna riktade sig först mot en föreslagen skattereform men övergick snart till att handla även om pensioner, sjukvård och utbildning, samt vad som sägs vara övervåld från säkerhetsstyrkorna. Militären har på flera håll satts in för att stävja oroligheterna. Finansminister Alberto Carrasquilla har avgått som en följd av protesterna som regeringen har skyllt på vänsterrebeller.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0