Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • ELN utlyser corona-vapenvila

   Vänstergerillan ELN utlyser en ensidig och månadslång vapenvila från den 1 april, med anledning av coronaviruset. ELN kallar det ”humanitär gest” och säger sig också vilja återuppta fredsförhandlingar med regeringen. ELN hänvisar i sitt uttalande till en vädjan från FN-chefen António Guterres den 23 mars, då han vädjade om en ”omedelbar global vapenvila i alla världens hörn” med anledning av pandemin.

  • Nationell karantän införs

   Colombia blir den senaste i raden av latinamerikanska länder där i princip alla invånare är beordrade att hålla sig hemma, och bara gå ut för att uträtta nödvändiga ärenden. När åtgärden tillkännagavs fyra dagar tidigare omfattades redan nästan halva befolkningen av inskränkningar i rörelsefriheten.

  • Oro för corona utlöser dödligt fängelseuppror

   Panik över det nya coronaviruset utlöser ett uppror i ett fängelse i Bogotá, vilket slutar med 23 människors död. Oron är stor över att smittan ska få fäste i landets överfulla fängelser. Invånarna i landet har beordrats stanna hemma och utegångsförbud råder nattetid i flera städer.

  • Gränserna stängs på grund av coronavirus

   Colombia stänger sina gränser för utlänningar för att försöka hejda spridningen av det nya coronavirus som orsakar covid-19. Stängningen gäller i två veckor. Börsen i Bogotá faller med drygt 15 procent. Än så länge har relativt få fall av coronasmitta upptäckts i Latinamerika men det är risk för att spridningen kommer att öka kraftigt.

  • Trump: ”Flygbespruta kokaodlingar”

   USA:s president Donald Trump säger i ett möte med president Iván Duque i Washington att Colombia måste återuppta besprutning med bekämpningsmedel från luften, för att förstöra kokaodlingar. Flygbesprutning är förbjudet (se Maj 2015) eftersom bekämpningsmedlet glyfosat orsakar cancer och förgiftar marken.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0