Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Skandal med militära mord växer

   En utredning har konstaterat att 6 402 civila dödades av militären mellan 2002 och 2008, i ”falskt positivt-skandalen”. Siffran är nästan tre gånger högre än vad som tidigare fastslagits. Utredningen har gjorts av fredstribunalen JEP, som inrättades inom ramen för fredsavtalet mellan regeringen och vänstergerillan Farc 2016. JEP uppger att offren kan vara ännu fler, utredningen pågår ännu. Falskt positiv syftar på falska bevis, där bevisen i det här fallet är de döda – till övervägande delen unga män från fattiga familjer. De mördades, ofta efter att ha lurats med löften om jobb, och visades sedan upp som dödade gerillamedlemmar. Militären kunde därmed hävda framgångar i kampen mot Farc.

  • Papperslösa venezuelaner får skyddad status

   Närmare en miljon papperslösa venezuelaner ska få skydd och rätt att ”normalisera” sina liv i Colombia, uppger president Iván Duque. Skyddet ska gälla i tio år. FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi välkomnar den ”historiska gesten”. Enligt FN har över 5 miljoner människor lämnat krisens Venezuela sedan 2015. Ungefär hälften av de runt 1,7 miljoner venezuelaner som finns i Colombia är papperslösa men får nu möjlighet att söka uppehållstillstånd, arbete och sjukvård. De papperslösa venezuelanernas situation har uppmärksammats med anledning av pandemin – regeringen har redan tidigare backat i fråga om ett beslut om att utesluta dem från  vaccinationsprogrammet mot covid-19.

  • Januari

  • Krigsbrottsåtal mot tidigare gerillamedlemmar

   Åtta högt uppsatta medlemmar av den nu avvecklade vänstergerillan Farc åtalas för krigsförbrytelser. Bland dem finns Rodrigo Londoño som är ledare för Comunes, partiet som är Farcs arvtagare. Åtalet gäller kidnappning av 21 000 personer under Farcs drygt halvsekellånga väpnade kamp, och väcks av en tribunal som inrättats särskilt för att utreda brott begångna under konflikten. Anklagelserna avser också brott mot mänskligheten och ”andra brott relaterade till behandlingen av gisslan, som mord, tortyr, grym behandling, attack mot den personliga värdigheten, sexuellt våld och tvångsförflyttning”. Tribunalens beslut är det mest långtgående sedan den inrättades 2017 och bygger på vittnesmål från 257 tidigare stridande och fler än 1 000 kidnappningsoffer. Partiet Comunes upprepar tidigare uttalad ånger och säger att det inte kan rättfärdigas ”att frånta en person dess frihet”. De tidigare gerillamedlemmar som erkänner sig skyldiga till anklagelser slipper fängelse, i enlighet med fredsavtalet, medan de som inte erkänner riskerar en reguljär rättegång och upp till 20 års fängelse. Bland de åtta som nu åtalas finns också två av de tio kongressledamöter som Comunes har rätt till enligt fredsuppgörelsen, Pablo Catatumbo och Julián Gallo.

  • Försvarsministern avlider i covid-19

   Försvarsminister Carlos Holmes Trujillo García avlider efter att ha insjuknat i covid-19. Den 69-årige Trujillo har tidigare varit bland annat inrikes-, utrikes- och utbildningsminister, och borgmästare i Cali. Som försvarsminister spelade han en ledande roll i kampen mot den organiserade brottsligheten i Colombia. Närmare 52 000 personer har nu avlidit i covid-19 i landet.

  • Farc byter namn till Comunes

   Det marxistiska partiet Farc byter namn till Comunes (betyder ungefär allmänningar, eller något gemensamt). Enligt ledaren Rodrigo ”Timochenko” Londoño har det varit problematiskt med ”Farc” som associeras med blodsutgjutelse och en långvarig ”konflikt som orsakade mycket smärta”. Efter fredsavtalet 2016 bytte den tidigare gerillan, som förvandlats till ett politiskt parti, sitt namn men behöll samma förkortning, Farc. Nu beslutar partiet vid sin andra kongress att byta namnet igen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0