Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Våldsamt vid protest mot polisvåld

   Minst tio personer dör i samband med protester mot ett fall av övervåld av polis i Bogotá. Över 300 personer skadas också, varav drygt 100 poliser. I 58 fall rör det sig om skottskador. Protesterna har brutit ut sedan en video visats av ett polisingripande dagen innan, där ett elchockvapen upprepade gånger används mot en man som också pressas mot marken. Mannen förs senare till sjukhus där han avlider. Ingripandet gjordes på grund av brott mot regler om social distansering. Oroligheterna som bryter ut i huvudstaden sprider sig även till andra städer.

  • Augusti

  • Valmyndighet utreder presidentens parti

   Nationella valrådet uppger att en utredning har inletts av president Iván Duque och hans parti Demokratisk center (CD), som misstänks ha brutit mot finansieringslagar i samband med valkampanjen 2018. En donation på 300 000 dollar från en venezuelansk affärsman, Oswaldo Cisneros, ska särskilt utredas av rådet som är landets högsta valmyndighet. Bakgrunden är inspelade samtal mellan CD:s ledare Nubia Martínez och en misstänkt narkotikahandlare som senare mördades i Brasilien. Utländska bidrag till politiska kampanjer är förbjudna i Colombia.

  • Ex-president Uribe i husarrest

   Högsta domstolen beslutar att sätta den förre presidenten Álvaro Uribe (2002–2010) i husarrest, medan han utreds för bedrägeri, mutbrott och för att ha försökt påverka vittnen (se även Oktober 2019). Uribe anklagas också för kopplingar till högermiliser som i sin tur misstänks för allvarliga människorättsbrott. President Iván Duque uttrycker i sociala medier sitt stöd för Uribe, som är hans politiska mentor. Efter två veckor i husarrest meddelar Uribe att han lämnar senaten. Den förre presidenten har varit senator sedan 2014.

  • Juli

  • Ex-gerillasoldater evakueras

   Tiotals före detta gerillasoldater och anhöriga till dem ska evakueras från en ”återintegreringzon” i nordväst efter en rad dödliga attacker, meddelar myndigheterna. Elva före detta gerillasoldater och två familjemedlemmar har mördats och hotet hänger ständigt över dem som befinner sig i zonen. Nu flyttas 74 tidigare gerillasoldater och 19 anhöriga till en annan plats. Enligt Farc har sammanlagt 214 av dess medlemmar mördats sedan fredsavtalet ingicks. I de sammanlagt 24 zoner som inrättades i samband med fredsavtalet mellan regeringen och Farcgerillan 2016 bor nära 3 000 före detta gerillasoldater.

  • Juni

  • USA sätter pris på ex-gerillamedlemmars huvuden

   USA erbjuder upp till 10 miljoner dollar i ersättning för den som hjälper till att fånga två tidigare Farcrebeller som åter tagit till vapen: Iván Márquez och Jesús Santrich (se 29 augusti 2019). De två anklagas för narkotikasmuggling och för att ha stöd av Venezuelas vänsterledare Nicolás Maduro, som USA vill få bort från makten.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0