Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • September

  • Vapenvila och fredssamtal med Farc-avhoppare

   Regeringen och avhoppare från den tidigare vänstergerillan Farc enas tillkännager att de ska ingå en ny vapenvila och inleda fredssamtal i oktober. Efter flera månader av förberedelser uppger parterna att samtal ska hållas i Tibu nära gränsen til Venezuela. Utbrytargruppen EMC-Farc bestod från början av personer som inte anslöt sig till de cirka 7 000 gerillasoldater som lade ned vapen 2017, som en följd av fredsavtalet som ingicks året innan. EMC har därefter stegvis ökat sin närvaro i områden som Farc tidigare kontrollerade och där ägnat sig åt kokainsmuggling, illegal gruvbrytning och attacker mot militären. EMC beräknades i slutet av 2022 ha 3 500 beväpnade medlemmar. Vid årsskiftet meddelade president Gustavo Petro att regeringen ingått en vapenvila med fem väpnade grupper, men den med EMC avbröts sedan Petro anklagat avhopparna för att ha mördat fyra ungdomar (se 23 maj 2023). Den nystartade fredsprocessen ska enligt tidigare uppgifter övervakas av andra länder och av organisationer som FN, OAS och Kyrkornas världsråd.

  • Juni

  • Halvårs vapenvila med ELN-gerillan

   Regeringen och vänstergerillan ELN enas om sex månaders vapenvila som ska råda medan arbetet fortgår med att försöka nå en fredsuppgörelse. Avtalet som sätter punkt för en tredje runda fredssamtal i Kubas huvudstad Havanna undertecknas av president Gustavo Petro och ELN-ledaren Antonio García. Enligt Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez ska vapenvilan träda i kraft den 3 augusti.

  • Maj

  • Bruten vapenvila med gerillagrupp

   Vapenvilan med en utbrytargrupp ur vänstergerillan Farc, kallade EMC-Farc, har ställts in i de fyra regioner gruppen är mest aktiv i. Det sker sedan gerillan tvångsrekryterat fyra tonåringar som hörde till ursprungsfolket murui och sedan mördat dem när de försökte fly. Den upprivna vapenvilan innebär ytterligare ett bakslag för president Gustavo Petro som gick till val på att uppnå ”fullständig fred” i det konflikthärjade Colombia. Bara två månader tidigare tvingades Petro upphäva också en vapenvila med en annan väpnad grupp, Golfoklanen. EMC-Farc tros ha runt 3 000 medlemmar.

  • April

  • Ommöblering i regeringen

   President Gustavo Petro möblerar om i sin regering, knappt nio månader efter sitt tillträde. Beskedet kommer efter en debatt om en sjukvårdsreform som kongressen inte lyckades enas om. Ommöbleringen leder till att peson faller och oro finns för en börskrasch, då spelare inom finansvärlden särskilt motsatte sig bytet av finansminister. Den nu avsatta ministern José Antonio Ocampo hade brett stöd sedan han baxat igenom en omfattande skattereform (se November 2022).

  • Mars

  • Dödlig ELN-attack mot armébas

   Minst nio soldater dödas i ett anfall mot en armébas i provinsen Norte de Santander, som regeringen säger att vänstergerillan ELN ligger bakom. Attacken är den dödligaste sedan fredssamtal inleddes i november, efter ett tre år långt uppehåll.

Till kalendariet
89617

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0