Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • November

  • Nya fredssamtal med ELN-gerillan

   Regeringsrepresentanter och företrädare för ELN-gerillan återupptar fredssamtalen efter nästan fyra års uppehåll, i enlighet med beskedet i augusti. Inför samtalen, som hålls i Venezuelas huvudstad Caracas, har rebellerna frigivit två soldater som tillfångatogs i början av månaden. Förutom Venezuela är också Norge och Kuba inblandade som garanter för samtalen. ELN beräknas ha runt 2 500 medlemmar, cirka 700 fler än när samtalen avbröts. Gerillan är främst aktiv i regionen vid kusten och längs den drygt 200 mil långa gränsen mot Venezuela.

  • Höjda skatter för de rikaste

   Kongressen godkänner en skattereform som innebär att de mest välbärgade invånarna får högre skatt. Därmed uppfylls några av president Gustavo Petros vallöften, enligt vilka satsningar ska göras på de fattiga. Reformen väntas ge ökade intäkter till staten på motsvarande 5 miljarder dollar 2023. Enligt planen kommer de som tjänar minst tio gånger minimilönen att få betala mer skatt, medan 98 procent av befolkningen inte berörs. Olje-, gruv- och energisektorn ska också beskattas mer.

  • Augusti

  • Fredssamtal med ELN-gerillan skaåterupptas

   Regeringen ger grönt ljus till att återuppta fredssamtal med ELN, den största fortfarande aktiva gerillan i Colombia. Därmed uppfyller den nytillträdde presidenten Gustavo Petro ett av sina vallöften. I ett förberedande möte i Havanna deltar medlare från Norge och Kuba, samt företrädare för FN:s generalsekreterare och den colombianska episkopala konferensen. Strax efter beskedet om att nya samtal ska inledas rapporteras nio personer ha släppts efter att ha hållits som gisslan av ELN sedan 13 juli. De kidnappade var ursprungligen elva, men två har dött under fångenskapen.

  • Gustavo Petro tillträder som president

   Gustavo Petro svär presidenteden och Colombia får därmed för första gången en vänsterpolitiker som stats- och regeringschef.

  • Juni

  • Vänsterkandidaten Gustavo Petro vinner presidentvalet

   Den förre gerillasoldaten och tidigare borgmästaren i Bogotá Gustavo Petro segrar i andra omgången av presidentvalet. Gustavo Petro som är kandidat för vänsterpartiet Humana Colombia vinner med 50,4 procent av rösterna över byggmagnaten Rodolfo Hernández som får 47,3 procent (resten är blankröster). Rodolfo Hernández ställde upp som oberoende kandidat men hade stöd av den samlade högern i andra valomgången. Valdeltagandet ligger på 58 procent.

Till kalendariet
89617

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0