Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till ett halvsekel av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Nu har dock ett fredsavtal slutits med den största gerillan, Farc, som också har överlämnat sina vapen och omvandlats till ett politiskt parti.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Blodigt sprängdåd i Bogotá

   En bilbomb exploderar vid en polisskola i Bogotá och kräver 20 poliskadetters liv, i ett attentat som marxistgerillan ELN sedan tar på sig skulden för. Närmare 70 skadas också i det som regeringen klassar som terrorbrott och som leder till att president Iván Duque utlyser tre dagars landssorg. Våldsdådet är det värsta som drabbat huvudstaden på 15 år. Bilens förare som också dör i explosionen utpekas som en sprängmedelsexpert hos ELN. President Duque begär efter attentatet att tio ELN-ledare utvisas från Kuba, något som den kubanska regeringen dock avvisar.

  • Mars

  • Nytt regionalt forum bildas

   Åtta sydamerikanska presidenter lanserar under ett möte i Chile det nya regionala Forum för Sydamerikas framsteg (Prosur) som är tänkt att ersätta Unasur – ett regionalt organ som i praktiken upphört att fungera. Prosur ska i huvudsak stödja demokrati och marknadsekonomi, heter det. Initiativet har tagits av president Iván Duque och Chiles Sebastián Piñera, och övriga deltagande länder är Argentina, Brasilien, Ecuador, Guyana, Paraguay och Peru. Företrädare för vänsterregeringarna i Bolivia, Surinam och Uruguay deltar i mötet men de länderna ansluter sig inte till Prosur. Venezuela var inte inbjudet.

 • 2018

  • December

  • Vapenvila över jul och nyår

   Marxistgerillan ELN utlyser ensidig vapenvila mellan den 23 december och den 3 januari. Beskedet kommer efter att en paramilitär grupp som slåss mot ELN i västra Colombia utlyst vapenvila över storhelgerna. ELN uttrycker sin vilja att återuppta de fredssamtal med regeringen som avbröts när Iván Duque blev president i augusti 2018. Det är vanligt att ELN utlyser vapenvila över jul och nyår.

  • Oktober

  • Farcledare: “Fredsavtalet förrått”

   Två av Farcs fredsförhandlare skriver att den tidigare vänstergerillan var naiv som lade ned vapen innan fredsavtalet genomförts och gerillasoldaterna återintegrerats ekonomiskt och socialt. De säger att ändringar har gjorts i avtalet efter avväpningen och talar om lurendrejeri och ”förräderi”. Iván Márquez och Óscar Montero har båda gått under jorden, Márquez sedan han avgått som senator i juli. Den nytillträdde presidenten Iván Duque gick till val på löften om att ändra delar av fredsuppgörelsen med Farc.

  • September

  • Kokaintillverkningen slår rekord

   Framställningen av kokain ökade med 31 procent år 2017 och nådde den högsta nivån som uppmätts, rapporterar FN-organet UNODC. Räknat i odlad yta var ökningen 17 procent (vilket följer på en ökning med 50 procent året innan). Oron är stor för att kokainhandeln hotar fredsprocessen i landet. Samtidigt anses fredsprocessen i sig ha bäddat för ökningen: när Farc lade ned vapen skapades ett vakuum i de delar av narkotikahandeln som gerillan kontrollerat – och som snabbt fylldes av andra aktörer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0