Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Oktober

  • Venezuela öppnar gränsen

   Ett visst töväder i den ansträngda relationen till Venezuela noteras när grannlandet öppnar gränsövergångar som har varit stängda sedan februari 2019, och för fordon sedan 2015. Colombia har ännu inte öppnat på sin sida, men dagen därpå säger sig president Iván Duque villig att återuppta konsulär verksamhet i Venezuela. Bristen på gränshandel slår hårt på båda sidor: staden Cúcuta blev under 2021 den fattigaste i Colombia då andelen extremt fattiga uppgick till 20 procent av invånarna. Det finns i nuläget inget som tyder på att de diplomatiska relationerna är på väg att återupprättas.

  • Juli

  • Ny protest mot ny skatteplan

   Tusentals demonstranter samlas i flera städer i protest mot en ny plan på skattereform som regeringen lagt fram. Demonstranterna kräver reformer av polisväsendet och ökat statligt stöd för dem som drabbats hårdast av coronapandemin. Protesten organiseras av Nationella strejkkomittén som företräder bland annat urfolk, fackföreningar och studenter. Kommittén avbröt en tidigare protestvåg den 15 juni men lovade då att återuppta den på självständighetsdagen, den 20 juli. De tidigare protesterna bröt ut när ett förslag till skattereform lades fram och blev så våldsamma att regeringen drog tillbaka förslaget (se Maj och Juni 2021). I den nya versionen har vissa ifrågasatta inslag slopats, däribland ökad moms på vissa varor och sänkt tröskel för inkomstskatt. Nu har istället avdrag slopats som Duque själv infört och vissa skatter införts för företag och finanssektorn.

  • Juni

  • Bilbomb mot militärbas

   En bilbomb som exploderar på en armébas i Cúcuta skadar ett 40-tal personer. Enligt försvarsminister Diego Molano ligger antingen ELN-gerillan eller avhoppade Farcmedlemmar bakom vad som beskrivs som ett terrordåd. Cúcuta ligger vid gränsen mot Venezuela i en region där både ELN och tidigare Farcmedlemmar är aktiva. Många kriminella gäng finns också i området.

  • Maj

  • Militär sätts in mot demonstranter

   President Iván Duque beslutar att skicka militär till Cali där demonstrationer mot regeringen lett till våldsamheter och krävt flera människors liv. Runtom i landet samlas tiotusentals människor på dagen en månad efter de första demonstrationerna som utvecklats till en protestvåg. Cali har blivit centrum för protesterna och över hälften av det dryga 70-talet dödsfall i samband med demonstrationerna har inträffat i staden, som är den tredje största i Colombia.

  • Ledande vänsterrebell dödad

   En ledande tidigare gerillamedlem i Farc, Jesús Santrich, uppges ha dödats i Venezuela. Santrich hade en framträdande roll under fredsförhandlingarna mellan regeringen och den tidigare vänstergerillan Farc och fick en av de tio platserna i den colombianska kongressen efter freden. Men han anklagades för narkotikabrott i USA och greps i flera vändor – och anslöt sig senare till avhoppargruppen Segunda Marquetalia för att fortätta den väpnade kampen. Uppgiften om hans död kommer från Segunda Marquetalia som hävdar att han dödades av colombiansk militär. Enligt försvarsministeriet finns underrättelseuppgifter om att han dödats i en eldstrid mellan olika gäng. USA hade satt ett pris på Santrichs huvud (se Juni 2020). Läget är mycket spänt längs gränsen mellan Colombia och Venezuela.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0