Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2023

  • Mars

  • Försämrade relationer med Peru

   Perus regering kallar permanent hem sin ambassadör i Bogotá och anklagar Colombia för att tona ned den förre peruanske presidenten Pedro Castillos ”kuppförsök” i december. Ambassadören kallades hem för överläggningar redan i december, men nu sänks de diplomatiska förbindelserna officiellt till en lägre nivå. Enligt Lima har president Gustavo Petro ägnat sig åt att ”förvränga verkligheten” genom att strunta i Castillos försök att upplösa kongressen och styra med dekret. Castillo avsattes i stället och sitter nu i häkte, medan Peru leds av den förra vicepresidenten Dina Boluarte.

  • Samtal om vapenvila ska inledas

   Regeringen och vänstergerillan ELN uppger att de har enats om att inleda förhandlingar om en vapenvila. Målet är att nå en överenskommelse grundad på folkrätten, heter det i ett uttalande när en förhandlingsrunda i Mexiko avslutas. Nästa samtalsomgång ska hållas på Kuba enligt tidigare besked, även om inget datum satts ännu. Colombia har plågats av väpnad konflikt i över ett halvsekel. Regeringen slöt fred med den större vänstergerillan Farc 2016 men samtal med ELN stoppades 2019 efter ett sprängdåd mot en polisskola i Bogotá som krävde 22 människors liv.

  • Februari

  • Nygammalt handelsavtal med Venezuela

   Colombia och Venezuela återupprättar ett handelsavtal som legat i träda i fyra år. President Gustavo Petro och hans venezuelanske motpart Nicolás Maduro skriver under avtalet under en ceremoni på gränsen mellan länderna i Cúcuta, och enas om att etablera en gemensam ekonomisk zon med särskilda handelsvillkor. Det är fjärde gången som Petro träffar Maduro sedan han tillträdde.

  • Januari

  • Gerilla tillbakavisar uppgifter om vapenvila

   ELN-gerillan förnekar uppgifter från president Gustavo Petro om att ha ingått i en uppgörelse om vapenvila första halvåret 2023. President Petro uppgav på nyårsafton att en ”bilateral” vapenvila ingåtts mellan regeringen och de fem största väpnade grupperna i landet, däribland ELN. Den skulle gälla fram till 30 juni. Regeringen fyllde på med att vapenvilan skulle övervakas av FN, landets människorättsombudsman och katolska kyrkan. Men nu tillbakavisar ELN uppgifterna, vilket är besvärande för presidenten och anses försvaga regeringens ställning i de fredssamtal som pågår.

 • 2022

  • December

  • Vapenvila över jul och nyår

   ELN utlyser en ensidig vapenvila över jul- och nyårshelgen, under förutsättning att gerillan inte attackeras. ELN och regeringen inledde fredssamtal i november.

Till kalendariet
89617

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0