Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till ett halvsekel av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Nu har dock ett fredsavtal slutits med den största gerillan, Farc, som också har överlämnat sina vapen och omvandlats till ett politiskt parti.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Ex-president Uribe inför HD

   Under ett stort säkerhetspådrag inställer sig senatorn och ledaren för regeringspartiet CD, Álvaro Uribe, i Högsta domstolen. Domstolen ska avgöra om den tidigare presidenten (2002–2010) ska ställas inför rätta, för misstänkt vittnespåverkan. Upptakten är en anmälan Uribe själv gjorde 2012 mot en annan senator, vänsterpolitikern Iván Cepeda, som hävdat att Uribe planerade att falskeligen koppla ihop honom med paramilitära grupper.

  • September

  • Tidigare Farcledare erkänner skuld för kidnappningar

   Elva ledare för den tidigare vänstergerillan Farc säger sig ta ”etiskt och politiskt ansvar” för tusentals kidnappningar som genomfördes under det långa inbördeskriget i Colombia. Det sker när den tidigare beälhavaren och nu partiledaren Rodrigo ”Timochenko” Londoño överlämnar vittnesmål till det särskilda rättsorganet JEP. Londoño säger att Farcledarna har tagit det första steget i en lång process. JEP ska utreda brott begångna av gerillan mellan 1993 och 2012, och låta ex-rebeller slippa fängelsestraff om de erkänner, ersätter offren och lovar att aldrig mer ta till våld. Londoño och ett par andra tidigare gerillaledare bad inför JEP i juli 2018 offren om förlåtelse.

  • Augusti

  • Ex-rebeller tar till vapen

   En tidigare fredsförhandlare och andreman inom vänstergerillan Farc, Iván Márquez, säger att han och flera andra ex-rebeller nu tar upp vapen på nytt (se även Oktober 2018). Beskedet ges i en video där Márquez framträder i militärkläder, omgiven av flera beväpnade tidigare Farcmedlemmar. Bland dem finns två andra kända män, Jesús Santrich (se Juli 2019) och "El Paisa". Márquez anklagar regeringen för att ha fuskat med genomförandet av fredsavtalet från 2016 och ensidigt ändrat villkoren. President Iván Duque meddelar samma dag att en särskild arméenhet ska bildas för att jaga de tidigare Farcmedlemmarna. Han utlovar också motsvarande 882 000 dollar till den som lyckas gripa någon av personerna i videon.

  • Juli

  • Arresteringsorder för Farcledare

   Högsta domstolen utfärdar en arresteringsorder för den tidigare rebelledaren Jesús Santrich sedan han underlåtit att inställa sig i en domstol (se även Maj och Juni 2019). Santrich, som misstänks för narkotikasmuggling, rapporteras ha försvunnit två dagar tidigare från den ”återintegreringszon” där han befunnit sig, nära gränsen till Venezuela. President Iván Duque anklagar Santrich för att ha gått under jorden för att undgå rättvisan medan hans advokat säger sig inte veta var han är, och hans son befarar att han kidnappats eller dödats. Ytterligare tre ledande Farcmedlemmar har försvunnit (se även Oktober 2018).

  • Juni

  • Farcledare vädjar om skydd för ex-rebeller

   Det högsta ledaren för den tidigare vänstergerillan Farc, Rodrigo Londoño, vädjar i ett öppet brev till president Iván Duque om ett stopp för de ”systematiska morden” på tidigare gerillasoldater. Två nya sådana mord har just inträffat: en tidigare Farcmedlem sköts ihjäl när han arbetade som journalist och den andra efter ett möte med FN-anställda. President Duque har fördömt morden och beordrat en utredning. Sammanlagt beräknas 160 före detta Farcsoldater och anhöriga till dem ha mördats sedan fredsavtalet slöts 2016. FN har konstaterat att det i huvudsak är illegala väpnade grupper och narkotikaligor som ligger bakom morden på de tidigare Farcsoldaterna.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0