Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Januari

  • Nya protester mot regeringen

   Ett drygt tiotal personer skadas och närmare 100 grips när nya omfattande protester mot regeringen genomförs i flera större städer. I Bogotá börjar det med en så kallad kastrullprotest, något som är vanligt i Latinamerika – demonstranter skramlar och för oväsen genom att bland annat slå på kastruller. Protesterna riktar sig som tidigare mot president Iván Duque och hans ekonomiska politik, men också mot arbetslöshet, korruption och narkotikafinansierat våld. Fyra personer har dödats sedan protesterna bröt ut i november, runt 500 har skadats och 200 gripits.

  • Mord avvärjt på ex-gerillaledare

   Polisen säger sig ha hindrat ett mordförsök på Rodrigo Londoño (”Timochenko”), ledaren för den tidigare vänstergerillan Farc som numera är ett politiskt parti. Två personer med uppdrag att mörda Londoño i ett ”terrorattentat” har dödats av polisen på en väg i västra delen av landet. Enligt polisen hade mordet beordrats av Iván Márquez och Hernán Darío Velásquez (”El Paisa”), tidigare gerillamedlemmar som ”hoppat av” fredsavtalet mellan Farc och regeringen (se även Augusti 2019). Márquez och Velásquez tros uppehålla sig i Venezuela.

 • 2019

  • December

  • Ny generalstrejk efter samtalsförsök

   En tredje generalstrejk på två veckor genomförs, och fackföreningsmedlemmar, studenter och ursprungsgrupper leder demonstrationer mot regeringen runt om i landet. Dagen innan har direkta samtal för första gången hållits mellan regering och Nationella strejkkommittén, utan resultat.

  • November

  • Protestledare presenterar krav

   Nationella strejkkommittén som leder de pågående protesterna presenterar en lista med 13 krav till regeringen, däribland att en föreslagen skattereform slopas, att fredsavtalet med Farc från 2016 respekteras och uppfylls, samt att regeringen gör mer för att förhindra mord på sociala aktivister och före detta rebeller. Det kanske mest kontroversiella kravet är att elitpolisstyrkan Esmad ska upplösas, sedan en 18-årig demonstrant avlidit efter att ha träffats i huvudet av en av polisens tårgasbehållare. Nationella strejkkommittén har bildats av runt 300 fackföreningar och grupper som företräder bland annat studenter, universitetslärare och ursprungsgrupper. President Iván Duque har ett par dagar tidigare lanserat vad han kallar en nationell dialog för att söka gjuta olja på protestvågen, tillsammans med borgmästare och andra politiker.

  • Massprotester bryter ut

   Hundratusentals colombianer deltar i protestmarscher runt om i Colombia, i protest mot våld och narkotikahandel och till stöd för fredsavtalet med Farc 2016. Demonstrationerna har till stor del inspirerats av liknande proteströrelser i Chile och Ecuador under hösten. Regeringen sätter in 170 000 soldater och poliser för att upprätthålla ordningen, och stänger landets gränser. Oroligheter och vandalisering bryter ut på flera håll. Tre personer dör och runt 270 skadas.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0