UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Ny generalstrejk efter samtalsförsök

   En tredje generalstrejk på två veckor genomförs, och fackföreningsmedlemmar, studenter och ursprungsgrupper leder demonstrationer mot regeringen runt om i landet. Dagen innan har direkta samtal för första gången hållits mellan regering och Nationella strejkkommittén, utan resultat.

  • November

  • Protestledare presenterar krav

   Nationella strejkkommittén som leder de pågående protesterna presenterar en lista med 13 krav till regeringen, däribland att en föreslagen skattereform slopas, att fredsavtalet med Farc från 2016 respekteras och uppfylls, samt att regeringen gör mer för att förhindra mord på sociala aktivister och före detta rebeller. Det kanske mest kontroversiella kravet är att elitpolisstyrkan Esmad ska upplösas, sedan en 18-årig demonstrant avlidit efter att ha träffats i huvudet av en av polisens tårgasbehållare. Nationella strejkkommittén har bildats av runt 300 fackföreningar och grupper som företräder bland annat studenter, universitetslärare och ursprungsgrupper. President Iván Duque har ett par dagar tidigare lanserat vad han kallar en nationell dialog för att söka gjuta olja på protestvågen, tillsammans med borgmästare och andra politiker.

  • Massprotester bryter ut

   Hundratusentals colombianer deltar i protestmarscher runt om i Colombia, i protest mot våld och narkotikahandel och till stöd för fredsavtalet med Farc 2016. Demonstrationerna har till stor del inspirerats av liknande proteströrelser i Chile och Ecuador under hösten. Regeringen sätter in 170 000 soldater och poliser för att upprätthålla ordningen, och stänger landets gränser. Oroligheter och vandalisering bryter ut på flera håll. Tre personer dör och runt 270 skadas.

  • Försvarsministern avgår

   Försvarsminister Guillermo Botero lämnar sin post efter anklagelser om att han försökt mörklägga en skandal där barn föll offer för ett militärt flyganfall. Den 71-årige juristen Botero har tidigare kritiserats både för bristande erfarenhet av säkerhetsfrågor och för att ha återgivit felaktig information om en militärinsats mot en tidigare gerillasoldater. Kritiken växte till en storm sedan han hävdat att dödsoffren i samband med flyganfallet var personer som hade rekryterats av ett väpnat gäng bestående av avhoppade gerillasoldater. Nio av de 14 offren var barn.

  • Oktober

  • Militär sätts in efter mord på ursprungsledare

   Regeringen beslutar att skicka 2 500 elitsoldater till ett område i sydvästra Colombia där tidigare Farcrebeller mördat en ledare och fyra andra som hörde till ursprungsfolket nasa. Morden inträffade i en region som administrativt kontrolleras av nasa, som uppger att Farcdissidenterna försöker tvinga lokalbefolkningen att delta i narkotikasmuggling. President Iván Duque anklagar de rebeller som övergivit fredsavtalet för att terrorisera ursprungsfolk. Elitsoldaterna får nu i uppdrag att stoppa narkotikasmugglingen och krossa Farcdissidenternas grupperingar. Ursprungsbefolkningens organisation Onic uppger att 123 personer tillhöriga ursprungsfolk har mördats sedan Duque tillträdde i augusti 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0