Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till ett halvsekel av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Nu har dock ett fredsavtal slutits med den största gerillan, Farc, som också har överlämnat sina vapen och omvandlats till ett politiskt parti.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juli

  • Arresteringsorder för Farcledare

   Högsta domstolen utfärdar en arresteringsorder för den tidigare rebelledaren Jesús Santrich sedan han underlåtit att inställa sig i en domstol (se även Maj och Juni 2019). Santrich, som misstänks för narkotikasmuggling, rapporteras ha försvunnit två dagar tidigare från den ”återintegreringszon” där han befunnit sig, nära gränsen till Venezuela. President Iván Duque anklagar Santrich för att ha gått under jorden för att undgå rättvisan medan hans advokat säger sig inte veta var han är, och hans son befarar att han kidnappats eller dödats. Ytterligare tre ledande Farcmedlemmar har försvunnit (se även Oktober 2018).

  • Juni

  • Farcledare vädjar om skydd för ex-rebeller

   Det högsta ledaren för den tidigare vänstergerillan Farc, Rodrigo Londoño, vädjar i ett öppet brev till president Iván Duque om ett stopp för de ”systematiska morden” på tidigare gerillasoldater. Två nya sådana mord har just inträffat: en tidigare Farcmedlem sköts ihjäl när han arbetade som journalist och den andra efter ett möte med FN-anställda. President Duque har fördömt morden och beordrat en utredning. Sammanlagt beräknas 160 före detta Farcsoldater och anhöriga till dem ha mördats sedan fredsavtalet slöts 2016. FN har konstaterat att det i huvudsak är illegala väpnade grupper och narkotikaligor som ligger bakom morden på de tidigare Farcsoldaterna.

  • Farcledare blir kongressledamot

   Den förre gerillaledaren Jesús Santrich svär eden och intar sin plats i kongressen där den tidigare vänstergerillan Farc, nu ett politiskt parti, i enlighet med fredsavtalet har tio reserverade platser fram till 2026. Santrich själv säger att ett nytt steg har tagits till försvar för freden i Colombia – men president Duque har nyligen kallat honom en ”mafioso” som driver med det colombianska samhället (se även Maj 2019).

  • Maj

  • Domstolsorder om att frige Farcledare

   Högsta domstolen beordrar regeringen att omedelbart frige den förre gerillaledaren Jesús Santrich som frigavs och sedan greps på nytt tidigare i månaden. Domstolen underkänner också att en rad ändringar i fredsavtalet som president Duque har föreslagit. Duque säger att han godtar domstolens beslut men också att han ska fortsätta försöka åtgärda sådant som ”inte går bra” med fredsavtalet som slöts 2016 med Farc, den tidigare gerillan som nu är ett politiskt parti.

  • Armén backar om ”döda”-order

   Militären meddelar att en order om skärpta insatser mot brottslingar ska modifieras – som en följd av en kritisk artikel i New York Times. Enligt artikeln förelåg stor risk för ett ökat antal civila dödsoffer då armén beordrat att en fördubbling av antalet brottslingar och medlemmar av väpnade grupper som dödas, grips eller tvingas kapitulera i strid. Ordern väckte oro för en upprepning av de svåra övergrepp som begicks under Álvaro Uribes presidenttid 2002–2008, då upp till 5 000 civila tros ha mördats (se Modern historia och Politiskt system). Enligt armén har ordern misstolkats. Regeringen anklagar New York Times-journalisten Nicholas Casey, regional byråchef för den ansedda tidningen, för att vara köpt av den tidigare vänstergerillan Farc. Den internationella pressförbundet i Colombia tillbakavisar anklagelserna och begär en rättelse. Casey har lämnat Colombia.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0