Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor bidrog till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor och armén, så småningom med allt mer inblandning även av högermiliser och narkotikaligor. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, och den politiska konflikten har dämpats även om våldet fortfarande är utbrett.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2024

  • Februari

  • ELN drar sig ur fredssamtalen

   Vänstergerillan ELN lämnar fredsförhandlingarna och anklagar regeringen för att bryta mot de villkor som parterna enades om när samtalen inleddes 2022. Den sjätte förhandlingsrunda som pågår på Kuba är frysta till dess att president Gustavo Petros regering lever upp till sina löften, heter det. Ett klagomål är att departementet Nariño har meddelat att separata förhandlingar med ELN ska inledas där i mars, trots att samtalen ska hållas på nationell nivå. Det regionala initiativet innebär att ”process har hamnat i kris”, enligt ELN.

  • Förlängd vapenvila med ELN

   Regeringen och vänstergerillan ELN tillkännager att den vapenvila som inledde i augusti (och som förlängts en vecka under förhandlingar) ska gälla i ytterligare sex månader. ELN ska också upphöra med kidnappningar i utpressningssyfte under perioden. De bägge parterna inledde i slutet av januari en sjätte förhandlingsrunda i Havanna.

  • Januari

  • Ambassadören kallas hem från Argentina

   Regeringen kallar hem sin ambassadör i Buenos Aires sedan den nyvalde presidenten i Argentina, Javier Milei, kallat president Gustavo Petro en ”mordisk kommunist” som ”sänker Colombia”. Javier Milei är känd som en frispråkig libertarian – under sin valkampanj sade han i colombiansk radio att socialister är ”mänskligt träck”.

  • Eldupphörsavtal förlängs

   Regeringen och EMC, som består av avhoppare från vänstergerillan Farc, beslutar att förlänga den pågående vapenvilan (se 19 september 2023) med sex månader.

 • 2023

  • December

  • ELN lovar sluta kidnappa

   Vänstergerillan ELN säger sig redo att sluta med kidnappningar i utpressningssyfte, om det eldupphör som råder med regeringen förlängs. Beskedet kommer i ett gemensamt uttalande med regeringssidan i samband med att en femte förhandlingsrunda avslutas i Mexico City. Den nuvarande vapenvila gäller till 29 januari 2024 men parterna är nu överens om att den ska förlängas. ELN:s kidnappningar, som sker i syfte att utkräva lösesummor, väcker stor ilska hos allmänheten och blev extra uppmärksammade när fotbollsstjärnan Luis Díaz pappa hölls fången i närmare två veckor i november.

Till kalendariet
89617

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i frågorna som förändrar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

UI:s nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

poddbild-final.jpg


En podd om internationella frågor från Utrikespolitiska institutet.

Lyssna på Utblick

Varukorg

Totalt 0