Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Maj

  • Regeringen söker dialog med protestledare

   Regeringen bjuder in till samtal för att söka dämpa de utbredda protester som skakat landet i en dryg vecka och krävt minst 24 människors liv. Hundratals har också skadats i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor i flera städer. Protestledare i Nationella strejkkommittén har sagt sig villiga att inleda samtal under förutsättning att president Iván Duque deltar. Kommittén företräder fackföreningar, ursprungsfolk, miljöaktivister och studenter. Protesterna riktade sig först mot en föreslagen skattereform men övergick snart till att handla även om pensioner, sjukvård och utbildning, samt vad som sägs vara övervåld från säkerhetsstyrkorna. Militären har på flera håll satts in för att stävja oroligheterna. Finansminister Alberto Carrasquilla har avgått som en följd av protesterna som regeringen har skyllt på vänsterrebeller.

  • Omstritt skatteförslag dras tillbaka

   President Iván Duque drar tillbaka ett omstritt förslag om ny skattelag efter flera dagar av omfattande gatuprotester. I ett TV-tal uppger Duque att regeringen ska ta fram ett nytt förslag och söka enighet med andra partier och organisationer. Tidigare har presidenten sagt att skattehöjningar krävs för att hantera den ekonomiska krisen i coronapandemins spår. Fackföreningar hävdar dock att de föreslagna skattehöjningarna i oproportionerlig grad påverkar de fattigaste, som redan har svårt i krisen. Enligt förslaget skulle tröskeln för att betala inkomstskatt ha sänkts till motsvarande cirka 650 dollar i månaden, fler varor skulle ha momsbelagts, avdragsmöjligheter skrotats och skatten på företagande skulle ha ökat. BNP krympte med 6,8 procent under 2020, den största nedgången på ett halvsekel, och arbetslösheten har ökat.

  • April

  • Tusentals fördrivna i nytt våld

   Över 27 000 människor fördrevs under årets första kvartal på grund av en ny våldsvåg i laglösa områden. Det innebär en ökning av antalet fördrivningar med 177 procent jämfört med samma period året innan, uppger landets människorättsombudsman. Människor tvingas lämna sina hem på grund av hot, mord, tvångsrekryteringar av väpnade gäng och sammandrabbningar mellan gäng eller mellan väpnade grupper och armén. Enligt partiet Comunes (tidigare Farc) har 271 av dess tidigare gerillasoldater dödats sedan fredsavtalet ingicks 2016.

  • Nya pandemirestriktioner

   President Iván Duque meddelar att nya restriktioner införs för att bromsa den ökande spridningen av coronaviruset. Både smitto- och dödstalen ökar. Nu införs utegångsförbud nattetid. De exakta tider som gäller är olika i olika städer och styrs av kapaciteten på intensivvårdsavdelningarna – ju hårdare tryck på sjukhusen, desto längre måste medborgarna hålla sig inomhus varje dygn. Besök i butiker och liknande regleras med ID-handlingar, och de som rest bort över påsken åläggs att sitta i karantän i en vecka vid hemkomsten. Antalet döda i landet uppgår till 64 300.

  • Mars

  • Flygattack mot gerillabas

   Militären bombar en gerillabas i sydöstra delen av landet och dödar tio samt skadar tre så kallade Farc-dissidenter, gerillasoldater som inte har accepterat fredsavtalet med regeringen 2016. Försvarsminister Diego Molano säger att attacken riktades mot ”narko-brottslingar” som rekryterar minderåriga, anfaller militären, kidnappar och ägnar sig åt illegal gruvdrift.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0