Colombia
Foto: Shutterstock/Max Blain

Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • November

  • Två massakrer i olika delar av landet

   Minst 13 personer rapporteras ha dödats i massakrer i Antioquia i nordväst samt i Cauca i sydväst, två departement som är hårt drabbade av en våldsvåg. Flera tiotal massakrer har förekommit under året, våldsnivån i landet är den högsta sedan fredsavtalet med Farc undertecknades 2016. Alla attacker med tre personer eller fler dödas betraktas som en massaker. I det ena av de nu aktuella fallen dödas fem kaffeodlare och tre andra i en attack mot en gård, sannolikt kopplad till narkotikahandeln. I det andra dödas minst fem personer när en man öppnar eld i en bar, en biljardhall och ett diskotek.

  • Presidenten träffar ex-gerilla

   President Iván Duqe tar emot ledare för den tidigare vänstergerillan Farc för ett möte i presidentpalatsen, där Duge lovar att skynda på integrationsprocessen för tidigare gerillamedlemmar. Mötet väcker uppmärksamhet eftersom Duque varit en skarp kritiker av stora delar av fredsavtalet med Farc 2016. Mötet kommer efter den protestmarsch till huvudstaden som Farcmedlemmar avslutade fem dagar tidigare och som genomfördes i protest mot att så många av dem utsätts för dödligt våld.

  • Ex-rebeller demonstrerar mot mord

   Runt 2 000 medlemmar av den före detta vänstergerillan Farc, som nu är ett politiskt parti, når Caracas efter en 20 mil lång marsch i protest mot att 236 av deras kamrater har mördats sedan fredsavtalet med regeringen skrevs under 2016. Marschen påbörjades i staden Mesetas i söder den 21 oktober, dagen efter mordet på två Farcmedlemmar. Ytterligare två tidigare gerillasoldater dödades tre dagar senare. Farc anklagar regeringen för att inte göra tillräckligt för att skydda de tidigare gerillamedlemmarna, medan staten säger att det är narkotikaligor som ligger bakom flertalet av morden.

  • Oktober

  • ELN-ledare dödad

   En av marxistgerillan ELN:s viktigaste ledare, Andrés Vanegas, har dödats i en militärinsats i departementet Chocó i nordväst. Det kungör president Iván Duque som kallar det ett svårt slag mot gerillan. Vanegas, som går under namnet Uriel, anklagas för kidnappningar, mord och rekrytering av minderåriga. Han ska också ha legat bakom bilbomben mot en polisakademi i Bogotá, ett attentat som  fick Duque att sätta stopp för fredssamtalen med ELN (se Januari 2019).

  • Ex-gerilla erkänner mord

   Medlemmar av den nu upplösta gerillan Farc tar på sig skulden för sex mord på högt uppsatta personer, begångna mellan 1987 och 2002. Bland offren finns den tidigare presidentkandidaten Álvaro Gómez som mördades 1995. Det har allmänt antagits att Gómez, som var ledare för Konservativa partiet (PCC), togs av daga av politiska rivaler allierade till militären och narkotikahandlare. Erkännandet kommer i ett brev till det särskilda rättsorganet JEP, som utreder brott under kriget mellan Farc och regeringen, från tre tidigare Farc-befälhavare. Två av dem är numera kongressledamöter.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0