Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2020

  • Juli

  • Ex-gerillasoldater evakueras

   Tiotals före detta gerillasoldater och anhöriga till dem ska evakueras från en ”återintegreringzon” i nordväst efter en rad dödliga attacker, meddelar myndigheterna. Elva före detta gerillasoldater och två familjemedlemmar har mördats och hotet hänger ständigt över dem som befinner sig i zonen. Nu flyttas 74 tidigare gerillasoldater och 19 anhöriga till en annan plats. Enligt Farc har sammanlagt 214 av dess medlemmar mördats sedan fredsavtalet ingicks. I de sammanlagt 24 zoner som inrättades i samband med fredsavtalet mellan regeringen och Farcgerillan 2016 bor nära 3 000 före detta gerillasoldater.

  • Juni

  • USA sätter pris på ex-gerillamedlemmars huvuden

   USA erbjuder upp till 10 miljoner dollar i ersättning för den som hjälper till att fånga två tidigare Farcrebeller som åter tagit till vapen: Iván Márquez och Jesús Santrich (se 29 augusti 2019). De två anklagas för narkotikasmuggling och för att ha stöd av Venezuelas vänsterledare Nicolás Maduro, som USA vill få bort från makten.

  • Gerillagrupp släpper gisslan

   Vänstergerillan ELN friger sammanlagt åtta personer som hållits som gisslan, efter att ha vädjat om att fredssamtalen med regeringen ska återupptas. Två civilpersoner släpps först och två dagar senare överlämnas fyra civila och två poliser till Internationella rödakorskommittén nära gränsen till Venezuela. De hade alla hållits fångna i upp till fyra månader. President Iván Duque har krävt att alla kidnappade personer släpps innan det kan bli aktuellt med förnyade samtal. ELN tros hålla ytterligare minst tio personer som gisslan. Samtalen med ELN bröts efter ett blodigt attentat i Bogotá (se Januari 2019).

  • Maj

  • Flygbolag begär konkursskydd

   Det nationella flygbolaget Avianca begär konkursskydd i en domstol i New York, där det är registrerat. Bolaget uppger att intäkterna har fallit med mer än 80 procent under coronapandemin. Konkursskydd ger bolaget en respit i förhållande till långivare, för att försöka omorganisera skulder eller sälja delar av verksamheten. Avianca är det näst största flygbolaget i Latinamerika och det näst äldsta efter nederländska KLM som har opererat utan uppehåll.

  • April

  • Våldsgäng drar nytta av pandemin

   FN uttrycker oro över ökat våld mot civilbefolkningen i departementet Cauca där kriminella gäng uppges utnyttja rådande karantänsregler för att utöka sin kontroll. Minst 13 människorättsaktivister uppges ha mördats hittills i år i Cauca och nu har begränsningarna i rörelsefriheten ytterligare förvärrat situationen, säger en talesman för FN:s människorättskommissionär.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0