Kalendarium

Informationen i detta kalendarium är i första hand hämtad från nyhetstjänster/nyhetsbyråer som BBC, AFP och Reuters samt från nyhetsbrevet Latinnews.

Senaste händelser

 • 2021

  • Januari

  • Nya pandemirestriktioner införs

   Två tredjedelar av befolkningen, eller 32 miljoner människor, omfattas av nya coronarestriktioner som bland annat innebär ett förbud mot alla slags folksamlingar, både offentligt och privat. I Bogotá införs ett fullständigt utegångsförbud i fem dagar, och därefter blir det utegångsförbud nattetid januari ut. Syftet är att försöka minska trycket på sjukvården. Julledigheten har bidragit till ett kraftigt uppsving i antalet nya smittfall. Antalet döda i covid-19 uppgår till nästan 45 000. En vaccinationskampanj ska enligt planerna komma igång i februari. Vaccindoser till 29 miljoner människor har köpts men nästan hälften av colombianerna säger sig vara intresserade av vaccinet.

 • 2020

  • December

  • Ryska diplomater utvisade

   Regeringen uppger att två ryska diplomater utvisades tidigare i månaden, då de misstänktes för spioneri. Inga vidare detaljer anges. Dagen därpå utvisar Ryssland två colombianska diplomater.

  • November

  • Två massakrer i olika delar av landet

   Minst 13 personer rapporteras ha dödats i massakrer i Antioquia i nordväst samt i Cauca i sydväst, två departement som är hårt drabbade av en våldsvåg. Flera tiotal massakrer har förekommit under året, våldsnivån i landet är den högsta sedan fredsavtalet med Farc undertecknades 2016. Alla attacker med tre personer eller fler dödas betraktas som en massaker. I det ena av de nu aktuella fallen dödas fem kaffeodlare och tre andra i en attack mot en gård, sannolikt kopplad till narkotikahandeln. I det andra dödas minst fem personer när en man öppnar eld i en bar, en biljardhall och ett diskotek.

  • Presidenten träffar ex-gerilla

   President Iván Duque tar emot ledare för den tidigare vänstergerillan Farc för ett möte i presidentpalatsen, där Duque lovar att skynda på integrationsprocessen för tidigare gerillamedlemmar. Mötet väcker uppmärksamhet eftersom Duque varit en skarp kritiker av stora delar av fredsavtalet med Farc 2016. Mötet kommer efter den protestmarsch till huvudstaden som Farcmedlemmar avslutade fem dagar tidigare och som genomfördes i protest mot att så många av dem utsätts för dödligt våld.

  • Ex-rebeller demonstrerar mot mord

   Runt 2 000 medlemmar av den före detta vänstergerillan Farc, som nu är ett politiskt parti, når Caracas efter en 20 mil lång marsch i protest mot att 236 av deras kamrater har mördats sedan fredsavtalet med regeringen skrevs under 2016. Marschen påbörjades i staden Mesetas i söder den 21 oktober, dagen efter mordet på två Farcmedlemmar. Ytterligare två tidigare gerillasoldater dödades tre dagar senare. Farc anklagar regeringen för att inte göra tillräckligt för att skydda de tidigare gerillamedlemmarna, medan staten säger att det är narkotikaligor som ligger bakom flertalet av morden.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0