
Colombia
Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor bidrog till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor och armén, så småningom med allt mer inblandning även av högermiliser och narkotikaligor. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, och den politiska konflikten har dämpats även om våldet fortfarande är utbrett.
Välj kapitel här
Senaste händelser/kalendarium
Till kalendariet-
2025
-
Juni
-
Kongressen antar arbetsmarknadsreform
Efter månader av debatt antar kongressen en lag som innebär ändringar i arbetsrätten, vilket innebär en tydlig framgång för president Gustavo Petro som därmed kan avblåsa planer på en folkomröstning i frågan. Reformen innebär bland annat att en normal arbetsdag ska sluta klockan 18 i stället för 21, att försäkringsskyddet för dem som arbetar i den informella sektorn stärks, att en pensionsfond för bönder inrättas och att lönetillägg ska utgå till dem som arbetar nätter och helgdagar.
-
Kidnappade soldater friges
Försvarsdepartementet uppger att 57 soldater som kidnappats av mer än 200 civilpersoner i Cañón de Micay i sydväst nu är fria, och oskadda. Ett drygt 20-tal personer greps i samband med fritagningen. Soldaterna kidnappades under föregående helg, efter påtryckningar från den väpnade gruppen EMC som består av avhoppare från den upplösta vänstergerillan Farc. Dalgången Cañón de Micay, i departementet Cauca, ligger i ett bergsområde där kokainodlingar är vanliga och där flera väpnade grupper är aktiva. Genom Micay-dalgången transporteras kokain till hamnar vid Stilla havet för att därifrån skeppas ut. I mars tillkännagav regeringen planer på militär och social intervention i Cañón de Micay (se Mars 2025).
-
Presidenten anklagar USA för planer på kupp
President Gustavo Petro upprepar anklagelser som uttalats av Venezuelas president Nicolás Maduro om att USA och ”högerextremister” planerar att störta Colombias president. Maduro har påstått att USA:s utrikesminister Marco Rubio har kontakt med högerextremister och ligger bakom planer på ett kuppförsök. Uttalandena kommer samtidigt som säkerhetsläget i Colombia är fortsatt skakigt. Ett par dagar tidigare skakades landet av en rad samordnade explosioner och anfall med skjutvapen som krävde minst sju människors liv i och runt Cali, landets tredje största stad. Attackerna kom i sin tur ett par dagar efter mordförsöket på en presidentkandidat i Bogotá. Marco Rubio hävdade då att mordförsöket var en följd av ”våldsam vänsterretorik på högsta nivå” i den colombianska regeringen.
-
Presidentkandidat skjuten
En kandidat inför presidentvalet 2026, Miguel Uribe Turbay, skjuts i huvudet under ett kampanjmöte i en park i Bogotá och hans tillstånd rapporteras vara kritiskt. Miguel Uribe hör till högerpartiet Demokratisk center och är en framträdande ledare för oppositionen mot president Gustavo Petros vänsterregering. Presidenten fördömer attacken och säger att den riktat sig mot såväl personen och demokratin. Något motiv är inte känt men en 15-åring grips i närheten av platsen misstänkt för attentatet. Miguel Uribe kommer från en politiskt inflytelserik familj även om han, namnet till trots, inte är släkt med den tidigare presidenten Álvaro Uribe. Däremot var hans morfar Julio César Turbay Ayala president 1978–1982 och hans mamma Diana Turbay var en journalist som kidnappades och mördades av Medellínkartellen 1991, när Miguel Uribe var fem år gammal.
-
-
Maj
-
Över 200 ligamedlemmar gripna
Myndigheterna rapporterar att 217 medlemmar av den största narkotikakartellen i landet, Golfoklanen, har gripits sedan mitten på april. Golfoklanen anklagas för att ha mördat drygt 20 poliser och soldater under en månad, i vad president Gustavo Petro kallar ”systematiska mord”. Ligan som har sitt ursprung i tidigare högermiliser är en av åtta brottsorganisationer som USA terrorstämplade i februari. Colombia upplever den allvarligaste våldsvågen sedan fredsavtalet med Farc ingicks 2016 (se även 17 januari 2025).