Januari 2019

Senaste händelser

 • Januari

 • Bolsonaro intar presidentpalatset

  Högernationalisten Jair Bolsonaro tillträder som president. I sitt installationstal säger Bolsonaro att han ska ”befria Brasilien från socialism” och utlovar ett korståg mot kriminalitet och korruption. Justitieminister i den nya regeringen blir den domare som varit ledande i den enorma korruptionsutredningen Operation biltvätt, Sergio Moro. Han får också ansvar för allmän säkerhet, eftersom de två departementen slås ihop. Moros utnämning har spätt på anklagelser om att han varit politiskt motiverad i sitt arbete, som slagit särskilt hårt mot Arbetarpartiet (PT). Sju av de 22 ministrarna är militärer. Endast två ministrar är kvinnor och ingen är svart, trots att halva landets befolkning har åtminstone delvis afrikanskt ursprung.

 • Politisk utrensning bland statliga entreprenörer

  Regeringen meddelar att den startat en utrensning av entreprenörer som arbetar på uppdrag av staten men som inte anses ha den rätta ideologiska inställningen, det vill säga entreprenörer som sympatiserar med Arbetarpartiet som styrde landet från 2003 till 2016. Hundratals kontrakt sägs upp. Stabschefen Onyx Lorenzoni säger att ”husets måste städas” för att den nya regeringen ska kunna genomföra sitt program.

 • Soldater ska stoppa oro i nordöst

  Regeringen skickar flera hundra soldater till delstaten Ceara i nordöst där kriminella gäng har satt igång en våg av vandalism efter det att en nytillträdd fängelsechef beslutat att beslagta internernas mobiltelefoner. Gängen sätter eld på bussar, serviceinrättningar, banker samt affärer och försöker även förstöra vägar och broar. Sammanlagt 500 soldater från en federal polisstyrka skickas till delstaten för att stoppa oroligheterna. Händelserna i Ceara blir en första utmaning för president Bolsonaro som har utlovat tuffa tag för att få bukt med det omfattande våldet i landet.

 • Mindre restriktiva vapenlagar

  President Bolsonaro uppfyller ett centralt vallöfte när han genom ett dekret lättar på vapenlagarna så att ”goda” medborgare kan beväpna sig och bekämpa kriminella. I praktiken får alla vuxna över 25 som inte finns i brottsregistret rätt att köpa vapen och förvara dem i hemmet. Kritiker befarar att de mindre restriktiva vapenlagarna kommer att leda till ökat våld.

 • Växande skandal kring presidentson

  President Jair Bolsonaro ställer in en planerad presskonferens i Davos i Schweiz, där han ska hålla tal till den samlade världsfinanseliten i World Economic Forum, för att slippa svara på frågor om sonen Flávios ekonomiska förehavanden. Det brasilianska ekobrottsorganet Coaf har uppdagat att 48 insättningar på totalt 30 000 dollar gjordes på Flávio Bolsonaros bankkonto 2017, under en femdagarsperiod. Varje insättning låg under gränsen för när personen som betalar in pengarna måste identifiera sig. Flávio Bolsonaro hävdar att pengarna rörde en lägenhetsaffär. Men frågor har också uppstått kring transaktioner på över 300 000 dollar som upptäckts på ett konto som tillhör hans tidigare chaufför och livvakt, polisen Fabrício Queiroz. En del av de pengarna överfördes senare till Jair Bolsonaros hustrus konto.

 • Ny dammkatastrof kräver hundratals liv

  En damm vid en gruva i Brumhadinho i delstaten Minas Gerais brister vilket leder till att hundratals människor begravs under lermassor. En del kan räddas men totalt omkommer runt 270 människor. Det är den dödligaste gruvolyckan i landets historia. Dammen ägs av gruvbolaget Vale, som redan står inför stora skadeståndskrav efter en tidigare dammkatastrof (se November 2015). Vale är världens största järnmalmsproducent.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0