September 2015

Sortera på senaste året först | äldsta först


 • 2015

  • September

  • Valutaras får börser att rasa

   Oron för den allt djupare ekonomiska krisen ökar när realen når en historisk bottennotering och faller under den symboliskt laddade gränsen 4 mot dollarn. Valutan har tappat mer än 33 procent mot dollarn hittills i år. Valutans fall orsakar ras på börserna i São Paulo och Buenos Aires.

  • Långa fängelsestraff i Petrobrasskandalen

   De hittills längsta domarna faller i korruptionshärvan kring oljebolaget Petrobras: João Vaccari Neto (se Mars 2015) döms till 15 år och 4 månader i fängelse för korruption och penningtvätt. Han är den närmaste person till president Rousseff som hittills döms i korruptionsskandalen. En tidigare chef inom Petrobras, Renato Duque, döms till 20 år och 8 månader i fängelse.

  • Regeringen presenterar sparpaket

   Regeringen lägger fram ett sparpaket på 7 miljarder dollar i vilket ingår en minskning av antalet regeringsdepartement från 39 till 29 och lönestopp för offentliganställda. Planer finns också på att återinföra en skatt på finanstransaktioner som togs bort för åtta år sedan, och som skulle ge ytterligare 8 miljarder dollar. Tillväxten för året spås nu hamna på minus 3 procent.

  • Sänkt kreditvärdering

   Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänker Brasilien till skräpstatus, efter att i juli ha sänkt värderingen från stabil till negativ. Orsaken är den politiska turbulensen och regeringens svårigheter att hantera den växande statsskulden. De åtstramningar som har genomförts för att motverka nedgången har alltså inte hjälpt. Budgetunderskottet närmar sig 8 procent av BNP. Nya rapporter pekar på att Brasilien är på väg in i den djupaste krisen sedan 1931. Inflationen närmar sig 10 procent.

Varukorg

Totalt 0