Januari 2024

Senaste händelser

 • Januari

 • Anfall mot huthirebellerna i Jemen

  USA utför tillsammans med Storbritannien flyganfall mot huthirebellerna i Jemen, som svar på attackerna mot fartyg i Röda havet som pågått sedan november. Australien, Bahrain, Kanada och Nederländerna bidrar med stöd till insatsen (se även 18 december 2023). De Iranstödda huthierna, som kontrollerar stora delar av Jemen, har sagt att de agerar till stöd för Hamas i det pågående kriget i Gaza, genom att anfalla fartyg på väg till Israel.

 • Storseger för Trump i första kraftmätningen

  Expresident Donald Trump vinner en jordskredsseger när Republikanerna håller nomineringsmöten i Iowa, den första kraftmätningen under den primärvalssäsong som nu sätter igång med sikte på att utse partiets kandidat i presidentvalet i november. Trump får 51 procent av rösterna. På andra plats kommer Floridaguvernören Ron de Santis med 21 procent och på tredje plats den tidigare FN-ambassadören Nikki Haley, med 19 procent av rösterna. Affärsmannen Vivek Ramaswamy som kommer på en avlägsen fjärde plats drar sig ur valet när resultatet är klart. Valdeltagandet är lågt, knappt 15 procent av delstatens registrerade republikaner deltar i ett nomineringsmöte (eller 110 000 av 752 000). Bitande kyla kan ha bidragit till att många avstod från att rösta.

 • Ny kortsiktig förlängning hindrar nedstängning

  Kongressen antar en lag som håller igång statsapparaten till början av mars, vilket innebär en tillfällig lösning för tredje gången på fyra månader (se 30 september och 17 november 2023). Lagen som kallas CR (continuing resolution) antas med röstsiffrorna 77–18 i senaten och kort därefter med 314–108 i representanthuset. Diskussionerna fortsätter om den årliga budgeten, som löper till 30 september. En grupp hårdföra och ärkekonservativa republikaner i representanthuset, Freedom Caucus, driver kravet på att satsningar på ökad gränssäkerhet måste ingå i en slutgiltig uppgörelse.

 • Ron DeSantis hoppar av valet

  Floridaguvernören Ron DeSantis, som länge sågs som Donald Trumps allvarligaste utmanare om de republikanska väljarna, hoppar av och ger sitt stöd till expresident Trump. Det sker strax före primärvalet i New Hampshire där opinionsmätningar pekar på ett svidande nederlag för DeSantis.

 • Seger för Trump och Biden i New Hampshire

  Expresident Donald Trump vinner som väntat det republikanska primärvalet i New Hampshire, enligt preliminära resultat med drygt 54 procent av rösterna mot 43 procent för Nikki Haley. President Joe Biden får preliminärt drygt 51 procent av rösterna i det demokratiska primärvalet, medan den närmaste utmanaren Dean Phillips, kongressledamot från Minnesota, får knappt 20 procent. Biden vinner trots att han inte formellt står som kandidat utan måste skrivas in av väljarna. Orsaken är att partiet har underkänt delstatens sätt att hantera primärvalet och fråntagit den dess delegater till partikonventet.

 • Trump dömd till mångmiljonskadestånd för förtal

  Expresident Donald Trump döms att betala 83,3 miljoner dollar till skribenten E Jean Carroll för att ha orsakat henne skada genom ärekränkande uttalanden. Han har redan i en tidigare rättegång befunnits skyldig till sexuellt övergrepp och förtal av Carroll (se 9 maj 2023). Enligt hennes advokater utlöste Trumps påståenden i samband med den första stämningen 2019, om att Carroll var för honom okänd, en omfattande hot- och hatkampanj mot henne, inklusive dödshot. Den senaste rättegången har pågått i tio dagar. Trump är också åtalad i fyra brottmål med sammanlagt 91 åtalspunkter (se 4 april, 13 juni, 1 augusti och 14 augusti 2023).

 • Amerikanska soldater dödade i Jordanien

  Tre amerikanska soldater dör och ett 30-tal skadas i en drönarattack mot en amerikansk militärbas i Jordanien, nära gränsen till Syrien. Det är första gången som amerikanska soldater dödas i Mellanöstern sedan kriget bröt ut i Gaza efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober 2023. Det är inte omedelbart klart varifrån drönaren kom och vem som låg bakom den, men president Joe Biden säger att vedergällning är att vänta.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0