September 2023

Senaste händelser

 • September

 • Långt fängelsestraff för stormningen av Kapitolium

  Den förre ledaren för den högerextrema mansorganisationen Proud Boys, Enrique Tarrio, döms till 22 år i fängelse för sin roll i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Det är det längsta straffet som hittills utdömts kopplat till attacken som genomfördes när kongressledamöterna formellt skulle fastställa Joe Bidens seger i presidentvalet. Den 39-årige Tarrio befann sig själv inte i Washington vid tillfället, men döms för att på distans ha styrt Trumpanhängare vid stormningen. Tarrio och tre andra medlemmar av Proud Boys fälldes för uppvigling redan i maj, men först nu har påföljderna meddelats. De övriga tre har fått 15, 17 respektive 18 års fängelse. En femte medåtalad har dömts för andra brott till 10 år i fängelse. Hittills har över 1 100 personer gripits för inblandning i stormningen och över 350 har dömts till fängelse.

 • Fångutväxling efter uppgörelse med Iran

  Fem amerikaner som suttit fängslade i Iran utväxlas efter en uppgörelse som också innebär att fem fängslade iranier släpps i USA och att regeringen i Teheran återfår viss kontroll över 6 miljarder dollar i frysta medel. Avtalet har nåtts efter långa förhandlingar med Qatar som medlare. Av de fem amerikanerna, som alla också har iranskt medborgarskap, har tre suttit flera år i det ökända Evinfängelset medan detaljerna är oklara kring de andra två. Av de fem iranierna som friges väljer endast två att återvända till Iran. Uppgörelsen innebär att medel som funnits på ett konto i Sydkorea överförs till Qatar och får användas i humanitärt syfte, till exempel för inköp av mat och mediciner.

 • Domare: ”Trump skyldig till bedrägeri”

  Den förre presidenten Donald Trump är skyldig till bedrägeri, konstaterar domare i New York i ett civilrättsligt mål gällande Trumps affärsimperium. Enligt åtalet som väcktes i delstaten New York i september 2022 överdrev Trump Organization under ett årtionde och upprepade gånger värdet på företagets tillgångar med miljardbelopp, för att få lägre räntor och försäkringspremier. Beskedet är ett svårt bakslag för Trump inför rättegången som inleds den 2 oktober. Domslutet nämner även Trumps tre äldsta barn samt två ledande personer i Trump Organization.

 • Trump avstår återigen från presidentdebatt

  När Republikanska partiet håller sin andra debatt inför nästa års presidentval uteblir den ledande kandidaten Donald Trump, precis som han gjorde vid det första tillfället i augusti. Alla sju kandidater som deltar i Los Angeles ligger långt efter Trump i opinionsmätningarna. Själv håller Trump i stället ett tal i Michigan.

 • Tillfällig budgetlösning hindrar nedstängning av statsapparaten

  Bara timmar innan budgetåret löper ut – och en partiell nedstängning av statsapparaten hotade – når kongressen en kompromiss som skjuter upp budgetbeslutet i 45 dagar. Förhandlingarna om en ny budget har pågått länge men en liten grupp högerrepublikaner i representanthuset har vägrat att gå med på tidigare kompromissförslag. De vill dra ned på diverse federala utgifter och, inte minst, banta stödet till Ukraina. I den kompromiss som till slut går igenom har ett stödpaket till Ukraina tagits bort. Om en nedstängning hade blivit av hade hundratusentals federalt anställda stängts av från jobbet och många federala verksamheter ställts in.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0