Maj 2023

Senaste händelser

  • Maj

  • Expresident Trump fälls för sexuella övergrepp

    Den före detta presidenten Donald Trump gjorde sig skyldig till sexuella övergrepp mot skribenten E Jean Carroll på 1990-talet, fastslår en enig jury i ett civilrättsligt mål i New York City. Trump fälls också för förtal och döms att betala 5 miljoner dollar i skadestånd. Det är första gången som Trump fälls för sexuellt övergrepp. Juryn finner dock inte honom skyldig till våldtäkt. Carroll skrev senare om övergreppet som ska ha skett i en provhytt på ett varuhus, och stämde 2019 Trump då han hävdade att anklagelsen var lögn. Trump själv säger sin inte veta vem Carroll är och hävdar att det rör sig om ”den största häxjakten genom tiderna”.

  • Ron DeSantis kandidat i presidentvalet

    Floridas guvernör Ron DeSantis tillkännager att han är kandidat i presidentvalet 2024. Beskedet är i hög grad väntat från DeSantis som har gjort sig känd som en hårdför socialkonservativ och som ses som en allvarlig utmanare för Donald Trump om att bli Republikanska partiets kandidat. Han har drivit igenom lagar som gör det lättare att äga vapen i Florida och begränsar möjligheten att undervisa om könsidentitet i skolorna. Han har nyligen undertecknat en lag som i princip förbjuder aborter, även om lagen kan komma att stoppas i domstol. Förutom DeSantis och Trump har ytterligare fem republikanska kandidater anmält sig: Nikki Haley, Vivek Ramasway, Asa Hutchinson, Larry Elder och Tim Scott. Förutom president Joe Biden har två demokrater anmält sig: Marianne Williamson och Robert F Kennedy Jr.

  • 18 års fängelse för stormningen av Kapitolium

    Grundaren av den högerextrema milisen Oath Keepers, Stewart Rhodes, döms till 18 år i fängelse för uppvigling på grund av sin roll i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Det är det längsta straffet som hittills utdömts för stormningen. Rhodes själv var aldrig inne i byggnaden men anses ha försökt hindra den demokratiska processen. Oath Keepers, som Stewart Rhodes grundade 2009, består av före detta militärer och poliser. Av fyra medåtalade döms ytterligare en som skyldig och får 12 år i fängelse, medan de tre övriga friats. Domarna fälldes av en federal domstol i Washington i november 2022, men påföljden meddelas först nu.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0