Juni 2023

Senaste händelser

 • Juni

 • Avtal om skuldtaket avvärjer kris i sista stund

  En ekonomisk kris avvärjs sedan kongressens båda kamrar godkänt en slopning av skuldtaket fram till januari 2025, efter nästa presidentval. Långdragna förhandlingar har pågått innan uppgörelsen nåddes, bara dagar innan staten hade tvingats att ställa in sina betalningar. I slutändan var det president Joe Biden och talmannen i representanthuset Kevin McCarthy som förhandlade fram förslaget. Lagen omfattar också budgetnedskärningar som republikanerna krävt. En höjning av skuldtaket görs normalt rutinmässigt, även om liknande dragkamper kring höjningen har orsakat kris många gånger tidigare. Senast det skedde var hösten 2021.

 • Förre vicepresidenten Mike Pence kritiserar Trump

  Den tidigare vicepresidenten Mike Pence går till attack mot expresident Donald Trump och anklagar sin tidigare chef för att svika USA:s författning och för att ha övergivit konservativa värderingar. I ett tal två dagar efter det att han formellt anmält sig som kandidat i presidentvalet 2024 säger Pence också att Trump uppmanade till stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, och att det borde diskvalificera honom från att åter bli president. Förutom Pence har också New Jerseys tidigare guvernör Chris Christie samt North Dakota-guvernören Doug Burgum anmält sig som kandidater, vilket innebär att sammanlagt tio republikaner nu deltar (se 24 maj 2023).

 • Federalt åtal mot expresident Trump

  Den före detta presidenten Donald Trump förklarar sig oskyldig till konspiration och brott mot spionerilagar när han infinner sig i en domstol i Florida för att presenteras med ett åtal mot honom. Det är första gången i USA:s historia som en sittande eller tidigare president åtalas för federala brott. Anklagelserna gäller Trumps hantering av hemligstämplade dokument efter det att han lämnat Vita huset (se även 8 augusti 2022). Justitiedepartementet hävdar att Trump olagligen behöll dokument och hindrade rättvisan när tog med sig säkerhetsklassade dokument till sin privata bostad och vägrade lämna tillbaka dem när krav på det framfördes. Åtalet som offentliggjordes några dagar tidigare omfattar 37 punkter och är 49 sidor långt. Det är det andra brottmålet mot Trump, och det första som avser federala brott (se även 4 april 2023). Han har också nyligen fällts i ett civilrättsligt mål för förtal och sexövergrepp, och dömts att betala 5 miljoner dollar i skadestånd (se 9 maj 2023). Trump är föremål för ytterligare några brottsutredningar men än så länge anses inget utgöra ett formellt hinder mot att han ställer upp i presidentvalet 2024. Trump själv och hans anhängare hävdar att alla åtal utgör politisk förföljelse.

 • HD stoppar skuldlättnad för studielån

  Högsta domstolen ogiltigförklarar med röstsiffrorna 6–3 president Joe Bidens plan på skuldlättnader som skulle ha inneburit att studielån för miljardbelopp strukits. Enligt förslaget skulle amerikaner med studielån få en skuldavskrivning, ofta på runt 10 000 dollar – och i en del fall upp till 20 000 dollar. De federala studielånen har mer än trefaldigats i USA på 15 år, till cirka 1,6 miljarder dollar. Över 43 miljoner amerikaner, eller var sjätte vuxen, har federala studielån. Enligt uppskattningar skulle nästan 90 procent av dem omfattas av skuldlättnaden. President Biden lovar nu att hitta andra sätt att stödja dem som har svårt att få ekonomin att gå ihop.

 • HD stoppar mångfaldsregler för universitet

  Högsta domstolen upphäver ett beslut från 1978 som gjorde det lagligt för universitet och högskolor att väga in etnicitet och hudfärg (eller ”ras”, se Befolkning och språk) vid beslut om antagning. Så kallad positiv särbehandling har använts för att öka mångfalden och bidragit inte minst till att fler svarta genomgått högskoleutbildningar. HD:s beslut gäller två fall, där röstsiffrorna blir 6–3 respektive 6–2.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0