December 2023

Senaste händelser

 • December

 • Kongressledamot sparkas ut

  Representanthuset röstar för att utesluta en ledamot från New York, republikanen George Santos, sedan 23 brottsåtal riktats mot honom liksom en lång rad anklagelser om lögner och andra etiska felsteg. Det är det tredje försöket att sparka ut George Santos, som varit kongressledamot i elva månader. Jasidan vinner nu med 311 för, varav 105 republikaner, medan 114 röstar mot uteslutningen. George Santos misstänks för bedrägeri, penningtvätt och stöld av offentliga medel. Han har visat sig ljuga om sin akademiska examen, om att han haft en karriär på Wall Street, att han har judiskt påbrå, att hans mamma dog i 11 september-attacken med mera. Ett fyllnadsval väntas nu i New York.

 • Senaten blockerar stöd till Ukraina

  Republikanerna i senaten röstar ned ett stödpaket till Ukraina, med hänvisning till att det inte samtidigt satsas mer på USA:s gränsbevakning mot Mexiko. Förslaget från Vita huset gällde 111 miljarder dollar varav 50 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina och därutöver annat bistånd till Ukraina. Dessutom innehöll förslaget 14 miljarder dollar till Israel som krigar mot terrororganisationen Hamas i Gazaremsan och pengar för att försvara amerikanska intressen i den indo-pacifiska regionenen samt för internationellt humanitärt stöd. Kongressen har i flera månader debatterat Bidens begäran om miljardbelopp till Ukraina. Röstsiffrorna i senaten blev 49 för och 51 mot – samtliga republikaner och två demokrater röstade nej. Det hade krävts 60 röster för att få igenom förslaget.

 • Riksrättsutredning inleds mot president Biden

  Representanthuset röstar för att inleda en riksrättsutredning mot president Joe Biden med anledning av vad som kallas en korruptionskultur i administrationen. Röstsiffrorna blir 221–212 och följer helt partilinjen: alla republikaner röstar för och alla demokrater mot. Anklagelserna grundas på presidentens son Hunter Biden och dennes affärer och agerande när fadern var vicepresident. Republikanerna hävdar att Hunter Biden använde sig av familjenamnet för att få fördelar i affärssammanhang i Ukraina och Kina. Hans kaotiska privatliv har gjort Hunter Biden till tacksam måltavla för diverse utredningar och konspirationsteorier (se även 26  juli 2023). Inga bevis på korruption har lagts fram av republikanerna och sannolikheten att senaten skulle fälla Biden är liten eftersom demokraterna är i majoritet där.

 • Trump diskvalificerad i Colorado

  Högsta domstolen i Colorado slår fast att expresident Donald Trump är diskvalificerad från att delta i Republikanernas primärval i delstaten 2024, med hänvisning till författningens 14:e tillägg som rör deltagande i uppror mot staten. Trumplägret har sagt att domslutet kommer att överklagas till den federala Högsta domstolen. Beslutet som fattas med röstsiffrorna 4–3 är historiskt då det är första gången en presidentkandidat stängs ute på sådana grunder. Enligt domarna i Colorado blev Trump delaktig i uppror när hans anhängare stormade kongressbyggnaden (se 6 januari 2021). Republikanerna framhåller att domarna som röstade för avstängningen alla har utsetts av demokratiska guvernörer. I den federala Högsta domstolen är konservativa domare i majoritet.

 • USA presenterar säkerhetspakt i Mellanöstern

  Försvarsminister Lloyd Austin tillkännager att en säkerhetsallians med tio länder har bildats med syfte att skydda den viktiga transportleden genom Röda havet och Suezkanalen. Skälet är att huthirebeller i Jemen börjat beskjuta fartyg på Röda havet, som en följd av kriget i Gaza mellan den terrorstämplade organisationen Hamas och Israel som rasar sedan oktober. Huthierna som stödjer Hamas säger sig sikta på fartyg med kopplingar till Israel, men också andra fartyg ska ha träffats. I alliansen ingår Bahrain, Frankrike, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Seychellerna, Spanien och Storbritannien. USA hoppas att fler länder ska ansluta sig.

 • Maine blir andra delstat att diskvalificera Trump

  Expresident Donald Trump får inte ställa upp i presidentvalet i Maine, enligt delstatens högsta valansvariga utrikesminister Shenna Bellows. Skälet är Trumps agerande i samband med stormningen av Kapitolium (se 6 januari 2021). Beskedet kommer tio dagar efter ett liknande beslut i Colorado, medan försök att diskvalificera Trump har misslyckats i flera andra delstater. Den federala Högsta domstolen väntas fälla det slutgiltiga avgörandet om huruvida avstängningen kan motiveras med författningens 14:e tillägg, enligt vilket den som deltagit i uppror mot staten inte får ställa upp i val. Bestämmelsen tillkom efter inbördeskriget 1861–1865.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0