Augusti 2023

Senaste händelser

 • Augusti

 • Expresident Trump åtalad för försök till valfusk

  Ett åtal offentliggörs mot den förre presidenten Donald Trump som anklagas på fyra punkter för att ha försökt fuska till sig segern i presidentvalet 2020. Det är det andra federala åtalet som väcks mot expresidenten på kort tid (se 13 juni 2023). Den särskilda åklagaren Jack Smith i Washington ligger bakom båda åtalen. De nya anklagelserna rör Trumps agerande de två månaderna efter valet i november och fram till stormningen av Kapitolium i januari 2021. När Trump inställer sig i domstolen dagen därpå för att höra åtalspunkterna förklarar han sig icke skyldig, och i uttalanden utanför domstolen säger han återigen att det pågår politisk förföljelse mot honom.

 • Ilska i Hawaii efter våldsamma bränder

  Alltmer kritik riktas mot myndigheterna i Hawaii där ett 100-tal människor har hittats döda efter massiva skogsbränder på ön Maui. Dödssiffran befaras bli betydligt högre när det går att genomsöka den utbrända staden Lahaina där över 2 200 byggnader skadats eller helt ödelagts av lågorna. Orkanvindar och torka bidrog till de värsta skogsbränderna på över 100 år, men många anser att liv hade kunnat räddas om invånarna hade larmats om riskerna. Rekordbränder har rasat i Nordamerika och inte minst Kanada sedan före sommaren, och stora delar av kontinenten har också genomlevt kraftiga värmeböljor. Enligt forskarna är de intensiva väderfenomenen en följd av klimatförändringarna.

 • Ett fjärde åtal väcks mot Trump

  Den före detta presidenten Donald Trump åtalas för att ha försökt påverka valresultatet i delstaten Georgia i presidentvalet 2020. Det är det fjärde åtalet som väckts mot Trump som leder i opinionsmätningarna inför Republikanernas primärval (se 4 april, 13 juni och 1 augusti 2023). Bland 18 medåtalade finns hans advokater John Eastman och Rudy Giuliani och den tidigare stabschefen i Vita huset Mark Meadows. Trump hävdar som förut att åtalen är politiskt motiverade. När Trump tio dagar senare inställer sig i domstolen i Atlanta för att delges de 13 åtalspunkterna betalar han en borgenssumma på 200 000 dollar för att förbli på fri fot, och han fotograferas han av polisen. Det är första gången som ett mugshot tagits av en expresident. Trump väljer själv att dela bilden i sociala medier och tre dagar senare rapporterar hans kampanjstab att över 7 miljoner dollar kommit in sedan den offentliggjordes.

 • Ingen Trump i första debatten inför presidentvalet

  Åtta kandidater deltar i den första TV-sända debatten som Republikanska partiet anordnar inför presidentvalet i november 2024. Men Donald Trump, som leder i alla opinionsmätningar, deltar inte. Han har inte heller undertecknat ett löfte om att stödja den kandidat som i slutändan vinner nomineringen, något som var ett krav för att få delta i debatten. För att få delta i den TV-sända debatten krävs också att kandidaten mottagit donationer från minst 40 000 personer och minst 1 procents väljarstöd i minst tre opinionsmätningar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0