April 2023

Senaste händelser

 • April

 • Expresident Trump åtalas för bokföringsbrott

  Den före detta presidenten Donald Trump inställer sig i en distriktsdomstol i New York City, där en åtalsjury har väckt åtal mot honom på 34 punkter. Anklagelserna gäller utbetalningar till två kvinnor för att få dem att hålla tyst om påstådda sexuella relationer, så kallade hyschpengar, och förfalskning av bokföringsuppgifter som rör de utbetalningarna. Mest uppmärksammad är en utbetalning på 130 000 dollar till en porrskådespelerska som kallar sig Stormy Daniels, före valet 2016 (se 26 mars 2018). Utbetalningen ska ha gått via hans dåvarande advokat Michael Cohen. Trump, som är under utredning också för flera andra brott, är den första expresidenten i USA:s historia som  åtalas i ett brottmål. Trump nekar till alla anklagelser och hävdar att det rör sig om politisk förföljelse. Flera ledande republikaner är också starkt kritiska till åtalet.

 • Pentagonläcka visar på stor insyn i Ryssland

  Tiotals hemligstämplade dokument som har läckt från försvarsdepartementet Pentagon och sedan veckor delats på sociala medier får genomslag i större kanaler som Twitter och Reddit, och den regeringstrogna ryska kanalen Telegram. Dokumenten visar att USA har god insyn i Ryssland och planeringen av kriget i Ukraina. Ett dokument pekar på att det finns västliga specialstyrkor inne i Ukraina. Vidare framgår att USA spionerar på vänner som Israel och Sydkorea, och FN:s generalsekreterare António Guterres som befunnits vara alltför tillmötesgående gentemot Ryssland. Det finns också uppgifter om att Egypten planerat att skicka robotar till Ryssland. Den 13 april grips en 21-åring som arbetar vid en militär underrättelsetjänst, misstänkt för att ligga bakom läckan.

 • Biden besöker Nordirland och Irland

  President Joe Biden inleder ett fyra dagar långt besök i Nordirland och Irland. Han landar först i Belfast för att närvara i samband med 25-årsjubileet av Långfredagsavtalet, som satte punkt för den 30 år långa väpnade konflikten i Nordirland. Därpå följer tre dagar i Irland där Biden möter premiärminister Leo Varadkar och besöker platser hans förfäder kommit ifrån.

 • Förlikning i mål mot Fox News för konspirationsteori om valet

  Förlikning nås i ett förtalsmål mot den konservativa TV-nyhetskanalen Fox News, som stämts av företaget Dominion Voting Systems för att medvetet ha spridit falska uppgifter om presidentvalet 2020. Rättegången, som just hade inletts med val av jury, ställs in mot att Fox betalar 787 miljoner dollar. Processen i Delaware ansågs ha kunnat få långtgående konsekvenser för mediernas yttrandefrihet i USA. Dominion, som stämde Fox News på 1,6 miljarder dollar, hävdar att kanalen trummade ut den förre presidenten Donald Trumps falska påståenden om att företagets rösträkningsmaskiner använts till fusk som enligt Trump innebar att han bestals på en valseger. Enligt Dominion började Fox News förmedla Trumps påståenden när publiken svek sedan kanalen – först av alla – rapporterat att Joe Biden vunnit valet. Trump själv gick också till rasande anfall mot Fox News. I stämningsansökan presenterade Dominion bevis på att såväl programledare som kanalens ägare, mediemogulen Rupert Murdoch, var på det klara med att Trumps uppgifter var falska och skadliga.

 • Biden formell kandidat i nästa val

  President Joe Biden tillkännager att han ställer upp till omval i presidentvalet 2024. Beskedet är i hög grad väntat, Biden har tydligt gjort klart att han vill sitta en mandatperiod till. ”Låt oss göra klart jobbet”, är ett budskap. Han är 80 år gammal och redan den äldsta presidenten i USA:s historia. Vicepresident Kamala Harris ställer upp tillsammans med Biden på nytt. Två andra demokrater har hittills meddelat att de ställer upp och därmed blir Bidens utmanare i primärvalen: Marianne Williamson och Robert F Kennedy Jr.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0