November 2022

Senaste händelser

 • November

 • Biden varnar för hot mot demokratin

  President Joe Biden varnar inför det kommande mellanårsvalet för att demokratin är hotad i USA, på grund av att många kandidater inte kan lova att de kommer att acceptera valresultatet. Biden konstaterar att över 300 republikanska kandidater som ställer upp i val till den federala kongressen och i delstaterna är ”valförnekare”, då de fortfarande vägrar att godkänna att Biden vann över Donald Trump i presidentvalet 2020.

 • Ingen ”röd våg” i mellanårsvalet

  Ovanligt mycket står på spel vid mellanårsvalet, som avser hela representanthuset, ungefär en tredjedel av senaten samt guvernörsposter och andra befattningar i delstaterna. Demokraterna har talat om ett ödesval där det gäller att slå vakt om demokratin, medan Republikanerna har fortsatt hävda att det valfusk förekom i valet 2020 och att de nu ska ställa saker till rätta. Många har spått en ”röd våg” av framgångar av Republikanerna, dels för att det parti som har presidentposten ofta backar i mellanårsvalet, dels för att president Joe Biden har låga opinionssiffror och att det ekonomiska läget är skakigt med bland annat hög inflation. Rösträkningen drar ut på tiden men efter fyra dagar står det klart att Demokraterna behåller kontrollen av senaten och efter en avgörande valomgång i Georgia i december till och med stärker sin ställning något, till 51–49. Åtta dagar efter valet blir det klart att Republikanerna tar över kontrollen över representanthuset, men övervikten blir inte så stor som väntat.

 • Biden träffar Kinas ledare Xi

  President Joe Biden har ett tre timmar långt möte med sin kinesiske motpart Xi Jinping i samband med ett G20-toppmöte på Bali i Indonesien. De uppges ha enats om att försöka förbättra de ansträngda relationerna mellan länderna. Efter mötet säger Biden att han inte tror på ett nytt kallt krig och inte heller på att Kina planerar att invadera Taiwan, som Peking betraktar som en utbrytarprovins. Det är första gången sedan de båda världsledarna träffas sedan Biden blev president.

 • Expresident Trump vill tillbaka till Vita huset

  Den före detta presidenten Donald Trump tillkännager att han ställer upp i presidentvalet 2024. I ett tal från sin bostad i Mar-a-Lago i Florida säger Trump att han vill rädda landet och göra det ”great again”. Beskedet var väntat även om Trumps ställning i det republikanska partiet har försvagats av mellanårsvalet, där det gick sämre än väntat för kandidater som hade hans stöd.

 • Apoteksjättar i uppgörelser om opiodkrisen

  Detaljhandelsjätten Walmart har gått med på att betala 3,1 miljarder dollar i en uppgörelse efter anklagelser om att genom sin apoteksverksamhet ha bidragit till den stora opioidkrisen i USA. Beskedet från Walmart, som är världens största detaljhandelskedja, kommer kort efter det att de båda apotekskedjorna CVS Health och Walgreen också gått med på att betala omkring 5 miljarder dollar vardera. I samtliga fall har delstater och lokala myndigheter anklagat apoteken för att alltför lättvindigt ha godkänt tveksamma recept och skrivit ut opiodpreparat. Utbetalningarna innebär inte att företagen erkänner någon skuld, men går med på förlikning för att slippa fortsatta juridiska tvister. En halv miljon människor beräknas ha avlidit i överdoser under två årtionden, på grund av det utbredda bruket och missbruket av opioider.

 • HD ger klartecken för Trumps deklarationer

  Högsta domstolen ger ett kongressutskott rätt att få ta del av expresident Donald Trumps skattedeklarationer från åren 2015–2020. Beskedet är ett bakslag för Trump som har vägrat att offentliggöra sina deklarationer trots en begäran 2019 från representanthusets skatteutskott (se 23 april 2019). Flera rättsfall som pågår mot Trump har att göra med hans affärer.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0