Mars 2022

Senaste händelser

 • Mars

 • Uppgörelse om opioidkrisen

  Familjen Sackler, ägare av läkemedelsbolaget Purdue pharma, går med på att betala 6 miljarder dollar för sin roll i den svåra opiodkrisen i USA. Pengarna ska i huvudsak gå till beroendebehandling och förebyggande verksamhet. I och med uppgörelsen med flera delstater är familjen skyddad från ytterligare civilrättsliga krav, men inte från straffrättsliga processer. Erkännandet gäller illegal marknadsföring av oxycontin, ett smärtstillande medel som är beroendeframkallande och ofta missbrukas. Purdue pharma ansökte om konkurs 2019 (seKalendarium: 15 september 2019). President Joe Biden sade ett par dagar tidigare att ”opioidepidemin” är högsta prioritet, när han höll tal till kongressen om tillståndet i landet. 

 • Förbud mot oljeimport från Ryssland

  President Joe Biden förbjuder import av olja, gas och kol från Ryssland, i syfte att komma åt vad han kallar”huvudartären” i rysk ekonomi. Storbritannien följer snabbt efter med samma besked och EU-kommissionen meddelar att unionen på sikt ska upphöra med importen av rysk gas och olja. Beslutet väntas få påtagliga konsekvenser också för konsumenter i västvärlden. ”Det kommer att kosta att försvara friheten”, säger Biden i ett TV-sänt tal. Republikanerna stödjer i huvudsak importförbudet men kritiserar samtidigt presidenten för de höga bränslepriserna som nu väntas stiga ytterligare. Den ryska ekonomin är starkt beroende av energiexport, medan USA:s beroende av olja från Ryssland är begränsat. Rysk olja utgjorde 3,5 procent av den totala oljeimporten till USA 2021. Dagen därpå godkänner representanthuset 13,6 miljarder dollar i bistånd till Ukraina och dess allierade i Europa.

 • Biden besöker Europa i krigets skugga

  President Joe Biden beger sig till Bryssel där han deltar i möten med Nato, EU och G7-länderna. Flera bilaterala möten med andra ledare hålls också. Biden betonar i mötena vikten av fortsatt enighet i västvärlden trots Rysslands försök att splittra. Men han håller fast vid att det inte är aktuellt för USA att ingripa militärt i Ukraina eftersom det hotar att utlösa en katastrof än värre än det krig som redan rasar. Biden meddelar också att USA inför nya sanktioner mot 400 individer i Ryssland, som parlamentariker, oligarker och vapenleverantörer.

 • Biden avslutar Polenbesök med omstritt uttalande

  President Joe Biden avslutar ett Europabesök med ett tal i Polens huvudstad Warszawa. Talet handlar om att USA till fullo sluter upp bakom sina allierade i Nato och att Rysslands invasion av Ukraina utgör en del i en global strid mellan ”demokrati och autokrati”. Men en mening som uppges vara utanför manus väcker särskild uppmärksamhet: ”För Guds skull, den här mannen kan inte vara kvar vid makten.” Vita huset försöker sedan tona ned uttalandet om den ryske presidenten Vladimir Putin men kritik hörs från många som anser att Biden skadat chanserna för en diplomatisk lösning på kriget. USA har inte officiellt uttalat sig för ett maktskifte i Moskva. Frankrikes president Emmanuel Macron påpekar i en kommentar att det är viktigt att undvika en upptrappning av läget. Biden har också kallat Putin krigsförbrytare, mördare och slaktare.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0