Juni 2022

Senaste händelser

  • Juni

  • Mexikansk bojkott bakslag för president Biden

    Mexikos president Andrés Manuel López Obrador avstår från att delta i det panamerikanska toppmöte som hålls i Los Angeles i USA den 6 till 10 juni, i protest mot att Washington inte bjudit in Kuba, Nicaragua och Venezuela till mötet. USA har nekat de tre länderna på grund av deras bris på demokrati och respekt för mänskliga rättigheter, men López Obrador anser att det inte går att ha ett allamerikanskt toppmöte utan deltagande av alla amerikanska ledare. Mexiko skickar i stället sin utrikesminister. För president Joe Biden är bojkotten ett bakslag. Han hade hoppats på en nystart för samarbetet med Latinamerika, men i stället blir det tydligt att Washington inte dikterar villkoren i regionen. I bakgrunden finns inte minst Kinas växande ekonomiska och diplomatiska närvaro. Mötet i Los Angeles är det nionde amerikanska toppmötet som hålls, och det andra där USA står värd. Det första toppmötet hölls 1994 i Miami i Florida.

  • Trump anklagas för kuppförsök när offentliga förhör inleds

    När granskningsutskottet som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 inleder offentliga utfrågningar anklagas den förre presidenten Donald Trump för att ha legat bakom vad som beskrivs som ett kuppförsök. Slutsatsen presenteras av utskottets båda ledare, demokraten Bennie Thompson och republikanen Liz Cheney. Enligt Liz Cheney hade Trump en plan i sju steg för att hålla sig kvar vid makten, trots att han förlorat valet i november 2020. Under utfrågningen visas inspelade vittnesmål från en rad av Trumps medarbetare, däribland den förre justitieministern William Barr som föll i onåd då han framhärdade i att valet gått rätt till. Utskottet som har arbetat i närmare ett år har redan genomfört 1 000 intervjuer och samlat in 140 000 dokument kring händelserna. Trump själv fortsätter att hävda att han vann valet och avfärdar utredningen som illegitim.

  • HD ger religiösa skolor rätt till skattefinansiering

    Högsta domstolen avgör med röstsiffrorna 6–3 att delstaten Maine inte får utesluta religiösa skolor från offentlig finansiering. Den liberala HD-domaren Sonia Sotomayor, som röstade mot beslutet, varnar för att konstitutionens separation mellan stat och kyrka håller på att luckras upp.

  • HD river upp aborträtten

    Högsta domstolen avgör med röstsiffrorna 5–4 att den federalt garanterade rätten till abort som har funnits sedan 1973 inte längre gäller. Därmed står det fritt för delstaterna att ha lagar som förbjuder abort. I flera delstater träder sådana lagar genast i kraft efter domslutet som var väntat. Man räknar med att närmare hälften av delstaterna kommer att förbjuda eller kraftigt begränsa rätten till abort efter det nya HD-beslutet. Protesterna blir omfattande.

  • Ny vapenlag efter ovanlig politisk enighet

    President Joe Biden undertecknar en ny federal lag som innebär vissa inskränkningar i rätten att bära vapen. Alla demokrater i kongressen har röstat för förslaget som också har fått stöd av 14 respektive 15 republikaner i representanthuset respektive senaten. Lagen innebär att bakgrundskontroller skärps för personer mellan 18 och 21 som vill köpa vapen och myndigheterna får utökade rättigheter att beslagta vapen från personer som potentiellt är farliga. Dessutom satsas pengar på arbete mot psykisk ohälsa och på ökad säkerhet i skolorna. Bara två dagar tidigare har Högsta domstolen rivit upp en lag som innebar att licens och ”rimlig anledning” krävdes för att bära vapen på offentlig plats i New York. Lagen har funnits i drygt 100 år. Kritiker befarar att domstolens beslut öppnar dörren för att amerikaner i alla delstater får rätt att bära dolda vapen.

  • HD begränsar miljöregleringar

    Högsta domstolen avgör med röstsiffrorna 6–3 att miljödepartementet EPA inte får införa regleringar på egen hand, utan stöd i kongressen. Det innebär ett dråpslag mot klimatarbetet och gör det svårare att nå utsläppsmål, som president Joe Bidens löfte om fossilfri elektricitet till år 2035. Men en del bedömare hade befarat ett beslut som inneburit ännu mer drastiska tillbakadraganden av miljöregleringar. I målet som nu avgjorts mot EPA företrädde West Virginia 18 andra (huvudsakligen republikanskt styrda) delstater samt några av USA:s största kolbolag.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0