Mars 2021

Senaste händelser

 • Mars

 • Nytt stort krispaket mot coronakrisen

  President Joe Biden undertecknar ett ekonomiskt stödpaket värt 1 900 miljarder dollar för att motverka pandemins effekter (American Rescue Plan). Drygt hälften av pengarna går direkt till individer och hushåll, bland annat får de flesta amerikaner en check på 1 400 dollar. Det blir också en förlängning av arbetslöshetsunderstöd på 300 dollar i veckan till början av september, samt extra bidrag till barnfamiljer och till familjer som behöver hjälp till hyra, elräkningar och mat. Delstater och lokala myndigheter får ungefär en fjärdedel. Endast en mindre del av pengarna går till företag, till skillnad från de två tidigare stora stödpaketen som antogs i mars och december 2020. Biden lovar också att alla vuxna amerikaner ska ha möjlighet att få vaccin mot covid-19 senast den 1 maj, något som delstaterna ska beordras att ombesörja.

 • Första minister som företräder ursprungsfolken

  Debra Anne Haaland svärs in som inrikesminister och blir därmed den första ministern i USA:s historia som hör till ursprungsfolken. Dagen innan har senaten godkänt nomineringen av Haaland med siffrorna 50–41. Haaland, som tillhör till laguna pueblo-folket i New Mexico, valdes 2018 in i kongressen och ses som en vänsterdemokrat, engagerad i arbetet mot klimatförändringar och för allmän sjukförsäkring. Utnämningen av henne som just inrikesminister är symboliskt laddad, då hon blir chef över Bureau of Indian Affairs (BIA), ett regeringsorgan från 1800-talet som hanterar urfolksfrågor. Valet av Haaland stödjer två av president Joe Bidens uttalade mål: att arbeta kraftfullt för ett fossilfritt samhälle och att samarbeta närmare med ursprungsfolken.

 • Ryssland kallar hem ambassadör

  Den ryska regeringen återkallar sin ambassadör i Washington strax efter det att president Joe Biden sagt att Ryssland kommer att få ”betala ett pris” för att ha lagt sig i valet i november 2020. Biden, vars kommentar följde på uppgifter från underrättelseorganet ODNI om att Ryssland försökte påverka presidentvalet, sade också att Putin saknar själ och svarade jakande på frågan om han är en ”mördare”.

 • Vicepresident Harris ska hantera migrantvåg

  President Joe Biden ger vicepresident Kamala Harris i uppdrag att hantera det tryck av nyanlända migranter vid gränsen i söder som uppstått. Under februari registrerades 100 000 människor, främst från Centralamerika, vid gränsen. Myndigheterna skickar tillbaka flertalet migranter till Mexiko, men undantag görs för ensamkommande barn och en del familjer. Republikanerna anklagar Biden för att ha orsakat en ny anstormning med migrantvänlig retorik. Biden själv säger att strömmen alltid ökar under vintermånaderna, då lägre temperaturer minskar risken att dö i öknen på vägen. Runt 17 000 minderåriga beräknas nu finnas i federala myndigheters förvar.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0