December 2020

Senaste händelser

 • December

 • Justitiedepartementet: ”Inga bevis på fusk”

  Justitieminister William Barr uppger att hans departement inte har funnit något som stödjer Donald Trumps påståenden om att utbrett fusk förekommit i presidentvalet. Beskedet från Barr, som är nära allierad med Trump, ses som ett allvarligt bakslag för presidenten som ännu inte har erkänt sig besegrad. Enligt Barr har justitiedepartementet bland annat utrett påståenden om att röstmaskiner manipulerats till Joe Bidens fördel, men inte hittat något som stödjer påståendena. Efter Barrs besked twittrar Trump flera gånger om påstått fusk, återigen utan att presentera bevis.

 • HD avfärdar Texas begäran om att pröva Bidens valseger

  Högsta domstolen avslår en begäran från Texas om att pröva valresultatet i fyra andra delstater (Georgia, Michigan, Pennsylvania och Wisconsin) med hänvisning till att de agerat ”författningsvidrigt” genom att tillåta omfattande poströstning. Beslutet i den konservativt dominerade domstolen är enhälligt och ses som det allvarligaste bakslaget hittills för Trumplägrets försök att ändra valresultatet. Sammanlagt har ett drygt 50-tal juridiska processer och omräkningar av röster begärts, utan att något har ändrats. Också utslaget i HD var väntat då många juridiska experter ansåg att stämningsansökan var grundlös och i sig utgjorde ett brott mot konstitutionen. Men över 100 republikanska kongressledamöter samt 17 andra delstater i vilka Trump vunnit – och Trump själv – uttryckte sitt stöd för stämningsansökan.

 • Covid-vaccinationer dras igång

  Det största vaccinationsprogrammet i USA:s historia inleds två dagar efter det att läkemedelsmyndigheten FDA godkänt användning ett vaccin framställt av bolagen Pfizer och Biontech, för individer från 16 års ålder. Närmare 3 miljoner doser av vaccinet skickas ut över landet. Antalet människor som har registrerats som avlidna i covid-19 i USA är nu närmare 300 000, med marginal den högsta siffran för något land i världen.

 • Biden formellt vald till president

  Valet av Joe Biden som USA:s 46:e president blir formellt klart när elektorerna samlas i delstaternas huvudstäder och genomför den omröstning som fastställer valresultatet. I alla 50 delstater plus Washington DC har valresultaten dessförinnan formellt certifierats. Joe Biden vann med 51,3 procent av rösterna och 306 elektorsröster, mot 46,9 procent och 232 elektorsröster för Trump. I början av januari ska också kongressen formellt certifiera resultatet.

 • Justitieminister Barr avgår

  President Donald Trump meddelar via Twitter att justitieminister William Barr lämnar sin post i nästa vecka. Barr har fallit i onåd hos Trump sedan han i början av månaden slog fast att inga bevis på valfusk hade uppdagats. Efter det har Trump anklagat Barr för bristande lojalitet, då ministern inte redan under valrörelsen offentliggjorde en pågående utredning mot Joe Bidens son Hunter Biden gällande misstänkt skattebrott.

 • Varning för hot från hackerattack

  Myndigheterna varnar för att en omfattande och pågående cyberattack som avslöjats i veckan utgör ett ”allvarligt hot” mot staten, viktig infrastruktur och den privata sektorn. Utrikes-, försvars-, inrikessäkerhets-, finans- och handelsdepartmenten hör dem som drabbats av attacken som pågått åtminstone sedan i mars. Cybersäkerhetsmyndigheten Cisa uppger att det blir ”mycket komplext och utmanande” att avvärja attacken. Den har skett genom ett intrång i IT-företaget Solar Winds nätverk, varpå upp till 18 000 användare av företagets mjukvaror har drabbats vid uppdateringar. Många bedömare misstänker att Ryssland ligger bakom attacken, men Moskva avfärdar anklagelserna.

 • Krispaket till hushållen klubbas i kongressen

  Ett nytt krispaket värt nästan 900 miljarder dollar godkänns av kongressen, efter månader av dragkamp kring storlek och innehåll. Precis som tidigare beslutas om kontantutbetalningar till alla hushåll, men nu med det lägre beloppet 600 dollar per person (se även 27 mars 2020). Bidraget minskar för personer med höga inkomster. Dessutom innehåller paketet 300 dollar i veckan till miljontals människor som blivit arbetslösa på grund av coronapandemin. Det omfattar också lån till företag och stöd till en rad verksamheter. Krispaketet, som antas samtidigt men en budgetuppgörelse på 1 400 miljarder dollar, är det näst största som antagits i USA men befaras av många ändå inte vara tillräckligt stort. Många amerikaner har drabbats mycket hårt av krisen och har svårt att betala hyran och sätta mat på bordet. President Donald Trump kritiserar oväntat paketet och vägrar i flera dagar att underteckna lagen. Han kräver en höjning av kontantutbetalningen och vill stryka ett antal inslag i budgeten. Men den 27 december skriver han till sist på.

 • Tillträdande kongressledamot avlider i covid-19

  Republikanen Luke Letlow, som i november vann en av Louisianas platser i representanthuset, avlider fem dagar innan han skulle tillträda. Den 41-årige Letlow hade en kort tid innan insjuknat i covid-19. Guvernören i Louisiana utlyser ett nytt val till platsen, som hålls i mars 2021. Segrare då blir Letlows änka, Julia Letlow.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0