Juni 2019

Senaste händelser

 • Juni

 • Ökat tryck mot gränsen i söder

  Myndigheterna omhändertog 144 000 människor vid gränsen mot Mexiko under maj, rapporterar tull- och gränspolismyndigheten CBP. Det innebär en ökning med 32 procent jämfört med april och den högsta siffran på 13 år. Nästan 133 000 hade tagit sig över gränsen illegalt och 11 000 av dem var ensamkommande barn, enligt CBP. I Mexiko beslutar myndigheterna att stärka bevakningen vid gränsen mot Guatemala samt tillkännager att 26 misstänkta människosmugglare får sina bankkonton frysta. Samtidigt fortgår förhandlingar mellan USA och Mexiko med anledning av Trumps hot om strafftullar på mexikanska varor (se 30 april 2019).

 • Migrationsuppgörelse avblåser tullhot

  President Trump tillkännager att de strafftullar mot Mexiko som han hotat att införa har skjutits upp ”på obestämd tid” sedan en uppgörelse nåtts om migrationen. Beskedet kommer efter tre dagars förhandlingar i Washington. Mexiko har nu lovat att stärka bevakningen vid gränsen mot Guatemala och i högre utsträckning än tidigare husera centralamerikaner medan USA behandlar deras asylansökningar. Trump och Republikanerna kallar uppgörelsen ett genombrott medan en del iakttagare hävdar att den i sak inte innehåller något som Mexiko inte redan tidigare förbundit sig vid.

 • Anklagelser mot Iran, förstärkningar till Mellanöstern

  Ytterligare 1 000 amerikanska soldater ska skickas till Mellanöstern, uppger den tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan med hänvisning till ”fientligt uppträdande” av iranska styrkor (se även 24 maj 2019). Beskedet kommer fyra dagar efter det att en norsk och en japansk oljetanker utsatts för attentat i farvattnen mellan Iran och Oman. USA har anklagat Iran för attentaten och presenterat vad som sägs vara bildbevis. Iran tillbakavisar anklagelserna och har just uppgivit att landet inte längre tänker hålla sin del av kärnavtalet från 2015, det avtal som USA redan dragit sig ur (se 8 maj 2018).

 • Nya sanktioner mot Iran

  USA inför sanktioner mot Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei samt utrikesminister Javad Zarif och flera militärer. Det sker några dagar efter det att iransk militär skjutit ned en amerikansk drönare i Hormuzsundet – enligt Teheran över iranskt luftrum, enligt USA över internationellt vatten. Trump har sagt att USA var nära att svara med ett militärt anfall mot Iran efter nedskjutningen, men att han hejdade det i sista stund. Enligt finansminister Steve Mnuchin låser de nya sanktionerna miljardbelopp i iranska tillgångar. USA har sedan tidigare långtgående sanktioner mot Irans olje- och finanssektor. Ytterligare ett par amerikanska krigsfartyg har nu nått fram till Persiska viken.

 • HD ger fria händer för valmanipulering

  Högsta domstolen ger grönt ljus för politiker i delstaterna att ägna sig åt gerrymandering, det vill säga att rita om valdistrikt av partitaktiska skäl. Beslutet fattas med röstsiffrorna 5–4. Enligt kritiker innebär det att valda politiker nu effektivt kan arbeta för att stänga oppositionen ute, särskilt i områden där det väger relativt jämnt mellan partierna. Målet baseras på två fall. Det ena rör North Carolina där Republikanerna får ungefär hälften av rösterna men ändå har hållit nästan alla de 13 kongressmandaten sedan 2012 (se också Januari 2018). Det andra är Maryland där Demokraterna 2011 ritade om ett distrikt och året därpå ”tog” det från den republikan som tidigare vunnit med god marginal.

 • Demokratiska presidentkandidater debatterar

  En andra debattkväll mellan personer som vill bli Demokraternas presidentkandidat 2020 hålls i Miami. Valrörelsen har inletts med de två debatterna efter varandra, med sammanlagt 20 deltagare. Bland de mest namnkunniga kandidaterna finns förre vicepresidenten Joe Biden, senator Bernie Sanders från Vermont, senator Elizabeth Warren från Massachusetts, senator Kamala Harris från Kalifornien, borgmästare Pete Buttigieg från South Bend i Indiana och Beto O’Rourke, tidigare ledamot av representanthuset för Texas.

 • USA och Kina återupptar handelssamtal

  President Trump och hans kinesiske motpart Xi Jinping enas om att handelssamtalen mellan länderna ska återupptas. Trump gör också eftergifter: amerikanska företag ska få återuppta försäljning till den kinesiska telekomjätten Huawei se 15 maj 2019), och nya tullar för 300 miljarder dollar som han tidigare hotat med inte kommer att införas. Dödläget i förhandlingarna mellan de båda handelsjättarna anses ha haft en dämpande inverkan på världshandeln. Mötet mellan Trump och Xi sker i samband med ett G20-toppmöte i Japan.

 • Trump i Nordkorea

  Efter ett G20-möte i Japan gör president Trump ett planerat besök i Sydkorea. I samband med det blir det också ett till synes improviserat möte med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea. När Trump tillsammans med Kim kliver över gränsen blir han den första sittande presidenten i USA att beträda nordkoreansk mark. Det är tredje mötet mellan Trump och Kim (se Juni 2018 och Februari 2019).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0