December 2018

Senaste händelser

 • December

 • Trumps tidigare advokat dömd till tre års fängelse

  Advokaten Michael Cohen, tidigare en av president Trumps närmaste medarbetare och ”fixare”, döms till tre års fängelse. Cohen har brutit mot kampanjreglerna inför presidentvalet 2016 genom utbetalningar för att tysta två kvinnor som hävdat att de haft sex med presidenten. Cohen har också ljugit för kongressen och gjort sig skyldig till skattebrott (se 26 mars, 2 maj och 21 augusti 2018).

 • ”Obamacare” konstitutionsvidrig enligt federal domare

  En federal domare i Texas anser i en dom att sjukförsäkringslagen ”Obamacare” strider mot författningen. Domaren är enig med de 20 delstater som drivit målet och som hävdar att sjukförsäkringslagen blivit ogiltig efter att ändringar genomfördes 2017. Då ströks det individuella kravet på att alla amerikaner måste ha en sjukförsäkring och de böter som funnits om man bröt mot detta togs bort. Utslaget väntas överklagas och troligen kommer frågan att föras vidare ända till Högsta domstolen.

 • Ommöbleringar på toppnivå

  Donald Trump meddelar att inrikesminister Ryan Zinke kommer att avgå vid årsskiftet. Det uppfattas av bedömare som ett sätt att undvika att Zinke ska bli utsatt för rättsutredningar i samband med att demokrater tar över kontrollen över representanthuset. Sedan Zinke tillträdde våren 2017 har han varit i blåsväder i olika sammanhang, bland annat i samband med markaffärer i hans hemstat Montana. Bara en vecka tidigare kom nyheten om att en annan av Trumps främsta medarbetare skulle lämna Vita huset, stabschefen John Kelly. Liksom Zinke hade han haft sin post mindre än två år. Vita husets tidigare budgetchef Mick Mulvaney kommer att ta över som tillförordnad stabschef när Kelly avgår vid årsskiftet.

 • Trump kallar hem styrkor från Syrien

  President Donald Trump konstaterar på Twitter att USA har besegrat IS och att det nu är dags att dra tillbaka de 2 000 amerikanska soldater som befinner sig i Syrien. Beskedet kritiseras av politiska bedömare såväl som av demokrater och republikaner i kongressen för att vara förhastat och ogenomtänkt. Det riskerar att få stora geopolitiska konsekvenser och kan riskera säkerheten för de kurdiska styrkor som bekämpar IS i Syrien, och som i praktiken skyddats av amerikanska styrkor från attacker från Turkiet och från den ryskstödda syriska regimen. En dryg vecka senare formulerar sig Trump mindre drastiskt i ett meddelande på Twitter där han skriver att de amerikanska soldaterna ska dras tillbaka i långsam takt samtidigt som de fortsätter att bekämpa IS som han nu uppger vara  "till största delen är besegrat". 

 • Försvarsminister James Mattis avgår

  President Trump uppger att försvarsminister James Mattis ska avgå. Beskedet dagen efter det att Trump meddelat att USA kommer att dra tillbaka sina trupper från Syrien, ett beslut som Mattis motsatt sig. Mattis exempel följs av Brett McGurk, USA:s speciella sändebud till koalitionen mot IS, som lämnar sitt jobb av samma skäl. Enligt McGurk är det för tidigt att utropa seger över IS.  Den 23 december meddelar Trump att Mattis ska tidigare än först angivet, och att han redan den 1 januari ersätts av vice försvarsminister Patrick Shanahan. Shanahan, som tidigare arbetat i 30 år för flygplanstillverkare Boeing, har aldrig varit militär och har ingen egentlig erfarenhet av utrikespolitik.

 • Federala myndigheter stängs efter budgetbråk

  Flera departement och myndigheter på federal nivå tvingas stänga sedan kongressen och president Trump inte kunnat enas om finansiering av delar av statsapparaten. I september enades kongressen och Vita huset om stora delar av budgeten. Men oenighet om Trumps krav på finansiering av en mur vid gränsen mot Mexiko har satt käppar i hjulet för resten. Trump har vägrat att gå med på att förlänga budgeten fram till februari 2019 om den inte också inkluderar 5,7 miljarder dollar för att betala muren. Representanthuset röstade ja till ett budgetförslag som inkluderade finansiering av muren den 20 december, men det gick inte att uppnå enighet för detta i senaten. Totalt 800 000 federala anställda påverkas av nedstängningen.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0