November 2016

Senaste händelser

 • November

 • Inget åtal mot Clinton

  Efter en genomgång av 650 000 nya e-postmeddelanden från Hillary Clintons tid som utrikesminister meddelar underrättelsetjänsten FBI att hon inte kommer att åtalas. Clinton har fått kritik för att hon i tjänsten använde en egen e-postserver och utredningar av frågan har gjorts såväl av utrikesdepartementet som justitiedepartementet. Sommaren 2016 kom FBI i en tidigare genomgång fram till att det fanns bevis för att felaktigheter hade begåtts i hanteringen av hemligstämplat material men att det inte gick att bevisa att agerandet varit medvetet. 

 • Trump vinner valet

  Trump vinner presidentvalet med 304 elektorsröster mot 227 för Clinton (sju elektorer röstar inte enligt partilinjen, se Politiskt system).  Clinton får dock stöd av nästan 2,9 miljoner fler väljare än Trump, eller 48 procent av rösterna mot 46 procent. Trumps seger överraskar politiska bedömare: opinionsmätningarna förutspådde en jämn kamp som Clinton väntades vinna, om än med knapp marginal. Republikanerna behåller kontrollen över såväl senaten (med 52 senatorer mot 48) som representanthuset (241 mot 194 ledamöter). 

 • Protester mot Trump

  Efter valresultatet har meddelats utbryter protester i flera amerikanska storstäder. Det är framför allt många unga amerikaner som deltar i protesterna. 

 • Val av rådgivare kritiseras

  Donald Trumps tillkännagivande att den kontroversielle högerradikale Steve Bannon, som varit Trumps kampanjledare under valrörelsen och som ligger bakom den högerextrema sajten Breitbart, ska bli hans chefsstrateg väcker oro. Bannon uppges ha antisemitiska åsikter och företräda en "vit" nationalism. Valet av den etablerade republikanen Reince Priebus till stabschef för Vita huset tas emot mer positivt. 

 • Trump får betala skadestånd för "fuskutbildning"

  En uppgörelse i domstol nås enligt vilken Trump måste betala 25 miljoner dollar för att slippa en rättegång om ”Trump University”, en skola som han grundade 2004 men som lades ned 2010. Utbildningarna som erbjuds gick ut på att göra studenterna rika på fastighetsaffärer, men som resulterade i att 4 000 av dem stämde skolan för lurendrejeri. Hotet om en rättegång har hängt över Trump under valrörelsen och han har upprepade gånger uttalat sig nedsättande om domaren, Gonzalo Curiel, med anspelningar på hans mexikanska rötter. Förlikningen nås bara tio dagar innan rättegången skulle inledas.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0