Panama
Foto: Shutterstock/Michael G

Panama

Panama utgör den sydligaste delen av den landtunga som binder samman Nord- och Sydamerika. Landet präglas av Panamakanalen, den strategiskt viktiga vattenvägen mellan Atlanten och Stilla havet. Länge bestod Panama av två enheter: själva landet och kanalzonen som kontrollerades av USA. Sedan år 2000 har Panama full kontroll även över kanalen, som utgör ryggraden i landets ekonomi. Fartygstrafiken genom kanalen generar stora inkomster.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Augusti

  • Klartecken för medicinskt marijuana

   Parlamentet godkänner legalisering av marijuana för medicinskt bruk. När president Laurentino Cortizo undertecknat den nya lagen blir Panama det första landet i Centralamerika som tillåter marijuana för behandling av sjukdomstillstånd.

  • Mars

  • Rekordstor BNP-minskning

   Ekonomin krympte med nära 18 procent 2020 på grund av coronapandemin, rapporterar myndigheterna. Det är var betydligt värre än de 11 procent som förutspåtts av Eclac, FN:s ekonomiska kommission för Latinamerika. Det är också den största minskningen som uppmätts i landet, det tidigare rekordet från 1988 låg på drygt 13 procent. Panama är ett av de länder som drabbats hårdast i pandemin i Latinamerika. Hittills har 5 900 människor avlidit i covid-19.

 • 2020

  • December

  • Kubanska läkare sätts in mot pandemin

   En grupp på 220 läkare anländer från Kuba för att hjälpa Panama att bekämpa coronapandemin – trots skarp kritik från USA. Enligt USA och andra kritiker har läkarna usla villkor och blir utnyttjade i propaganda. President Laurentino Cortizo lade fram planer på att hyra in läkare från Kuba redan i augusti men backade då efter kritik från Washington. Andra försök att hyra in tillräckligt med läkare har dock misslyckats, och nu såg sig regeringen tvungen att vända sig till Kuba ändå. Panama har drabbats hårdast i Centralamerika av pandemin. Över 3 600 människor har avlidit i covid-19.

  • November

  • Friande dom upphävs för expresident Martinelli

   En domstol ogiltigförklarar en tidigare friande dom mot den förre presidenten Ricardo Martinelli gällande illegal avlyssning och korruption (se Augusti 2019), och beordrar en ny rättegång. Martinelli anklagas för att under sin tid som president 2009–2014 ha använt offentliga medel för att avlyssna över 150 politiker, journalister och fackföreningsledare, i syfte att kunna trakassera politiska rivaler. Själv fortsätter Martinelli att hävda att han utsätts för politisk förföljelse men twittrar att han nu har ökade chanser att vinna presidentvalet 2024. ”Utan strid inga segrar”, skriver han.

  • Juli

  • Sjukvården nära kollaps under pandemin

   Sjukhusen uppges vara nära kollaps sedan antalet nya coronafall ökat kraftigt på några veckor, från 200 nya fall om dagen till över 1 100. Hittills har 42 000 fall av smitta rapporterats och över 800 personer har bekräftats avlidna i covid-19, vilket gör Panama till det svårast drabbade landet i Centralamerika.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0