Panama
Foto: Shutterstock/Michael G

Panama

Panama utgör den sydligaste delen av den landtunga som binder samman Nord- och Sydamerika. Landet präglas av Panamakanalen, den strategiskt viktiga vattenvägen mellan Atlanten och Stilla havet. Länge bestod Panama av två enheter: själva landet och kanalzonen som kontrollerades av USA. Sedan år 2000 har Panama full kontroll även över kanalen, som utgör ryggraden i landets ekonomi. Fartygstrafiken genom kanalen generar stora inkomster.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Juni

  • Massgrav från 1989 hittad

   Åklagarmyndigheten uppger att en massgrav har påträffats med kvarlevor efter minst 70 personer som dödades i samband med USA:s invasion 1989. Massgraven finns på en begravningsplats i Panama City. USA invaderade Panama och avsatte diktatorn Manuel Noriega. Enligt officiella uppgifter dog omkring 500 människor i samband med invasionen, men det finns rättighetsgrupper som tror att det rörde sig om flera tusen dödsoffer. Interamerikanska människorättskommissionen (IACHR) slog fast 2018 att USA gjorde sig skyldigt till människorättsövergrepp och borde betala ersättning till offren.

  • Mars

  • Könsåtskillnad i karantänsregler

   Reglerna för den rådande karantänen skärps när regeringen meddelar att kvinnor och män från den 1 april får gå ut endast på skilda tider. Kvinnor får vistas ut två timmar måndag, onsdag och fredag, medan tisdag, torsdag och lördag blir männens dagar. På söndagarna får ingen gå ut. Under karantänens första vecka greps 2 000 människor för brott mot de regler som då gällde.

  • Corona stänger Panama

   President Laurentino Cortizo beordrar hela landet i karantän med anledning av coronaviruset som orsakar covid-19. Panama är det värst drabbade landet i regionen, även om siffrorna över antalet fall fortfarande är lägre här än i Europa och USA. Från den 25 mars får invånarna lämna sina hem endast för att utföra nödvändiga ärenden, som att köpa mat. Redan tidigare har all flygtrafik till landet stoppats.

  • Februari

  • Ny stämpel som skatteparadis

   EU sätter återigen upp Panama på sin ”svarta lista” över skatteparadis. President Laurentino Cortizo säger i en kommentar att EU-beslutet är godtyckligt och inte tar hänsyn till de ”stora ansträngningar” som Panama har gjort med lagar mot penningtvätt och skatteflykt. EU flyttade 2018 Panama från den svarta till den grå listan. Det skedde sedan landet lovat att anpassa sig till internationella regler om skatteinformation, efter den omfattande skandalen med de så kallade Panamadokumenten – en läcka från en panamansk advokatfirma som avslöjade skattefusk och bedrägerier världen över. Men EU anser inte att Panama har genomfört de skattereformer som utlovats. Caymanöarna, Palau och Seychellerna förs också över till den svarta listan, som därefter har sammanlagt tolv nationer och territorier. Nästan alla är små ö-stater.

 • 2019

  • Oktober

  • Våldsamma protester mot föreslagna grundlagsändringar

   Nationalförsamlingens talman Marcos Castillero ställer in en planerad debatt på grund av våldsamma protester utanför parlamentsbyggnaden. Debatten gäller författningsändringar som president Laurentino Cortizo gick till val på och som har godkänts i en första läsning dagen innan. Syftet är att försöka begränsa korruptionen genom att bland annat minska presidentens inflytande över nomineringar av domare till Högsta domstolen och förbjuda mer än ett omval för parlamentsledamöter. Motståndarna som består av universitetsstudenter, fackföreningar och andra sociala grupper anser att reformprocessen borde ha inkluderat flera och hanterats av en konstituerande församling, istället för av nationalförsamlingen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0