Panama
Foto: Shutterstock/Michael G

Panama

Panama utgör den sydligaste delen av den landtunga som binder samman Nord- och Sydamerika. Landet präglas av Panamakanalen, den strategiskt viktiga vattenvägen mellan Atlanten och Stilla havet. Länge bestod Panama av två enheter: själva landet och kanalzonen som kontrollerades av USA. Sedan år 2000 har Panama full kontroll även över kanalen, som utgör ryggraden i landets ekonomi. Fartygstrafiken genom kanalen generar stora inkomster.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Kubanska läkare sätts in mot pandemin

   En grupp på 220 läkare anländer från Kuba för att hjälpa Panama att bekämpa coronapandemin – trots skarp kritik från USA. Enligt USA och andra kritiker har läkarna usla villkor och blir utnyttjade i propaganda. President Laurentino Cortizo lade fram planer på att hyra in läkare från Kuba redan i augusti men backade då efter kritik från Washington. Andra försök att hyra in tillräckligt med läkare har dock misslyckats, och nu såg sig regeringen tvungen att vända sig till Kuba ändå. Panama har drabbats hårdast i Centralamerika av pandemin. Över 3 600 människor har avlidit i covid-19.

  • November

  • Friande dom upphävs för expresident Martinelli

   En domstol ogiltigförklarar en tidigare friande dom mot den förre presidenten Ricardo Martinelli gällande illegal avlyssning och korruption (se Augusti 2019), och beordrar en ny rättegång. Martinelli anklagas för att under sin tid som president 2009–2014 ha använt offentliga medel för att avlyssna över 150 politiker, journalister och fackföreningsledare, i syfte att kunna trakassera politiska rivaler. Själv fortsätter Martinelli att hävda att han utsätts för politisk förföljelse men twittrar att han nu har ökade chanser att vinna presidentvalet 2024. ”Utan strid inga segrar”, skriver han.

  • Juli

  • Sjukvården nära kollaps under pandemin

   Sjukhusen uppges vara nära kollaps sedan antalet nya coronafall ökat kraftigt på några veckor, från 200 nya fall om dagen till över 1 100. Hittills har 42 000 fall av smitta rapporterats och över 800 personer har bekräftats avlidna i covid-19, vilket gör Panama till det svårast drabbade landet i Centralamerika.

  • Expresidenter åtalade för penningtvätt

   De tidigare presidenterna Ricardo Martinelli och Juan Carlos Varela åtalas båda för penningtvätt. Martinelli anklagas för att ha använt regeringsmedel för att köpa en förlagsgrupp under sin presidenttid 2009–2014. Martinelli själv kallar det fortsatt politisk förföljelse – han satt i häkte i USA och Panama i sammanlagt två år innan han friades från tidigare anklagelser om politiskt spioneri (se Augusti 2019). Juan Carlos Varela anklagas för pengatvätt kopplad till den enorma, internationella korruptionshärvan kring det brasilianska byggkonglomeratet Odebrecht. Varela som var president 2009–2014 ska ha tagit emot kampanjmedel från Odebrecht.

  • Juni

  • Tre korruptionsmisstänkta ministrar sparkade

   President Laurentino Cortizo avskedar hälsominister Luis Francisco Sucre och två andra ministrar på grund av en korruptionsskandal. Cortizo hänvisar till att coronapandemin gör att det krävs extraordinära åtgärder från regeringens sida. Regeringen är under stark press på grund av sin hantering av pandemin och har försvagats av utredningen av misstänkt korruption i samband med bygget av ett prefabricerat sjukhus och avbrutna inköp av respiratorer och handsprit. Vicepresident José Gabriel Carrizo och ministern för offentliga arbeten Rafael Sabonge har också pekats ut i korruptionsskandalen men sitter kvar på sina poster. Cortizos parti PRD har fått 50 000 dollar i böter för att ha brutit mot karantänsregler. Panama befinner sig i en första fas av öppnandet av ekonomin, sedan tiotusentals människor blivit av med jobben under nedstängningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0