Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • EU-kritik mot hårda tag

   EU:s utrikeschef Federica Mogherini riktar skarp kritik mot Daniel Ortegas regering sedan säkerhetsstyrkor slagit en ring runt en kyrka där elva kvinnor hungerstrejkar och gripit personer som försökt stödja dem. Kvinnorna i kyrkan i Masaya hungerstrejkar sedan en vecka med krav på att politiska fångar ska friges. De är avskurna från sina anhängare utanför kyrkan och har ingen tillgång till vatten eller elektricitet. Sexton regeringsmotståndare har gripits i samband med att de försökt ta sig ini kyrkan med vatten, och anklagas för vapeninnehav och ”terrorhandlingar”. De hårda tagen i Masaya har orsakat kritik även från FN. Tidigare i veckan inledde nio personer en sympatihungerstrejk i katedralen i Managua, men överfölls av anhängare till Ortega och fick evakueras från katedralen i skydd av Röda Korset. En präst och en nunna skadades i samband med incidenten. Mogherini antyder att EU:s sanktionsramverk kan komma att aktiveras (se Oktober 2019).

  • Oktober

  • EU inför sanktioner

   EU antar ett ramverk för sanktioner mot Nicaragua, på grund av förtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna. Ramverket leder inte till omedelbara åtgärder men innebär att reseförbud och frysta tillgångar snabbt kan införas. EU:s utrikesministrar skriver i ett uttalande att regeringens vägran att återuppta dialogen med oppositionen visar på avsaknad av vilja att hitta en ”fredlig och demokratisk väg ut ur krisen”.

  • September

  • Regimkritisk tidning upphör

   Dagstidningen Nuevo Diario kommer ut med sitt sista nummer. Tidningen som varit uttalat kritisk mot president Daniel Ortegas regering uppger att förtrycket gör det omöjligt att fortsätta. Tidningen hänvisar till ”ekonomiska, tekniska och logistiska svårigheter” som gör det ohållbart att hålla igång. Enligt tidningen har myndigheterna blockerat import av tidningspapper i nästan ett år. Nicaraguas andra stora oberoende tidning, La Prensa, har liknande problem.

  • Augusti

  • Politiska samtal avbryts

   Ärkebiskop Waldemar Stanislaw Sommertag bekräftar att regeringen har avbrutit dialogen med oppositionsalliansen ACJD. Att så skulle ske antydde president Ortega redan i samband med 40-årsfirandet av revolutionen den 19 juli, och utrikesminister Denis Moncada uppges ha meddelat det till Vatikanen den 30 juli. Regeringen skyller på ACJD som ställde in sitt deltagande i dialogen i slutet av maj. Alliansen har krävt valreformer och att valen 2021 ska tidigareläggas. Regeringen tänker nu driva en valreform på egen hand och endast föra debatt med den politiska opposition som är företrädd i nationalförsamlingen. Där har det regerande FSLN en överväldigande majoritet eftersom merparten av oppositionen bojkottade det senaste valet.

  • Juni

  • Fler politiska fångar släpps

   Över 100 personer som gripits i samband med oroligheterna släpps ur fängelse i två omgångar under två dagar. Därmed har sammanlagt närmare 500 personer försatts på fri fot sedan fångar började föras över till husarrest i februari, medan runt 80 fortfarande inte har frigivits.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0