Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Januari

  • Journalist flyr landet

   En av Nicaraguas mest kända journalister, Carlos Fernando Chamorro, uppger att han gått i landsflykt i Costa Rica. Beskedet kommer några veckor efter en razzia mot hans tidning El Confidential (se December 2018). Chamorro, som är son till den förra presidenten Violeta Chamorro, säger att hoten mot honom har ökat sedan dess. Tidningen La Prensa har några dagar tidigare haft en i det närmaste tom förstasida, med texten ”Kan du föreställa dig att leva utan information?” Enligt La Prensa har medieorganisationer undan för undan tystats i Nicaragua sedan protestvågen inleddes i april 2018. EU har nu varnat för att det kan bli aktuellt med sanktioner mot landet.

 • 2018

  • December

  • Människorättsexperter utvisas

   Regeringen utvisar två expertgrupper från interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter (IACHR). Beskedet kommer dagen innan en av expertgrupperna skulle lägga fram en rapport om människorättsläget under de första protestveckorna i våras. Några dagar tidigare har polisen i en razzia stängt en oberoende dagstidning och två radiokanaler samtidigt som parlamentet bannlyste Nicaraguas centrum för mänskliga rättigheter (Cenidh) samt fyra frivilligorganisationer som sysslar med samma frågor.

  • November

  • USA-sanktioner mot vicepresidenten

   USA inför sanktioner mot vicepresident Rosario Murillo som anklagas för korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Murillo, som är president Daniel Ortegas hustru, anses ha inflytande över sandinisternas ungdomsorganisation som gjort sig skyldig till utomrättsliga avrättningar, tortyr och kidnappningar. Sanktioner riktas också mot presidentparets säkerhetsrådgivare Néstor Moncada Lau som anklagas för att ha betalat väpnade grupper för att anfalla regeringsmotståndare. (Se även 5 juli 2018.)

  • Oktober

  • Demonstranter släpps efter kritik

   Ett 30-tal demonstranter som gripits i samband med en demonstration försätts på fri fot efter två dagar. Gripandena motiverades med att tillstånd saknades för demonstrationen, men har utlöst omfattande kritik från bland andra människorättsorganisationer, OAS och Costa Ricas president Carlos Alvarado. Flera hundra människor som gripits tidigare under protestvågen är fortfarande frihetsberövade, enligt människorättsgrupper.

  • September

  • Fortsatta protester förbjuds

   Regeringen kommer inte att tillåta att våld blossar upp igen, säger landets biträdande utrikesminister Valdrack Jaentschke vid ett besök i Storbritannien. Dagen innan har polisen utfärdat ett förbud mot demonstrationer. Enligt Jaentschke var landet ”belägrat” i 51 dygn innan vägspärrarna hävdes i juli, i syfte att ”undvika krig”. Regeringen har beskrivit upproret som ett kuppförsök av terrorister. Enligt människorättsgruppen ANPDH uppgår antalet dödsoffer under oroligheterna nu till drygt 500, medan myndigheterna anger knappt 200 dödsoffer.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0