Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Tiotals demonstranter gripna

   Oppositionsanhängare samlas för en protestmarsch inför årsdagen av den demonstration som utlöste upproret mot president Ortega, den 18 april 2018. Protestdeltagarna trotsar förbudet mot demonstrationer som infördes i september. De möts av kravallpolis och hindras från att nå Managuas centrum, och ett 70-tal demonstranter grips. Protesten organiseras av en oppositionsallians som kallar sig Nationell enighet blå och vit (Unidad nacional azul y blanco, Unab) med syftning på landets flagga.

  • Hotad biskop flyttas

   Katolska kyrkan beslutar att flytta biskop Silvio Báez till Vatikanen av säkerhetsskäl. Den 60-årige biskopen är en uttalad regeringskritiker och har utsatts för upprepade dödshot. Han och flera andra katolska ledare utsatts för en fysisk attack när regeringstrogen milis bröt sig in i en kyrka sommaren 2018.

  • Mars

  • Regeringen lovar återupprätta rättigheter

   Regeringen uppges ha lovat att återupprätta demonstrationsrätten och pressfriheten, samt att lösa upp de paramilitära grupper som har varit aktiva under oroligheterna. Vidare ska ideella organisationer som har upplösts få rätt att åter organisera sig. Uppgörelsen är den första som har nåtts under de samtal med oppositionen som inleddes för en månad sedan.

    

  • Fångar ska friges

   Regeringen går med på att släppa alla de runt 700 som gripits efter protesterna inom tre månader, uppger medlare i samtalen med oppositionen. Ett villkor är att parterna gemensamt uppmanar USA och EU att häva sanktionerna som införts på grund av de hårda tagen mot demonstranter sedan protesterna bröt ut i april 2018. Regeringen och oppositionen har kommit överens om en förhandlingsprocess i sex punkter och ber om internationellt stöd för att genomföra de överenskommelser som ingås. Röda korset ska övervaka processen när de gripna släpps.

  • Oppositionen ställer in samtal

   Oppositionsalliansen ACJD beslutar att inte delta i samtalen med regeringen i protest mot ”våld och förtryck” mot demonstranter. Beskedet kommer två dagar efter det att kravallpolis använt tårgas samt tillfälligt gripit över 100 personer, i samband med en demonstration med krav på frigivning av politiska fångar. Det var den första större emonstrationen på fyra månader i Nicaragua, där alla protester förbjudits (se September 2018).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0