Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • President Ortega svärs in, nya sanktioner

   President Daniel Ortega svärs formellt in för sin fjärde mandatperiod på raken, och vicepresident Rosario Murillo för sin andra period. Strax dessförinnan hade EU tillkännagivit nya sanktioner mot individer som anklagas för övergrepp och för att ”underminera demokratin”. Bland dem fanns en son och en dotter till Ortega, som båda arbetar som presidentrådgivare, och högt uppsatta personer inom polisen och valmyndigheten. USA införde också nya sanktioner mot sex regimföreträdare, däribland försvarsministern och chefen för valmyndigheten, samt inreseförbud för 116 personer.

 • 2021

  • November

  • Given valseger för Ortega och FSLN

   President Daniel Ortega väljs om till en fjärde mandatperiod med nästan 76 procent av rösterna, i ett val som av oberoende bedömare anser avgjort på förhand. Walter Espinoza som är kandidat för Konstitutionalistiska liberala partiet (PLC) får 14 procent och fyra andra kandidater delar på resten. Alla fem kandidater som formellt utmanar Daniel Ortega om presidentposten betraktas som regimtrogna, medan sju potentiella rivaler har fängslats under det senaste halvåret. Flera oppositionsanhängare uppges ha gripits också dagarna före valet. Enligt officiella uppgifter är valdeltagandet 65 procent, men det ifrågasätts av iakttagare. I parlamentsvalet säkrar Ortegas parti FSLN 75 av de 90 mandaten. PLC får 9 mandat medan några andra småpartier delar på resten.

  • Regeringen anklagas för trollfabrik

   Socialamediejätten Meta meddelar att det har tagit bort mer än 1 000 falska konton i Nicaragua och uppger att de ingått i en desinformationskampanj från regeringens sida. Enligt företaget bakom plattformarna Facebook och Instagram sköttes trollkonton bland annat av anställda i Högsta domstolen och en telekommyndighet. Syftet uppges ha varit att dränka onlinedebatten med regeringstrogen och oppositionsfientliga meddelanden. Meta uppger att 937 konton, 140 sidor och 24 grupper på Facebook stängdes i oktober, liksom 363 Instagramkonton. Desinformationskampanjen ska ha startat 2018 i samband med den stora protestvågen och polisens tillslag mot oppositionen. Falska uppgifter har också spridits till andra plattformar som Tiktok och Twitter.

  • Oktober

  • Näringslivsledare grips

   Polisen griper de två högsta företrädarna för den ledande näringslivsorganisationen Cosep, Michael Healy och Álvaro Vargas. De anklagas för en rad brott inklusive penningtvätt, handlingar som förminkar landets självständighet och uppmuntran till utrikes inblandning. Anklagelserna liknar dem som riktats mot övriga 37 personer, främst politiskt aktiva, som gripits under upptakten till presidentvalet i början av november.

  • Ny OAS -kritik inför valet

   Den regionala organisationen OAS uttrycker allvarlig oro inför det kommande valet och uppmanar regimen att frige 160 politiska fångar. I en resolution beklagar OAS permanenta råd att Nicaragua har struntat i organisationens ansträngningar försök att säkra en demokratisk valprocess. Resolutionen stöds av 26 stater. Av övriga aktiva OAS-medlemmar lägger sju ned sin röst medan Nicaragua är frånvarande. ”Demokratins tillstånd i Nicaragua är inte bara ett problem för nicaraguanerna, utanför alla”, säger OAS generalsekreterare Luis Almagro i en kommentar.

Till kalendariet
126496

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i stora frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0