Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Regimkritisk tidning upphör

   Dagstidningen Nuevo Diario kommer ut med sitt sista nummer. Tidningen som varit uttalat kritisk mot president Daniel Ortegas regering uppger att förtrycket gör det omöjligt att fortsätta. Tidningen hänvisar till ”ekonomiska, tekniska och logistiska svårigheter” som gör det ohållbart att hålla igång. Enligt tidningen har myndigheterna blockerat import av tidningspapper i nästan ett år. Nicaraguas andra stora oberoende tidning, La Prensa, har liknande problem.

  • Juni

  • Fler politiska fångar släpps

   Över 100 personer som gripits i samband med oroligheterna släpps ur fängelse i två omgångar under två dagar. Därmed har sammanlagt närmare 500 personer försatts på fri fot sedan fångar började föras över till husarrest i februari, medan runt 80 fortfarande inte har frigivits.

  • Amnestilag antas

   Parlamentet godkänner en amnesti för ”alla” deltagare – såväl demonstranter som poliser – i oroligheterna som bröt ut i april 2018. Regeringen har lovat att frige alla som gripits senast den 18 juni under förutsättning att de ”avstår” från fortsatta protester. Regeringspartiet FSLN:s ledare i parlamentet, Edwin Castro, beklagar att ”polismördare” frikänns men säger att ”landet går först”. Oppositionsalliansen Unab är kritisk amnestilagen eftersom den omfattar brott begångna av säkerhetsstyrkor, milisgrupper och andra företrädare för regeringen.

  • April

  • Tiotals demonstranter gripna

   Oppositionsanhängare samlas för en protestmarsch inför årsdagen av den demonstration som utlöste upproret mot president Ortega, den 18 april 2018. Protestdeltagarna trotsar förbudet mot demonstrationer som infördes i september. De möts av kravallpolis och hindras från att nå Managuas centrum, och ett 70-tal demonstranter grips. Protesten organiseras av en oppositionsallians som kallar sig Nationell enighet blå och vit (Unidad nacional azul y blanco, Unab) med syftning på landets flagga.

  • Hotad biskop flyttas

   Katolska kyrkan beslutar att flytta biskop Silvio Báez till Vatikanen av säkerhetsskäl. Den 60-årige biskopen är en uttalad regeringskritiker och har utsatts för upprepade dödshot. Han och flera andra katolska ledare utsatts för en fysisk attack när regeringstrogen milis bröt sig in i en kyrka sommaren 2018.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0