Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • USA-sanktioner mot vicepresidenten

   USA inför sanktioner mot vicepresident Rosario Murillo som anklagas för korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Murillo, som är president Daniel Ortegas hustru, anses ha inflytande över sandinisternas ungdomsorganisation som gjort sig skyldig till utomrättsliga avrättningar, tortyr och kidnappningar. Sanktioner riktas också mot presidentparets säkerhetsrådgivare Néstor Moncada Lau som anklagas för att ha betalat väpnade grupper för att anfalla regeringsmotståndare. (Se även 5 juli 2018.)

  • Oktober

  • Demonstranter släpps efter kritik

   Ett 30-tal demonstranter som gripits i samband med en demonstration försätts på fri fot efter två dagar. Gripandena motiverades med att tillstånd saknades för demonstrationen, men har utlöst omfattande kritik från bland andra människorättsorganisationer, OAS och Costa Ricas president Carlos Alvarado. Flera hundra människor som gripits tidigare under protestvågen är fortfarande frihetsberövade, enligt människorättsgrupper.

  • September

  • Fortsatta protester förbjuds

   Regeringen kommer inte att tillåta att våld blossar upp igen, säger landets biträdande utrikesminister Valdrack Jaentschke vid ett besök i Storbritannien. Dagen innan har polisen utfärdat ett förbud mot demonstrationer. Enligt Jaentschke var landet ”belägrat” i 51 dygn innan vägspärrarna hävdes i juli, i syfte att ”undvika krig”. Regeringen har beskrivit upproret som ett kuppförsök av terrorister. Enligt människorättsgruppen ANPDH uppgår antalet dödsoffer under oroligheterna nu till drygt 500, medan myndigheterna anger knappt 200 dödsoffer.

  • Tusentals tågar mot Ortega

   Flera tusen personer deltar i en protest i Managua med krav på president Ortegas avgång. Demonstranterna kräver också att flera hundra personer som gripits under det senaste halvårets protester släpps.

  • Augusti

  • FN-larm om MR-brott

   FN:s människorättskommissarie anklagar regeringen för allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna i samband med den protestvåg som skakar landet. Bland annat pekas på övervåld från polisen, inklusive utomrättsliga avrättningar, samt försvinnanden, godtyckliga gripanden och tortyr. ”Våldet och straffriheten de senaste fyra månaderna har blottat svagheten hos landets institutioner och rättsstaten”, heter det i rapporten. Ett par dagar efter att rapporten offentliggjorts beordrar president Ortega den grupp på fyra personer som företräder människorättskommissarien att lämna landet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0