Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Arresteringsorder för känd författare

   Åklagare utfärdar en arresteringsorder för författaren Sergio Ramírez, som tidigare stått president Daniel Ortega nära men som bröt med sandinistpartiet FSLN 1995. Ramírez anklagas för hatuppvigling och sammansvärjning, liksom de oppositionskandidater som tidigare gripits av regimen under upptakten till valet i november. Han lämnade landet i juni sedan han framträtt som vittne för Violeta Barrio Chamorro-stiftelsen, som anklagas för pengatvätt och underminering av nationens säkerhet. Ramírez var vicepresident under Ortegas första presidentperiod, 1985–1990. År 2017 tilldelades han Cervantespriset, den spanskspråkiga världens främsta litteraturpris.

  • Augusti

  • Razzia mot tidning

   Polis genomför en razzia mot den enda återstående oberoende dagstidningen i Nicaragua, La Prensa, och tar dess lager i beslag. Internet och elektricitet stängs och journalister uppger att de hindrats från att använda sina mobiltelefoner. Tillslaget sker dagen efter det att tidningen meddelat att man upphör med sin tryckta upplaga, med hänvisning till att tullen vägrar släppa igenom tidningspapper. Tidningen kallade i samband med det regimen för ”en diktatur”. Nu uppger polisen att tidningsledningen utreds för ”tullbedrägeri och pengatvätt”. Dagen efter tillslaget grips en ledande redaktör, Juan Lorenzo Holmann. Sedan president Daniel Ortega återkom till makten 2007 har minst 20 oberoende medier försvunnit, de flesta efter oroligheterna 2018. De har stängts av från materialinköp eller tvingats till utmätning, enligt en näringslivsorganisation. Tidningen Nuevo Diario lades ned helt sedan regimen blockerat tillgång till tidningspapper i ett år (se September 2019).

  • Oppositionsledare flyr landet

   Ledaren för det största oppositionspartiet Medborgaralliansen för frihet (CXL), Carmela Rogers, uppger att hon lämnat landet och sökt sin tillflykt till Costa Rica. Hon säger hon i costaricansk TV att hon antingen hade gripits eller deporterats om hon stannat i Nicaragua. Den 71-åriga Rogers, också kallad Kitty Monterrey, säger att hon gömt sig i fyra dagar innan hon lyckade ta sig ur landet. Dessförinnan hade hon fråntagits ID-kort och pass, och partiet hade stängts av från deltagande i valet i november. Sammanlagt 32 oppositionspolitiker har nu gripits sedan juni.

  • Oppositionsparti diskas inför valet

   Oppositionspartiet Medborgaralliansen för frihet (CXL) stängs av från att delta i valet i november. Det skäl som anges är att partiordförande Carmella Rogers har medborgarskap i USA såväl som i Nicaragua. Högsta valrådet, som har nära band till regimen, anklagar CXL för att utföra ”verbala handlingar som underminerar oberoende, suveränitet och självbestämmande”. Valrådet drar också tillbaka det nicaraguanska medborgarskapet för Amburn, som också känd som Kitty Monterrey. Hon riskerar därmed att bli utvisad ur landet. USA utökar samma dag som beskedet kommer visumsanktioner som nu omfattar ytterligare 50 persoern (se 12 juli 2021). Den amerikanske utrikesministern Antony Blinken säger i en kommentar till avstängningen av CXL att valprocessen i Nicaragua nu har förlorat all trovärdighet. 

  • Vicepresidentkandidat gripen

   Oppositionsalliansen Medborgaralliansen för frihet (CXL) uppger att dess vicepresidentkandidat Berenice Quezada satts i husarrest och meddelats att hon inte tillåts ställa upp i valet. Beskedet kommer bara sex dagar efter det att Quezada utsetts tillsammans med presidentkandidaten Oscar Sobalvarro. Ingen officiell källa har kommenterat gripandet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0