Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Över 100 000 har flytt landet

   FN:s flyktingorgan UNHCR rapporterar att över 100 000 människor har flytt från Nicaragua sedan oroligheterna bröt ut i april 2018 och försatte landet i en politisk och social kris. Det rör sig om personer har sökt asyl utomlands undan förföljelse och brott mot de mänskliga rättigheterna.

  • Februari

  • Breddad opposition inför valet

   Sju partigrupperingar bildar en ”nationell allians” mot president Daniel Ortega inför det president- och parlamentsval som ska hållas 2021, sannolikt i november. Bland deltagarna finns två grupper som bildades under protesterna som bröt ut 2018: Medborgaralliansen för rättvisa och demokrati (ACJD) och Nationell enighet blå och vit (Unab). En bonderörelse som stred mot kanalprojektet ingår också liksom ett parti som organiserar ursprungsfolket yatama. Vidare ingår Nicraguanska demokratiska styrkan (FDN), en grupp av tidigare contras som stred mot Ortegas sandinister i inbördeskriget på 1980-talet.

  • Lokal partiledare dödad

   Oppositionspartiet Medborgare för frihet (Ciudadanos por la Libertad, CxL) uppger att José López, en ledare inom partiet, skjutits ihjäl i staden Mulukuku i nordöst. Enligt rapporten fördes López tre dagar tidigare bort av tre beväpnade män innan han sköts till döds. CxL är ett av flera partier som inom kort planerar att bilda en oppositionsallians inför valet 2021.

 • 2019

  • December

  • Politiska fångar friges

   Inrikesdepartementet friger 91 politiska fångar enligt ett särskild program för ”familjesamexistens”, och placerar dem i husarrest. Vicepresident Rosario Murillo säger att frigivningen syftar till att bidra till försoning efter de oroligheter som bröt ut 2018. Bland dem som friges finns personer som greps i november i samband med att de försökte hjälpa hungerstrejkande mödrar till politiska fångar. Enligt uppgift från den oppositionella Medborgaralliansen finns ett drygt 60-tal politiska fångar kvar i fängelse.

  • Parti lämnar parlamentet

   Konservativa partiet (PC) beslutar att dra tillbaka sin enda ledamot i nationalförsamlingen på grund av församlingen för närvarande är ”odemokratisk” och ”diskriminerande”, enligt partiledaren Alfredo César. PC öppnar därmed möjligheten att ansluta sig till den oppositionsallians som proteströrelsen i landet nyligen sagt sig planera att bilda inför valet 2021.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0