Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • December

  • Omstridd lag antagen

   Parlamentet antar en lag som enligt kritiker syftar till att hindra oppositionspolitiker från att delta i valet 2021. Lagen går igenom med röstsiffrorna 70–15 och 4 nedlagda röster. Den utestänger personer som ”ber om eller stödjer sanktioner mot den nicaraguanska staten” från att delta i valet. Vidare hindrar den personer som stödjer en statskupp, ändrar författningsordningen, uppmuntrar utländsk inblandning eller finansierar utländska makter som planerar terrordåd eller destabilisering. President Daniel Ortega väntas ställa upp för en fjärde mandatperiod i valet i november.

  • November

  • Ännu en orkan drar in

   Orkanen Iota drar in från Karibien, bara två veckor efter den förra orkanen, Eta, under vad som har blivit ett rekordår för antal namngivna tropiska cykloner i Atlanten. Iota är också den första som når kategori 5, den högsta på skalan som mäter orkaners styrka. Eta som också drabbade Centralamerika var en kategori 4-orkan. De båda orkanerna har drabbat miljontals människor främst i Nicaragua, Honduras och Guatemala. Tiotals har avlidit, hundratusentals har drivits från sina hem, och stora skador har orsakats på byggnader, odlingsmarker och infrastruktur.

  • Juli

  • USA-sanktioner mot ännu en presidentson

   USA inför sanktioner mot en tredje av president Daniel Ortegas söner, Juan Carlos Ortega Murillo, på grund av anklagelser om att han använt en offentlig PR-firma för politisk propaganda. En nära rådgivare till presidenten, José Jorge Mojica, blir också föremål för sanktioner liksom två företag som drivs av Juan Carlos Ortega. Två andra söner samt presidenten själv och hans hustru Rosario Murillo står redan på sanktionslistan (se December 2019).

  • Juni

  • Läkare sparkas för covid-kritik

   Minst åtta läkare som var anställda inom den offentliga sjukvården har avskedats sedan de kritiserat president Daniel Ortegas regering för den bristfälliga coronahanteringen. Läkarna ska uttalat stöd för frivilliga karantänsåtgärder. Regeringen fortsätter att hävda att smittoläget är under kontroll i landet. Nästan inga åtgärder alls har vidtagits för att dämpa smittspridningen i Nicaragua, i skarp kontrast till större delen av övriga Latinamerika. Förutom att skolor och arbetsplatser har förblivit öppna fortsätter bland annat också den nationella fotbollsligan som vanligt, med stora folksamlingar som följd. Den officiella dödssiffran i covid-19 är 55, men en ideell organisation har räknat över 1 000 dödsfall som misstänks ha orsakats av det nya coronaviruset.

  • Maj

  • Snabb-begravningar döljer pandemi

   Oppositionen och anhöriga till avlidna anklagar regeringen för att ha beordrat ”snabb-begravningar” för att dölja coronapandemins utbredning i Nicaragua. Enligt officiella uppgifter har bara åtta personer dött i covid-19 i landet, men kritiker tror att den verkliga siffran är många gånger högre. Nicaragua har till skillnad från flertalet länder i regionen nästan inte infört några restriktioner alls för att försöka hindra smittspridning. Sjuka personer förs bort och rapporteras senare avlidna, medan polis hindrar folk från att komma in på sjukhusen. President Daniel Ortega och hans hustru, vicepresident Rosario Murillo, tonar ned coronapandemins allvar och anklagar medierna för falsk rapportering.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0