Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Politiska fångar friges

   Inrikesdepartementet friger 91 politiska fångar enligt ett särskild program för ”familjesamexistens”, och placerar dem i husarrest. Vicepresident Rosario Murillo säger att frigivningen syftar till att bidra till försoning efter de oroligheter som bröt ut 2018. Bland dem som friges finns personer som greps i november i samband med att de försökte hjälpa hungerstrejkande mödrar till politiska fångar. Enligt uppgift från den oppositionella Medborgaralliansen finns ett drygt 60-tal politiska fångar kvar i fängelse.

  • Parti lämnar parlamentet

   Konservativa partiet (PC) beslutar att dra tillbaka sin enda ledamot i nationalförsamlingen på grund av församlingen för närvarande är ”odemokratisk” och ”diskriminerande”, enligt partiledaren Alfredo César. PC öppnar därmed möjligheten att ansluta sig till den oppositionsallians som proteströrelsen i landet nyligen sagt sig planera att bilda inför valet 2021.

  • USA-sanktioner mot presidentson

   USA inför sanktioner mot president Daniel Ortegas son Rafael Ortega Murillo, på grund av anklagelser om korruption och penningtvätt. Enligt USA:s handelsminister Steven Mnuchin spelar Rafael Ortega en huvudroll i presidentfamiljens ekonomiska ”oegentligheter”. USA har redan tidigare infört sanktioner mot presidenten, hans hustru (se November 2018) samt en annan son, Laureano Ortega Murillo.

  • November

  • EU-kritik efter hårda tag vid kyrkoprotest

   EU:s utrikeschef Federica Mogherini riktar skarp kritik mot Daniel Ortegas regering sedan säkerhetsstyrkor slagit en ring runt en kyrka där elva kvinnor hungerstrejkar och gripit personer som försökt stödja dem. Kvinnorna i kyrkan i Masaya hungerstrejkar sedan en vecka med krav på att politiska fångar ska friges. De är avskurna från sina anhängare utanför kyrkan och har ingen tillgång till vatten eller elektricitet. Sexton regeringsmotståndare har gripits i samband med att de försökt ta sig ini kyrkan med vatten, och anklagas för vapeninnehav och ”terrorhandlingar”. De hårda tagen i Masaya har orsakat kritik även från FN. Tidigare i veckan inledde nio personer en sympatihungerstrejk i katedralen i Managua, men överfölls av anhängare till Ortega och fick evakueras från katedralen i skydd av Röda Korset. En präst och en nunna skadades i samband med incidenten. Mogherini antyder att EU:s sanktionsramverk kan komma att aktiveras (se Oktober 2019).

  • Oktober

  • EU inför sanktioner

   EU antar ett ramverk för sanktioner mot Nicaragua, på grund av förtryck och brott mot de mänskliga rättigheterna. Ramverket leder inte till omedelbara åtgärder men innebär att reseförbud och frysta tillgångar snabbt kan införas. EU:s utrikesministrar skriver i ett uttalande att regeringens vägran att återuppta dialogen med oppositionen visar på avsaknad av vilja att hitta en ”fredlig och demokratisk väg ut ur krisen”.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0