Nicaragua
Foto: Shutterstock/Charles Taylor

Nicaragua

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • Oppositionsallians utser ny presidentkandidat

   Medborgaralliansen för frihet (CXL) utser en tidigare medlem av högergerillan contras, Oscar Sobalvarro, till sin kandidat i presidentvalet i november. Den 68-årige Sobalvarros vicepresidentkandidat blir en 27-årig modell utan politisk erfarenhet, Berenice Quezada, som vann Miss Nicaraguatävlingen 2017. Av sammanlagt sju potentiella presidentkandidater som har gripits sedan juni är fem medlemmar av CXL.

  • Ideella organisationer stängs ned

   Parlamentet stänger ned 24 ideella organisationer som kritiserat regeringens sätt att hantera coronapandemin. Organisationerna, främst verksamma inom sjukvård, får sina tillgångar beslagtagna av staten. Det är ännu ett tillslag mot regeringsmotståndare av president Daniel Ortega inför höstens val. De senaste månaderna har minst 29 personer gripits, däribland sju presidentkandidater och andra oppositionsledare. Den officiella dödssiffran i covid-19 är 194, men få tror att den stämmer. Nicaragua är ett av få länder som i princip inte vidtagit några åtgärder alls för att hålla smittan nere.

  • Ännu en presidentkandidat i husarrest

   En sjunde potentiell presidentkandidat inför höstens val grips och sätts i husarrest, anklagad för att ha ”underminerat landets suveränitet”. Noel Vidaurre blir den sjunde kandidaten som grips på knappt två månader.

  • Juni

  • Diplomatisk protest mot arresteringarna

   Argentina och Mexiko kallar hem sina ambassadörer i Managua på grund av den arresteringsvåg som drabbat oppositionen. I ett gemensamt uttalande uppger de båda länderna att ambassadörerna återvänder hem för samtal om den ”oroväckande” utvecklingen i Nicaragua. Det sker sedan ännu en potentiell presidentkandidat gripits, den femte på tre veckor: journalisten Miguel Mora.

  • Gripanden av oppositionsledare fortsätter

   Fem ledande oppositionsföreträdare grips, alla medlemmar i partiet Unamos som i huvudsak samlar avhoppare från president Daniel Ortegas regeringsparti FSLN. Total har nu tolv oppositionsledare gripits på kort tid, varav fyra presidentkandidater. Polisen anklagar de gripna för att hota landets suveränitet och uppmana till utländsk inblandning i Nicaraguas inre angelägenheter, i enlighet med en omstridd säkerhetslag från december 2020.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0