2021

Senaste händelser

 • Januari

 • Dödsfallen i covid-19 högre än rapporterat

  Statistikinstitutet Inegi publicerar nya siffror som pekar på betydligt fler dödsfall i covid-19 än vad som tidigare rapporterats. Enligt de nya uppgifterna avled 68 procent fler människor i sjukdomen fram till och med augusti 2020 än vad den tidigare officiella siffran angav, eller drygt 108 000. Överdödligheten under årets första åtta månader beräknas till 185 000. Inegi och regeringen använder olika metodologi vid mätningen av smitta. Den officiella dödssiffran är nu 152 000, eller 171 000 om man räknar med misstänkta men inte bekräftade fall av covid-19.

 • Presidenten covid-positiv

  President Andres Manuel López Obrador tillkännager att han har testat positivt för covid-19 men twittrar att han har milda symptom och är ”optimistisk”. Den 67-årige López Obrador uppger att han arbetar hemifrån och bland annat ska ha ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin om ett möjligt inköp av det ryska covidvaccinet Sputnik V. Smittspridningen är fortsatt omfattande i Mexiko där den officiella siffran över dödsfall i covid-19 nu är bara några hundratal från att nå 150 000.

 • Migranter offer i ny massaker

  Kvarlevor efter 19 personer hittas i två utbrända fordon nära gränsen till USA i delstaten Tamaulipas. Åtminstone en del av offren är papperslösa migranter från Guatemala som var på väg mot USA. De misstänks ha blivit anfallna av ett kriminellt gäng och skjutna innan fordonen stacks i brand. Narkotikaligor är aktiva i området och migranter utsätts ofta för våld och övergrepp, något som förvärras av den utbredda straffrihet som råder. I en uppmärksammad tidigare massaker i Tamaulipas mördades 72 migranter (se Augusti 2010). Under 2019 dog närmare 500 migranter från Central- och Sydamerika i närheten av gränsen.

 • Inget åtal mot exförsvarsminister som greps i USA

  Statsåklagaren uppger att den före detta försvarsministern Salvador Cienfuegos inte kommer att åtalas. Cienfuegos greps i USA på grund av misstankar om narkotikasmuggling och penningtvätt (se Oktober 2020). Det skapade en diplomatisk dispyt mellan länderna, och mexikanska myndigheter fick sina amerikanska kollegor att lägga ned åtalet där. Nu läggs alltså utredningen ned också i Mexiko. Enligt statsåklagaren finns inget som pekar på att Cienfuegos, försvarsminister 2012–2018, haft kontakt med någon brottsorganisation. Men en tidigare chef för den amerikanska narkotikabekämpningsmyndigheten DEA, Mike Vigil, kallar beslutet ”en mycket stor fläck” på det mexikanska rättsväsendet.

 • Mars

 • Dramatisk höjning av antal covid-döda

  Regeringen uppger att siffran över antalet mexikaner som avlidit i covid-19 sannolikt är 60 procent högre än vad som officiellt uppgivits, eller över 321 000. Mexiko skulle därmed ha passerat Brasilien som det land i världen som har näst flest döda i pandemin, trots en betydligt mindre befolkning (flest avlidna har USA med en ännu större befolkning). Misstankar om högre dödssiffror har förekommit länge (se 27 januari 2021). Det beror dels på brist på kapacitet att testa för viruset och dels på att många tros ha avlidit i hemmet på grund av brist på sjukhusplatser. President Andrés Manuel López Obrador kritiseras för svag hantering av pandemin och för att åtminstone inledningsvis ha bagatelliserat viruset.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0