December 2019

Senaste händelser

  • December

  • Ny version av frihandelsavtal undertecknas

    Mexiko, USA och Kanada undertecknar återigen en ny version av det frihandelsavtal som ska ersätta Nafta från 1994, trots att det ansågs vara klart redan ett drygt år tidigare (se September 2018). Den första versionen av avtalet som kallas T-MEC i Mexiko (och USMCA i USA) stötte på patrull främst i USA, där demokraterna krävde bland annat stärkta arbetsrättsliga garantier. Den första versionen ratificerades endast av Mexiko (se Juni 2019). Mexiko blir först också med att ratificera det nya avtalet, det sker redan den 12 december.

  • Exsäkerhetsminister grips i USA

    Den tidigare säkerhetsministern Genaro García Luna grips i USA, anklagad för att ha tagit emot miljonbelopp i mutor från Sinaloakartellen. García Luna var minister i president Felipe Calderóns regering 2006–2012, med ansvar för allmän säkerhet och för den federala polisen. Han garanterade enligt åklagarna säkra smuggelvägar för narkotikaligan, samt tillgång till känslig information. Kartellmedlemmar ska vid två tillfällen ha överlämnat upp till 5 miljoner dollar kontant till honom personligen. García Luna fälldes i februari 2023 på fem punkter av en domstol i New York och riskerar livstids fängelse.

  • Ursprungsfolk stöder regional järnväg

    President Andres Manuel López Obrador får lokalt stöd för planer på en regional järnväg som är tänkt att stärka turism och ekonomisk utveckling i fattiga delar av södra Mexiko. Aktivister och en del grupper av ursprungsfolk har kritiserat planerna på grund av bristande miljöanalys. Men när hundratals lokala folkomröstningar och inofficiella byrådslag hålls blir stödet för projektet cirka 92 procent av runt 93 000 som deltar. Det tänkta ”maya-tåget” ska förbinda orter som Cancún med arkeologiska platser som Palenque och Chichén Itzá och transportera både passagerare och gods.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0