Oktober 2018

Senaste händelser

  • Oktober

  • Uppmärksammad migrantgrupp över gränsen

    Hundratals migranter, flertalet från Honduras, påbörjar en lång marsch från mot USA sedan de tagit sig över Mexikos södra gräns mot Guatemala. Migranterna har blivit storpolitiskt ”heta” sedan USA:s president Donald Trump hotat att dra in bistånd och stänga gränsen mot Mexiko, om de inte stoppas. Mexiko hade skickat poliser till gränsområdet men stoppade inte den sammanhållna ”karavan” av människor som gemensamt bestämde sig att fortsätta över gränsen, i trots mot myndigheterna. Marschen påbörjades i San Pedro Sula i Honduras den 12 oktober, enligt uppgift efter ett upprop i sociala medier av en honduransk före detta kongressledamot och journalist, Bartolo Fuentes. Efter ankomsten till Mexiko ansluter sig fler centralamerikaner och gruppen uppges snart uppgå till 7 000 individer.

  • Nej i folkomröstning om flygplats

    En folkomröstning ger klartecken för att stoppa det omstridda bygget av en ny storflygplats i Mexico City. Endast cirka 1 procent av väljarkåren deltar men av dem säger 69 procent nej till bygget, och stödjer istället alternativet att rusta upp den befintliga internationella flygplatsen och dessutom bygga om en existerande militär flygbas. Omröstningen har hållits under fyra dagar på initiativ av den inkommande presidenten Andres Manuel López Obrador som är motståndare till det jätteprojekt som den nya flygplatsen innebär. Han hävdar att bygget omgärdas av korruption i miljonklassen och att det utgör ett hot mot miljön. Men López Obrador har mäktiga affärsintressen mot sig. Huvudinvesteraren Carlos Slim, en av världens rikaste män, har sagt att ett stopp för flygplatsbygget blir en broms för landets tillväxt.

  • Ny migrantkaravan korsar gränsen

    En ny grupp på runt 2 000 centralamerikanska migranter har lyckats ta sig över gränsen från Guatemala, liksom den uppmärksammade karavanen en dryg vecka tidigare. En migrant uppges ha dödats vid en sammandrabbning med mexikansk säkerhetspersonal på en bro över gränsfloden Suchiate. Liksom den första gruppen avvisar de nya migranterna mexikanska myndigheters erbjudande om sjukvård, skola för barnen och tillfälliga arbetstillstånd om de stannar och söker asyl i delstaterna Chiapas och Oaxaca i södra Mexiko.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0