Februari 2018

Senaste händelser

  • Februari

  • Ny oljeledning skapar konflikt mellan Alberta och British Columbia

    En konflikt om en oljeledning blossar upp mellan provinserna Alberta och British Colombia. Det sker sedan British Colombia infört restriktioner för frakt av utspädd bitumen, en särskilt grovflytande olja, via provinsen. Det ses av Alberta som ett sätt att stoppa bygget av Trans Mountain pipeline från Edmonton  till Vancouver/Seattle-området i British Columbia. Provinsregeringen i Alberta  svarar med att avbryta samtalen om el-samarbete. Som det är idag importerar British Columbia nattetid billig el från Alberta, som man sedan exporterar till ett högre pris. Regeringen i Ottawa godkände hösten 2016 bygget av oljeledningen. Det höga tonläget mellan provinserna har också politiska orsaker. I British Columbia styr en koalition mellan NDP och Gröna partiet som lägger stor vikt vid miljöfrågor. I Alberta, som också styrs av NDP,  är det snart val och provinsens premiärminister Rachel Notley behöver profilera sig gentemot de konservativa krafter som traditionella varit starka i Alberta.  

  • Sikhfrågan tros skapa problem för Trudeau i Indien

    Premiärminister Trudeau med familj reser till Indien för ett åtta dagar långt besök.  I medier, både i Kanada och utomlands, spekuleras om att den indiske premiärministern Narandra Modi försöker markera sitt missnöje med Trudeau genom att vänta flera dagar med att träffa honom, på grund av vad man ser som alltför nära kontakter mellan regeringen och sikhiska separatister i Kanada som vill ha en egen stat i Punjab. Amanrinder Singh, ledare i delstaten Punjab, betonar dock att Trudeau försäkrat honom om att han inte stödjer någon sikhisk separatiströrelse.  Modi och Trudeau möts till sist. Ett viktigt syfte med mötet är att öka handeln mellan Kanada och Indien som idag bara uppgår till omkring 8 miljoner kanadensiska dollar. Det finns en relativt stor sikhisk grupp i Kanada. Fyra av Trudeaus ministrar är indisk-kanadensare, samtliga av dem är sikher.

  • Satsning på kvinnor i 2018 års budget

    Åtgärder för att jämna ut löneskillnader mellan kvinnor och män. Det är en av huvudpunkterna i finansminister Bill Morneus budget för 2018. Förutom jämställda löner för federalt anställd personal ska familjer med två föräldrar som delar mer lika på föräldraskapet ska få en extra ledighet på fem veckor och nya satsningar ska göras för att öka antalet kvinnor som arbetar med kvalificerade arbetsuppgifter inom vetenskap och teknik. Flera kanadensiska medier påpekar att för att kunna vinna valet nästa år måste Liberalerna behålla sitt starka stöd bland landets kvinnor. För gapet mellan Liberalerna och Konservativa partiet har minskat på sistone. I den senaste opinionsundersökningen stöd Liberalerna av drygt 38 procent av väljarna, mot knappt 33 procent för Konservativa partiet, drygt 17 procent för NDP, något över 6 procent för Gröna partiet och knappt 4 procent för BQ. Andra viktiga punkter i budgeten är drygt 4 miljarder kanadensiska dollar för att förbättra levnadsförhållandena för ursprungsbefolkningen, 750 miljoner kanadensiska dollar till cybersäkerhet och 2 miljarder kanadensiska dollar till feministiskt bistånd. Dessutom tillkommer nya pengar för att granska gamla fall av sexuella övergrepp som polisen lagt ned samt för att motverka könsbaserat våld, sexuella övergrepp och trakasserier, men också lägre skatt för småföretagare. Det påpekas också att satsningarna på ny infrastruktur går långsammare än planerat (och att det därför finns pengar över från tidigare år). Via Rail Kanada får dock klartecken att köpa nya tåg för trafik mellan Québec och Ontario

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0