Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • Ännu en migrantkaravan på väg

   Närmare 1 000 personer samlas i San Pedro Sula för att gemensamt försöka ta sig genom Mexiko till gränsen mot USA. De räknar därmed med att göra samma resa som tusentals gjort de senaste månaderna, trots att många migranter fastnar vid gränsen. USA:s president Trump har hotat att stänga gränsen om inte inflödet avtar.

  • Mars

  • Journalist mördad

   TV-journalisten Gabriel Hernández skjuts ihjäl när han är på väg till sitt hem i Nacaome. Hernández var programledare för TV-kanalen Valle och har i sitt program ofta kritiserat de lokala myndigheterna. Han hade tidigare mottagit hot och begärt skydd, men fått avslag. Enligt den nationella människorättskommissionen Conadeh har 77 journalister mördats sedan 2001, över 70 av dem efter kuppen 2009 (se Modern historia).

  • Januari

  • Protester på årsdagen av Hernández installation

   Tusentals människor demonstrerar runt om i landet på dagen ett år efter det att Juan Orlando Hernández svor presidenteden för andra gången. Sammandrabbningar med kravallpolis rapporteras. Oppositionsledaren och ex-presidenten Manuel Zelaya säger att protesterna kommer att fortsätta och utmynna i en nationell strejk tills ”diktaturen” faller. Protesterna sker också mot bakgrund av det utbredda våldet och fattigdom som har gjort att tusentals människor lämnat Honduras de senaste månaderna för att landvägen försöka ta sig till USA.

 • 2018

  • November

  • Sju dömda för mord på miljöaktivist

   Sju personer fälls för mordet på miljöaktivisten Berta Cáceres (se Mars 2016 och Oktober 2017). De riskerar upp till 30 års fängelse. Bland de dömda finns en högt uppsatt ledare och en säkerhetschef för energibolaget Desa, som låg bakom ett vattenkrafprojekt som Cáceres ledde protester mot. De övriga som fälls är en militär och fyra personer som ska ha lejts som kontraktsmördare. Desas tidigare VD Roberto David Castillo Mejía har ännu inte ställts inför rätta (se Mars 2018).

  • Presidentens bror gripen i USA

   Åklagare i New York uppger att de åtalat presidentens bror Juan Antonio Hernández för narkotika- och vapenbrott samt för att ha lämnat falska uppgifter. ”Tony” Hernández, som greps några dagar tidigare i Florida, anklagas för att lett omfattande smuggling av kokain till USA mellan 2004 och 2016, i samarbete med smugglare i Colombia, Honduras och Mexiko. Amerikanska åklagare driver en rad processer mot honduranska politiker och deras släktingar, för inblandning i narkotikasmuggling (se bland annat Oktober 2015 och September 2017).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0