Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Ambassadflytt i Israel planeras

   President Juan Orlando Hernández meddelar att ambassaden i Israel ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem före årsslutet. Honduras blir därmed det andra landet, efter Guatemala, att följa det exempel som USA satte genom att flytta sin ambassad 2018. Beslutet innebär också att landet tar ytterligare ett steg bort från den neutralitet i konflikten mellan israeler och palestinier som länge har gällt i utrikespolitiken. Redan 2019 öppnades ett handelskontor i Jerusalem och Israel har sedan augusti i år ny representation i Tegucigalpa. Honduras har den näst största palestinska befolkningen i Latinamerika, efter Chile.

  • Juni

  • Presidenten coronasmittad

   President Juan Orlando Hernández förs till sjukhus, dagen efter det att han berättat att han själv och hans hustru båda testat positivt för covid-19. Läkarna har rekommenderat vila men Hernández uppger att han tänker fortsätta att arbeta på distans. Han uppmanar honduranerna att fortsätta följa råden om social distansering, trots att ekonomin veckan innan börjat öppna efter närmare tre månaders nedstängning.

  • April

  • Ex-polischef misstänkt för knarksmuggling i USA

   Den tidigare rikspolischefen Juan Carlos Bonilla Valladares åtalas i USA för inblandning i den smuggling av tonvis av kokain som president Juan Orlando Hernández och hans bror anklagas för. Det är oklart var Bonilla, som var polischef 2012–2013, befinner sig. Han är den senaste av flera personer ur statsledningen som anklagas för inblandning i den lukrativa narkotikahandeln. President Hernández har utpekats men inte åtalats för brott i USA, medan hans bror Tony Hernández har fällts men ännu inte fått sitt straff (se Oktober 2019).

  • Mars

  • Protest mot karantänsregler

   Hundratals människor demonstrerar och kräver att regeringen förser dem med mat sedan order kommit om ett ”fullständigt utegångsförbud”. Demonstranterna är utrustade med stenar och påkar, och spärrar av en vanligen vältrafikerad väg i Tegucigalpa.

  • Nedstängningar på grund av coronapandemin

   Regeringen beordrar en veckolång nedstängning av samhällsfunktioner, för att försöka hejda spridningen av det nya coronaviruset som orsakar stora störningar världen över. Undervisning, kollektivtrafik och gudstjänster är verksamheter som läggs på is. Än så länge har relativt få fall av coronasmitta upptäckts i Latinamerika men det är risk för att spridningen kommer att öka kraftigt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0