Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • December

  • Långa straff för mord på miljöaktivist

   Sju personer får sina domar för mordet 2016 på miljöaktivisten Berta Cáceres. De sju befanns skyldiga ett drygt år tidigare (se November 2018). Fyra lejda mördare döms nu till 50 år vardera, varav 34 år för mordet på Cáceres och 16 år för det samtida mordförsöket på en mexikansk aktivist (se Mars 2016). Tre personer – en militär och två höjdare vid energibolaget Desa – döms till 30 års fängelse för att ha beställt mordet.

  • Oktober

  • Presidentens bror fälld för knarksmuggling

   En jury in New York avger en fällande dom mot presidentens bror, den före detta kongressledamoten Tony Hernández, som enligt åklagarna använt sina regeringsförbindelser för att smuggla kokain till USA. Domaren finner Hernández skyldig på alla punkter (se November 2018). Straffet som väntas meddelas i januari 2020 kan bli 30 års fängelse.

  • Nya krav på presidentens avgång

   Polis använder tårgas för att skingra demonstranter i Tegucigalpa som kräver president Juan Orlando Hernández avgång. Tidigare på dagen har flera tusen av presidentens anhängare också tågat i huvudstaden. Honduranerna är djupt splittrade kring anklagelserna i en amerikansk domstol om att Hernández personligen varit inbladad i den narkotikasmuggling som hans bror åtalats för.

  • USA-åklagare anklagar presidenten för mutbrott

   Åklagare i USA hävdar att president Juan Orlando Hernández har tagit emot miljontals dollar i mutor från narkotikaligor. Bland annat ska den ökände mexikanske narkotikakungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán personligen ha överlämnat en miljon dollar till presidentens bror Tony Hernández, pengar som var avsedda för presidenten. Uppgifterna läggs fram när rättegången mot Tony Hernández inleds i New York (se November 2018). President Hernández avfärdar uppgifterna som ”absurda”. Tony Hernández, som var kongressledamot i Honduras 2014–2018, ska enligt åtalet ha arbetat med andra i Colombia, Honduras och Mexiko med att importera kokain till USA, via flygplan, båtar och ubåtar. Åklagarna hävdar att Tony Hernández också var inblandad i minst två mord på rivaliserande narkotikasmugglare, 2011 och 2013.

  • September

  • Migrantavtal med USA

   Regeringen undertecknar ett avtal med USA som gör Honduras till ”säkert tredje land”. Det innebär att asylsökande som passerar Honduras på sin väg till USA kan skickas tillbaka till Honduras. USA har redan slutit liknande avtal med El Salvador och Guatemala. Avtalen kommer att hamna i domstol och måste ratificeras i parlamenten innan de gäller fullt ut. Kritiker anser inte att Honduras kan betraktas som ett säkert land för människor som flyr undan våld och fattigdom.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0