Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Protest mot karantänsregler

   Hundratals människor demonstrerar och kräver att regeringen förser dem med mat sedan order kommit om ett ”fullständigt utegångsförbud”. Demonstranterna är utrustade med stenar och påkar, och spärrar av en vanligen vältrafikerad väg i Tegucigalpa.

  • Nedstängningar på grund av coronapandemin

   Regeringen beordrar en veckolång nedstängning av samhällsfunktioner, för att försöka hejda spridningen av det nya coronaviruset som orsakar stora störningar världen över. Undervisning, kollektivtrafik och gudstjänster är verksamheter som läggs på is. Än så länge har relativt få fall av coronasmitta upptäckts i Latinamerika men det är risk för att spridningen kommer att öka kraftigt.

 • 2019

  • December

  • Långa straff för mord på miljöaktivist

   Sju personer får sina domar för mordet 2016 på miljöaktivisten Berta Cáceres. De sju befanns skyldiga ett drygt år tidigare (se November 2018). Fyra lejda mördare döms nu till 50 år vardera, varav 34 år för mordet på Cáceres och 16 år för det samtida mordförsöket på en mexikansk aktivist (se Mars 2016). Tre personer – en militär och två höjdare vid energibolaget Desa – döms till 30 års fängelse för att ha beställt mordet.

  • Oktober

  • Presidentens bror fälld för knarksmuggling

   En jury in New York avger en fällande dom mot presidentens bror, den före detta kongressledamoten Tony Hernández, som enligt åklagarna använt sina regeringsförbindelser för att smuggla kokain till USA. Domaren finner Hernández skyldig på alla punkter (se November 2018). Straffet som väntas meddelas 2020 kan bli 30 års fängelse.

  • Nya krav på presidentens avgång

   Polis använder tårgas för att skingra demonstranter i Tegucigalpa som kräver president Juan Orlando Hernández avgång. Tidigare på dagen har flera tusen av presidentens anhängare också tågat i huvudstaden. Honduranerna är djupt splittrade kring anklagelserna i en amerikansk domstol om att Hernández personligen varit inbladad i den narkotikasmuggling som hans bror åtalats för.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0