Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Reträtt om omstridda reformer

   Sedan protester som pågått i en månad trappats upp drar president Juan Orlando Hernández tillbaka tidigare beslut om att omstrukturera utbildnings- och sjukvårdssektorn (se April 2019). Demonstrationerna har lett till att skolor och sjukvårdskliniker hållit stängt i flera veckor. Säkerhetsstyrkorna har i ökande utsträckning använt hårda tag för att stoppa protesterna, samtidigt som allt fler demonstranter kräver presidentens avgång. Hernández popularitetssiffror är i botten och kritiken mot honom har växt sedan det avslöjats att han var under utredning av USA:s narkotikabekämpningsorgan DEA under sin första presidentperiod.

  • April

  • Våldsamma protester mot reformplaner

   En demonstration mot planerade ändringar i utbildnings- och sjukvårdspolitiken urartar i kravaller i Tegucigalpa. Tiotals människor skadas i sammanstötningar mellan demonstranter och kravallpolis, och många grips. Över 250 personer tvingas lämna stadshuset sedan det stuckits i brand, och människor evakueras också från andra brinnande byggnader. Protester bröt ut redan när reformpaketet antogs i kongressen fem dagar tidigare. Både läkare och lärare har strejkat mot befarade massuppsägningar i den offentliga sektorn.

  • Ännu en migrantkaravan på väg

   Närmare 1 000 personer samlas i San Pedro Sula för att gemensamt försöka ta sig genom Mexiko till gränsen mot USA. De räknar därmed med att göra samma resa som tusentals gjort de senaste månaderna, trots att många migranter fastnar vid gränsen. USA:s president Trump har hotat att stänga gränsen om inte inflödet avtar.

  • Mars

  • USA-bistånd dras in

   USA meddelar att biståndet till Honduras , liksom till El Salvador och Guatemala, för 2017 och 2018 dras in helt, enligt en order från president Trump. Det är oklart hur mycket pengar det rör sig om men Trump själv har talat om 500 miljoner dollar. Trump anklagar de tre centralamerikanska staterna för att inte göra något för att hindra den omfattande migrationen till USA.

  • Journalist mördad

   TV-journalisten Gabriel Hernández skjuts ihjäl när han är på väg till sitt hem i Nacaome. Hernández var programledare för TV-kanalen Valle och har i sitt program ofta kritiserat de lokala myndigheterna. Han hade tidigare mottagit hot och begärt skydd, men fått avslag. Enligt den nationella människorättskommissionen Conadeh har 77 journalister mördats sedan 2001, över 70 av dem efter kuppen 2009 (se Modern historia).

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0