Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Januari

  • Författningsändring försvårar legalisering av abort

   Parlamentet godkänner i första omröstning en ändring av författningen som innebär att författningsändringar framgent kommer att kräva tre fjärdelers majoritet, istället för två tredjedelars majoritet som nu gäller. Syftet med ändringen är att i praktiken omöjliggöra en framtida legalisering av aborter. Enligt författningen är foster likställda med en person, och så länge det gäller är aborter absolut förbjudna. Abortlagstiftning är en omdebatterad fråga särskilt som Argentina just legaliserat aborter, som fjärde land i Latinamerika. Flera andra länder i regionen totalförbjuder aborter precis som Honduras. Landet utmärker sig dock genom att också förbjuda också abortpiller, även efter våldtäkter. För att lagändringen ska träda i kraft krävs en andra omröstning.

  • Migranter skickas tillbaka från Guatemala

   Runt 4 000 migranter som tagit sig in i Guatemala återförs av myndigheterna där till gränsen. De fraktas i bussar och lastbilar från staden Vada Hondo, fem mil från gränsen, till gränsstationen El Florido. Migranterna ingick i en så kallad karavan som fyra dagar tidigare korsade gränsen. De hoppades kunna ta sig till Mexiko och vidare till gränsen mot USA. Omkring 3 500 har redan återbördats till Honduras. Mexiko har stängt sin gräns för att hålla migranterna borta och skickat bussar för att hjälpa till att köra tillbaka dem till Honduras. Men många försöker desperat slippa återvända till hemlandet som präglas av fattigdom, arbetslöshet, brottslighet och våld, och där läget blivit än svårare efter de båda orkanerna Eta och Iota som orsakade stor förödelse i november. Tiotusentals centralamerikaner försöker årligen ta sig till USA på liknande sätt. Maktskiftet i Washington då Joe Biden tar över efter Donald Trump har väckt förhoppningar om att migranter nu ska få lättare att komma till USA.

 • 2020

  • December

  • Miljöaktivist mördad

   Miljöaktivisten Félix Vásquez, som verkade för lantarbetares rättigheter, rapporteras ha skjutits ihjäl inför ögonen på sin familj. Vásquez tillhörde lencafolket, liksom den tidigare mördade aktivisten Berta Cáceres (se Mars 2016). Enligt den ideella organisationen Global Witness mördades minst 14 miljöaktivister i Honduras 2019, en ökning från 4 året innan. Det uppges vara den högsta siffran i världen, i förhållande till befolkningsmängden. Den 60-årige Vásquez hade nyligen meddelat sin avsikt att ställa upp i valet 2021, för det progressiva partiet Libre.

  • November

  • Ännu en orkan drar in

   Orkanen Iota drar in från Karibien, bara två veckor efter den förra orkanen, Eta, under vad som har blivit ett rekordår för antal namngivna tropiska cykloner i Atlanten. Iota är också den första som når kategori 5, den högsta på skalan som mäter orkaners styrka. Eta som också drabbade Centralamerika var en kategori 4-orkan. De båda orkanerna har drabbat miljontals människor främst i Honduras, Nicaragua och Guatemala. Tiotals har avlidit, hundratusentals har drivits från sina hem, och stora skador har orsakats på byggnader, odlingsmarker och infrastruktur.

  • September

  • Journalist ihjälskjuten

   Journalisten Luis Almendares skjuts ihjäl av två män på en motorcykel i Comayagua, sex mil norr om Tegucigalpa. Almendares var en frilansande journalist som riktade skarp kritik mot president Juan Orlando Hernández regering via sociala medier. Han hade flera gånger anmält dödshot till polisen. I juni sköts en journalist och hans kamaraman ihjäl i La Ceiba. Två gängmedlemmar har gripits misstänkta för morden. Bara några få av de 85 mord på journalister som begåtts i Honduras sedan 2001 har lett till fällande dom.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0