Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • Sju dömda för mord på miljöaktivist

   Sju personer fälls för mordet på miljöaktivisten Berta Cáceres (se Mars 2016 och Oktober 2017). De riskerar upp till 30 års fängelse. Bland de dömda finns en högt uppsatt ledare och en säkerhetschef för energibolaget Desa, som låg bakom ett vattenkrafprojekt som Cáceres ledde protester mot. De övriga som fälls är en militär och fyra personer som ska ha lejts som kontraktsmördare. Desas tidigare VD Roberto David Castillo Mejía har ännu inte ställts inför rätta (se Mars 2018).

  • Presidentens bror gripen i USA

   Åklagare i New York uppger att de åtalat presidentens bror Juan Antonio Hernández för narkotika- och vapenbrott samt för att ha lämnat falska uppgifter. ”Tony” Hernández, som greps några dagar tidigare i Florida, anklagas för att lett omfattande smuggling av kokain till USA mellan 2004 och 2016, i samarbete med smugglare i Colombia, Honduras och Mexiko. Amerikanska åklagare driver en rad processer mot honduranska politiker och deras släktingar, för inblandning i narkotikasmuggling (se bland annat Oktober 2015 och September 2017).

  • Oktober

  • Hot om indraget bistånd

   USA:s president Donald Trump hotar att dra in bistånd till Honduras på grund av en grupp migranter som är på väg mot USA. Också Guatemala och El Salvador hotas med indraget bistånd. Bakgrunden är en "karavan" av migranter som den 12 oktober lämnade San Pedro Sula och snabbt växte från några hundra till flera tusen personer, också från andra centralamerikanska länder. De har nu tagit sig till fots genom Guatemala och över gränsen till södra Mexiko, på sin väg norrut. Migranterna säger sig fly undan våld och fattigdom. Trump har hotat att skicka militär och stänga gränsen mellan USA och Mexiko för att stänga dem ute.

  • Maj

  • Tiotusentals honduraner förlorar rätten vara i USA

   USA:s regering beslutar att slopa den temporära skyddsstatus (TPS) som honduraner fick efter orkanen Mitch 1998 (se Modern historia). Beslutet berör minst 57 000 personer som nu måste lämna USA inom 18 månader, om de inte lyckas få någon annan form av uppehållstillstånd. TPS innebär tillfälliga uppehållstillstånd för medborgare från svårt krisdrabbade länder. Sedan Trump tillträdde som president i USA i januari 2017 har TPS dragits tillbaka också för El Salvador, Haiti och Nicaragua, vilket innebär att ytterligare över 300 000 personer måste lämna USA.

  • April

  • Kongressen vill flytta Israelambassad

   Kongressen röstar för att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och flytta Honduras ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Beslutet som kräver presidentens stöd för att bli av följer på USA:s beslut i december 2017 att genomföra motsvarande flytt. Särskilt i den muslimska världen är flytten kontroversiell då den anses utgöra ett ställningstagande i konflikten mellan israeler och palestinier. Honduras var ett av bara nio länder som i december röstade mot en FN-resolution som i praktiken fördömde USA:s beslut. Guatamala var också ett av de nio och har redan beslutat att flytta sin Israelambassad.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0