Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • Militärpolis skjuter mot studenter

   Minst fem studenter skadas när ett 40-tal militärpoliser öppnar eld mot demonstranter på ett universitet i Tegucigalpa. De ska först ha avfyrat tårgas men sedan jagat och skjutit skarpt mot studenter sedan dessa kastat sten. Två militärpoliser ska också ha fått brännskador av molotovcocktails.

  • Militär sätts in mot demonstranter

   Minst tre personer rapporteras döda sedan militär skickats att ingripa i samband med våldsamma protester mot president Juan Orlando Hernández på flera håll i landet. Många skadade förs också till sjukhus efter oroligheter med plundring, avspärrade vägar och byggnader som satts i brand. President Hernández försvarar beslutet att sätta in militär med att vägar måste hållas öppna och privat egendom försvaras. En lastbilsförarstrejk har orsakat bränslebrist, men presidenten säger nu att en uppgörelse har nåtts som ska ge bättre ersättning för transporter. Säkerhetsläget förvärrades när kravallpolis drog sig tillbaka från gatorna i Tegucigalpa, för att sätta press på regeringen om bättre förmåner.

  • Reträtt om omstridda reformer

   Sedan protester som pågått i en månad trappats upp drar president Juan Orlando Hernández tillbaka tidigare beslut om att omstrukturera utbildnings- och sjukvårdssektorn (se April 2019). Demonstrationerna har lett till att skolor och sjukvårdskliniker hållit stängt i flera veckor. Säkerhetsstyrkorna har i ökande utsträckning använt hårda tag för att stoppa protesterna, samtidigt som allt fler demonstranter kräver presidentens avgång. Hernández popularitetssiffror är i botten och kritiken mot honom har växt sedan det avslöjats att han var under utredning av USA:s narkotikabekämpningsorgan DEA under sin första presidentperiod.

  • April

  • Våldsamma protester mot reformplaner

   En demonstration mot planerade ändringar i utbildnings- och sjukvårdspolitiken urartar i kravaller i Tegucigalpa. Tiotals människor skadas i sammanstötningar mellan demonstranter och kravallpolis, och många grips. Över 250 personer tvingas lämna stadshuset sedan det stuckits i brand, och människor evakueras också från andra brinnande byggnader. Protester bröt ut redan när reformpaketet antogs i kongressen fem dagar tidigare. Både läkare och lärare har strejkat mot befarade massuppsägningar i den offentliga sektorn.

  • Ännu en migrantkaravan på väg

   Närmare 1 000 personer samlas i San Pedro Sula för att gemensamt försöka ta sig genom Mexiko till gränsen mot USA. De räknar därmed med att göra samma resa som tusentals gjort de senaste månaderna, trots att många migranter fastnar vid gränsen. USA:s president Trump har hotat att stänga gränsen om inte inflödet avtar.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0