Honduras
Foto: Shutterstock/dessothompson

Honduras

Den centralamerikanska staten Honduras hör till de fattigaste i Latinamerika. Landet uppges vara upphovet till begreppet ”bananrepublik” – ett litet fattigt land som är beroende av någon enda exportvara, styrs av en korrumperad elit och till stor del kontrolleras från utlandet. Banan- och kaffeexporten var länge helt dominerande och militären styrde med starkt stöd från USA:s regering och amerikanska storföretag. På senare tid har landet haft civila ledare, även om en folkvald president avsattes av militären 2009.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Oktober

  • Nya krav på presidentens avgång

   Polis använder tårgas för att skingra demonstranter i Tegucigalpa som kräver president Juan Orlando Hernández avgång. Tidigare på dagen har flera tusen av presidentens anhängare också tågat i huvudstaden. Honduranerna är djupt splittrade kring anklagelserna i en amerikansk domstol om att Hernández personligen varit inbladad i den narkotikasmuggling som hans bror åtalats för.

  • USA-åklagare anklagar presidenten för mutbrott

   Åklagare i USA hävdar att president Juan Orlando Hernández har tagit emot miljontals dollar i mutor från narkotikaligor. Bland annat ska den ökände mexikanske narkotikakungen Joaquín ”El Chapo” Guzmán personligen ha överlämnat en miljon dollar till presidentens bror Tony Hernández, pengar som var avsedda för presidenten. Uppgifterna läggs fram när rättegången mot Tony Hernández inleds i New York (se November 2018). President Hernández avfärdar uppgifterna som ”absurda”. Tony Hernández, som var kongressledamot i Honduras 2014–2018, ska enligt åtalet ha arbetat med andra i Colombia, Honduras och Mexiko med att importera kokain till USA, via flygplan, båtar och ubåtar. Åklagarna hävdar att Tony Hernández också var inblandad i minst två mord på rivaliserande narkotikasmugglare, 2011 och 2013.

  • September

  • Migrantavtal med USA

   Regeringen undertecknar ett avtal med USA som gör Honduras till ”säkert tredje land”. Det innebär att asylsökande som passerar Honduras på sin väg till USA kan skickas tillbaka till Honduras. USA har redan slutit liknande avtal med El Salvador och Guatemala. Avtalen kommer att hamna i domstol och måste ratificeras i parlamenten innan de gäller fullt ut. Kritiker anser inte att Honduras kan betraktas som ett säkert land för människor som flyr undan våld och fattigdom.

  • Protest vid firandet av självständighetsdagen

   I samband med det officiella firandet av självständighetsdagen genomförs en protestmarsch i Tegucigalpa. Demonstrationen som organiserats av oppositionspartiet Libre möts av kravallpolis med tårgas och vattenkanoner. Libres ledare ex-president Manuel Zelaya anklagar i ett tal regeringen för ljusskygga kopplingar till narkotikahandlare.

  • Ex-presidents hustru får fängelse

   Den förre presidenten Porfirio Lobos hustru Rosa Elena Bonilla döms till 58 år i fängelse för att ha förskingrat 779 000 dollar av biståndspengar och offentliga medel, under makens tid vid makten 2010–2014. Hennes personliga assistent döms till 48 års fängelse för bedrägeri. Enligt domstolen har Bonilla använt pengarna till att köpa smycken samt betala för sjukvård och barnens skolgång. Hon greps i februari 2018, i samband med en utredning av försvunna pengar som bland annat skulle ha gått till skor för fattiga barn.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0