Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • November

  • Avtal förbereder för övergångsregering

   En rad oppositionspartier och organisationer skriver under ett avtal om att bilda en övergångsregering om/när president Jovenel Moïse avgår eller tvingas bort. Enligt överenskommelsen ska en domare i kassationsdomstolen utses till president och premiärministern utses av en kommitté bildad av några av de undertecknande parterna. Avtalet omfattar större delen av oppositionen med undantag för Fanmi Lavalas, som anser att kassationsdomstolen är en del av det system som måste ändras. Våldsamma protester mot president Moïse har nu pågått sedan början av september.

  • Oktober

  • Två döda under nya protester

   Flera hundra poliser och anhängare till dem demonstrerar i Port-au-Prince med krav på högre löner, samtidigt som regeringsmotståndare genomför ännu en protestmarsch. I samband med protesterna skjuter en man mot en folkhop och träffar en person som avlider, varpå andra demonstranter slår ihjäl förövaren och bränner hans kropp.

  • Fortsatta krav på presidentens avgång

   Tusentals katoliker deltar i en protestmarsch mot president Jovenel Moïse, med krav på att han lämnar sin post. De senaste veckorna har en rad yrkeskategorier eller sociala grupper demonstrerat en efter en, alla med samma krav. Moïse anklagas för att vara både korrupt och inkompetent.

  • Fredsbevarande insats avslutas

   FN:s fredsbevarande insats i Haiti upphör efter 15 år när polisstyrkan Minujusth (se Oktober 2019) läggs ned, enligt ett beslut som FN:s säkerhetsråd fattade i april. Den fredsbevarande insatsen har krympts efter hand och ersätts nu med en mindre politisk FN-närvaro.

  • September

  • Nya protester mot Moïse

   Omfattande protester skakar landet och leder till omfattande våld i främst Port-au-Prince. Demonstranterna kräver president Jovenel Moïses avgång och avfärdar ett förslag om försoning och en enighetsregering, som han föreslog i ett radiotal till nationen ett par dagar tidigare. Moïse har ställt in sitt planerade tal i FN:s generalförsamling med anledning av oroligheterna. Fyra personer har dött i de senaste dagarnas våld, med plundring och bränder.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0