Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • April

  • Byte på premiärministerposten

   Regeringen avgår och president Moïse utser utrikesminister Claude Joseph till ny regeringschef. Moïse säger att skiftet sker mot bakgrund av den försämrade säkerhetssituationen i landet. Han anser att en ny regering har större möjlighet att komma tillrätta med våldet. Bland annat har antalet kidnappningar ökat i huvudstaden och i andra provinser sedan 2020, vilket avspeglar det ökande inflytande som beväpnade gäng tillskansat sig. Regeringen kastar in handduken två dagar efter att tio personer kidnappats i staden Croix-des-Bouquets nordöst om huvudstaden Port-au-Prince. Kidnapparna kräver en lösensumma på 1 miljon amerikanska dollar. Sju av dem som kidnappats är kyrkliga medarbetare, bland annat en fransk präst och en fransk nunna. Kidnappningarna fördöms i mycket starka ordalag av den katolska kyrkan i landet som kritiserar regeringens oförmåga att komma tillrätta med våldet. 

  • Februari

  • Många döda i fängelserymning

   Runt 400 fångar bryter sig ut ur ett fängelse under våldsamma former som lämnar minst 25 personer döda. Sex av dödsoffren uppges vara fångar och några anställda vid fängelset, men också en del människor utanför fängelset får sätta livet till. Efter något dygn har ungefär hälften av rymlingarna gripits igen. Högsäkerhetsfängelset Croix-des-Bouquets är byggt för 872 interner men nästan dubbelt så många fanns där före utbrytningen.

  • Växande protester mot presidenten

   Tusentals människor demonstrerar i Port-au-Prince och andra städer med krav på president Jovenel Moïses avgång. Dagen innan har den domare som oppositionen utsett till interimspresident, Joseph Mécène Jean-Louis, uppmanat haitierna att kämpa mot vad han kallar för presidentens försök att etablera en diktatur i landet. Bakom anklagelserna ligger en strid om när Moïses mandatperiod går ut (se 8 februari). Protesterna är övervägande fredliga men vissa sammandrabbningar förekommer där polisen använder gummikulor och vattenkanoner.  

  • Oppositionen nominerar interimspresident

   En rad oppositionsledare uppges ha utsett domaren Joseph Mécène Jean-Louis att ledare en övergångsregering, med argumentet att president Jovenel Moïses mandatperiod har löpt ut. Beskedet kommer i en videoinspelning med domaren själv. Moïse anser att han ska sitta kvar till den 7 februari 2022 eftersom mandatperioden är femårig och han tillträdde den 7 februari 2017.  Moïses motståndare menar att det är fel eftersom presidentvalet hösten 2016 egentligen skulle ha hållits 2015 men blev försenat. Om valet hade hållits på utsatt tid skulle presidenten ha tillträtt den 7 februari 2016 och därmed menar oppositionen att Moïses mandat löpte ut i februari i år. Moïse har sagt att han planerar att arrangera både parlamentsval och presidentval till hösten. USA, FN och OAS har ställt sig bakom Moïse i konflikten och accepterar hans plan då den uppfattas som den bästa strategin för att undvika ännu värre kaos. 

  • Kuppförsök uppges avvärjt

   Justitieminister Rockefeller Vincent uppger att ett försök att mörda president Jovenel Moïse och största regeringen har avvärjts. Minst 23 personer ska ha gripits på grund av kuppförsöket, däribland en ledande domare och en polis. 

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0