Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • September

  • Premiärminister Henry dras in i härvan kring presidentmordet

   Premiärminister Ariel Henry avskedar Bed-Ford Claude som innehar den befattning på Haiti som motsvarar riksåklagare. Det sker sedan Claude velat åtala Henry för inblandning i mordet på president Jovenel Moïse i juli (se 7 juli). Utredningen av mordet leds av en domare vilket betyder att Claude själv inte kunde väcka åtal mot Henry. Han ber istället domaren ifråga att göra det. Bakgrunden är Henry anklagas för att ha talat i telefon med en av de huvudmisstänkta för mordet några timmar efter händelsen. Henry själv avvisar alla anklagelser och motiverar avskedandet av Claude med att denne gått utanför sina befogenheter. Dagen därpå sparkas även justitieminister Rockefeller Vincent. Jobbet som justitieminister tas temporärt över av inrikesminister Liszt Quitel.    

  • Förslag till ändrad grundlag stärker presidenten

   Regeringen publicerar ett utkast till en ny författning som ger presidentämbetet mer makt. Enligt förslaget ska posten som premiärminister avskaffas och ersättas av en vicepresident med samma ämbetstid som presidenten. Därigenom kringgås den nuvarande ordningen som innebär att premiärministerns politik måste godkännas av parlamentet. Enligt förslaget till ny författning ska det också bli möjligt att ställa före detta regeringstjänstemän, ministrar och till och med presidenter till svars i vanliga domstolar. Det blir därmed lättare att väcka åtal i korruptionsfall hävdar författarna bakom förslaget. Enligt rådande ordning är det underhuset i parlamentet som väcker åtal och senaten som håller rättegång.  

  • Augusti

  • Över tvåtusen döda i jordskalv

   Över 2 200 människor mister livet när en kraftig jordbävning skakar södra delen av landet. Skalvet mäter 7,2 på Richterskalan och har sitt epicentrum 16 mil väster om huvudstaden. Omedelbart efter skalvet beräknas närmare tiotusen människor ha skadats och 60 000 bostäder ha förstörts helt. Räddningsarbetet försvåras av den tropiska stormen Grace som efter skalvet drar in över ön med kraftiga skyfall vilket skapar risk för översvämningar och jordskred.   

  • Domare hoppar av utredningen av presidentmordet

   Domare Mathieu Chanlatte som utsetts att leda utredningen kring mordet på president Jovenel Moïse avsäger sig uppdraget och hänvisar till personliga skäl. Ledaren för landets nationella organisation för domare, Jean Wilner Morin, säger att beslutet inte är förvånande om man beaktar den potentiella hotbild som riktas mot den som leder utredningen. Wilner Morin menar att säkerhetsarrangemangen kring Chanlatte inte är tillräckliga för att han ska kunna ta sig an uppgiften.     

  • Nytt datum för val

   Regeringstjänstemän meddelar att presidentval och parlamentsval ska arrangeras den 7 november. Vid samma tillfälle ska en folkomröstning om en ny grundlag äga rum. Såväl parlamentsvalet som folkomröstningen har tidigare skjutits upp och skulle enligt den senaste planen ha hållits i september.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0