Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juli

  • President Moïse mördas

   President Jovenel Moïse skjuts ihjäl i sitt hem av beväpnade män och hans hustru skadas allvarligt. Det är inte omedelbart klart vilka som ligger bakom attentatet men efter ett dygn uppger landets polis att det utförts av 28 legosoldater varav de flesta tidigare tjänstgjort i Colombias regeringsarmé. Polisen uppger att tre av legosoldaterna dödats vid en eldstrid och att sjutton tagits till fånga. De övriga befinner sig på fri fot. Colombias regering bekräftar indirekt uppgifterna och säger att fyra olika företag var inblandade i dådet men ger inga närmare detaljer. Direkt efter mordet utfärdar landets tillfällige premiärminister Claude Jospeh nationellt undantagstillstånd och ger polis och militär i uppgift att upprätthålla ordningen. Både USA och Colombia lovar att bistå Haiti för att ta reda på vem som planerade attentatet och varför.  

  • Ny regeringschef utnämnd

   President Moïse utnämner Ariel Henry till ny premiärminister. Han kommer därmed att ersätta Claude Joseph som utsågs till tillfällig regeringschef i april. Henry blir den sjunde premiärministern under Moïses ämbetsperiod. Med en bakgrund som läkare har han tidigare varit inrikesminister, socialminister och arbetsmarknadsminister. Henry anses stå nära oppositionen men utnämningen blidkar inte Moïses kritiker som fortsätter att kräva hans avgång.

  • Juni

  • Folkomröstning om ny grundlag skjuts upp

   Regeringen låter meddela att den folkomröstning om en ny författning som skulle ha hållits den 27 juni skjuts upp med hänvisning till pandemin. Något nytt datum meddelas inte i samband med beskedet men i slutet av månaden uppger valkommissionen att folkomröstningen ska hållas den 26 september.   

  • April

  • Byte på premiärministerposten

   Regeringen avgår och president Moïse utser utrikesminister Claude Joseph till tillfälllig regeringschef. Moïse säger att skiftet sker mot bakgrund av den försämrade säkerhetssituationen i landet. Han anser att en ny regering har större möjlighet att komma tillrätta med våldet. Bland annat har antalet kidnappningar ökat i huvudstaden och i andra provinser sedan 2020, vilket avspeglar det ökande inflytande som beväpnade gäng tillskansat sig. Bytet av regeringschef sker två dagar efter det att tio personer kidnappats i staden Croix-des-Bouquets nordöst om huvudstaden Port-au-Prince. Kidnapparna kräver en lösensumma på 1 miljon amerikanska dollar. Sju av dem som kidnappats är kyrkliga medarbetare, bland annat en fransk präst och en fransk nunna. Kidnappningarna fördöms i mycket starka ordalag av den katolska kyrkan i landet som kritiserar regeringens oförmåga att komma tillrätta med våldet. 

  • Februari

  • Många döda i fängelserymning

   Runt 400 fångar bryter sig ut ur ett fängelse under våldsamma former som lämnar minst 25 personer döda. Sex av dödsoffren uppges vara fångar och några anställda vid fängelset, men också en del människor utanför fängelset får sätta livet till. Efter något dygn har ungefär hälften av rymlingarna gripits igen. Högsäkerhetsfängelset Croix-des-Bouquets är byggt för 872 interner men nästan dubbelt så många fanns där före utbrytningen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0