Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • Januari

  • Senator gripen för presidentmordet

   En före detta senator grips på Jamaica misstänkt för att vara inblandad i mordet på president Jovenel Moïse sommaren 2021 (se 7 juli). Senatorn Jean Joel Joseph var en av presidentens starkaste kritiker och han efterlystes strax efter mordet. Mer än 40 personer har gripits misstänka för inblandning i attacken på Moïse och hans fru men omständigheterna kring vad som hände är fortfarande oklara, inte minst vem som stod bakom bakom mordplanen.   

  • Regeringschefen undkom mordförsök

   Premiärminister Ariel Henry uppger att han undkommit ett mordförsök i samband med ett officiellt firande i staden Gonaïves den 1 januari. Skottlossning utbröt mellan regeringschefens säkerhetspersonal och en beväpnad grupp som motsatt sig Henrys besök i staden. En förbipasserande dödades och fyra skadades men Henry undkom oskadd.  

 • 2021

  • September

  • Valen skjuts upp en gång till

   Den politiska krisen i Haiti skärps när premiärminister Ariel Henry avskedar medlemmarna i landets valkommission. Därmed skjuts de planerade valen och en folkomröstning om en ny författning på en obestämd framtid. Ledamöterna i valkommissionen hade utsetts år 2020 av den dåvarande presidenten Jovenel Moïse (som mördades i juli 2021). Utnämningarna gjordes efter att de sittande ledamöterna i valkommissionen hade avgått i en samfälld protest mot Moïses planer på att ändra författningen. Högsta domstolen vägrade att godkänna de nio nya ledamöter som Moïse valt ut. Därmed ansågs de sakna mandat men Moïse lät dem sitta kvar vilket utlöste omfattande kritik.

  • Premiärminister Henry dras in i härvan kring presidentmordet

   Premiärminister Ariel Henry avskedar Bed-Ford Claude som innehar den befattning på Haiti som motsvarar riksåklagare. Det sker sedan Claude velat åtala Henry för inblandning i mordet på president Jovenel Moïse i juli (se 7 juli). Utredningen av mordet leds av en domare vilket betyder att Claude själv inte kunde väcka åtal mot Henry. Han ber istället domaren ifråga att göra det. Bakgrunden är Henry anklagas för att ha talat i telefon med en av de huvudmisstänkta för mordet några timmar efter händelsen. Henry själv avvisar alla anklagelser och motiverar avskedandet av Claude med att denne gått utanför sina befogenheter. Dagen därpå sparkas även justitieminister Rockefeller Vincent. Jobbet som justitieminister tas temporärt över av inrikesminister Liszt Quitel.    

  • Förslag till ändrad grundlag stärker presidenten

   Regeringen publicerar ett utkast till en ny författning som ger presidentämbetet mer makt. Enligt förslaget ska posten som premiärminister avskaffas och ersättas av en vicepresident med samma ämbetstid som presidenten. Därigenom kringgås den nuvarande ordningen som innebär att premiärministerns politik måste godkännas av parlamentet. Enligt förslaget till ny författning ska det också bli möjligt att ställa före detta regeringstjänstemän, ministrar och till och med presidenter till svars i vanliga domstolar. Det blir därmed lättare att väcka åtal i korruptionsfall hävdar författarna bakom förslaget. Enligt rådande ordning är det underhuset i parlamentet som väcker åtal och senaten som håller rättegång.  

Till kalendariet
126496

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i stora frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0