Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Mars

  • Inskränkningar på grund av coronavirus

   Gränser, skolor och fabriker stängs och utegångsförbud införs liksom förbud mot folksamlingar på mer än tio personer – allt i syfte att försöka hejda det nya coronavirus som orsakar kaos i hela världen. De första fallen av coronasmitta har just upptäckts i Haiti som är tättbefolkat och mycket fattigt, och därmed riskerar att drabbas hårt av pandemin.

  • Ny premiärminister utses

   President Jovenel Moïse utser Joseph Jouthe till ny premiärminister och ger honom i uppdrag att snarast bilda regering. Jouthe har varit miljöminister sedan september 2018 och tillförordnad finansminister sedan september 2019. Han är den tredje premiärministern som Moïse utser sedan Jean-Henry Céant avgick i mars 2019. Parlamentet har inte godkänt något av hans tidigare förslag, vilket har lamslagit regeringens arbete. Val kunde inte hållas hösten 2019 och parlamentet har inte arbetat sedan i januari. Därmed kan parlamentet inte godkänna den nya nomineringen heller, såsom krävs enligt författningen.

  • Februari

  • Port-au-Prince avspärrat

   Gatorna i Port-au-Prince ligger öde och huvudvägarna in i huvudstaden är avspärrade dagen efter polisattacken mot arméhögkvarteret. Justitiedepartementet fördömer våldet och säger att det alltmer liknar ett kuppförsök mot president Jovenel Moïse. FN:s kontor i Haiti uttrycker också ”stor oro” över den ”allvarliga incidenten” och uppmanar polisen att undvika all upptrappning av våldet.

  • Polis till attack mot militärhögkvarter

   Två soldater skjuts till döds och ett drygt tiotal skadas när polis som kräver bättre arbetsvillkor går till attack mot arméhögkvarteret i Port-au-Prince, enligt uppgift från försvarsdepartementet. Händelsen får regeringen att ställa in den årliga karnevalen ett par dagar senare, för att ”undvika ett blodbad”. Polis har i månader krävt bättre villkor, däribland rätten att bilda en fackförening. Den senaste veckan har oroligheter förekommit där poliser spärrat av gator och satt eld på bilar. Dagen före attacken tillkännagav president Jovenel Moïse vissa åtgärder för att motverka krisen, bland annat inrättades en fond för att ersätta anhöriga till poliser som dödas i arbetet.

 • 2019

  • November

  • Avtal förbereder för övergångsregering

   En rad oppositionspartier och organisationer skriver under ett avtal om att bilda en övergångsregering om/när president Jovenel Moïse avgår eller tvingas bort. Enligt överenskommelsen ska en domare i kassationsdomstolen utses till president och premiärministern utses av en kommitté bildad av några av de undertecknande parterna. Avtalet omfattar större delen av oppositionen med undantag för Fanmi Lavalas, som anser att kassationsdomstolen är en del av det system som måste ändras. Våldsamma protester mot president Moïse har nu pågått sedan början av september.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0