Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Maj

  • Demonstranter kräver presidentens avgång

   Flera tusen demonstranter tågar i Port-au-Prince med krav på att president Jovenel Moïse avgår. Såväl oppositionspartier som medborgargrupper står bakom protesten en vecka efter det att Moïse anklagats för förskingring. Sammandrabbningar inträffar och minst två byggnader nära polishögkvarteret sticks i brand.

  • Maj

  • Presidenten anklagas för förskingring

   Högsta revisionsdomstolen anklagar president Jovenel Moïse för att spela en central roll i förskingringen av biståndsmedel från Venezuela som skulle ha gått till att reparera vägar. Anklagelsen är kopplad till Petrocaribe-skandalen som har skakat landet sedan sommaren 2018 och utlöst våldsamma protester.

  • Läkarprotest mot brister

   Läkare vid det statliga universitetssjukhuset i Port-au-Prince, Hatitis största sjukhus, strejkar för att fästa uppmärksamhet vid avsaknad av material, usla sanitära förhållanden och utebliven lön. Enligt läkarna finns vare sig syrgas eller handskar på akutmottagning – när en patient kommer in får personalen skicka de anhöriga att försöka införskaffa material. Rummen på sjukhuset är överfulla och avfallshanteringen fungerar inte. De strejkande läkarna gör sin allmäntjänstgöring efter avslutade läkarstudier och tjänar bara motsvarande 100 dollar i månaden, men har trots det inte fått någon lön på sex månader.

  • April

  • FN beslutar avveckla polisstyrka

   FN:s säkerhetsråd beslutar att lägga ned polisstyrkan Minujusth (se Oktober 2017) och ersätta den med en mindre FN-närvaro från och med oktober. Därmed upphör FN:s fredsbevarande insats efter drygt 15 år.

  • Mars

  • Regeringen förlorar misstroendevotum

   Parlamentets andrakammare röstar med siffrorna 93–6 för att avsätta premiärminister Jean Henry Céant och hans regering, med hänvisning till att den under sitt halvår vid makten misslyckats med att förbättra livsvillkoren för haitierna. Tre ledamöter lägger ned sina röster i omröstningen som genomförs efter en mycket kort debatt. Céant kallar omröstningen författningsvidrig och oacceptabel eftersom han själv inte var närvarande, och säger att han inte godtar resultatet. Landet befinner sig i en alltmer akut politisk och ekonomisk kris som har lett till att både USA och Kanada avrått sina medborgare från att resa till Haiti. Efter ett par dagar utser president Moïse kultur- och kommunikationsminister Jean-Michel Lapin till tillförordnad premiärminister.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0