Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Massrymning från fängelse

   Alla 78 interner i ett fängelse i Aquin lyckas rymma, enligt ögonvittnen samtidigt som regeringsfientliga demonstranter samlats utanför polisstationen intill fängelse. Demonstrationer och våldsamheter fortgår runt om i landet och minst sex personer uppges nu ha dödats.

  • Port-au-Prince lamslaget av protester

   De senaste dagarnas växande och våldsamma protester gör att gatorna i huvudstaden Port-au-Prince till stor del ligger öde när veckan börjar. Skolor, butiker och myndigheter håller stängt, barrikader har rests på sina håll och både bränder och plundring har förekommit. En ”kontaktgrupp” bestående av företrädare för FN, EU och OAS samt Brasilien, Frankrike, Kanada, Spanien, Tyskland och USA uppmanar regeringen att öppna en dialog med anledning av krisen, men än så länge har det förblivit tyst.

  • Nya protester mot presidenten

   Minst fyra personer har dödats och tiotals skadats under flera dagar då nya demonstrationer genomförts med krav på att president Jovenel Moïse avgår. Protesterna inleddes på tvåårsdagen av Moïses tillträde. Ilskan är stor över usla levnadsförhållanden med brist på såväl säkerhet som elektricitet och mat. En del talar om hungerkravaller. Hög inflation och ett stort fall i valutan har bidragit till svårigheterna. Högsta revisionsdomstolen har också nyligen publicerat en rapport där över tio tidigare ministrar och högt uppsatta tjänstemän anklagas för ekonomisk vanskötsel och eventuell förskingring av utvecklingsstöd från Venezuela (se även Oktober 2018). Moïse figuerar också i rapporten som tidigare chef för ett företag som tagit emot pengar till ett vägprojekt utan att något avtal skrivits.

 • 2018

  • November

  • USA-medborgare uppmanas lämna Haiti

   De återkommande och våldsamma protesterna mot regeringen leder till att USA uppmanar amerikanska diplomater som inte ”måste” vara kvar att lämna landet tillsammans med sina anhöriga. Demonstrationerna mot president Jovenel Moïse fortsätter, med krav på en utredning av förskingringen av Petrocaribe-medlen (se Oktober 2018).

  • Våldsamma protester mot regeringen

   Minst tre personer skjuts ihjäl i samband med nya stora demonstrationer i flera städer med krav på president Jovenel Moïses avgång. Enligt oppositionen rör det sig om hela elva döda. Ett 50-tal personer skadas också. Protestaktionerna har fortsatt alltsedan sommaren.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0