Den 22-23 augusti kommer UI att uppdatera sina IT-tjänster

Under uppdateringen kommer vi tyvärr inte kunna svara på e-post, men återkommer så snart vi kan.

Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Juni

  • FN-rapport om gängmassaker

   FN rapporterar att minst 26 människor dödades i en massaker som ägde rum i slumområdet La Saline i Port-au-Prince i november 2018. En lokal regeringsföreträdare och ett par poliser ska ha varit närvarande när väpnade gäng anföll invånarna i området. I FN-rapporten framgår att siffran kan vara högre, baserat på vittnesmål, och människorättsorganisationer har tidigare angivit att 71 personer dog. Flera gruppvåldtäkter ägde också rum. FN kritiserar polisen som inte ingrep och som gav förövarna tid att göra sig av med liken.

  • Demonstranter kräver presidentens avgång

   Flera tusen demonstranter tågar i Port-au-Prince med krav på att president Jovenel Moïse avgår. Såväl oppositionspartier som medborgargrupper står bakom protesten en vecka efter det att Moïse anklagats för förskingring. Sammandrabbningar inträffar och minst två byggnader nära polishögkvarteret sticks i brand.

  • Maj

  • Presidenten anklagas för förskingring

   Högsta revisionsdomstolen anklagar president Jovenel Moïse för att spela en central roll i förskingringen av biståndsmedel från Venezuela som skulle ha gått till att reparera vägar. Anklagelsen är kopplad till Petrocaribe-skandalen som har skakat landet sedan sommaren 2018 och utlöst våldsamma protester.

  • Läkarprotest mot brister

   Läkare vid det statliga universitetssjukhuset i Port-au-Prince, Hatitis största sjukhus, strejkar för att fästa uppmärksamhet vid avsaknad av material, usla sanitära förhållanden och utebliven lön. Enligt läkarna finns vare sig syrgas eller handskar på akutmottagning – när en patient kommer in får personalen skicka de anhöriga att försöka införskaffa material. Rummen på sjukhuset är överfulla och avfallshanteringen fungerar inte. De strejkande läkarna gör sin allmäntjänstgöring efter avslutade läkarstudier och tjänar bara motsvarande 100 dollar i månaden, men har trots det inte fått någon lön på sex månader.

  • April

  • FN beslutar avveckla polisstyrka

   FN:s säkerhetsråd beslutar att lägga ned polisstyrkan Minujusth (se Oktober 2017) och ersätta den med en mindre FN-närvaro från och med oktober. Därmed upphör FN:s fredsbevarande insats efter drygt 15 år.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0