Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • April

  • FN beslutar avveckla polisstyrka

   FN:s säkerhetsråd beslutar att lägga ned polisstyrkan Minujusth (se Oktober 2017) och ersätta den med en mindre FN-närvaro från och med oktober. Därmed upphör FN:s fredsbevarande insats efter drygt 15 år.

  • Mars

  • Regeringen förlorar misstroendevotum

   Parlamentets andrakammare röstar med siffrorna 93–6 för att avsätta premiärminister Jean Henry Céant och hans regering, med hänvisning till att den under sitt halvår vid makten misslyckats med att förbättra livsvillkoren för haitierna. Tre ledamöter lägger ned sina röster i omröstningen som genomförs efter en mycket kort debatt. Céant kallar omröstningen författningsvidrig och oacceptabel eftersom han själv inte var närvarande, och säger att han inte godtar resultatet. Landet befinner sig i en alltmer akut politisk och ekonomisk kris som har lett till att både USA och Kanada avrått sina medborgare från att resa till Haiti. Efter ett par dagar utser president Moïse kultur- och kommunikationsminister Jean-Michel Lapin till tillförordnad premiärminister.

  • Februari

  • Utlänningar grips med vapen

   En grupp utländska medborgare med militära vapen grips i Port-au-Prince. Enligt polisen är det fem amerikaner, en ryss och serb som grips tillsammans med en haitier. Det är oklart vad gruppen hade för motiv. Polisen tillbakavisar anklagelser om att man skulle ha lejt legosoldater. Läget i landet är fortsatt instabilt och både USA och Kanada har uppmanat sina medborgare att inte resa till Haiti. En grupp på cirka 130 kanadensiska turister har evakuerats med helikoptrar från en turistort där de blivit strandade på grund av oroligheterna.

  • Massrymning från fängelse

   Alla 78 interner i ett fängelse i Aquin lyckas rymma, enligt ögonvittnen samtidigt som regeringsfientliga demonstranter samlats utanför polisstationen intill fängelse. Demonstrationer och våldsamheter fortgår runt om i landet och minst sex personer uppges nu ha dödats.

  • Port-au-Prince lamslaget av protester

   De senaste dagarnas växande och våldsamma protester gör att gatorna i huvudstaden Port-au-Prince till stor del ligger öde när veckan börjar. Skolor, butiker och myndigheter håller stängt, barrikader har rests på sina håll och både bränder och plundring har förekommit. En ”kontaktgrupp” bestående av företrädare för FN, EU och OAS samt Brasilien, Frankrike, Kanada, Spanien, Tyskland och USA uppmanar regeringen att öppna en dialog med anledning av krisen, men än så länge har det förblivit tyst.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0