Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • November

  • USA-medborgare uppmanas lämna Haiti

   De återkommande och våldsamma protesterna mot regeringen leder till att USA uppmanar amerikanska diplomater som inte ”måste” vara kvar att lämna landet tillsammans med sina anhöriga. Demonstrationerna mot president Jovenel Moïse fortsätter, med krav på en utredning av förskingringen av Petrocaribe-medlen (se Oktober 2018).

  • Våldsamma protester mot regeringen

   Minst tre personer skjuts ihjäl i samband med nya stora demonstrationer i flera städer med krav på president Jovenel Moïses avgång. Enligt oppositionen rör det sig om hela elva döda. Ett 50-tal personer skadas också. Protestaktionerna har fortsatt alltsedan sommaren.

  • Oktober

  • Huvuden rullar i korruptionsskandal

   President Jovenel Moïse avskedar två ledande regeringsföreträdare och 15 rådgivare som en följd av Petrocaribe-härvan, den korruptionsskandal som har utlöst massprotester i landet den senaste tiden. De som nu sparkas har haft med Petrocaribe att göra men är inte dömda för något brott. Ett drygt tiotal före detta ministrar har pekats ut som inblandade i korruptionsskandalen, inklusive de två som nu får gå.

  • Massprotester mot korruption

   Minst två människor skjuts ihjäl och ett drygt tiotal skadas i samband med demonstrationer runt om i landet mot korruption. Tiotusentals haitier deltar i massdemonstrationerna som kommer efter flera veckor av växande ilska mot regeringen. Bakgrunden är främst att senaten i utredningar gjorda 2016 och 2017 har kommit fram till att nära två 2 miljarder dollar förskingrats från Petrocaribe, ett avtal med Venezuela som skulle ge olja till förmånliga priser och som var tänkt som stöd till det fattiga Haiti. Regeringens underlåtenhet att försöka ta reda på vart pengarna tagit vägen har nu utlöst protester.

  • September

  • Ny regering godkänns

   Andrakammaren röstar för den nya regeringen efter en mer än tio timmar lång debatt. Därmed tillträder Jean-Henry Céant med sin regering. Dagen innan har senaten givit regeringen sitt stöd, efter en drygt 15 timmar lång debatt.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0