Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • September

  • Kaos vid polisdemonstration i huvudstaden

   Flera hundra poliser, många av dem beväpnade och iförda masker, orsakar panik bland invånare i Port-au-Prince när de genomför en ilsken protest mot regeringen och den tillförordnade rikspolischefen. De vill också ha ”ett bättre liv” och har framfört krav på högre löner och på frigivning av en kollega i en narkotikagrupp som sitter häktad sedan maj, misstänkt för mord, mordbrand och förstörelse av offentlig egendom. Poliser genomförde en liknande protest tre dagar tidigare och lyckades då få fem häktade kollegor frigivna. Den nationella polisen inrättades när försvaret avvecklades 1994. Det finns nu oro över att staten ska förlora kontrollen över polisen på liknande sätt som skedde med militären tidigare.

  • Augusti

  • Kritik mot mångmiljonbedrägeri

   Högsta revisionsdomstolen kritiserar i en drygt tusensidig rapport den usla och delvis bedrägliga hanteringen av nära 2 miljarder dollar i stöd från Venezuela mellan 2008 och 2016. Pengarna i den så kallade Petrocaribe-fonden användes inte på ett ekonomiskt sunt och effektivt sätt av de sex regeringarna under perioden, skriver domstolen som tidigare har anklagat president Jovenel Moïse för förskingring (se Maj 2019). I många fall saknas helt dokumentation om miljonsatsningar som gjorts på diverse projekt. Inget åtal har väckts mot någon av de tiotals ministrar och högt uppsatta tjänstemän som varit inblandade.

  • Mars

  • Inskränkningar på grund av coronavirus

   Gränser, skolor och fabriker stängs och utegångsförbud införs liksom förbud mot folksamlingar på mer än tio personer – allt i syfte att försöka hejda det nya coronavirus som orsakar kaos i hela världen. De första fallen av coronasmitta har just upptäckts i Haiti som är tättbefolkat och mycket fattigt, och därmed riskerar att drabbas hårt av pandemin.

  • Ny premiärminister utses

   President Jovenel Moïse utser Joseph Jouthe till ny premiärminister och ger honom i uppdrag att snarast bilda regering. Jouthe har varit miljöminister sedan september 2018 och tillförordnad finansminister sedan september 2019. Han är den tredje premiärministern som Moïse utser sedan Jean-Henry Céant avgick i mars 2019. Parlamentet har inte godkänt något av hans tidigare förslag, vilket har lamslagit regeringens arbete. Val kunde inte hållas hösten 2019 och parlamentet har inte arbetat sedan i januari. Därmed kan parlamentet inte godkänna den nya nomineringen heller, såsom krävs enligt författningen.

  • Februari

  • Port-au-Prince avspärrat

   Gatorna i Port-au-Prince ligger öde och huvudvägarna in i huvudstaden är avspärrade dagen efter polisattacken mot arméhögkvarteret. Justitiedepartementet fördömer våldet och säger att det alltmer liknar ett kuppförsök mot president Jovenel Moïse. FN:s kontor i Haiti uttrycker också ”stor oro” över den ”allvarliga incidenten” och uppmanar polisen att undvika all upptrappning av våldet.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0