Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • September

  • Nya protester mot Moïse

   Omfattande protester skakar landet och leder till omfattande våld i främst Port-au-Prince. Demonstranterna kräver president Jovenel Moïses avgång och avfärdar ett förslag om försoning och en enighetsregering, som han föreslog i ett radiotal till nationen ett par dagar tidigare. Moïse har ställt in sitt planerade tal i FN:s generalförsamling med anledning av oroligheterna. Fyra personer har dött i de senaste dagarnas våld, med plundring och bränder.

  • Senator skjuter utanför parlamentet

   Två personer skadas när en haitisk senator, Jean Marie Ralph Féthière, drar pistol och skjuter på sin väg ut ur parlamentsbyggnaden i Port-au-Prince. Féthière hävdar atat han försvarat sig mot beväpnade individer. En av de skadade är pressfotograf för nyhetsbyrån AP och klädd i skyddsväst med ordet ”press” tydligt markerat. Incidenten inträffar i samband med att senaten sammanträder för att godkänna Fritz-William Michel som premiärminister (se Juli 2019), och demonstranter samlas utanför byggnaden. Svår bränslebrist har bidragit till omfattande protester mot regeringen de senaste veckorna.

  • Juli

  • Ny premiärminister utsedd

   President Jovenel Moïse utser Fritz-William Michel till premiärminister, sedan Jean-Michel Lapin misslyckats med att få parlamentets stöd (se Mars 2019). Michel får uppdraget efter överläggningar mellan Moïse och talmännen i de båda kamrarna, vilket innebär att en dialog mellan landets politiska tungviktare nu har återupptagits efter flera månaders turbulens. Moïse har varit hårt ansatt efter anklagelserna om att han varit inblandad i förskingringen av biståndsmedel (se Maj 2019). Michel, en relativt okänd tidigare anställd inom finansdepartementet, utser efter par dagar en övergångsregering bestående av nio kvinnor och nio män. Han blir den fjärde regeringschefen sedan Moïse tillträdde i februari 2017.

  • Juni

  • FN-rapport om gängmassaker

   FN rapporterar att minst 26 människor dödades i en massaker som ägde rum i slumområdet La Saline i Port-au-Prince i november 2018. En lokal regeringsföreträdare och ett par poliser ska ha varit närvarande när väpnade gäng anföll invånarna i området. I FN-rapporten framgår att siffran kan vara högre, baserat på vittnesmål, och människorättsorganisationer har tidigare angivit att 71 personer dog. Flera gruppvåldtäkter ägde också rum. FN kritiserar polisen som inte ingrep och som gav förövarna tid att göra sig av med liken.

  • Demonstranter kräver presidentens avgång

   Flera tusen demonstranter tågar i Port-au-Prince med krav på att president Jovenel Moïse avgår. Såväl oppositionspartier som medborgargrupper står bakom protesten en vecka efter det att Moïse anklagats för förskingring. Sammandrabbningar inträffar och minst två byggnader nära polishögkvarteret sticks i brand.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0