Haiti
Foto: Shutterstock/arindambanerjee

Haiti

Haiti, som utgör västra halvan av den karibiska ön Hispaniola, är starkt präglat av sitt afrikanska arv. Nästan alla invånare är ättlingar till afrikanska slavar som fördes hit av spanjorer och fransmän från 1500-talet. Haitierna är stolta över att ha varit först i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter revolutionen har franska skadeståndskrav och brutala härskare gjort landet till det fattigaste på västra halvklotet. En jordbävning 2010 krävde runt en kvarts miljon liv.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Februari

  • Växande protester mot presidenten

   Tusentals människor demonstrerar i Port-au-Prince och andra städer med krav på president Jovenel Moïses avgång. Dagen innan har den domare som oppositionen utsett till interimspresident, Joseph Mécène Jean-Louis, uppmanat haitierna att kämpa mot det han kallar en diktatur. Protesterna är övervägande fredliga men vissa sammandrabbningar förekommer där polisen använder gummikulor och vattenkanoner. Demonstranterna anklagar presidenten för att försöka etablera en ny diktatur och de är kritiska till det stöd han har fått i omvärlden för sin uppfattning att han ska sitta kvar ett år till. USA, FN och OAS accepterar alla hans plan att anordna val hösten 2021. Det uppfattas som den bästa strategin för att undvika ännu värre kaos.

  • Oppositionen nominerar interimspresident

   En rad oppositionsledare uppges ha utsett domaren Joseph Mécène Jean-Louis att ledare en övergångsregering, med argumentet att president Jovenel Moïses mandatperiod har löpt ut. Beskedet kommer i en videoinspelning med domaren själv. Oron växer nu för oroligheter.

  • Kuppförsök uppges avvärjt

   Justitieminister Rockefeller Vincent uppger att ett försök att mörda president Jovenel Moïse och största regeringen har avvärjts. Minst 23 personer ska ha gripits på grund av kuppförsöket, däribland en ledande domare och en polis. Samtidigt pågår en strid om huruvida Moïses mandatperiod har löpt ut. Presidenten själv anser att han ska sitta kvar till den 7 februari 2022, medan hans motståndare tolkar författningen så att mandatperioden löper ut den 7 februari 2021. Presidentens mandatperiod ska vara fem år och förra valet hölls 2016, men Moïse kunde inte tillträda förrän 2017. För bara ett par dagar sedan gav USA sitt godkännande för Moïses tolkning men uppmanade samtidigt till att fria val snarast hålls så att parlamentet kan återuppta sin roll. 

  • Januari

  • Flera val utlyses under året

   Det tillförordnade valråd som presidenten egenhändigt utsett meddelar att en folkomröstning om en ny författning ska hållas i april och parlaments- och presidentval i två omgångar, i september och november. Vid det andra tillfället ska lokalval också hållas. President Jovenel Moïse styr sedan ett år tillbaka med dekret och landets politiska institutioner är till stor del satta ur spel. Lokalval skulle egentligen ha hållits 2018 och parlamentsval 2019. En folkomröstning om författningen är förbjuden enligt den rådande grundlagen. Oppositionen har utlovat en rad demonstrationer i slutet av januari för att framföra sin åsikt att presidentens mandatperiod löper ut den 7 januari 2021, inte samma datum 2022 som hans anhängare hävdar.

 • 2020

  • September

  • Kaos vid polisdemonstration i huvudstaden

   Flera hundra poliser, många av dem beväpnade och iförda masker, orsakar panik bland invånare i Port-au-Prince när de genomför en ilsken protest mot regeringen och den tillförordnade rikspolischefen. De vill också ha ”ett bättre liv” och har framfört krav på högre löner och på frigivning av en kollega i en narkotikagrupp som sitter häktad sedan maj, misstänkt för mord, mordbrand och förstörelse av offentlig egendom. Poliser genomförde en liknande protest tre dagar tidigare och lyckades då få fem häktade kollegor frigivna. Den nationella polisen inrättades när försvaret avvecklades 1994. Det finns nu oro över att staten ska förlora kontrollen över polisen på liknande sätt som skedde med militären tidigare.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0