UI är stängt 20 december–6 januari

Vi öppnar åter den 7 januari. Under tiden går det bra att skicka e-post till info@ui.se. Vi svarar så fort vi har möjlighet.

Costa Rica
Foto: Shutterstock/alexilena

Costa Rica

Costa Rica utmärker sig som ett fredligt och relativt välmående undantag i det i övrigt instabila Centralamerika. Armén avskaffades 1949 och demokratin har sedan dess varit ohotad samtidigt som en välfärdsstat vuxit fram. Länge var landet en jordbruksekonomi med kaffe och bananer som viktigaste grödor. Numera dominerar elektronikvaror exporten. Costa Rica har ett väl utbyggt system av nationalparker och lockar många ekoturister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2019

  • Februari

  • Sexanklagelser mot ex-president

   En storm blåser upp kring den 78-årige förre presidenten och fredspristagaren Óscar Arias Sánchez, som betraktas som en av Latinamerikas mest inflytelserika och respekterade politiker. En kvinnlig psykiatriker anmäler honom i domstol för ett sexuellt övergrepp som ska ha begåtts 2014. Tre andra kvinnor träder kort därpå fram och anklagar honom också, för sexuella övergrepp eller olämpligt beteende. Arias var president 1986–1990 och 2006–2010, och fick Nobels fredspris 1987 (se Modern historia).

 • 2018

  • December

  • Hbtq-rättigheter stärks

   President Alvarador skriver under ett antal dekret som stärker hbtq-personers rättigheter. Bland annat får samkönade par rätt till bostadsbidrag, och transsexuella ges möjlighet till hormonbehandling inom den statliga sjukvården. Förändringarna berör dock inte den mest brännande frågan – förbudet mot samkönade äktenskap. I augusti ålade Högsta domstolen landets parlament att inom 18 månader legalisera samkönade äktenskap.

  • Augusti

  • ”Samkönade äktenskap måste bli lag”

   Högsta domstolen slår fast att förbudet mot samkönade äktenskap innebär diskriminering i strid med grundlagen, och ger den lagstiftande församlingen 18 månader att ändra lagen. Beslutet följer på utlåtandet i den all-amerikanska människorättsdomstolen IACHR början av året. President Carlos Alvarado välkomnar beskedet.

  • Juni

  • Insatser mot budgetunderskottet

   President Alvarado utfärdar dekret som bland annat innebär att löner fryses. Planer finns också på anställningsstopp och sänkta PR-kostnader och resor för statstjänstemän. Regeringen försöker också bredda momsen på 13 procent till att omfatta fler varor och även tjänster. Syftet är att försöka få bukt med det stora budgetunderskottet och den växande statsskulden.

  • Maj

  • Carlos Alvarado tillträder som president

   Carlos Alvarado Quesada tillträder som president och blir med sina 38 år Latinamerikas yngsta statschef. Han säger i sitt invigningstal att Costa Rica ska bli ett av världens första fossilfria länder, om inte det allra första. Alvarado har redan tidigare presenterat sin regering och Costa Rica får nu för första gången fler kvinnliga ministrar än manliga: 14 mot 11. En av dem, Epsy Campbell, blir landets första kvinnliga utrikesminister och är dessutom den första svarta vicepresidenten i Latinamerika.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0