Costa Rica
Foto: Shutterstock/alexilena

Costa Rica

Costa Rica utmärker sig som ett fredligt och relativt välmående undantag i det i övrigt instabila Centralamerika. Armén avskaffades 1949 och demokratin har sedan dess varit ohotad samtidigt som en välfärdsstat vuxit fram. Länge var landet en jordbruksekonomi med kaffe och bananer som viktigaste grödor. Numera dominerar elektronikvaror exporten. Costa Rica har ett väl utbyggt system av nationalparker och lockar många ekoturister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2018

  • Augusti

  • ”Samkönade äktenskap måste bli lag”

   Högsta domstolen slår fast att förbudet mot samkönade äktenskap innebär diskriminering i strid med grundlagen, och ger den lagstiftande församlingen 18 månader att ändra lagen. Beslutet följer på utlåtandet i den all-amerikanska människorättsdomstolen IACHR början av året. President Carlos Alvarado välkomnar beskedet.

  • Juni

  • Insatser mot budgetunderskottet

   President Alvarado utfärdar dekret som bland annat innebär att löner fryses. Planer finns också på anställningsstopp och sänkta PR-kostnader och resor för statstjänstemän. Regeringen försöker också bredda momsen på 13 procent till att omfatta fler varor och även tjänster. Syftet är att försöka få bukt med det stora budgetunderskottet och den växande statsskulden.

  • Maj

  • Carlos Alvarado tillträder som president

   Carlos Alvarado Quesada tillträder som president och blir med sina 38 år Latinamerikas yngsta statschef. Han säger i sitt invigningstal att Costa Rica ska bli ett av världens första fossilfria länder, om inte det allra första. Alvarado har redan tidigare presenterat sin regering och Costa Rica får nu för första gången fler kvinnliga ministrar än manliga: 14 mot 11. En av dem, Epsy Campbell, blir landets första kvinnliga utrikesminister och är dessutom den första svarta vicepresidenten i Latinamerika.

  • April

  • PAC:s Alvarado segrar i presidentvalet

   Carlos Alvarado, kandidat för PAC, vinner andra omgången i presidentvalet med 61 procent av rösterna mot PRN:s Fabricio Alvarado som får 39 procent. Valdeltagandet uppgår till 67 procent.

  • Februari

  • Evangelist vinner första valomgången

   Första omgången i presidentvalet ger ett dramatiskt annorlunda resultat än väntat under större delen av valrörelsen. Flest röster, närmare 25 procent, får Fabricio Alvarado från det konservativt kristna Nationella restaurationspartiet (PRN) som blev ett namn att räkna med bara ett par veckor före valet. Alvarado som har PRN:s enda plats i den lagstiftande församlingen säger själv att uppsvinget beror på hans motstånd mot ett utslag i Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheter (IACHR) till stöd för samkönade äktenskap i Latinamerika. Han ställs i andra omgången mot Carlos Alvarado som hör till den avgående presidentens parti Medborgaraktionen (PAC) och som får knappt 22 procent. De två är inte släkt. Också Carlos Alvarados starka resultat är oväntat; tre andra kandidater har konsekvent legat bättre till i opinionsmätningarna (se Oktober 2017). För Nationella befrielsepartiet (PLN) är det första gången som partiet inte går vidare till en andra valomgång. I parlamentsvalet får PLN 17 mandat, PRN 14 och PAC 10, medan Kristsociala enhetspartiet (Pusc) får 9, Nationella integrationspartiet (PIN) 4 och resterande 3 mandat går till två mindre partier.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0