Costa Rica
Foto: Shutterstock/alexilena

Costa Rica

Costa Rica utmärker sig som ett fredligt och relativt välmående undantag i det i övrigt instabila Centralamerika. Armén avskaffades 1949 och demokratin har sedan dess varit ohotad samtidigt som en välfärdsstat vuxit fram. Länge var landet en jordbruksekonomi med kaffe och bananer som viktigaste grödor. Numera dominerar elektronikvaror exporten. Costa Rica har ett väl utbyggt system av nationalparker och lockar många ekoturister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Juni

  • Razzia mot presidentkansliet

   Korruptionsutredare genomför 57 razzior, bland annat mot presidentkansliet, i en omfattande insats mot en misstänkt muthärva som rör byggföretag och offentliga arbeten. Flera myndigheter samt företag och privatpersoner är föremål för razziorna. Ägarna av minst två stora byggföretag finns bland de sammanlagt 28 personer som grips. I presidentbyggnaden Casa Presidencial riktas tillslaget särskilt mot Camilo Saldarriaga, en nära rådgivare till president Carlos Alvarado. Runt 125 miljoner dollar ska ha förskingrats mellan 2018 och 2020. Enligt anklagelserna har statligt anställda fått mutor i form av bland annat bilar, mark och kontanter.

  • Maj

  • Grönt ljus för OECD-medlemskap

   Parlamentet röstar för anslutning till samarbetsorganisationen OECD, vilket innebär att det sista steget tas för medlemskap i organisationen. Anslutningen formaliseras vid det Parisbaserade organets högkvarter i Paris en vecka senare. Costa Rica blir den 38:e medlemmen i organisationen, och den fjärde i Latinamerika (efter Chile, Colombia och Mexiko). Costa Rica bjöds in av OECD i maj 2020 och har inför medlemskapet fått anpassa lagar som rör handel, sjukvård, jordbruk, utbildning, vetenskap och teknologi, och offentlig styrning.

  • Mars

  • Parlamentariker sittstrejkar mot abort

   En parlamentsledamot från det konservativa partiet Ny republik, Nidia Céspedes, har parkerat sig på golvet mitt i parlamentets sal sedan tre dagar, i protest mot ett lagförslag om att legalisera abort. Céspedes säger att hon tänker fortsätta att protestera tills regeringen åtminstone lyssnar på henne. En aktionsgrupp har lanserat ett initiativ för att avkriminalisera abort i Costa Rica och hoppas på att samla in de 170 000 underskrifter som behövs för att kunna lägga fram ett förslag för parlamentet. Det pågår en rörelse för aborträttigheter i hela Latinamerika, som har bland de striktaste förbuden i världen mot abort. I januari blev Argentina det fjärde landet i regionen att legalisera abort, efter Kuba, Guyana och Uruguay.

  • Treårigt IMF-lån godkänt

   Internationella valutafonden (IMF) godkänner ett treårigt lån på 1,8 miljarder dollar för att hjälpa ekonomin ur det hårda bakslag som coronapandemin fört med sig. Costa Rica fick också ett nödlån i april 2020, på 522 miljoner dollar. Enligt IMF har landet hanterat krisen väl och lyckats undvika en ännu värre nedgång. Ekonomin krympte med 4,5 procent under 2020.

 • 2020

  • December

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   De första vaccineringarna mot covid-19 i Latinamerika genomförs i Costa Rica, Mexiko och Chile. Personer och personal på äldreboenden får de första sprutorna i Costa Rica, som har mottagit närmare 10 000 doser i en första omgång. Vaccinet av Pfizer och Biontech är tillverkat i Belgien. Strax över 2 000 personer har nu avlidit i covid-19 i Costa Rica. Som på många andra håll är sjukvårdssystemet svårt ansträngt av pandemin.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0