Costa Rica
Vattenfall i La Paz utanför San José. Foto: Shutterstock

Costa Rica

Costa Rica utmärker sig som ett fredligt och relativt välmående undantag i det i övrigt instabila Centralamerika. Armén avskaffades 1949 och demokratin har sedan dess varit ohotad samtidigt som en välfärdsstat vuxit fram. Länge var landet en jordbruksekonomi med kaffe och bananer som viktigaste grödor. Numera dominerar elektronikvaror exporten. Costa Rica har ett väl utbyggt system av nationalparker och lockar många ekoturister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2022

  • April

  • Rodrigo Chaves vinner presidentvalet

   När andra omgången av presidentvalet hålls segrar Rodrigo Chaves Robles med 53 procent av rösterna mot 47 för José María Figueres. Chaves har utmålat sig själv om en antietablissemangskandidat som vill ruska om den politiska scenen, men anslår trots det en försonlig ton i sitt segertal.

  • Februari

  • Presidentvalet går till andra omgång

   Första omgången av presidentvalet får som resultat att andra omgången den 3 april kommer att stå mellan två kandidater som båda företräder mittenvänsterpartier: PLN:s José María Figueres Olsen (27,3 procent) och PSD:s Rodrigo Chaves Robles (16,7 procent). I det samtida parlamentsvalet blir PLN störst, följt av Pusc och PSD.

 • 2021

  • November

  • Obligatoriskt covidvaccin för barn

   Som första land i världen inför Costa Rica krav på att barn ska vaccineras mot covid-19. Landet har skrivit ett avtal med Pfizer om nya doser som från och med mars ska ges till barn i åldern 5–11 år. Av unga mellan 12 och 19 har drygt 70 procent redan fått en första dos. En rad andra vaccin är redan obligatoriska för barn i Costa Rica.

  • Juni

  • Razzia mot presidentkansliet

   Korruptionsutredare genomför 57 razzior, bland annat mot presidentkansliet, i en omfattande insats mot en misstänkt muthärva som rör byggföretag och offentliga arbeten. Flera myndigheter samt företag och privatpersoner är föremål för razziorna. Ägarna av minst två stora byggföretag finns bland de sammanlagt 28 personer som grips. I presidentbyggnaden Casa Presidencial riktas tillslaget särskilt mot Camilo Saldarriaga, en nära rådgivare till president Carlos Alvarado. Runt 125 miljoner dollar ska ha förskingrats mellan 2018 och 2020. Enligt anklagelserna har statligt anställda fått mutor i form av bland annat bilar, mark och kontanter.

  • Maj

  • Grönt ljus för OECD-medlemskap

   Parlamentet röstar för anslutning till samarbetsorganisationen OECD, vilket innebär att det sista steget tas för medlemskap i organisationen. Anslutningen formaliseras vid det Parisbaserade organets högkvarter i Paris en vecka senare. Costa Rica blir den 38:e medlemmen i organisationen, och den fjärde i Latinamerika (efter Chile, Colombia och Mexiko). Costa Rica bjöds in av OECD i maj 2020 och har inför medlemskapet fått anpassa lagar som rör handel, sjukvård, jordbruk, utbildning, vetenskap och teknologi, och offentlig styrning.

Till kalendariet
126496

Världspolitikens Dagsfrågor ger fördjupning i stora frågor som påverkar världen. Varje nummer kommer med instuderingsfrågor.

Läs mer

89488

Gratis nättidning om internationella frågor

Vidga och fördjupa din kunskap om globala frågor. I Utrikesmagasinet hittar du aktuella analyser av vår tids stora utmaningar. Bland skribenterna finns forskare, journalister, debattörer och experter.

Gå till Utrikesmagasinet

Varukorg

Totalt 0