Costa Rica
Foto: Shutterstock/alexilena

Costa Rica

Costa Rica utmärker sig som ett fredligt och relativt välmående undantag i det i övrigt instabila Centralamerika. Armén avskaffades 1949 och demokratin har sedan dess varit ohotad samtidigt som en välfärdsstat vuxit fram. Länge var landet en jordbruksekonomi med kaffe och bananer som viktigaste grödor. Numera dominerar elektronikvaror exporten. Costa Rica har ett väl utbyggt system av nationalparker och lockar många ekoturister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2020

  • Maj

  • Första samkönade äktenskapet

   Det första samkönade äktenskapet ingås när två kvinnor gifter sig, i en ceremoni som visas i costaricansk TV. Samkönade äktenskap blev ett faktum när konstitutionsdomstolen slog fast att ett förbud mot äktenskap mellan två personer av samma kön strider mot författningen och är diskriminerande (se Augusti 2018). Costa Rica blir det första landet i Centralamerika som tillåter samkönade äktenskap, men de är tillåtna i delar av Mexiko och i fem sydamerikanska länder. I Costa Rica har flera religiösa grupper och över 20 ledamöter av parlamentet försökt förhala lagändringen.

  • Februari

  • Enormt kokainbeslag i Limón

   Polisen gör det största narkotikabeslaget hittills i Costa Rica, när mer än fem ton kokain påträffas i 202 resväskor gömda bland snittblommor i en container i Limón. Containern var på väg till Rotterdam i Nederländerna. En 46-årig costarican grips i samband med beslaget. Narkotika från Sydamerika på väg till Europa skeppas ofta via Centralamerika. 

  • Januari

  • Protest mot resevarning

   Utrikesminister Manuel Ventura protesterar ”energiskt” mot att USA utfärdat en resevarning för amerikanska turister som tänker besöka Costa Rica, på grund av brottsrisken. Protesten kommer sedan USA ändrat status för Costa Rica från nivå 1 till 2 på en 4-gradig skala, där 4 betyder en direkt avrådan från besök till ett land. I Costa Rica riskerar turister i första hand att utsättas för småbrottslighet, men väpnade rån, mord och sexualvåld förekommer också, skriver det amerikanska utrikesdepartementet. Av de drygt 3 miljoner turister som besökte Costa Rica 2019 var 1,2 miljoner amerikaner.

 • 2019

  • Februari

  • Sexanklagelser mot ex-president

   En storm blåser upp kring den 78-årige förre presidenten och fredspristagaren Óscar Arias Sánchez, som betraktas som en av Latinamerikas mest inflytelserika och respekterade politiker. En kvinnlig psykiatriker anmäler honom i domstol för ett sexuellt övergrepp som ska ha begåtts 2014. Tre andra kvinnor träder kort därpå fram och anklagar honom också, för sexuella övergrepp eller olämpligt beteende. Arias var president 1986–1990 och 2006–2010, och fick Nobels fredspris 1987 (se Modern historia).

 • 2018

  • December

  • Hbtq-rättigheter stärks

   President Alvarador skriver under ett antal dekret som stärker hbtq-personers rättigheter. Bland annat får samkönade par rätt till bostadsbidrag, och transsexuella ges möjlighet till hormonbehandling inom den statliga sjukvården. Förändringarna berör dock inte den mest brännande frågan – förbudet mot samkönade äktenskap. I augusti ålade Högsta domstolen landets parlament att inom 18 månader legalisera samkönade äktenskap.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0