Costa Rica
Foto: Shutterstock/alexilena

Costa Rica

Costa Rica utmärker sig som ett fredligt och relativt välmående undantag i det i övrigt instabila Centralamerika. Armén avskaffades 1949 och demokratin har sedan dess varit ohotad samtidigt som en välfärdsstat vuxit fram. Länge var landet en jordbruksekonomi med kaffe och bananer som viktigaste grödor. Numera dominerar elektronikvaror exporten. Costa Rica har ett väl utbyggt system av nationalparker och lockar många ekoturister.

Senaste händelser/kalendarium

Till kalendariet
 • 2021

  • Mars

  • Parlamentariker sittstrejkar mot abort

   En parlamentsledamot från det konservativa partiet Ny republik, Nidia Céspedes, har parkerat sig på golvet mitt i parlamentets sal sedan tre dagar, i protest mot ett lagförslag om att legalisera abort. Céspedes säger att hon tänker fortsätta att protestera tills regeringen åtminstone lyssnar på henne. En aktionsgrupp har lanserat ett initiativ för att avkriminalisera abort i Costa Rica och hoppas på att samla in de 170 000 underskrifter som behövs för att kunna lägga fram ett förslag för parlamentet. Det pågår en rörelse för aborträttigheter i hela Latinamerika, som har bland de striktaste förbuden i världen mot abort. I januari blev Argentina det fjärde landet i regionen att legalisera abort, efter Kuba, Guyana och Uruguay.

  • Treårigt IMF-lån godkänt

   Internationella valutafonden (IMF) godkänner ett treårigt lån på 1,8 miljarder dollar för att hjälpa ekonomin ur det hårda bakslag som coronapandemin fört med sig. Costa Rica fick också ett nödlån i april 2020, på 522 miljoner dollar. Enligt IMF har landet hanterat krisen väl och lyckats undvika en ännu värre nedgång. Ekonomin krympte med 4,5 procent under 2020.

 • 2020

  • December

  • Vaccination mot covid-19 inleds

   De första vaccineringarna mot covid-19 i Latinamerika genomförs i Costa Rica, Mexiko och Chile. Personer och personal på äldreboenden får de första sprutorna i Costa Rica, som har mottagit närmare 10 000 doser i en första omgång. Vaccinet av Pfizer och Biontech är tillverkat i Belgien. Strax över 2 000 personer har nu avlidit i covid-19 i Costa Rica. Som på många andra håll är sjukvårdssystemet svårt ansträngt av pandemin.

  • Oktober

  • IMF-förhandlingar slopas efter protester

   President Carlos Alvarado drar tillbaka ett förslag om förhandlingar med IMF efter omfattande protester, med vägspärrar och våldsutbrott där flera poliser skadats. Oppositionen, som dominerar i parlamentet, är kritisk till att IMF-förhandlingarna skulle fokusera på tillfälliga skattehöjningar istället för nedskärningar i de offentliga utgifterna. Alvarado uppmanar nu istället till en nationell dialog, med näringsliv, fackföreningar och akademiker, för att lösa landets akuta ekonomiska situation. Budgetunderskottet väntas växa till 9,7 procent av BNP i år, på grund av coronapandemin. Costa Rica hade länge mycket få fall av coronasmitta men antalet har ökat sedan mitten av juli. Antalet bekräftade fall uppgår nu till drygt 80 000 och antalet döda i covid-19 närmar sig 1 000.

  • Maj

  • Första samkönade äktenskapet

   Det första samkönade äktenskapet ingås när två kvinnor gifter sig, i en ceremoni som visas i costaricansk TV. Samkönade äktenskap blev ett faktum när konstitutionsdomstolen slog fast att ett förbud mot äktenskap mellan två personer av samma kön strider mot författningen och är diskriminerande (se Augusti 2018). Costa Rica blir det första landet i Centralamerika som tillåter samkönade äktenskap, men de är tillåtna i delar av Mexiko och i fem sydamerikanska länder. I Costa Rica har flera religiösa grupper och över 20 ledamöter av parlamentet försökt förhala lagändringen.

Till kalendariet

Varukorg

Totalt 0