Februari 2019

Senaste händelser

 • Februari

 • Fängelse för dammkatastrof

  Två chefer i aluminiumföretaget Magyar Aluminium (MAL) döms till fängelsestraff som ansvariga för en miljökatastrof 2010, då en damm med giftigt spillvatten gav vika i Kolontal (se Oktober 2010). Sex personer får villkorlig dom. Domarna kan överklagas.

 • Belöningar till dem som föder flera barn

  Kvinnor som föder fler än fyra barn ska slippa inkomstskatt resten av livet, kungör premiärminister Orbán. Åtgärden syftar till att få ungrarna att skaffa fler barn. Ungerska kvinnor föder i genomsnitt 1,5 barn (2016), så befolkningen kommer att minska, men det har hittills inte fått regeringen att inta öppnare inställning till invandring. Fördelaktiga bostadslån och billiga billån till flerbarnsfamiljer utlovas också. När lagen antas i parlamentet den 1 april röstar också merparten av den politiska oppositionen ja. En förutsättning för att få del av förmånerna är att ingen av föräldrarna har brottsligt förflutet.

 • Protest mot svensk ministertweet

  Sveriges ambassadör kallas upp till ungerska UD sedan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll satt frågetecken för landets familjepolitik, bland annat skattelättnader som syftar till att få ungrare att skaffa fler barn. Ministern framhöll via Twitter att den ungerska regeringen vill se fler ”äkta” ungerska barn och att politiken ”osar 30-tal”. Strandhäll får också en nedsättande kommentar från Ungerns biträdande premiärminister, vilket får svenska UD att kalla till sig Ungerns ambassadör för att klaga.

 • Bojkott mot ny övertidslag

  Alla ledamöter för vänsterliberala Demokratiska koalitionen tågar ut och meddelar att de kommer att bojkotta parlamentet. Övriga oppositionspartier ansluter sig till bojkotten. Anledningen är att de är kritiska mot vad ungrare kallar ”slavlagen”, en ny övertidslag som regeringen har genomdrivit (se 12 december 2018). De nya reglerna blev lag när presidenten skrev under den 21 december.

 • EU-kommissionen bemöter kampanj

  EU-kommissionen dementerar i ett detaljerat uttalande påståenden som framförs i en kampanj som Ungerns regering har dragit igång inför valet till EU-parlamentet i maj (se 10 januari). I affisch- och annonskampanjen hävdas det bland annat att EU vill öka invandringen till Europa. Kampanjen utmålar också den Ungernfödde filantropen George Soros som aktör bakom en sådan EU-plan (se 20 juni och 24 september 2018).

 • Domstol begränsar kontroversiell lag

  Författningsdomstolen har kommit fram till att lagen som gör det brottsligt att bistå flyktingar och migranter inte strider mot konstitutionen. Men domstolen begränsar de straffbara handlingarna: det ska krävas uppsåt att hjälpa en utländsk medborgare att stanna i Ungern för att gärningen ska kunna bestraffas. Humanitär hjälp till behövande kan inte betraktas som ett brott. Den lag som prövats antogs med ett paket av lagändringar som kommit att kallas Stoppa Soros-lagarna (se 20 juni 2018).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0