April 2019

Senaste händelser

 • April

 • Nato skärper åtgärder mot Ryssland

  Utrikesministrarna från Natoländerna, samlade i Washington i samband med alliansens 70-årsjubileum, har fattat beslut med hänvisning till rysk ”aggression”. Alliansen ska utöka sin spaningsverksamhet och hålla militärövningar i Svarta havet till stöd för Ukraina och Georgien, som båda vill bli Natomedlemmar och har ryskstödda separatiststyrkor inom sina gränser. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska Nato också studera strategier för hur man ska bemöta icke-konventionell krigföring, detta mot bakgrund av att Ryssland bland annat anklagas för att försöka påverka demokratiska val i västländer.

 • Utmanare segertippad

  TV-komikern Volodymyr Zelenskyj är favorit inför den andra och avgörande valomgången i presidentvalet mot sittande presidenten Petro Porosjenko den 21 april. Om Zelenskyj går segrande ur valet, väntas han ändå vara politiskt bakbunden åtminstone fram till parlamentsvalet i oktober. Dagens koalitionsregering domineras av Porosjenkos block BPP och förre premiärministern Arsenij Jatsenjuks Folkfronten. Ekonomin – inte minst energifrågan – styrs av regeringen, och utnämningen av utrikes-och försvarsministrarna måste godkännas av parlamentet.

 • Oligark får stöd i domstol

  Förstatligandet av Privat Bank 2016 var olagligt, har en domstol i Kiev kommit fram till. Centralbanken tänker överklaga och president Porosjenko hävdar att både staten och bankens kunder skulle förlora enorma belopp om banken måste återgå i privat ägo. Banken, Ukrainas största långivare, ägdes av Ihor Kolomojskyj som idag tilldrar sig intresse av ett annat skäl: Han äger den TV-kanal där Volodymyr Zelenskyj, favorit i presidentvalet, har byggt upp sitt kändisskap. Frågan har ställts om Zelenskyj som president skulle komma att gynna oligarken Kolomojskyj (se 18 december 2016 och 15 februari 2018).

 • Zelenskyj segrar i presidentvalet

  TV-kändisen Volodymyr Zelenskyj vinner en jordskredsseger i presidentvalet med 73 procent av rösterna. Han har utlovat förändring och bättre relationer med Ryssland, men har under valrörelsen varit knapphändig med detaljer om vilka förändringar han vill genomföra, och hur. Zelenskyj blev känd för publiken genom en TV-serie där han spelar president. Den 3 juni tar han över presidentposten i verkligheten.

 • Ukrainare erbjuds ryska pass

  Det ska bli lättare för personer från separatistenklaverna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina att få ryska pass. President Putin skriver under ett dekret om saken och kallar det en humanitär fråga. Beslutet ses som en utmaning mot Ukrainas tillträdande president Volodymyr Zelenskyj. Reaktionen blir skarp från den nyvalde presidenten, som kallar Ryssland ”angriparstat”. Utrikesminister Pavlo Klimkin uppmanar ukrainare att inte tacka ja. Putin utvidgar senare erbjudandet till att också gälla ukrainare som lever i Ryssland. Den 14 juni delas de första passen ut, till 60 personer från enklaverna.

 • Strid om ny språklag

  Parlamentet antar ett lagförslag som begränsar bruket av ryska språket och gör det obligatoriskt för bland andra statstjänstemän, läkare, lärare och domare att tala ukrainska i offentliga sammanhang, annars hotar böter. Enligt beslutet ska lagen tillämpas först om tre år; under tiden ska man bygga upp ett system för undervisning i ukrainska. Den nyvalde presidenten Volodymyr Zelenskyj, som själv gärna talar ryska även offentligt, lovar att lagen ska ses över.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0