September 2022

Senaste händelser

  • September

  • Stopp för rysk gas via Nord Stream 1

    Den ryska gasjätten Gazprom meddelar att stoppet av gas genom ledningen Nord Stream 1 till Tyskland och övriga Europa förlängs på obestämd tid. Enligt bolaget beror det på att ett tekniskt fel till följd av läckage. Gasflödet har varit stängt för underhåll men skulle nu ha öppnats. Från rysk sida uppges västländernas sanktioner mot landet efter Ukrainainvasionen i februari i år försvåra underhåll av ledningen. Bedömare menar att det är tydligt sätt för Ryssland att bedriva utpressning mot Europa för dess stöd till Ukraina. Efter stoppet går den tyska regeringen ut med ett lugnande besked om att förråden av gas räcker för att möta behoven.

  • Skadestånd för terrordådet vid München-OS

    På dagen 50 år efter dådet vid OS 1972, då en palestinsk terrorgrupp angrep Israels OS-trupp, deltar Tysklands och Israels presidenter i en minnessammankomst i München. Sent omsider har ett skadeståndsavtal slutits och Tyskland tar officiellt på sig ansvar för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra attentatet där elva israeliska idrottare och en tysk polis fick sätta livet till. Händelserna började med ett gisslandrama och slutade med en massaker vid ett fritagningsförsök som misslyckades trots att även fem av gisslantagarna dödades. 27 år efter slutet på andra världskriget och Nazitysklands judeutrotning öppnade terrordådet ny bitterhet i relationerna mellan Tyskland och Israel. Anhöriga till offren får nu sammanlagt 28 miljoner euro i skadestånd, inräknat 4,5 miljoner euro som betalats ut tidigare.

  • Sabotage orsakar läckor på Nord Stream-gasledningarna

    En läcka upptäcks på gasledningen Nord Stream 2 utanför Bornholm i Östersjön och det konstateras snart att det läcker även från Nord Stream 1 i närheten, samt att läckagen har föregåtts av flera explosioner. Två av läckorna ligger i svensk ekonomisk zon, medan de andra två ligger i dansk ekonomisk zon. I november slår utredarna fast att sabotage låg bakom explosionerna. Gasledningarna som byggts för att transportera gas från Ryssland till Tyskland var inte i bruk när explosionerna inträffade.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0