Juni 2021

Senaste händelser

 • Juni

 • Turkisk drönare mot flyktingläger i Irak

  Tre dödsoffer rapporteras när Turkiet anfaller ett flyktingläger i norra Irak, cirka 25 mil från gränsen. Makhmurlägret inrättades ursprungligen av FN för kurdiska flyktingar från Turkiet, vars statsmakter hävdar att det nu styrs av PKK-gerillan. En av de personer som dödas beskrivs som lokalt PKK-befäl. Turkiet har enligt analytiker i allt större utsträckning börjat göra bruk av drönare i sin jakt på PKK på irakiskt område. Utanför Dahuk i irakiska Kurdistan har det några timmar tidigare inträffat en sammanstötning mellan PKK och irakiska peshmerga-soldater, en intern kurdisk strid alltså, där flera soldater stupat. Det kurdiska självstyret i Irak, som har egna styrkor, tenderar till skillnad från PKK att vilja hålla sig väl med Turkiet.

 • Samarbete med Azerbajdzjan stärks

  President Recep Tayyip Erdoğan besöker Azerbajdzjan. Tillsammans med landets president Ilham Aliyev inspekterar han staden Şuşa i Nagorno-Karabach. Staden intogs av azeriska styrkor i det krig om enklaven som de utkämpade med turkiskt stöd mot Armenien hösten 2020. Turkiet planerar nu att öppna ett konsulat i Şuşa, som ligger 1,5 mil från Stepanakert, områdets största stad. Azerbajdzjan har sedan kriget dragit i gång en rad infrastrukturprojekt, bland annat en fyrfilig väg de knappt nio milen mellan Şuşa och Fizuli. Under kriget befarades att även Ryssland, lierat med Armenien, skulle dras in i striderna. Erdoğan och Aliyev gör nu ömsesidiga utfästelser om hjälp i händelse av anfall utifrån. Det stärkta samarbetet kommer bland annat att innebära regelbundna möten mellan de två ländernas säkerhetsråd. Det framkommer också att tillverkning av militära drönare av turkisk modell ska inledas i Azerbajdzjan.

 • Domstol tar upp krav på HDP-stängning

  Författningsdomstolen accepterar att åtal väcks mot det prokurdiska partiet HDP (se 31 mars). Ett eventuellt beslut om att förbjuda partiet väntas ta månader. Åtalet bygger på anklagelser om kopplingar till den olagliga PKK-gerillan. En tänkbar utgång är att HDP inte förbjuds men förlorar sitt statliga partistöd. Tidigare har sju prokurdiska partier olagligförklarats i Turkiet.

 • Byggstart för kontroversiell kanal

  Presidenten inviger arbetena med att gräva en ny kanal mellan Svarta havet och Marmarasjön, parallell med Bosporen. Istanbulkanalen ska bli 4,5 mil lång och byggs officiellt för att minska trängseln i det naturliga sundet mellan Europa och Asien, men den kan också göra det möjligt för Turkiet att ta betalt av passerande fartyg. Miljökonsekvenserna befaras bli stora.

 • Presidenten inrättar ny styrgrupp

  En kommission för prisstabilitet har inrättats genom dekret från presidenten. Den ska ansvara för inflationsbekämpning och består av sex fackministrar, riksbankschefen och chefen för presidentens budgetkansli. Frågan är hur kommissionens och centralbankens arbete ska samverka. Det är välkänt att presidenten har pressat banken att hålla räntorna låga och bedriva expansiv kreditpolitik (öka utlåningen), men det tenderar också att driva upp priserna. I juni steg matpriserna med 20 procent, och den genomsnittliga inflationen var 17,5 procent. Om kommissionen skulle vilja införa pristak eller exportbegränsningar, riskerar den också att gynna en svart varumarknad.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0