April 2021

Senaste händelser

  • April

  • Poliser skadas i kravaller i Nordirland

    Kravaller bryter under påskhelgen ut i Belfast, Londonderry/Derry, Newtownabbey och Carrickfergus, då protestantiska lojalister markerar sitt missnöje över att inget åtal kommer att väckas mot Michelle O’Neill och andra Sinn Féin-politiker som förra sommaren deltog i begravningen av Bobby Storey i strid mot coronarestriktionerna (se Juli 2020). Storey tros bland annat ha varit IRA:s underrättelsechef under en period på 1990-talet. Åklagarmyndigheten motiverar sitt beslut med att Sinn Féin haft kontakter med polisen inför begravningen. Försteminister Arlene Foster fördömer våldet, men hon har också krävt att Simon Byrne, chef för polisen i Nordirland, ska avgå, då hon menar att polisledningen möjliggjort att begravningen kunde genomföras med så många deltagare. Frågan orsakar starka spänningar inom den nordirländska regeringen. Närmare 30 poliser skadas i oroligheterna. Det noteras också att det bland dem som protesterar finns barn, en del av dem så unga som tolv år.

  • England öppnas upp från 12 april

    Coronarestriktionerna i England kommer att börja lättas upp från och med den 12 april. Pubar och restauranger ska då kunna öppna sina uteserveringar, gym, hårfrisörer och en rad butiker kommer också att kunna öppnas. Premiärminister Boris Johnson betonar dock att alla måste vara vaksamma för att inte en ny smittvåg ska drabba landet. Förhoppningen är också att resor utomlands ska kunna göras från den 17 maj. Det finns dock en oro för att resenärer från andra länder, där inte lika många har vaccinerats som i Storbritannien, ska kunna föra med sig ny smitta in i landet. Fram till nu har över 31 miljoner britter fått minst en vaccinspruta mot covid-19. I Skottland lättade man på en del restriktioner redan i början av april.

  • Nordirlands parlament återkallas

    Fortsatta oroligheter i protestantiska områden leder till att det nordirländska parlamentet återkallas från sin påskledighet, på begäran av Allianspartiet. 41 poliser har skadats i samband med kravaller i Belfastområdet och Derry/Londonderry och tio personer har gripits. Rapporter kommer också om protestantiska parader i Portadown, under ledning av maskerade män, och i Ballymena.  Försteminister Arlene Foster, och flera andra ledande DUP-politiker, anklagas för att försöka vinna politiska poäng genom att lägga huvudansvaret för händelseutvecklingen på Sinn Féin, och polisen, för dess agerande kring Bobby Storeys begravning i juni (se Juli 2020). De pekar också på de gränskontroller som nu sker mellan Nordirland och det brittiska fastlandet som ett skäl till oroligheterna.

  • Johnson uttrycker oro över våldsamheter i Nordirland

    Premiärminister Boris Johnson kommenterar för första gången våldet i Nordirland och uttrycker sin oro för det som händer där. Samtliga nordirländska partier har tidigare fördömt dem som har tagit till våld, liksom Irlands premiärminister Micheál Martin. Samtidigt fortsätter våldsamheterna i Belfast, där en buss sticks i brand, poliser angrips och brandbomber kastas. Nu dras även personer från den katolska nationalistiska sidan in i våldsamheterna. Företrädare för polisen säger att  protestantiska paramilitära organisationer är inblandade i oroligheterna, något de senare tycks backa ifrån sedan Loyalist Communities Council (LCC) sagt att de inte har med dem att göra. Försteminister Arlene Foster har nu för första gången talat med Nordirlands polischef Simon Byrne, vars avgång hon kräver. 

  • Drottningens make avliden

    Drottning Elizabeths make prins Philip har avlidit, meddelar hovet. Han blev 99 år. Prins Philip hade titeln hertig av Edinburgh och paret var gifta i 73 år. Han föddes på den grekiska ön Korfu 1921 som son till en prins av både Grekland och Danmark och en prinsessa som var fallen efter brittiska drottning Victoria.

  • Regeringen ifrågasätter skotsk lagstiftning

    Den brittiska regeringen ber Högsta domstolen att avgöra om Holyrood har överskridit sina befogenheter, när bland annat FN:s barnkonvention och den europeiska stadgan för lokalt självstyre infogades i skotsk lagstiftning. I bägge fallen handlade det om lagar som godkänts av ett enigt skotskt parlament. Detta kritiseras av den skotska regeringen, medan London säger att det handlar om huruvida lagstiftningen kommer att innebära nya kostnader för den brittiska staten.

  • Brittisk militär lämnar Afghanistan

    Hela Natomissionen i Afghanistan lämnar landet med början i maj, sedan USA beslutat att dra tillbaka sina styrkor.För Storbritanniens del handlar det om 750 militärer som utbildat afghanska soldater vid en akademi i Kabul. Utan de amerikanska soldater anses säkerheten bli för dålig för att man ska kunna ha trupper kvar.

  • Förre premiärministern Cameron i blåsväder

    Den förre premiärministern David Cameron hamnar i blåsväder, då det visar sig att han har försökt utnyttja sina kontakter i regeringen för att bedriva lobbyverksamhet för bolaget Greensill Capitals ägare Lex Greensill. Denne hade, när Cameron var premiärminister, en obetald position som rådgivare. Två år efter att Cameron avgått som premiärminister började han själv arbeta för Lex Greensill. Han ska nu bland annat ha skickat privata sms till finansminister Rishi Sunak om att bolaget skulle få covid-lån, något denne dock sade nej till. 2019 ska han, och Greensill ha träffat hälsominister Matt Hancock för en "privat drink" för att diskutera NHS-betalningar. Det har också avslöjats att höga tjänstemän börjat arbeta för Greensill Capital medan de fortfarande arbetade för regeringen. Det som upprör den brittiska opinionen är att detta i sig inte handlar om några formella regelbrott. Labourledaren Keir Starmer pekat på en korrupt kultur inom det konservativa partiet och vill att detta ska utredas av parlamentet. I mars gick Greensill Capital i konkurs.

  • Sinn Féin-ledare beklagar mordet på lord Mountbatten 1979

    Mary Lou McDonald, ledare för Sinn Féin, tidigare benämnt Irländska republikanska armén  IRA:s politiska gren, beklagar mordet på Louis Mountbatten, farbror till den nyligen avlidne prins Philip, 1979. Mountbatten, dödades tillsammans med tre andra, när IRA sprängde den fiskebåt han befann sig i. Attentatet ägde rum i i havet utanför byn Mullaghmore, i grevskapet Sligo, i Irland, där den brittiske lorden var på semester. Det är första gången som en medlem av Sinn Féin ber om ursäkt för attentatet.

  • Johnson lovar att handelshinder med Nordirland ska slopas

    Den brittiske premiärministern Boris Johnson lovar i  brittisk TV att de handelshinder som idag finns mellan Nordirland och det brittiska fastlandet, i enlighet med utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU, ska tas bort. Han säger att han kommer att vidta nya åtgärder om EU håller fast vid "sin dogmatiska linje". Både Storbritannien och EU har rätt att tillfälligt häva det så kallade Nordirlandsprotokollet via artikel 16 i utträdesavtalet. Irlands premiärminister Micheál Martin, som medverkar i samma program, säger att avtalet inte utgör något hot mot Nordirlands konstitutionella position inom Storbritannien.

  • Johnson skjuter upp Indienresa

    Premiärminister Boris Johnson skjuter ännu en gång upp en planerad resa till Indien, på grund av det höga antalet covidsmittade i landet. Storbritannien sätter också upp Indien på sin "röda lista", vilket betyder att alla som reser till Storbritannien från Indien måste sitta i karantän på hotell i tio dagar. Syftet med Johnsons Indienresa var att stärka handeln mellan länderna. Johnson ska istället överlägga med sin indiske kollega Narendra Modi via nätet.

  • Storbritannien skärper utsläppsmål

    Den brittiska regeringen skärper sina klimatmål. Nu ska landet fram till år 2035 minska sina utsläpp av växthusgaser med 78 procent jämfört med 1990 års nivå, tio procent mer än i de tidigare målen. För att nå dit krävs en satsning på fler elbilar, förnyelsebar energi och nya system för uppvärmning av bostäder, samt minskad konsumtion av kött och mejeriprodukter. Dessutom ska mer skog planteras. Aviseringen sker inför att den amerikanske presidenten Joe Biden ska presentera nya nationella mål för klimatarbetet i USA.

  • Ny kris för Johnson

    Labour kräver att en utredning ska göras om huruvida premiärminister Boris Johnson i hemlighet försökt få lyxrenoveringen av sin bostad på Downing Street bekostad via pengar från givare från det konservativa partiet (den kostade 200 000 pund). Det hävdar Johnsons tidigare chefsrådgivare Dominic Cummings som skriver i sin blogg att han hade varnat premiärministern för att göra detta, att det var "oetiskt och sannolikt i strid med lagen". Cummings säger också att han hade uppmanat Johnson att stänga ner samhället vid tidigare datum än vad som skedde. Samtidigt förnekar han anklagelser om att han i november 2020 hade läckt uppgifter om premiärministers kontakter med den brittiske miljardären James Dyson, som då hade sin bas i Singapore till pressen. SMS mellan Johnson och Dyson tyder på att premiärministern utlovat skattelättnader för Dyson och hans anställda om de flyttade till Storbritannien för att tillverka respiratorer. Cummings hävdar vidare att Johnson stoppat en utredning av läckan, då den som pekades ut var en nära vän till premiärministerns fru. Den beställning som gjordes på respiratorer från Dysons företag hävdes senare. Dyson var en varm anhängare av brexit, och han fick hård kritik när han 2019 flyttade sitt bolags huvudkontor från Storbritannien till Singapore.

  • EU-parlamentet godkänner handelsavtalet med Storbritannien

    EU-parlamentet godkänner med överväldigande majoritet, 660 röster för och fem emot, handelsavtalet mellan Storbritannien och EU. Trots avtalet tyngs handeln mellan parterna av ökat pappersarbete, större kostnader och minskat handelsutbyte. Flera tvistefrågor, bland annat kring fisket, återstår att lösa och det så kallade Nordirlandsprotokollet har lett till ökade spänningar i Nordirland.

  • DUP-ledaren tvingas avgå

    Arlene Foster, ledare för Nordirlands största parti DUP, meddelar att hon avgår som partiledare den 28 maj och som provinsens försteminister i slutet av juni. Det sker efter ett uppror mot henne inom det egna unionistpartiet. Om hon inte själv fattat beslutet att avgå hade hon tvingats lämna partiledarposten. Bedömare menar att den nya ledaren, som med stor sannolikhet blir en man, kommer att vara från den del av partiet som är ännu mindre villigt till kompromisser och ännu mer socialt konservativ än Foster (den senare lade veckan innan ned sin röst när Stormont röstade om ett förbud mot terapi för omvända homosexuella som större delen av hennes parti röstade emot). Det är också möjligt att Sinn Féin kommer att kräva eftergifter från DUP för att godkänna en ny försteminister från partiet. Det som nämns det fallet är godkännandet av en ny språklag som ska stärka iriskans ställning eller fler rättigheter för hbtq-personer.

  • Valkommissionen utreder Johnsons renovering

    Valkommissionen inleder en formell utredning av anklagelser om att premiärminister Boris Johnson använt pengar från en konservativ givare (Lord David Brownlow) för att renovera sin lägenhet på Downing Street, till en kostnad av 200 000 pund. Och att detta inte har redovisats enligt reglerna för donationer till politiska partier. Oppositionsledaren Keir Starmer och flera andra uppmanar Johnson att presentera fakta, samtidigt som premiärministerns stab vidhåller att han inte har gjort något fel. I parlamentet har Johnson sagt att han själv betalat för renoveringen.  Affären utreds även av parlamentets etikkommissionär.

     

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0