Juni 2019

Senaste händelser

 • Juni

 • Trump på statsbesök, utlovar handelsavtal efter brexit

  USA:s president kommer till Storbritannien för ett tre dagar långt statsbesök. Han lyckas redan innan han anländer skapa kontroverser genom flera uttalanden, där han bland annat sade att Boris Johnson borde ta över som premiärminister efter Theresa May och att Brexitpartiets Nigel Farage borde få vara med i Storbritanniens förhandlingar med EU. Efter möten med drottning Elizabeth II och premiärminister May utlovar Trump ett "fenomenalt" handelsavtal mellan USA och Storbritannien när britterna har lämnat EU. En känslig fråga innan statsbesöket var britternas preliminära beslut att låta kinesiska Huawei delta i arbetet med att bygga ut G5-nätet i Storbritannien, något USA kritiserat. Men nu säger Trump att problemen går att lösa. Samtidigt samlas tusentals människor i London för att protestera mot Trump, men de är färre än vid en liknande demonstration 2018. 

 • Change UK splittras

  Det nya partiet Change UK tappar i styrka då sex av dess elva parlamentsledamöter hoppar av. De sex, Heidi Allen, Chuka Umunna, Sarah Wollaston, Angela Smith, Luciana Berger och Gavin Shuker, avser att sitta kvar i underhuset som oberoende ledamöter. Partiledarposten tas över av Anna Soubry, som tidigare tillhörde Konservativa partiet. Ett viktigt skäl till att partiet spricker är att det gjorde dåligt ifrån sig i valet till EU-parlamentet, då det bara fick drygt tre procent av rösterna.

 • Labour vinner fyllnadsval

  Lisa Forbes från Labourpartiet vinner ett fyllnadsval i Peterborough med 31 procent av rösterna före Brexitpartiets  Mike Greene som får 29 procent. Marginalen är bara knappt 700 röster. Valdeltagandet ligger på drygt 48 procent.

 • May avgår som partiledare

  Theresa May avgår som ledare för Konservativa partiet, men sitter kvar som premiärminister tills en ersättare har utsetts (se Maj 2019).

 • Storbritannien planerar att skärpa klimatmålen

  Storbritannien ska skärpa sina klimatmål och ska i stort sett få bort alla utsläpp av växthusgaser fram till år 2050, enligt ett lagförslag som läggs fram i underhuset. Beskedet välkomnas av miljögrupper, men kritiker menar att förändringen kommer för sent, medan andra hävdar att målet inte kommer att kunna nås. Storbritannien lovade 2008 att minska utsläppen med 80 procent jämfört med 1990 års nivå. Om lagförslaget antas blir Storbritannien det första G7-landet att sätta så pass hårda utsläppsbegränsningar.

 • Javid ger klartecken för att utlämna Assange till USA

  Den 11 juni lämnar det amerikanska justitiedepartementet in en formell begäran om att Wikileaks grundare Julian Assange ska överlämnas till USA för att ställas inför rätta för att bland annat ha försökt hacka sig in i försvarsdepartementets datasystem samt brott mot USA:s spionlagar. Inrikesminister Sajid Javid säger nu i en intervju med det brittiska mediebolaget BBC att han har skrivit under en utlämningsorder, men att det slutgiltiga beslutet ligger hos domstolarna.

 • Johnson leder i partiledarvalet

  Efter den första valomgången i de konservativas partiledarval får Boris Johnson flest röster från partiets parlamentsledamöter (114). Han följs av Jeremy Hunt (43), Michael Gove (37), Dominic Raab (27), Sajid Javid (23), Matt Hancock (20) och Rory Stewart (19), i den turordningen. Tre partiledarkandidater är nu ute ur bilden: Esther McVey, Andrea Leadsom och Mark Harper. Nästa omgång i partiledarvalet hålls den 18 juni.

 • Partiledarvalet i Tories står mellan Johnson och Hunt

  Efter flera valomgångar finns det nu två kandidater kvar i partiledarvalet i det konservativa Torypartiet: den förre utrikesminister och Londonds före detta borgmästare Boris Johnson och den nuvarande utrikesministern och före detta hälsoministern Jeremy Hunt. Nu blir det partimedlemmarnas sak att avgöra vem av de två som ska ta över, både som partiledare och premiärminister. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0