Mars 2023

Senaste händelser

  • Mars

  • Tidigare hemmafru får rätt till lön

    Dagen före internationella kvinnodagen offentliggörs skilsmässohandlingar som visar att en domstol i Málaga ger Ivana Moral rätt till 204 624 euro och 86 cent, motsvarande minimilönen under 25 år eller drygt 2,3 miljoner kronor, för obetalt arbete under äktenskapet. Morals make ville att hon bara skulle yrkesarbeta på de gym han äger. Eftersom de hade ett äktenskapsförord skulle hon inte ha fått någon del av de vinster som gjordes i företaget. Exmaken, som också ska betala underhåll för de två barnen, väntas överklaga domen.

  • Munkavlelagens stränga straff blir kvar

    Förslag om lindringar av den så kallade munkavlelagen (medborgarskyddslagen) röstas ned i parlamentet. Baskiska och katalanska partier anser att de ändringar som föreslagits av den socialistledda minoritetsregeringen inte är tillräckliga. Lagen, som antogs 2015, medger bland annat höga böter för otillåtna demonstrationer och gör det möjligt att ingripa mot försök att stoppa vräkningar. Regeringen Sánchez ville sänka bötesbeloppen och korta den tid som människor kan hållas hos polisen med stöd i lagen. Det baskiska partiet Bildu och katalanska ERC var framför allt kritiska mot att polisen även efter de föreslagna ändringarna skulle ha haft rätt att använda gummimantlade kulor och att hålla migranter utanför Spaniens gränser.

  • Digert studieprogram för kronföljare

    Kronprinsessan Leonor, som fyller 18 år i år, ska genomgå en treårig militär utbildning. Först skrivs hon in vid krigshögskolan i Zaragoza, därefter blir det ett år vid marinens skola i Galicien och ett år vid en flygvapenutbildning i Murcia. Hon går först ut gymnasiet vid en privatskola i Wales. Efter den militära utbildningen väntas hon fortsätta med att ta en akademisk examen, något i stil med vad hennes far kung Felipe gjorde: efter juridikstudier i Madrid tog han en magisterexamen vid Georgetown-universitetet i USA. Som regent kommer Leonor också att bli överbefälhavare.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0