Juni 2022

Senaste händelser

 • Juni

 • Stödåtgärder förlängs

  Den spanska regeringen förlänger sitt stödpaket till hushåll och företag som drabbats hårt av stigande energipriser och hög inflation i ytterligare tre månader. Det ursprungliga paketet skulle gälla från april till 30 juni (se Mars 2022)

 • Algeriet avbryter samarbete med Spanien

  Algeriet bryter det bilaterala samarbetet med Spanien på grund av att den spanska regeringen inte längre är neutralt när det gäller Västsahara genom att uttrycka stöd för Marockos plan för det omtvistade området (se 18 mars 2022). samarbetet mellan Spanien och Algeriet inleddes 2002 och berör områden som politik, ekonomi, utbildning och försvarsfrågor. redan i mars kallade Algeriet hem sin ambassadör från Madrid. det statliga algeriska bolaget Sonatrach har varnat för prishöjningar på den gas som Algeriet säljer till Spanien.

 • PP vinner regionalvalet i Andalusien

  Det konservativa Folkpartiet (PP) vinner valet i Andalusien och får för första gången egen majoritet i regionalparlamentet med 58 av de 109 mandaten. Regionen Andalusien har tidigare varit ett starkt fäste för Socialistpartiet (PSOE) som nu får nöja sig med 30 mandat. På tredje plats kommer det högerextrema Vox med 14 mandat. PP:s nya ledare Alberto Núñez Feijóo har försökt inta en mer moderat position än företrädaren och har därmed satt upp en tydligare gräns mot Vox. Den spanska koalitionsregeringen, som leds av PSOE, kämpar samtidigt med att få bukt med den höga inflationen som följt på pandemin och kriget i Ukraina.

 • Över 20 människor dör vid gränsen mot Melilla

  Ett 20-tal människor dödas i samband med att omkring 2 000 migranter, merparten av dem från länder söder om Sahara, försöker storma och ta sig in i den spanska exklaven Melilla och spanska och marockanska säkerhetsstyrkor ingriper för att hindra dem. Marocko anger att 23 migranter och två polismän har dödats, andra källor talar om 37 döda. Ännu fler migranter men också säkerhetspersonal skadas. Enligt marockanska myndigheter har dödsfallen skett i samband med att människor fallit från de höga stängslen eller i trängseln invid dem. Sammandrabbningar ska dock ha skett mellan migranter och marockanska säkerhetsstyrkor på Marockos sida av gränsen. Enligt den spanska grenen av Amnesty ska det finnas bilder av hur marockansk säkerhetspersonal tagit till övervåld mot migranter och flyktingar (de flesta som försöker ta sig in i Melilla ska ha flytt undan strider i Sydsudan). Amnesty, andra människorättsorganisationer, FN och Afrikanska unionen (AU) uppmanar myndigheterna att undersöka eventuella övergrepp på bägge sidor av gränsen. Även Unidas Podemos, det mindre av de spanska regeringspartierna, ställer sig bakom kraven på en utredning. Spaniens premiärminister Pedro Sánchez lägger skulden för det som hänt på "människosmugglande maffia". Omkring 130 personer lyckas ta sig in i Melilla. I slutet av juni inleder spanska åklagare en brottsutredning av händelsen.

 • Nytt stöd till utsatta grupper

  Den spanska regeringen beslutar att sänka skatten på el från 10 procent till 5 procent, i syfte att hjälpa konsumenterna att hålla nere sina kostnader. Dessutom ska egenföretagare och arbeslösa få ett extra bildrag på 200 euro och pensioner och handikappersättning ska höjas med 15 procent. Redan tidigare har  åtgärder vidtagits för att bistå hushåll som drabbats hårt av den allt högre inflationen som nu närmar sig 9 procent (se Mars 2022).

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0