Mars 2020

Senaste händelser

  • Mars

  • Spanien kan få samtyckeslag

    Den spanska regeringen ställer sig bakom ett lagförslag som innebär att sexuellt umgänge utan samtycke likställs med våldtäkt. Lagen innebär att det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja eller aktivt visat att hen vill delta. I särskilt grova övergrepp kan förövaren dömas i upp till 15 års fängelse. Enligt lagförslaget ska straffet bli högre om offret är förövarens partner eller före detta partner. Jämställdhetsminister Irene Montero säger att hon avser att presentera lagförslaget för kongressen för internationella kvinnodagen den 8 mars.

  • Spanska regeringen godkänner utlämning till USA

    Den spanska regeringen har godkänt att general Hugo Carvajal, före detta chef för underrättelsetjänsten i Venezuela, kan utlämnas till USA som begärt honom utlämnad för inblandning i narkotikasmuggling. Han är dock försvunnen sedan april 2019, då en spansk domstol godkände utlämningen.

  • Över 1 200 sjuka i Covid-19

    I Spanien  har fram till idag drygt 1 200 människor smittats av den nya coronaviruset, som befaras kunna orsaka en pandemi. 30 människor har avlidit i sjukdomen Covid-19 poch 74 får intensivvård. Mest utsatta är Madrid-regionen och Álava-regionen i  Baskien. Där kommer skolor och universitet hålla stängt under 15 dagar från och med den 11 mars.  Alla som kan jobba hemma uppmuntras att göra det. Alla som uppvisar symptom ska testas för corinavirus. För första gången medger den spanska regeringen att man inte har kontroll  över sjukdomsutbrottet. Företrädare för krisgruppen vid hälsodepartementet ifrågasätter skolstängningarna, då många barn kommer att tas om hand av mor- och farförädrar som är extra känsliga för sjukdomen.

  • Sánchez utlovar extra stöd för att hantera coronakrisen

    Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att EU aviserat att man inte kommer att hålla lika hårt på budgetreglerna som tidigare på grund av coronakrisen. Han aviserar samtidigt extra pengar till små- och medelstora företag för att de ska kunna bemästra de problem som orsakats av krisen. Dessutom utlovas stöd för de föräldrar som inte kan arbeta till följd av att de måste ta hand om sina barn sedan skolor stängts. Kort därefter aviserar Kataloniens regionpresident Quim Torra ett stopp för alla evenemang som samlar mer än 1 000 deltagare. Alla sportevenemang ska också hållas utan publik. Senare försätts fyra katalanska städer Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui och Òdena med sammanlagt 70 000 invånare i karantän under två veckor. Nästan en femtedel av de 319 fall som rapporterats i Katalonien har  upptäckts i Igualada.

  • "Hälsonödläge" utlyses i Baskien

    Nu inför även Baskien hårda restriktioner för att försöka begränsa spridningen av det nya coronaviruset och utlyser samtidigt ett "hälsonödläge".  Spanien är hårt drabbat och hittills har drygt 3 100 fall av covid-19 rapporterats och 84 människor har avlidit av sjukdomen. Nästan hälften av fallen har rapporterats i Madridregionen.

  • Spanien utlyser nationellt nödläge

    Den spanska regeringen utlyser via dekret ett nationellt nödläge i 15 dagar för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset. Det träder i kraft vid midnatt den 14 mars. Det sker sedan 288 människor avlidit av covid-19 i Spanien, och 7 750 människor har smittats av viruset i Spanien. Nödläget innebär att all makt flyttas till Madrid. Inrikesminister Fernando Grande-Marlaska styr nu över såväl nationella som regionala och lokala polisstyrkor. Alla spanjorer anmodas att hålla sig hemma, de får bara lämna sina bostäder för att arbeta, köpa mat, läkemedel och andra nödvändiga varor, besöka vårdinrättningar, tanka fordon och vid ett nödläge etc. Restauranger, kaféer, biografer, butiker som säljer annat än mat och andra liknande inrättningar ska måste hålla stängt. Gudstjänster och begravningar får genomföras så länge de inte samlar för många människor och de som deltar håller minst en meters avstånd till varandra. Buss och järnvägstrafik får fortsätta, men till halva sin kapacitet. Regeringen garanterar tillgången till el, olja och gas samt att livsmedel når konsumenterna.

  • Ex-kung Juan Carlos i blåsväder

    Kung Felipe VI väljer att dra in apanaget för sin far, den förre kungen Juan Carlos I, och avsäger sig alla arvsrättigheter. Detta sker efter avslöjanden i schweizisk press om att denne 2007, när han fortfarande var Spaniens kung, i hemlighet ska ha tagit emot motsvarande 88 miljoner euro från Saudiarabien via konton i skatteparadis. Pengarna uppges ha varit mutor i samband med att ett spanskt konsortium fått kontrakt att bygga en snabbjärnväg i Saudiarabien. En stor del av pengarna ska ha gått till Juan Carlos privata resor, men den nuvarande kungen ska också ha fått pengar via två stiftelser: Zagatka och Lucum. Hovet förnekar dock att Felipe ska ha haft någon kännedom om var pengarna kom ifrån. Apanaget som dras in uppgår till drygt 194 000 euro om året.

  • Spanien stänger gränserna

    Spanien stänger gränserna mot grannländerna och alla utländska medborgare som kommer till gränsposteringarna tvingas vända tillbaka. Åtgärderna vidtas för att förhindra fortsatt smitta av det nya coronaviruset. Spanien är nu det värst drabbade landet i Europa efter Italien, med över 11 000 fall av sjukdomen covid-19, varav 2 000 fall rapporterats bara under det senaste dygnet. Nästan 500 människor har avlidit. Nästan hälften av de sjuka finns i Madridregionen. Samtidigt börjar de ekonomiska följderna bli påtagliga och minst 100 000 människor riskerar att förlora sina jobb.

  • Spanskt stödpaket på 200 miljarder euro

    Den spanska regeringen aviserar ett stödpaket värt 200 miljarder euro för att motverka de ekonomiska konsekvenserna av den pågående coronapandemin. Det gör det möjligt för spanjorer att skjuta upp bolånebetalningar, minska inbetalningarna till socialförsäkringssystemet och ersättning till arbetstagare som måste ta hand om släktingar. Hälften av pengarna ska gå till att stötta företag som annars riskerar att gå omkull. Stödpaketet motsvarar 20 procent av Spaniens BNP. 100 000 spanjorer riskerar att permitteras på grund av krisen.

  • Nästan 14 000 fall av covid-19 i Spanien

    Antalet fall av covid-19 ökar snabbt i Spanien, och över 13 700 fall av virussjukdomen har rapporterats och nästan 600 dödsfall. Samtidigt är det svårt att veta hur många som faktiskt är sjuka och Spanien har, som flera andra länder, haft brist på testutrustning. Men ny utrustning ska ha nått landet nu

  • Spanska hotell stängs

    Den spanska regeringen beslutar att alla hotell som huserar turister ska stängas inom sju dagar. Undantag görs för pensionat där gästerna bor under lång tid. Flera tusen soldater har kallats in för att bistå myndigheterna i försöken att begränsa smittspridningen.  Löften ges också om att bistå äldreboenden med vårdmöjligheter. Det sker sedan 17 patienter avlidit på ett äldreboende då de inte fått tillgång till sjukhusvård. Enligt transportminister José Luis Ábalos är biltrafiken i Spanien sjunkit till en tiondel av vad den var vid samma tidpunkt 2019 och flygtrafiken har mer än halverats. Minskningen var ännu större när det gäller fjärrtåg.

  • Över 1 300 döda i covid-19 i Spanien

    Spanien stegrar nu insatserna för att bekämpa coronapandemin och planerar att ta flera fältsjukhus i bruk. Man har också ökar antalet vårdanställda med 52 000, varav 14 000 pensionerade läkare och sjuksköterskor. Samtidigt varnar premiärminister Pedro Sánchez för att en ännu svårare tid ligger framför spanjorerna. Fram till den 21 mars har nästan 25 000 fall av covid-19 rapporterats i Spanien, vilket var nästan 5 000 fler än dagen innan, och över 1 300 människor har hittills avlidit i virussjukdomen. Majoriteten av dem som har avlidit var över 70 år, och omkring 70 procent av dem som får intensivvård är över 60 år. Mellan 1 och 2 procent av dem som vårdas på sjukhus är dock under 20 år.

  • Nationella nödläget på väg att förlängas

    Premiärminister Pedro Sánchez förlänger det nationella nödläge, som infördes i mitten av mars, i ytterligare 15 dagar, fram till den 11 april. Men för att detta ska vara möjligt måste han nu få detta godkänt av parlamentets underhus kongressen. Flera av oppositionspartierna har tidigare signalerat att de är beredda att stödja detta. Regeringen inför samtidigt nya restriktiktioner för trafik via flygplatser och hamnar, bara godstrafik, spanska medborgare samt EU-medborgare som har permanent uppehållstillstånd i Spanien tillåts att resa in i landet den vägen, med vissa undantag. Den nationella polisen säger att 23 000 brott mot karantänsreglerna har registrerats och 64 personer har gripits för överträdelser av dem. Över 33 000 fall av covid-19 har registrerats i Spanien, varav mer än en tiondel är vårdanställda. Nästan 2 200 människor har avlidit i virussjukdomen. Rapporter kommer om att soldater, som bistår myndigheterna, hittat övergivna vårdhem, i en del fall med döda patienter i sängarna. Regeringen inleder en utredning av detta.

  • Sánchez vill ha Marshallplan för EU

    Premiärminister Pedro Sánchez uppmanar EU att upprätta en stor gemensam satsning för att medlemsländerna ska få igång sina ekonomier igen när coronapandemin är över, liknade Marshallplanen då USA gav omfattande ekonomiskt stöd till Europa efter andra världskriget. Enligt den spanska tidningen EI País har Spanien hittills legat lågt med krav på nya satsningar, medan Frankrike och Italien har tryckt på och Tyskland, Nederländerna och de nordiska länderna bromsar.

  • Kongressen godkänner krisåtgärder, men högern kritiserar Sánchez

    Parlamentets underhus, kongressen, godkänner de nya krisåtgärder för att bekämpa coronapandemin som regeringen presenterade tidigare i veckan (se 23 mars 2020). Hälsonödläget förlängs nu till den 12 april. Åtgärderna godkänns av de flesta av kongressens partier, ett undantag är dock de katalanska självständighetspartierna och det baskiska EH Bildu som lägger ner sina röster. Bara 43 av de 350 ledamöterna deltar i omröstningen. Trots att Folkpartiet (PP) godkänner krisåtgärderna riktar partiledaren Pablo Casado kritik mot hur premiärminister Pedro Sánchez har hanterat krisen. Han säger bland annat att Sánchez fått de mest omfattande befogenheter man kan tänka sig, men menar att han inte använt sig av dem på ett effektivt sätt. Liknande kritik kommer från det högerpopulistiska Vox ledare Santiago Abascal. Samtidigt aviseras att Spanien ska köpa sjukvårdsutrustning från Kina för 432 miljoner euro). Fram till nu har över 3 600 människor avlidit av covid-19 i Spanien, vilket är fler än i Kina, och minst 50 000 människor har smittats.

  • Regeringen skärper restriktionerna

    Den spanska regeringen skärper nu de restriktioner som införts för att begränsa spridningen av det nya coronaviruset i landet. Spanjorerna får nu bara lämna sina hem för att köpa mat eller handla mediciner. Alla som inte har arbeten som anses vara oumbärliga beordras att stanna hemma. De ska även nu få lön, men ska arbeta in den vid ett senare tillfälle (läs mer om restriktionerna i El País). Reglerna gäller inte för dem som kan arbeta hemifrån. Restriktionerna ska gälla mellan 30 mars och 9 april. 

  • Tillfälligt stopp för begravningar

    Spanien förbjuder alla begravningsceremonier, både religiösa och civila, fram till den 11 april. Förbudet gäller även likvakor i hemmet. Bara tre personer får närvara vid jordfästningar. Hittills har 7 340 människor avlidit i covid-19 i Spanien.

  • Åtgärder vidtas för att stoppa vräkningar

    Den spanska regeringen förbjuder hyresvärdar att vräka sina hyresgäster för att de inte kan betala sina hyror på grund av den pågående coronakrisen. Det blir också förbjudet för el- och vattenbolag att stänga av el och vatten på grund av obetalda räkningar. Tidigare har regeringen infört anstånd med räntebetalningar för att försöka förhindra att människor förlorar sina hem. Socialminister Pablo Iglesias, från Unidas Podemas, säger att regeringen också ska låna ut pengar till hyresgäster som behöver hjälp för att betala sina hyror. Frågan om vräkningar är känslig i Spanien, då många spanjorer förlorade sina hem i den senaste finanskrisen. Åtgärderna vidtas samtidigt som 849 nya dödsfall till följd av covid-19 rapporterats under ett dygn. Sammanlagt har 8 149 människor hittills avlidit i virussjukdomen i Spanien. Samtidigt tycks antalet nysmittade människor vara på väg ner.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0