Juli 2020

Senaste händelser

 • Juli

 • Gränsen mellan Spanien och Portugal öppnas på nytt

  Nu öppnar Spanien och Portugal gränsen mellan länderna, som till följd av coronapandemin har varit stängd sedan den 16 mars. Det sker med en ceremoni där såväl Spaniens kung Felipe VI, premiärminister Pedro Sánchez och Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa och premiärminister António Costa deltar. I Spanien har ett 50-tal mindre utbrott av covid-19 rapporterats, men enligt myndigheterna är läget under kontroll. Det sker dagen efter att Europeiska rådet enats om att låta personer från 14 länder utanför EU att företa icke nödvändiga resor till unionen (Algeriet, Australien, Kanada, Georgien, Japan, Montenegro, Marocko, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay).

 • Klart för ny krisfond

  Den spanska regeringen aviserar att en ny fond på 10 miljarder euro ska skapas för att bistå de förtag som drabbats allra hårdast av coronapandemin. Företagen måste dock vara aktiva i strategiskt viktiga branscher, som hälsovård, transporter säkerhet och infrastruktur. 

 • Coronarestriktioner införs i två distrikt

  Regionsregeringen i Katalonien återinför restriktioner för Segrià-distriktet väster om Barcelona efter en stark ökning av antalet fall av covid-19. Invånarna uppmanas att inte lämna distriktet, medan de som inte bor där uppmanas att åka därifrån. Myndigheterna avråder också från resor mellan olika städer i distriktet. Katalonien är en av de spanska regioner som drabbats hårdast av coronapandemin, med nästan 73 000 bekräftade fall av covid-19 och 12 586 dödsfall. En dag senare införs även restriktioner för fem dagar i distriktet A Marina i regionen Gallicien, där förbjuds bland annat alla folksamlingar på mer än tio personer och alla som rör sig utomhus måste bära munskydd.

 • EU enas om coronastöd

  Efter hårda och långdragna förhandlingar enas EU-ländernas ledare om ett gigantiskt stödpaket för att bidra till återuppbyggnaden efter coronakrisen. Totalt omfattar stödpaketet 750 miljarder euro. Omkring hälften, 390 miljarder euro, delas ut i bidrag till länder och företag som drabbats hårdast. Resten, det vill säga 360 miljarder, kommer att kunna lånas ut.  Coronastödet kommer att finansieras via gemensamma lån som tas av EU-kommissionen. EU:s medlemmar går gemensamt i borgen för lånen för första gången någonsin. Vid EU-toppmötet antas också en långtidsbudget på 1 075 miljarder euro för åren 2021–2027. Länder som drabbats hårt under pandemin kommer att få stöd, däribland Spanien. Överenskommelsen om budgeten ska dock godkännas av Europaparlamentet. 

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0