December 2017

Senaste händelser

  • December

  • Katalanska politiker nekas borgen

    Högsta domstolen säger nej till släppa den före detta katalanske vicepresidenten Oriol Junqueras och förre inrikesministern Joaquim Forn mot borgen. Även självständighetsaktivisterna Jordi Sanchez  och Jordi Cuixart blir kvar i häktet. Sex andra före detta ministrar släpps om de betalar en borgenssumma på 100 000 euro. Pablo Llarena, domare i Högsta domstolen, har tidigare intagit en mjukare linje mot åtalade katalanska politiker än Carmen Lamela vid specialdomstolen.

  • HD drar tillbaka europeisk arresteringsorder för katalanska ledare

    Högsta domstolen drar tillbaka den europeiska arresteringsordern för den tidigare katalanska presidenten Carles Puigdemont och fyra av hans ministrar som befinner sig i Belgien. Det sker, enligt domaren Pablo Llareno, efter att de fem politikerna visat sig villiga att återvända till Katalonien för att delta i regionvalet den 21 december. Llareno menar, enligt nättidningen Spain Report, att en belgisk domare skulle kunna begränsa vilka brott de fem skulle kunna åtalas för i en spansk domstol och att rättsprocessen skulle kunna se olika ut för olika personer inom den åtalade gruppen.

  • Problemen hopar sig för Rajoy

    Problemen hopar sig för den spanska regeringen, inte minst då parlamentet ännu inte godkänt 2018 års budget. Förutom av regeringspartiet PP stöds budgeten av Ciudadanos och flera parlamentsledamöter från Kanarieöarna, men ännu har inte det baskiska partiet PNV givit sitt stöd. Arbetet med att stifta nya lagar går också trögt. 2016 godkändes bara 9 nya lagar jämfört med 48 året innan. Samtidigt verkar premiärminister Rajoy svaja när det gäller löftet till PSOE om att utreda hur den spanska författningen bör reformeras. Socialistpartiledaren Pedro Sánchez är inte den enda som klagar på att Rajoys regering är alltför passiv.

  • Manifestation för katalansk självständighet i Bryssel

    Omkring 45 000 katalaner demonstrerar i Bryssel till stöd för Kataloniens självständighet och den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont. Samtidigt är valrörelsen i full gång i Katalonien. Sakfrågorna får litet utrymme, det mesta handlar om regionens framtida status, även om bägge separatistpartierna har mildrat sina tonfall i självständighetsfrågan. ERC leder fortfarande knappt i opinionsundersökningarna före Puigdemonts PDeCAT. ERC-ledaren Oriol Junqueras, som sitter häktad, ersätts i valkampen av Marta Rovira.  Och då Puigdemont befinner sig i Bryssel är det även där en kvinna, Elsa Artadi, som leder valrörelsen för PDeCAT.   

  • Anklagelser om missförhållanden i interneringscenter för migranter

    Under hösten har rapporter kommit om allvarliga missförhållanden i de sju särskilda interneringscenter för migranter som finns i Spanien. Det handlar bland annat om anklagelser om svår misshandel, rasism och brist på läkarvård. De flesta som spärras in kommer från ett afrikanskt land och de kan hållas där i upp till 60 dagar.

  • Fortsatt majoritet för separatistpartierna

    Separatisterna Tillsammans för Katalonien (där bland annat PDeCat ingår), ERC och Cup behåller sin majoritet i det regionala parlamentet i Katalonien men förlorar tre mandat jämfört med valet 2015. Störst framgång i valet röner Ciudadanos som motsätter sig självständighet för Katalonien. Ciudadanos vinner 11 nya mandat och blir parlamentets största parti med 36 mandat. Av separatistpartierna får den avsatte presidenten Puigdemonts Tillsammans för Katalonien flest mandat, 34, medan ERC som leds av den förre vicepresidenten Junqueras får 32.  Cup förlorar sex av tio mandat och landar på fyra.  Premiärminister Rajoys PP går kraftigt bakåt. Den katalanska versionen av PP backar från 11 till 4 mandat.  Socialisterna vinner 17 mandat medan Comú, som är den lokala grenen av Podemos, får 8 mandat. Valdeltagandet uppgår till 82 procent vilket är en rekordhög siffra i Katalonien.

  • Fler katalanska separatister utreds för brott

    Högsta domstolen som handhar de rättsprocesser som inletts mot katalanska separatistledare meddelar att brottsutredningen nu vidgats till att omfatta ytterligare sex personer: Marta Rovira och Marta Pascal, toppolitiker inom separatistpartierna ERC respektive PDeCat, den tidigare katalanske presidenten Artur Mas samt två före detta parlamentsledamöter från vänsterpartiet CUP och ledaren för en katalansk kommunorganisation för självständighet. De sex utreds för uppvigling, uppror och missbruk av allmänna medel. Ingen av dem har ännu åtalats. Tidigare under december beslutar  revisionsrätten att beslagta Artur Mas hem för att driva in böter på nästan 5 miljoner euro som utdömdes efter den folkomröstning vilken hölls i Katalonien 2014 trots att den hade förbjudits av författningsdomstolen. Hittills har domstolen bara fått in knappt 3 miljoner euro av bötessumman.

  • Polisstyrkor dras tillbaka från Katalonien

    Den nationella polisen börjar dra tillbaka de polisstyrkor som sändes till Katalonien inför den kontroversiella folkomröstningen i regionen den 1 oktober. Polisen meddelar att reträtten ska ske gradvis och vara avslutad den 30 december. 

  • Tredubbling av migrationen till Spanien

    Antalet migranter/asylsökande som tar sig till Spanien via sjövägen har tredubblats under 2017, jämfört med året innan. Enligt Internationella Organisationen för Migration (IOM) har 21 500 personer anlänt under året, och över 200 har försvunnit eller omkommit under resan mot Spanien. På senare år har de flesta av migranterna kommit från länder söder om Sahara, men hårdnande ekonomiska villkor och social oro har lett till att allt fler marockaner och algerier försöker ta sig till Spanien.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0