Mars 2020

Senaste händelser

 • Mars

 • Parlamentsval utlyst 26 april

  President Aleksandar Vučić tillkännager att parlamentsval ska hållas den 26 april. Provinsval i Vojvodina och kommunalval på de flesta håll genomförs samtidigt. Delar av oppositionen planerar att bojkotta valet med hänvisning till att spelplanen är riggad till förmån för Vučićs parti SNS.

 • Nödläge på grund av coronaviruset

  Regeringen utlyser undantagstillstånd på grund av det nya coronaviruset som orsakar kaos runt om i världen. Skolor och andra offentliga platser stängs, och utlänningar förbjuds inresa i landet. Soldater skickas att vakta vid sjukhus där covid-19-patienter vårdas, och andra ”viktiga platser”. Alla över 65 uppmanas att hålla sig hemma.  President Aleksandar Vučić säger att åtgärderna syftar till att skydda de äldre.

 • Valet skjuts upp, utegångsförbud införs

  Valet som skulle hållas den 26 april skjuts upp och strikta restriktioner i rörelsefriheten införs, inklusive ett utegångsförbud nattetid och ett förbud för äldre att gå ut alls. Åtgärderna syftar till att dämpa coronapandemins verkningar. Valkommissionen stoppar alla valaktiviteter tills vidare. Det val som nu senareläggs gäller på nationell, regional och lokal nivå. Utegångsförbudet gäller för alla som inte har särskilt tillstånd eller arbetar natt. Alla som är över 65 år gamla i tätorterna och över 70 på landsbygden förbuds att över huvud taget vistas utomhus. Militären tar över bevakningen av gränser, migrantcenter och sjukhus.

 • Presidenten rasar mot EU, lovordar Kina

  President Aleksandar Vučić kritiserar EU som han säger har övergivit Serbien under coronakrisen genom att begränsa exporten av skyddsmaterial. Vučić lovordar istället ”våra kinesiska bröder” som han säger ”är de enda som kan hjälpa oss”. Kina har lovat att skicka experter till Serbien med anledning av pandemin. Presidenten har redan tidigare sagt att europeisk solidaritet inte existerar.

 • Striktare utegångsförbud

  Reglerna för utegångsförbudet nattetid skärps så att strikt förbud gäller i 12 timmar under veckodagar och 14 timmar på helgerna. Undantag görs inte ens för hundägare, vilket får många att protestera och säga att det innebär djurplågeri att inte få rasta hunden.

 • Stödpaket mot coronakris

  Regeringen presenterar ett stödpaket värt 5,7 miljarder dollar för att lindra effekterna av den ekonomiska kris som coronapandemin har utlöst. Paketet innehåller uppskjutna skatter och avgifter, förmånliga lån, direktstöd till företag och ett kontantbidrag på motsvarande en fjärdedel av en genomsnittslön, till alla medborgare över 18 år.

Vill du läsa mer?

För att få tillgång till all information måste du ha ett abonnemang.

Vad får jag?

Se exempel på vad Landguiden omfattar här.

Varukorg

Totalt 0